2012. jan 18.

2012.01.18

írta: Netarzenál
2012.01.18

Lengyelországban a haditengerészet erejének növelésén gondolkodnak. Az elképzelés szerint három levegőfüggetlen meghajtással rendelkező tengeralattjáró és három korvett beszerzését szeretnék megvalósítani. A beszerzésekre maximum 1,8 milliárd dollárt szánnak és leginkább olyan pályázatokat várnak, melyekben egy gyártó, vagy cégcsoport képes lenne mind a tengeralattjáró, mind a korvett megépítésére. A felszíni egységek esetében a csökkentett radarkeresztmetszettel rendelkező hajóterv előnyt élvezhet az elbírálás folyamán. Ezért a felhívásra Európából a francia DCNS, a német Howaldtswerke-Deutsche Werft, a spanyol Navantia és svéd Kockums jelentkezését várják.

India most már hivatalosan is érdeklődést mutat a Bell Boeing V-22 Osprey billenőrotoros katonai konvertiplán iránt. A gyártóhoz ugyanis hivatalos felkérés érkezett Új-Delhiből, melyben a gépről kérnek minél több információt. A típust alaposan megszemlélte az indai küldöttség a Dubai légibemutató alkalmával is, ahol leginkább egy mentőakció története ragadta meg az indiaiak figyelmét. Ezt 2010 júniusában a légierő két CV-22-ese hajtotta végre hegyvidéki terepen, mely során 32 főt szállítottak el egy 4570 méter magasan fekvő leszállóhelyről.

Persze az Osprey gyorsabb megoldást jelenthetne a Himalája hegyvonulataiban is egy mentőakció során, mint a helikopterek, azonban az indiaiak egy további érdekes felvetést is megfogalmaztak a felhasználhatóság szempontjából. A Boeing részéről arra a kérdésre várnak választ, hogy felszerelhető lenne-e a V-22-es egy légtérfelderítő radarral és a szükséges elektronikával, valamint az így átalakított gép üzemeltethető lenne-e az indiai repülőgép-hordozókról.

Lassan készen áll a márciusban kezdődő tengeri próbákra a spanyol Navantia által épített CRISTÓBAL COLÓN fregatt. Az F-100-as osztály legújabb, 5. egysége január 9-én hagyta el a szárazdokkot, ahol építésének befejező munkálatai zajlottak. Jelenleg a harci rendszerek integrációja folyik, ezek tesztjeire egyébként majd májusban kerítenek sort.

NETARZENÁL GALÉRIA

A HMS ARGYLE és a HMS ST. ALBANS Type 23-as fregattok:
1., 2.

Magyar Saab JAS-39D Gripen.

Sri Lankai
MiG-27M és Chengdu F-7GS.

Egy lenyűgözött Fehér Tigris.

Villám és a Lódarazsak.

 

Szólj hozzá

bell boeing osprey fregatt dcns navantia howaldtswerke deutsche werft kockums v 22 cristóbal colón f 100