2012. jan 31.

2012.01.31

írta: Netarzenál
2012.01.31

Indából származó értesülések szerint az MMRCA pályázaton a döntőbe jutott két európai versenyző, a Eurofighter Typhoon és a Dassault Aviation Rafale közül az utóbbi lett a 126 gépre szóló megrendelés győztese, mivel a francia árajánlat bizonyult alacsonyabbnak. A szerződés aláírására márciusban kerítenek majd sort.

Moszkva 30 Tupoljev Tu-22M3 Backfire-C bombázóját fogja korszerűsíteni 2020-ig. Az M3M szabványt jelentő modernizálás leginkább a bevethető fegyverek választékát fogja megnövelni.

Az USAF repülőeszközeit is érintő csökkentés lassan kezd konkretizálódni. A hat megszüntetésre kerülő repülőszázad közül öt az A-10-est repüli, és egy aktív mellett, a több a Légi Nemzeti Gárdához tartozó lesz. Nagy valószínűséggel a 107. (Michigan) a 163. (Indiana) és a 184. (Arkansas) Taktikai Vadászrepülő Század kerül feloszlatásra, ezek mind A-10 Thunderbolt II-ekkel repülnek. A 107-esek 2008 végén váltak meg az F-16 C/D gépeiktől és nyergeltek át a csatarepülőre, a 163-ok 2010-ben, míg a 184-esek 2008-ban váltottak típust, szintén az F-16-osról átfegyverkezve.

Egy további gárdista alakulat, a még Fighting Falcon-okat repülő 124. Vadászrepülő Század (Iowa) lesz az, amelyik megszüntetésre kerülhet. Az F-15-ös pilóták kiképzését végző egyik oktatószázad is feloszlatásra kerül, a tartalékosok egy szintén A-10-essel felszerelt repülőszázadával együtt. A szintén a Légi Nemzeti Gárda állományában lévő több mint húsz, szinte vadonat újnak tekinthető C-27J Spartan szállítógép kivonás utáni sorsa (eltárolás vagy eladás) még nem dőlt el. A századok feloszlatásával mintegy 10000 fő leszerelésére is sor kerül, azonban a pilótákat más egységekhez, akár UAV-kal felszereltekhez (MQ-9 Reaper és az MQ-1 Predator) is szeretnék áthelyezni. A leépítésben érintett századok hivatalos listáját a következő héten tervezik nyilvánosságra hozni.

Újabb 10 napig nem szállhat fel legalább 15 Lockheed Martin F-35-ös a katapultülések rosszul hajtogatott ejtőernyői miatt.  A hibát a gyártó, a brit Martin Baker követte el az US16E jelzésű katapultüléseknél, ezért most a katapultülések kiszerelésre kerülnek a gépekből és visszaszállításra kerülnek az Egyesült Királyságba. A hiba csak az A verziójú Lightning II-eseket érinti, így a B és C variánsok tesztrepülési folytatódhatnak.

Február 10-én kerül majd véglegesítésre az a szerződés, melynek értelében Oroszország hatvan darab BMP 3M gyalogsági harcjárművet ad el Indonézia számára. A több mint 100 millió dolláros üzlet első 20 gyalogsági harcjárművét még idén átadják a megrendelő részére.

Iránban hétfőn saját készítésű lézervezérlésű tüzérségi lőszereket mutattak be. A Bászír tüzérségi lőszerrel lehetséges álló és mozgó célpontok eltalálása is. A közeljövőben Teherán egy tengeri járőrgép és egy manőverező robotrepülőgép bemutatását is tervezi. (Videó a Bászír tüzérségi lőszer bemutatásáról.)

NETARZENÁL GALÉRIA

A spanyol CRISTÓBAL COLÓN fregatt.

Színes japán McDonnell Douglas F-4EJ Phantom II.

Szuhoj Szu-24MR felszállás közben.

English Electric Lightning F3.

Szólj hozzá

bmp martin ii tupoljev dassault 3m lockheed a 10 rafale thunderbolt f 35 aviation mmrca tu 22m3 backfire c bászír bassir basir