2012. már 07.

2012.03.07

írta: Netarzenál
2012.03.07

Várhatólag még az idén, vagy a következő év elején meghirdeti a Brazil Haditengerészet az új könnyű helikopterekre vonatkozó tenderét. Ebben a kategóriában jelenleg 17 Eurocopter AS/HB350 és nyolc AS355 van szolgálatban. Ezek élettartama az évtized végére jár le. A váltótípussal szembeni elvárás természetesen a hajófedélzetről történő üzemeltethetőség képessége és a két hajtóművel való ellátottság. Az új forgószárnyasokból 20-24 példány kerülne beszerzésre. Potenciális jelöltről nem szólnak hírek, azonban valószínűsíthető, hogy az AgustaWestland AW109 és a Eurocopter EC645 próbál majd megrendeléshez jutni.

Vasárnap Seattle-ben hivatalosan is átadásra került az első sorozatgyártású Boeing P-8A Poseidon tengeri járőrgép az amerikai haditengerészet részére. A flotta vezetésének reményei szerint az első P-8A gépekkel ellátott egység 2013-ban éri majd el bevethetőségét és az évek folyamán összesen 117 ilyen gépet fognak üzemeltetni. Az első gépet a haditengerészet pilótái a Jacksonville-i haditengerészeti légibázisra repülték át, ahol a személyzet oktatásában fog szerepet játszani az elkövetkező időkben.

Franciaországban az 1/12-es század végrehajtotta az utolsó éleslövészetet a Matra Super 530D közepes hatótávolságú, félaktív lokátoros önirányítású légiharc-rakétával. A Francia Légierő (Armee de l'Air) 1989-ben állította szolgálatba a Matra Super 530D légiharc-rakétákat az RDI radarral ellátott Mirage 2000C/B gépein. Az utód a Rafaleon is használt MICA csak az RDY radarral felszerelt Mirage 2000-eseken alkalmazható.

A Dzsibutiba települt francia Mirage 2000-esek a múlt hónap közepén az amerikai tengerészgyalogság USS MAKIN ISLAND (LHD 8) repülőcsoportjával hajtottak végre egy kiképzőrepülést. Ennek során két Miarge üzemanyagot vételezett egy KC-130 Herculesből, majd két AV-8B Harrier géppel gyakoroltak egy az egy elleni légiharcot földközelben.

Egy Franciaországban maradt egységnek is kijutott a közös repülésből, ugyanis a RAF 3. századának két Eurofighter Typhoon repülőgépe vendégeskedett a St Dizier-i légibázison március 2 és 5 között. A Lincolnshire-i egységtől a parancsnok, két pilóta és 12 főnyi földi személyzet érkezett a Dassault Rafale gépekkel felszerelt 1/7"Provence" alakulathoz. A közös repülések még ebben az évben folytatódnak, de akkor már Nagy-Britanniában, ahová a franciák látogatnak majd el.

Indiában a következő hónapban végrehajthatják az első tesztindítást a hazai fejlesztésű Nirbhay manőverező robotrepülőgéppel. A hangsebesség alatti típus hasonló kialakítású, mint az amerikai Tomahawk, hatótávolsága 1000 km-re körül lesz. A terepkövető repülésre képes Nirbhay egyaránt megjelenik majd a szárazföldi haderő, a haditengerészet és a légierő fegyverzetében, kiegészítve a 300 km-es hatótávolságú BrahMos hangsebesség feletti robotrepülőgépet.

Lengyelországban a Honvédelmi Minisztérium bejelentette: azt tervezi, hogy üzemidő hosszabbítást hajt végre hat, S-125 SC Newa légvédelmi rakétákkal felszerelt légvédelmi rakéta századnál. Így a Nyevák továbbfejlesztett változatai további 10-12 évig maradhatnak majd szolgálatban 9,8 millió dollár elköltése árán.

Egy dél-afrikai JAS-39 Gripen fedélzetéről végrehajtották az első éleslövészetet a Denel Dynamics A-Darter infravörös önirányítású légiharc-rakétával. Az Overberg tesztlőtéren végrehajtott sikeres éleslövészet jelzi, hogy utolsó szakaszába érkezett a Dél-Afrika és Brazília által öt éve folyó fegyverfejlesztés.  Ennek vége 2013-ra várható és 2014-re már az integrációs munkákat is elvégzik a Dél-Afrikai Légierő Gripen és Hawk, valamint a brazil F-5M gépeken is.

Kedden helyi idő szerint 9:15 után az Egyesült Államokban található Renotól 96 km-re keletre lezuhant az Airborne Tactical Advantage Co. (ATAC) tulajdonában lévő egyik F-21 Kfir C-2 vadászbombázó.  A gép pilótája életét vesztette. A civil ATAC Kfirjei leginkább az ellenséges repülőgépeket szimulálják a légiharc-kiképzések és gyakorlatok során.

NETARZENÁL GALÉRIA

A MISTRAL partraszállást támogató helikopterhordozó: 1., 2.

Spanyol Eurofighter EF-2000 Typhoon.

Riadó: 1., 2., 3., 4.

Vontatott Villám.

Dassault Mirage IIIS.

Lockheed MC-130P Hercules.

Szólj hozzá

super sc boeing matra eurocopter dynamics poseidon 530d denel p 8a f 21 kfir c 2 as/hb350 as355 nirbhay s 125 newa a darter