2012. aug 16.

2012.08.16

írta: Netarzenál
2012.08.16

Ma Oroszország távol-keleti régiójában hivatalosan is szolgálatba lépett a negyedik Sz-400-as Triumf (SA-21 Growler) repülőgépek és ballisztikus rakéták ellen is hatásos komplexumokkal felszerelt légvédelmi ezred.  Az alakulat Nakhodka városa, illetve kikötője környékén települt. Az Sz-400-as 400 km-es távolságból képes a ballisztikus rakéták megsemmisítésére.

További késedelmet szenved az új orosz Project 855 JASZENY-osztályú (NATO megnevezése: GRANEY-osztály) nukleáris meghajtású tengeralattjárók szolgálatba állítása. Az elsőnek elkészült egység a K–329 SZEVERODVINSZK már több alkalommal is szerepelt a Netarzenálon (Előzmények: 1., 2., 3., 4.) és most sem valami, az építők és az orosz flotta vezetése számára egyaránt örömteli hír apropóján kerül megemlítésre. A legutóbbi próbaút során kiderült a reaktor nem eléggé csendes üzemű ahhoz, hogy a SZEVERODVINSZK kis sebességgel haladva szinte észrevehetetlen legyen. A haditengerészet most azt várja, hogy 2014 előtt végezzék el a reaktoron a szükséges módosításokat.

Az orosz nukleáris tengeralattjárók építési programjában a legfőbb problémát az okozza, hogy az 1990-es években a nukleáris tengeralattjárókat és reaktoraikat építő üzemekből tömegével távozott a munkájához értő, ám anyagilag nem kellően megbecsült szakembergárda, míg a helyükre lépők kevesebb tapasztalattal, tudással próbálták folytatni elődeik munkáját. Ha a javítással a következő évben sikerrel járnak, akkor Moszkvában azt a megdöbbentő tényt kell majd elkönyvelni, hogy építésének megkezdése után 20 évvel sikerült hadrendbe állítani az első JASZENY-osztályú tengeralattjárót.

Persze azért nem csak negatívumról szóltak a hírek a napokban, ha azok az Orosz Haditengerészet tengeralattjáróit említették meg. Történt ugyanis, hogy csak a távozáskor keltett zaj alapján derült ki, hogy egy orosz nukleáris tengeralattjáró, vélhetőleg egy AKULA vadász-tengeralattjáró tartózkodott egy hónappal ezelőtt a Mexikói-öbölben. A jelenleg leépülőfélben lévő amerikai haditengerészet tengeralattjáró ellenes erőinél találhattak rést az oroszok, amit ki is használtak és hetekig tartózkodtak az USA partvonalának közelében. Júniusban és júliusban igencsak aktívak voltak a levegőben is, hiszen Alaszka és Florida környékén is feltűntek a stratégia bombázóik. 2009 óta ez volt a második alkalom, hogy egy orosz tengeralattjáró megközelítette az amerikai partvidéket.

Pakisztánban tegnap Pandzsáb tartományban lezuhant egy gyakorlórepülésen lévő Dassault MIrage V-ös vadászbombázó. A gépen az eddigi információk szerint egy technikai meghibásodás miatt tűz ütött ki és ezért kellett a pilótának katapultálni gépéből Bhakkar közelében. A pilóta sérülések nélkül megúszta az esetet és a lezuhanó vadászbombázó sem okozott kárt a földön.

A nemzet szárnyai.

NETARZENÁL GALÉRIA

McDonnell Douglas Phantom FG.1: 1., 2.

Szólj hozzá

Project V Growler Dassault Sz-400 Triumf SA-21 855 JASZENY-osztályú GRANEY-osztály K–329 SZEVERODVINSZK MIrage