2012. aug 27.

2012.08.27

írta: Netarzenál
2012.08.27

A Hawker Beechcraft Defense átadta az első négy T-6C+ turbólégcsavaros repülőgépet a Mexikói Légierő (Fuerza Aérea Mexicana - FAM) számára.  A mexikói Santa Lucia légitámaszponton történő átadás során megemlítették, hogy további két példányt szeptember 16-án, az országban tartandó  ünnepség napján szállítanak le a megrendelőnek. A gépekkel együtt négy mexikói oktatópilóta is hazatért, akik egy hathetes képzés során ismerkedtek meg a T-6C+-al az Egyesült Államokban.

Kínából származó fotókon több építés alatt álló fregatt és romboló mellett légpárnás partraszállító járművek is láthatóak voltak. Ezek a Jingsah II osztályú légpárnások 2005-ben jelentek meg az ázsiai ország haditengerészetének eszközparkjában.  A 22 méter hosszú, 8 méter széles 70 tonnás gépek teherbírása 15 tonna, legnagyobb sebességük 102 km/h. Leginkább a Type 071-es partraszállító hajókon lehet megtalálni ezeket a légpárnásokat.

Az osztály első egysége a KUNLUN SHAN (998) négy évvel ezelőtt állt szolgálatba, míg a második hajó, a JINGGANG SAHN (999) a múlt év végén.  A harmadik, CHANGBAI SHAN (989) nevet viselő 20000 tonnás egység is nemsokára elkészül és a tervek szerint egy további megépítése is lehetséges.  A 120 fős legénységen felül 800 katona (gyakrabban csak 500) és 20 páncélozott jármű szállítására képes 071-es egységeken általában négy légpárnás található meg, két partraszálló hajó mellett.

Érdekes információkat közölt szombati számában a svájci Der Soontag. A lap helyi forrásra hivatkozva arról írt, hogy az EADS 3,2 milliárd svájci frank értékben ajánlott megvételre 33 darab használt Eurofighter Typhoon vadászgépet. A Tranche 1-es gépek a német légierőtől érkeznének és bár használtak, műszaki állapotuk kiváló. Az új Gripen E/F verziók beszerzési költségének nagyjából megfelelő összegért így 11 géppel többet vásárolhatnának a helvétek. 

Az újság úgy tudja, hogy az EADS ajánlata rugalmas és ha csak 22 Eurofighter Typhoon kerülne megvásárlására, akkor közel 2,2 milliárd svájci frankot kell kifizetni a gyártónak. Továbbá, ha Svájc a későbbiekben le szeretné cserélni az F/A-18 Hornet vadászbombázóit is, akkor a jóval korszerűbb Tranche 3-as verzió beszerzésére is lehetőség nyílna.

NETARZENÁL GALÉRIA

Szólj hozzá

osztály hajó II Type Eurofighter Typhoon Hawker Beechcraft T-6C+ Jingsah 071-es partraszállító KUNLUN SHAN JINGGANG SAHN CHANGBAI