2012. nov 14.

2012.11.14

írta: Netarzenál
2012.11.14

A tegnap megnyílt Airshow China-2012 nemzetközi kiállításon az orosz Szuhoj több típusát is bemutatja az érdeklődőknek. A Superjet 100 rövid távú utasszállító és a Szu-35-ös mellett Szu-32-es jelzéssel a Szu-34-es Fullback vadászbombázó exportra készíthető változata is látható volt.

Szintén itt hangzott el, hogy a cég a jövőben jelentős erőket fog majd a felfegyverzett személyzet nélküli repülőeszközök fejlesztésére és gyártására fordítani. Tavaly Moszkvából érkezett is egy megrendelés, egy 20 tonna tömegű, földi célok elleni csapásmérésre képes gép kifejlesztésére.

Tíz éven belül az orosz gyártók a világ UAV piacának mintegy 3-5 %-át is birtokolhatják majd az orosz állami fegyverexportőr, a Rosoboronexport véleménye szerint. A harci gépek világából jól ismert Szuhoj és a MiG mellett a Tranzas és a Sokol lehet még az a két cég, mely előtt fényes jövő előtt állhat. Az UAV üzlet mértéke évről évre növekszik, 2003 és 2012 között több mint 3,5 milliárd dollárnyi üzletkötésre került sor a világon. Jelenleg a piac 70%-át az USA és Izrael uralja, de a közeljövőben várható számos kínai fejlesztés beérése és exportpiacon történő megjelenése is.

Amerikában a Northrop T-38 Talon sugárhajtású kiképzőgépek váltótípusának kiválasztására indított TX tenderben foglalt teljesítmény paraméterek elemzése után a BAE Systems jó esélyt lát arra, hogy a Northrop Grumman-nel közösen ajánlott Hawk T2-es sikerrel hódíthassa el a megrendelést. A Brit Királyi Légierőnél már szolgálatban álló változatnak az Alenia Aermacchi M-346-sal, Lockheed Martin/ Korea Aerospace Industries T-50-sel és a Boeing még fejlesztés alatt álló új típusával kell megmérkőznie és 2020-ra szolgálatba állnia.

Két évvel építésének megkezdése után tegnap a General Dynamics NASSCO San Diego-ban lévő hajógyárában vízre bocsátották az első, utánpótlás szállítása mellett a partraszállások támogatására is képes hajót az Egyesült Államokban. A USNS MONTFORD POINT (MLP 1) és testvérhajói a hadműveleti tervezők szerint a jövőben a partraszálló hadműveletek egyik központi elemei lesznek. Az MLP-k alapját egyébként az ALASKA-osztályú tankerek képzik, ezek terveit módosították megalkotásukkor.

Iránban hétfőn bemutatták a hazai fejlesztésűnek és tervezésűnek mondott (ám mégis az 1970-es évek brit építésű légpárnásaira hasonlító) felfegyverzett Tondar (Mennydörgés) légpárnást. Az irányított és nem irányított rakétákkal ellátott járművet a hírek szerint már sorozatban gyártják. A Tondar a harci feladatokon túl alkalmas felderítésre és tengeri mentőakciókban való részvételre is. (Videó)

NETARZENÁL GALÉRIA

Stryker az erdőben.

Tigrisek Mexikóból.

Eurocopter EC-665 Tiger UHT.

Marokkói Alenia C-27J Spartan.

Boeing F/A-18F Super Hornet.

Tupoljev Tu-22M3 Backfire.

Szólj hozzá

1) BAE Systems Hawk Szuhoj Sokol Szu-35 USNS MONTFORD POINT T2 Szu-34 Szu-32 Fullback Tranzas (MLP Tondar