2012. dec 31.

2012.12.31

írta: Netarzenál
2012.12.31

A 2004-ben megkötött szerződését tavaly 12 együléses MiG-29K és négy kétüléses MiG-29KUB leszállításával teljesítő orosz gyártó, a 2010 márciusában megkötött további 29 haditengerészeti Fulcrum-D változatra szóló egyezmény 2012-re vonatkozó részét szintén teljesítette, négy további gép átadásával.

Venezuela kormánya várhatólag Kínából fogja beszerezni a tengerészgyalogság korszerűsítéséhez szükséges haditechnikai eszközöket. A páncélozott járművek és önjáró tarackok mellett még számos más felszerelési tárgy is megvásárlásra fog kerülni, nagyjából 500 millió dollár értékben.

Az ötödik F-35-ös gyártási széria után Washingtonban megrendelésre került a hatodik is. A 3,677 milliárd dolláros szerződés értelmében további 18 A, 6 B és 7 C Lightning II változat gyártáshoz foghat majd hozzá a Lockheed Martin.

Tajvanon a 2013-as évben 60 darab helyi gyártású F-CK-1 Ching-Kuo A/B vadászbombázó modernizálását tervezik végrehajtani, ezzel a korszerűsítés program első szakasza zárulna le. A saját gyártású repülőgépek korszerűsítésére az évek óta húzódó amerikai F-16C/D beszerzés miatt volt szükség. 2011. június 30-án már átadásra kerültek az első C/D szintre modernizál példányok. Ezeken még 2009-ben vette kezdetét a munka, melynek eredményeképpen a szárnyuk alatt egy-egy további felfüggesztési pont került kialakításra, korszerűsítésre került a radar, az IFF, és a fedélzeti számítógépek is. Erősebb futóműveket is kaptak, valamint 779 kg-mal több üzemanyagot képesek a törzs hátsó részére felszerelhető illeszkedő üzemanyagtartályokban szállítani. Fegyverzetükben megjelent a TC-2A radargyilkos rakéta, valamint a szintén hazai fejlesztésű Wan Chien kazettás bomba.

Az Aerospace Industrial Development Corp. (AIDC) a légierővel közösen végezte a korszerűsítési terv kidolgozását még 2001 és 2007 között, nem rejtve véka alá azt, hogy a gép leginkább a földi célpontok elleni támadást igénylő rendszeriben újul meg. Mindezek mellett a gépek élettartamát is megnövelik, így további két évtizednyi szolgálati idő várhat még rájuk. Az első szériányi F-CK-1C/D létrehozására kicsivel több mint 586 millió dollár került elkülönítésre az ország költségvetésből, ez nagyjából 70 Ching-Kuo korszerűsítésére elegendő, ami a jelenleg szolgálatban álló 127 gépnek több mint a fele. Az első F-CK-1C/D gépeket a Tajvan déli részén található Tainan légibázison állomásozó 443. ezred kapta meg. Az utolsó átépített példányt várhatólag még 2017 előtt át fogják adni.

December 12-én Indiában a Nemzeti Repülő Tesztközpontban (National Flight Test Centre) elvégezték a nyolcadik HAL Tejas előszéria példányának a hajtómű földi próbáit.  Az LSP-8 várhatólag az következő év első negyedévében fogja végrehajtani első felszállását.

Kolumbiában december 27-én lezárul a hadsereg új lövészpáncélosának kiválasztási procedúrája. A győztes a General Dynamics Land Systems lett az LAV III-sal, az osztrák Steyr Pandur-ja, és a török Otokar Arma 8x8-asa előtt. (A török cégnél a kolumbiai hadsereg küldöttsége 2012 szeptemberében tett látogatást.) A 8x8-as kerékképletű páncélosokból az ország meg nem erősített információk szerint 40-et fog beszerezni. Az információk szerint a járművek többségén az izraeli Rafael Samson típusú távirányítású fegyverállványa is megtalálható lesz.

Vasárnap a német Bild am Sonntag azt közölte, hogy Szaúd-Arábiában fontolgatják 30 darab Dingo 2 aknavédelemmel ellátott páncélozott jármű megvásárlását Németországtól. A Krauss-Maffei Wegmann által gyártott 30 Dingo 2-ért 100 millió eurót fizetne az arab állam, amelynek terveiben 100 darab hasonló jármű beszerzése szerepel. Sokan azt is tudni vélik, hogy Angela Merkel kancellár már jóváhagyta a járművek exportját.

Múlt hét csütörtökén lezuhant egy F-16-os az Egyesült Államokban. A Block 32-es változatú gép a Kaliforniai Légi Nemzeti Gárda 194. Vadász-századának kötelékébe tartozott. A gyakorlórepülésen lévő, 10 éves repülési tapasztalattal rendelkező pilóta gépével 3600 és 4500 méteres magasság között tartózkodott, amikor helyi idő szerint 15:30 körül lecsökkent a hajtómű tolóereje, ami miatt beállt a vészhelyzet. A Fighting Falcon-t pilótája biztonságosan el tudta hagyni, a gépveszteség okát már vizsgálják.

B. U. É. K.

NETARZENÁL GALÉRIA

FNSS Pars 8x8.

Kötelékben.

Changhe Z-8KA.

Szilveszterre készülve.

Flanker.

Block 60-as: 1., 2.

Görög Mirage 2000-es pilótafülke.

Szólj hozzá

F-35 Systems Lightning Land General Dynamics Tejas HAL LAV MiG-29KUB Fulcrum-D F-CK-1 Ching-Kuo LSP-8 Krauss-Maffei Wegmann Dingo