2014. aug 02.

2014.08.02

írta: Netarzenál
2014.08.02

A francia haditechnikai beszerzésekért felelős hivatal, a Direction Générale de l'Armement (DGA) július 25-én átvette a harmadik francia megrendelésre épített A400M Atlas teherszállítót. Az MSN10 jelzést viselő gép a Orléans-Bricy légibázisra repült át a spanyolországi Sevilla-ból , ahol majdan szolgálatba is fog állni az átvételi teszteket követően.

Úgy tűnik Oroszországban változni fog a Franciaországtól beszerzett első partraszállást támogató helikopterhordozó, a SZEVASZTOPOL honi kikötőjének helye. Eddig arról szóltak a hírek, hogy az Északi Flotta állományába fog kerülni ez az egység, a múlt hónapban viszont a haditengerészet már azt állította, hogy a Földközi-tengeren illetékes hajócsoport zászlóshajója lesz a SZEVASZTOPOL.

Izraelben három jelentős fejlesztési kapacitással rendelkező vállalatot ért hackertámadás 2011. október 10 és 2012. augusztus 23 között. Az Elisra Group, az Israel Aerospace Industries és a Rafael Advanced Defense Systems számítógépes rendszerét a feltételezések szerint Kínából törték fel több alkalommal. Ezek során jelentős mennyiségű adatot loptak el, ezek túlnyomó része az Iron Dome (Vaskupola) tüzérségi lövedékek elleni védelmi rendszerhez tartozó volt. Ezeken felül a UAV-k az Arrow III-as ellenrakéták fejlesztési adatait is megszerezték behatolók.

Irak 5000 darab AGM-114K/N/R Hellfire irányított rakéta beszerzési kérelmével fordult Washingtonhoz. Az üzlet ha megvalósul nagyjából 700 millió dolláros bevételt jelenthet az amerikai cégek számára.

Egy közös indiai-japán-amerikai tengeri-légi hadgyakorlaton is lehetősége nyílit az indiai haditengerészetnek, hogy alaposabban is megismerkedhessen a japán Shin Meiwa US-2 repülőcsónakkal. A július 27 és 30 között megrendezett hadijátékon a típus egy példánnyal képviseltette magát.

Első alkalommal hajtottak végre AGM-114-es Hellfire irányított rakétával lövészetet egy ausztrál megrendelésre épített Sikorsky MH-60R Seahawk haditengerészeti helikopterrel. Az Egyesült Államokban történtekkel nagyjából egy időben odahaza, Ausztráliában is egy jelentős esemény történt, hiszen a Raytheon Company JSOW C csapásmérő robotrepülőgéppel is végrehajtották az első éleslövészetet. A Boeing F/A-18F Super Hornet fegyverarzenáljában szereplő fegyverrel a Woomera lőtéren semmisíttek meg egy szárazföldi célpontot.

Új-Zélandon az Airbus Helicopters befejezte mind a 8 NH90-TTH helikopter átalakítását a legutolsó szabványnak megfelelően. Az immáron teljes képességűnek tekinthető forgószárnyasok helyben, az Ohakea bázison kerültek átalakításra.

A Hawaii partjai mentén megrendezett RIMPAC 2014-es hadgyakorlaton szerezték meg a fedélzetről történő üzemeltetés lehetőségét a Boeing AH-64E Apache Guardian harci helikopterek. A USS PELELIU (LHA 5) partraszállást támogató helikopterhordozó egyidejűleg nyolc Apacs volt megtalálható.

Ez év őszén a USS COLORADO (LCS 4) fregatt fedélzetén fogják újra tesztelni az LCS hajóosztály még mindig hiányzó, földi célpontok ellen alkalmazható nagy hatótávolságú fegyverzetét. A Kongsberg Naval Strike Missile (NSM) rendszer messze nagyobb tömegű, mint a Hellfire, vagy a Griffin rakéták, de nagyobb a hatótávolsága és a rombolóereje is.

Július 17-én a felszállást megelőzően kigyulladt a kolumbiai légierő egyik Cessna A-37B Dragonfly repülőgépe. A lángok elharapóztak a kiképzőrepülésre induló gépen, ami ennek következtében elégett. A fedélzeten lévő két pilóta közül az egyik életét vesztette.

Július 26-án hazaérkezett az utolsó modernizáláson átesett brazil P-3 Orion tengeri járőrgép Európából. A kilenc gépet az Airbus D & S modernizálta és a sárkányszerkezet élettartamát is meghosszabbította.

Argentínában a Védelmi Minisztériumban még továbbra is szeretnének hazai gyártású és fejlesztésű UAV-et létrehozni. A rövid és közepes hatótávolságú kategóriába tatozó eszközök fegyvert az jelenlegi elképzelés szerint nem szállítanának.

NETARZANÁL GALÉRIA

Harcosok.

AIDC F-CK-1A Ching Kuo.

Eurocopter EC-725R2 Caracal.

LTV Aerospace TA-7C Corsair II.

Chengdu F-7BGI.

Atlas Alpha XH-1.

Atlas Cheetah D2.

Fairchild A-10C Thunderbolt II.

MiG-21UM.

Northrop F-5EM Tiger II.

MBB BO-105P1M.

Handley Page Victor K.2.

Szólj hozzá

A400M Atlas SZEVASZTOPOL AGM-114K/N/R Hellfire JSOW Shin Meiwa US-2 NH90 AH-64E NSM Cessna A-37B Dragonfly