2017. feb 18.

2017.02.18

írta: Netarzenál
2017.02.18

Hazai és külföldi gyártókat egyaránt vár a Cseh Köztársaság, a hadsereg számára beszerzendő lövészpáncélosok tenderére. A szárazföldi haderő részére 200 darab lánctalpas futóművel ellátott járművet vásárolnának meg 1,9 milliárd dollár értékben.

Harci rész nélkül hajtottak végre egy sikeres indítást a francia ASMP-A (Air-Sol Moyenne-Portee - Amélioré) rakétával Franciaországban. Az egyébként nukleáris csapásmérésre szolgáló fegyver indítását egy Dassult Rafale M együléses vadászbombázóról végezték el. A flotta gépe az Avord légibázisról emelkedett fel, majd egy valódi, négy óra hosszan tartó bevetést szimulálva repült, mely során több légi-üzemanyag felvételt hajtott végre és sor került terepkövető repülésre is az indítást megelőzően.

Indiában hamarosan sort kerítenek egy hazai fejlesztésű torpedóval végzett próbára. A Bharat Dynamics Limited által gyártott Varunastra hossza 7,6 méter, hatótávolsága 20 kilométer, legnagyobb sebessége 70 kilométer per óra. A vezetéses irányítású, 95%-ban tartalmaz hazai gyártású összetevőket tartalmazó Varunastra torpedó első víz alatti indítására egy KILO-osztályú tengeralattjáróról, méghozzá az INS SINDHUGHOSH nevet viselő egységről kerítenek majd sort.

2013 után újra érdeklődést mutat a megnövelt teljesítményű General Electric F414-GE-400 sugárhajtóművek iránt az amerikai haditengerészet. Ennek egyik csalhatatlan jele, hogy a flotta vezetése felkérte a gyártót egy ajánlat elkészítésére, a Boeing F/A-18 E/F Super Hornet és EA-18G Growler hajtóműveinek tolóerejének növelésére. Négy évvel ezelőtt már készült egy tanulmány az erőforrások módosítási lehetőségeiről, a legkorszerűbb gyártási technológiák és anyagok felhasználásával.

Némi kézzelfogható adat került napvilágra az Egyesült Államok új ballisztikusrakéta-hordozó tengeralattjáró-osztályáról. A COLUMBIA-osztály hossza nagyjából hasonló lesz, mint az elődé, az OHIO-osztályé, de átmérője 5 százalékkal nagyobb lesz, így a vízkiszorítása 18500 tonnát is eléri. A 2020-as években építésbe veendő, 12 egységből álló új hajóosztály több összetevője a VIRGINIA-osztályból fog érkezni, ezzel jelentős megtakarítás érhető el. A 155 fős legénység elhelyezési komfortja messze meghaladja majd az OHIO-osztályét, hiszen mindenkinek saját fekhelye lesz, igaz ezért cserébe a 24 Trident ballisztikus rakéta helyett, csak 16 számára jut hely a belső térben.

Három éven belül teljesen leszerelésre fog kerülni Dél-Amerika egyetlen repülőgép-hordozója a brazil SAO PAULO (A 12). A francia szolgálatban évtizedekig hadrendben lévő, a CLEMENCEAU-osztály második egységeként megépült, FOCH néven szolgáló egység végét a költségek okozták. A legutóbbi elemzés során kiderült, a kívánt képességek elérésére fordítandó összeg ellenére még számos műszaki bizonytalanságot hordozhat magában a koros hajó. Az elköltendő pénz máshol is jól jöhet, ilyen például a már évek óta tartó tengeralattjáró-program, de a TAMANDARÉ-osztályú korvettek esetében is hasznosabb lehet. Hiszen ezekért teljesen új egységek épülhetnek, ráadásul nem csak egy darab, hanem több. Ezek, az ország jelenlegi helyzetében, hasznosabbnak bizonyulhatnak, mint egy öreg repülőgép-hordozó. A haditengerészet nem marad azonban merevszárnyú gépek nélkül, légi eszközeik szárazföldi bázisokról szállhatnak majd fel.

Argentínában a légierő siralmas állapota ellenére kisebb programokat szeretnének végrehajtani. A Lockheed Martin C-130 Hercules szállító repülőgép számára vásárolnának MAFFS moduláris légi tűzoltó rendszereket.

 

NETARZENÁL GALÉRIA

 

De Havilland DH-110 Sea Vixen FAW.2.

Martin PBM-5A Mariner.

Panavia Tornado IDS.

Northrop F-5F Tiger II.

Dassault Mirage 2000C.

Boeing EA-18G Growler.

Kawasaki P-1.

Boeing AH-64D Apache Longbow.

Soko G-2A Galeb.

General Dynamics F-16AM Fighting Falcon.

Szuhoj Szu-24M.

McDonnell Douglas F-15C Eagle.

Kawasaki C-1.

Grumman EA-6B Prowler.

Atlas Cheetah C.

Eurofighter EF-2000 Typhoon.

Boeing 737-7ES Peace Eagle.

Sepecat Jaguar A.

General Dynamics F-111F Aardvark.

MiG-29B.

Dassault Mystere IVA.

Szólj hozzá

Lockheed Martin OHIO-osztály C-130 Hercules ASMP-A Dassult Rafale M Varunastra INS SINDHUGHOSH General Electric F414-GE-400 COLUMBIA-osztály VIRGINIA-osztály SAO PAULO (A 12) CLEMENCEAU-osztály FOCH TAMANDARÉ-osztály MAFFS