2016.10.22

2016.10.22. 07:10

Bővül a horvát haditengerészet aknafelderítő és semlegesítő képessége. Ugyanis a közelmúltban Remus 100-as vezetékes távirányítású víz alatti járműveket vehettek át az Egyesült Államoktól. Az idei gyártású 41 kg-os Remus 100-as 100 méteres mélységig képes lemerülni és a felderített robbanótestek mellé időzített robbanóanyagot elhelyezni. A gyártást végző Hydroid-Kongsberg a kezelőszemélyzet képzését két hét alatt hajtotta végre.

Olaszországban már a parlament elé lett terjesztve egy katonai beszerzés tervezete. Ebben 50 Centauro II ágyús páncélvadász és négy A-129 Mangusta harci helikopter szerepel. Az 530 millió eurós kiadással járó beszerzést várhatólag november 8-ig fogják megvitatni. A 105 milliméteres löveggel ellátott, 8x8-as kerékképletű Centauro bemutatásakor a világon egyedülálló volt, de az idő eljárt a nagyjából 30 éves konstrukció felett. A 21. évezred eleji utód a Centauro II lett, fegyverzetét egy 120 milliméteres L/45-ös löveg alkotja, ami helyett opcióként beszerelhető egy 105 milliméteres L/52-es löveg is. Lőszerei a NATO standard lőszerek, amik harckocsiknál is rendszeresítve vannak.

Természetesen ilyen erejű lőszerek következtében a hátrarúgó erő csökkentésére az integrált csőszájfék nem maradhatott el. A löveggel párhuzamosítotton7,62 milliméteres géppuskán felül, a torony tetejére egy Hitrole L távirányítású fegyverállvány került felszerelésre egy 7,62, vagy egy 12,7 milliméteres géppuskával, vagy 40 milliméteres gránátvetővel. A 30 tonnás össztömegű Centauro II 24 lóerő/tonnás teljesítményaránnyal rendelkezik a 720 lóerős Iveco motorjának köszönhetően, elődje 17 lóerő/tonna értékével szemben. Épített útról letérve boldogulását a digitális gumiabroncsnyomás szabályozás is segíti.

További érv az új, bár még csak prototípus stádiumban lévő változat mellett, hogy az eredeti variáns üzemben tartása a Freccia gyalogsági harcjárművekkel nagyobb kiadással járna, hiába rendszeresítettek belőle 359 darabot. Az olasz haderő részéről egy 136 darabos Centauro II megrendelésről már folynak tárgyalások. Az elkészült prototípussal az év végéig szeretnék a teszteket befejezni.

A 48 Mangusta helikopter közül a 16 legkorosabb példányt már csak kiképzőrepülésekre használják, kivonásukra 2020 körül kerülhet sor.

A balti térségben kialakult helyzet miatt újabb öt K130-as BRAUNSCHWEIG-osztályú korvettet vásárol meg Németország. A Bundesmarine a számos technikai újítást felvonultató, a MEKO-A100 fregatt terveinek módosításával létrehozott 5 új hajójáért anno 1,2 milliárd eurót fizetett ki.  Az 1800 tonnás egységek (BRAUNSCHWEIG [F 260], MAGDEBURG [F 261], ERFURT [F 262], OLDENBURG [F 263], LUDWIGSHAFEN AM RHEIN [F 264]) mellé további kettő 2019-ig, míg a másik három 2023-ig áll majd hadrendbe, hiszen a következő évi költségvetésben már szerepel a korvettek beszerzésére fordítandó összeg egy része.

Belgiumban a BAE Systems és a Eurofighter konzorcium a már meglévő ipari kapcsolatokra alapozva szeretné megrendeléshez segíteni a Typhoon vadászbombázót. Jelenleg már ugyanis a Eurofighter programba bedolgozó cégekkel 200 belga vállalkozás van kapcsoltban, igaz ezek nem érintik a harci repülőgép programját.

Nagy-Britanniában egyre inkább fontolgatják 800 darab német építésű Rheinmetall/Krauss-Maffei Wegmann Boxer gyalogsági harcjármű megvásárlását 3 milliárd font ellenében. Tennék mindezt a szokásos tendereztetés, versenyeztetés nélkül, mégpedig azért, hogy kivédjék a font Brexit okozta inflációját. A számítások szerint, így akár 40%-al is olcsóbban lehetne leváltani az FV430-as és a Scimitar CVR (T) sorozatba tartozó páncélosok még hadrendben lévő példányait. Erre a célra még 2015 szeptemberében elindított a brit hadsereg egy kiválasztási procedúrát, amelyben a Boxer-en kívül a Nexter VBCI, a General Dynamics Stryker és a finn Patria AMV is érdekelt volt.

Élettartamuk felénél nagyjavításra és korszerűsítésre kerül Portugália TRIDENTE (S160) és ARPAO (S161) nevet viselő tengeralattjárói. A két egység 2010-ben került átadásra, építésüket a német Howaldtswerke-Deutsche Werft GmbH (HDW) végezte. Gyártó általi jelölésük U 209PN, azonban ezek az U 214-es osztály tervei alapján készültek el. Ugyanis a tengeralattjárók beszerzése idején a német gyártó még az U 209–el pályázott, azonban később már az U 214-es tervével állt elő. A felszín alatti egységről eddig sem feledkeztek meg a országban, hiszen 2014-től alkalmassá váltak az UGM-84 Sub-Harpoon Block II-es robotrepülőgépek bevetésére. A majd 48 millió eurót felemésztő munkálatok elvégésére a ThyssenKrupp Marine Systems nyerte el a lehetőséget. Ennek köszönhetően az NRP TRIDENTE (S160) 2018-ig Németországban fog megújulni 23,9 millió eurós költségen. Testvérhajója az NRP ARPAO (S161) 2018-tól 2020-ig kerül korszerűsítésre 24 millió euróért, de már a hazai, állami tulajdonú Arsenal do Alfeite közreműködésével.

Pakisztánban a héten hivatalosan is megerősítették, hogy a haditengerészet számára Kínától vásárolnak meg nyolc tengeralattjárót. A 4-5 milliárd dollárosba becsült üzlet ténye már évek óta forgott a nemzetközi sajtóban, azonban az utóbbi időben pakisztáni és kínai forrásokból is egyre több megerősítést nyert. A tengeralattjárók fele Pakisztánban kerül majd megépítésre.

Ugyancsak Kínához és a tengeralattjárókhoz kötődik az a hír, melyben arról tudósítanak, hogy 40 évnyi szolgálati idő után kivonásra került egy nukleáris maghajtású egység. Gyaníthatóan egy HAN-osztályú tengeralattjáróról lehet szó, mely hajóosztály az évtized végére teljes mértékben nyugdíjazásra kerül. A tengeralattjáró a haditengerészet múzeumába fog kerülni a tervek szerint.

Évek óta tartó huzavona után végre pont került a Tajvani tengeralattjárók számára történő torpedók beszerzési történetére is. Az Egyesült Államok hosszú ideig nem járult hozzá az Mk48-as torpedók eladásához, gyaníthatóan a Kínával szemben folytatott politikai játszma miatt. Ugyanezen ok miatt Tajvan nem juthatott hozzá tengeralattjárókhoz sem, így a szigetország saját fejlesztésben kezdett. Érdekes módon a HAI LUNG-osztályú tengeralattjárók két, Hollandiától használtan megvásárolt egysége számára 2013-ban és 2014-ben beszerzésre került az UGM-84L Sub-Harpoon Block II-es tengeralattjáróról indítható hajók elleni robotrepülőgép 32 példánya, két UTM-84L jelzést viselő gyakorlópéldánnyal együtt. A 125 km-es hatótávolságú amerikai gyártmányú fegyverek a GPS-el kiegészített navigációs rendszerükben, zavarvédelmükben és a partmenti vizekben történő bevethetőségükben különböznek a Block I-es szériától.

Ausztráliában 625 felszállást, és 119 repült órát követően befejezettnek tekintik a Boeing CH-47F Chinook szállítóhelikopterek fedélzeti tesztjeit. A próbákra 2016 augusztusától kerítettek sort, HMAS CANBERRA fedélzetén.

A légierő pedig annak örülhet, hogy október 18-án megérkezett a Richmond légibázisra a harmadik C-27J Spartan szállítógépe. Az első két Spartan még tavaly érkezett nem a távoli kontinensre június 25-én, illetve szeptember 18-án. A típust repülő 35. század még ebben az évben megszerzi a korlátozottan bevethető minősítést.

A Leonardo Osprey AESA antennájú rádiólokátorával lesz ellátva az amerikai haditengerészet Northrop Grumman MQ-8C Fire Scout robothelikoptere. A radarból első körben öt példányt szerelnek fel a forgószárnyasokra tesztelési célzattal. Amennyiben a próbák során a berendezés kiválóan helytáll, további megrendelésre számíthat az európai gyártó.

A tulajdonosváltásnak köszönhetően a Lockheed Martin Company adta át az 1000. Sikorsky H-60M Black Hawk helikoptert. A típus két változatából, az UH-60M-ből 792 darabot és a HH-60M-ből 208-at szállítottak le eddig. Az amerikai szárazföldi haderő jelenleg 2135 különféle Black Hawk variánssal rendelkezik és az UH-60M 2007-től, míg a HH-60M 2008-től van jelen az állományban.

 

NETARZENÁL GALÉRIA

 

McDonnell Douglas EAV-8B+ Harrier II.

Szuhoj Szu-27P1M.

Boeing Chinook HC.2.

Dassault Mirage 2000-5Ei.

General Dynamics F-111C Aardvark.

Antonov An-72P.

Panavia Tornado GR.4.

Eurocopter EC-665 Tiger HAP.

General Dynamics F-16BM.

Berijev A-40 Albatros.

Saab AJS37 Viggen.

Bell-Boeing MV-22B Osprey.

CASA C-212-200 Aviocar.

Saab JAS-39 EBS HU.

Szuhoj Szu-27UB.

McDonnell Douglas RF-4EJ Kai Phantom II.

Aerospatiale SA-342M Gazelle.

Saab 105OE.

Avro 698 Vulcan K.2.

Lockheed Martin F-22A Raptor.

Atlas Cheetah B.

CASA C-295M.

English Electric Lightning F2A.

Tupoljev Tu-160.

McDonnell Douglas F/A-18B Hornet.

Folland Fo-141 Gnat F1.

2016.10.15

2016.10.15. 06:57

Ukrajnában a Kijevben székelő Precision Systems fejlesztett ki egy új automata gránátvetőt. Az RGS30-as jelzésű fegyver az ukrán fegyveres erők igénye hívta életre. Ők egy kicsi, könnyen hordozható, harcjárműbe ki-és beszálláskor sem akadályozó önműködő fegyvert igényeltek, minél nagyobb hatótávolsággal. Ezen koncepció alapján került megtervezésre az RGS30-as, melynek bullpup felépítése jelentősen csökkenti a hosszát. A 30 milliméteres gránátokból 5 darab fér el a szerkénytárban, mely minimálisan nyúlik csak túl a fegyver alsó síkján. Az 1600 méteres lőtávolságú fegyverből a fejlesztők elmondása szerint igen könnyen ki lehet fejleszteni további változatokat, melyek az alkalmazott gránátok űrméretében (20, 25, 30, vagy 40 milliméteres) térnének el egymástól.

Szeptember 30-án az utolsó tengeralattjárók elleni hadviselésre specializált FREMM-osztályú (Frégate Européenne Multi-Mission) fregatt került átadásra az olasz haditengerészet számára a muggianói hajógyárban. Az ALPINO nevet viselő 6700 tonnás egység, akárcsak három korábban elkészült testvérhajója a Thales Underwater Systems CAPTAS 4 alacsony frekvenciájú aktív/passzív változó mélységű szonárjával lett felszerelve. Róma számára további öt FREMM fregatt megépítése van tervbe véve, ezek közül a következő egység, mely a RIZZO nevet viseli már hamarosan befejezésre fog kerülni, átadása 2017 februárjában várható. A gyártó tervei szerint minden évben egy FREMM került majd átadásra, adott év áprilisáig befejeződően.

Október 6-án az első acéllemez ünnepélyes vágásával kezdetét vett Nagy-Britanniában a következő generációt alkotó rakétahordozó nukleáris meghajtású tengeralattjárók építési programja. A BAE Systems Barrow-in-Furness hajógyár készíti el a minden eddiginél nagyobb brit víz alatti egységek példányait, melyek hossza 152 méter lesz, míg vízkiszorításuk eléri a 17200 tonnát is. Személyzetüket 130 fő fogja alkotni, akik között a gyengébbik nem tagjai is megtalálhatók lesznek. Számukra egy külön körlet kerül kialakításra, de az oktatások lebonyolítására is egy elkülönített rész fog szolgálni. További érdekesség, hogy a hajó világításával az éjszakai-nappali fényviszonyokat próbálják majd előállítani a legénység számára. Ami talán nem ennyire jövőbemutatónak tekinthető a négy tengeralattjáró esetében, az az első időkben a Trident II D5 LE tengeralattjáróról indított ballisztikus rakéta lesz, ami a fő fegyverzetet fogja jelenteni.

Szintén ezen a napon érkeztek meg Észtországba az első CV9035 gyalogsági harcjárművel Hollandiából. A 2014 végén megszületett, 113 millió eurót felemésztő döntés értelmében 44 CV9035-ös és 6 Leopard 1-es harckocsin alapuló Dachs műszaki harckocsi beszerzéséről. Ez utóbbiakból egy példány szintén a lövészpáncélosok mellett foglalt helyet a szállítóhajó gyomrában. A fennmaradó páncélosok megérkezésére 2018 végéig sort kerítenek.

Első alkalommal próbálták ki repülés közben az új generációs TALIOS célmegjelölő konténert egy Rafale vadászbombázó alá függesztve. A Thales Optronique PDL NG (Pod de Désignation Laser de Nouvelle Génération) konténere 2014 nyarától hallgat a TALIOS névre a hivatalos közleményekben. Az infravörös és hagyományos képet egyaránt HD minőségben készítő TALIOS célmegjelölő szolgálatba 2018-tól állhat. Elsőként a Dassault Rafale vadászbombázók F3R modernizációs szintjét elért gépeken lesz majd megtalálható. Ez minden bizonnyal így is lesz, hiszen a légierő és a haditengerészet számára beszerzésre kerülő 45 célmegjelölő konténeréből 20-nak az árát már belekalkulálták a 2014 és 2019 közötti katonai költségvetésbe.

Új, megnövelt hatótávolságú rakétákkal tervezik felszerelni az orosz Pantsir légvédelmi komplexum továbbfejlesztett variánsát. A 20 helyett immáron 40 kilométerre is elrepülő rakéták elektronikai összetevőit kisebbre sikerült tervezni és ennek köszönhetően szabadult fel annyi hely, ami az igazán jelentős hatótávolság növekedést eredményezi. További elektronikai fejlesztése eredményeképpen a rakéta orrában már egy aktív radar kerül beépítésre. Az így létrejött Pantsir-SM légvédelmi rendszer termelése várhatólag két év múlva, a próbák sikeres befejeződése után veheti kezdetét. Az első prototípusok gyártása még akár ebben az évben is kezdetét veheti, amik egyaránt megjelennek majd lánctalpas páncélozott járműre és teherautó alvázára is felszerelve. Ez utóbbiról közölt rajzok alapján az eddig szállított és bevethető rakétamennyiséget is a duplájára, vagyis 24 darabosra növelnék.

Némileg előrébb tart az orosz légideszantcsapatok számára fejlesztett páncélautó programja. A 4x4-es kerékképletű, 11 tonnás tömegű, 6-8 fő szállítására képes K4386 Typhoon-VDV első példánya már el is készült. A 350 lóerős dízelmotor erejét automata sebességváltó továbbítja a futóművek felé, ezekkel elérhető legnagyobb sebesség 105 km/h, míg a maximális hatótávolság 1200 kilométer. Fegyverzetét egy a járműtest tetejére szerelt távirányítású toronyba helyezték el, amit egy 30 milliméteres gépágyú és egy vele párhuzamosított 7,62 milliméteres géppuska alkot.

Szíriából származó felvételek alapján szinte biztosra vehető, hogy a konfliktus dúlta közel-keleti ország légierejében megjelent a MiG-29-es Fulcrum SzMT változata. Arról már eddig is voltak információk, hogy a szír nagyvasakat Oroszországban korszerűsítették, de erről bizonyosságot most elsőször kaphatott a nagyvilág. A filmkockákon látható MiG-29-es szárnya alatti felfüggesztési ponton ugyanis az AKU-170E pilonon egy R-77 (AA-12 Adder) közepes hatótávolságú aktív radaros légiharc-rakéta volt látható. 2016-ból származó információk szerint Szíria összesen 30 darab egy-és kétüléses MiG-29-sel rendelkezett.

Banglades vált a következő országgá, mely megrendelte az Airbus Defence and Space C295W közepes taktikai szállítógépet. A szerződést október 11-én írták alá és mindössze egyetlen egy gépről szól, ami már a következő év második felében átadásra fog kerülni. A szerződés értékét nem hozták nyilvánosságra.

Dél-Korea légiereje az eddig megrendelt négy Boeing E-7 Peace Eye légtérfelderítő repülőgép mellé további kettőt vásárolna meg, az északi testvérállam jelentette fenyegetettségre hivatkozva. A kissé problémás fejlesztést maga mögött tudó típusból az első példány még 2011-ben érkezett meg az ázsiai országba, míg a negyedik következő év októberében kerül majd leszállításra.

Élettartam-hosszabbítással egybekötött korszerűsítési programot ajánlott a japán légierő vezetésének figyelmébe az amerikai Boeing az F-15/DJ vadászgépek tekintetében. A még mindig jelentős kirepülhető óraszámot tartogató sárkányszerkezeteket AESA antennájú Raytheon APG-63(V)3 rádiólokátorral, új számítógépekkel és elektronikus hadviselési rendszerek beszerelésével, valamint illeszkedő üzemanyag póttartályokkal és megerősített fegyverzettel (16, de akár 20 darab Raytheon AIM-120 AMRAAM levegő-levegő rakéta) tennék a 21. század eleji követelményeknek megfelelővé.

Az USAF alárendeltségében repülő Eagle vadászok sem kerülték el a Boeing figyelmét. A számukra ajánlott modernizációs csomag is tartalmazza Japán számára felajánlottakat, de egy további lehetőséget is tartogat, mégpedig a szárnyak lecserélését új gyártásúakra. Az F-15E Strike Eagle változat erősebb szárnyaival felszerelt 245 C és D variáns így 2045-ig maradhatna szolgálatban. Az első három új szárnyat a 2020-as pénzügyi évben adnák át, míg 2022-re már 10-et készítenének el belőlük és a továbbiakban év 40-et lennének képesek előállítani 2028-ig bezárólag.

Brazíliában hamarosan éleslövészeten is kipróbálják a brazil hadsereg és az EQUITRON Automacao Eletrônico Mecanica által modernizált ENGESA EE-9U Cascavel 6x6 páncélozott felderítő járművet. A program célja az, hogy bizonyítsa, a páncélos jármű kellő modernizáció után képes a kor követelményeinek megfelelni és továbbra is szolgálatba maradni. A kellő mozgékonyságról egy 320 lóerős MTU 6R926 motor, és egy ZF Friedrichshafen 6HP504C automata váltó gondoskodik az új felfüggesztéssel együttműködve. Továbbá nappali és éjszakai kamera, lézeres távmérő, Harris Falcon III taktikai rádiók, valamint a torony oldalán egy-egy Mectron MSS1.2 AC irányított rakéta alkotja korszerűsítési csomagot.

 

NETARZENÁL GALÉRIA

 

Mil Mi-24V.

McDonnell Douglas RF-4E Phantom II.

Panavia Tornado GR.4.

McDonnell Douglas F/A-18C Hornet.

Mil Mi-171SM.

CASA C-295M.

Fairchild A-10C Thunderbolt II.

Saab AJS37 Viggen.

Xian H-6K.

Grumman F-14A Tomcat.

NHI NH90TTH.

Transall C-160D.

Bell/Boeing MV-22B Osprey.

Aero L-159A ALCA.

CASA C-212-100 Aviocar.

2016.10.08

2016.10.08. 07:09

Október 4-én a Spanyol Légierő (Ejército del Aire Español, EdAE) átvette az új Eurocopter H215 kutató-mentő helikopterét. A gép a 802. század állományába kerül Gran Canaria szigetén. A feladatkörhöz kapcsolódóan a gépet ellátták plusz üzemanyag tartályokkal, így hatótávolsága 560 kilométer lett. A pilótafülke kijelzői kompatibilisek az éjjellátó szemüvegekkel.

Október végén, vagy november elején az első Airbus Military A400M Atlas teherszállító repülőgép is átadásra fog kerülni a Spanyol Légierő számára. Az első repülését szeptember 5-én megejtő MSN44-es jelzésű gépet, még további 26 fogja követni, ezekből az utolsó 13 darabot exportra kívánják bocsátani.

Több millió font elköltése után megújult a brit haditengerészet TYPE-23-as DUKE-osztályú WESTMINSTER (F237) fregattja. A 24 éves egység a szokásos felújítások sorában ez a legutóbbi igen jelentős képességbeli növekedést hozott, ugyanis a BAE Systems Artisan 3D rádiólokátora is felszerelésre került, ami 800 célpontot képes nyomon követni. Szintén új az MK8-as jelzésű 114 milliméteres hajóágyú, mely percenként egytucatnyi lövés leadására képes. A WESTMINSTER (F237) fregatt várhatólag 2017 tavaszán fog szolgálatba állni.

Az Airbus Defence and Space bejelentette, hogy végrehajtotta első repülését a A330 MRTT (Multi-Role Tanker Transport) gép továbbfejlesztett variánsa.  A strukturális módisításokkal együtt az aerodinamika is módosításra került, ennek köszönhetően 1%-al csökken az üzemanyag-fogyasztás, de a fedélzeti számítógépek teljesítménye is megnövekedett. A típust eddig 10 ország választotta ki, 51 darabos mennyiségben, amelyből 28 már átadásra is került.

Következő év március 31-én feloszlik a RAF XV. repülőszázada, mely a Panavia Tornado vadászbombázókra kerülő hajózók típusátképzését volt hivatott végrehajtani. A típus szigetországba történő közelgő kivonását a Lossimouth-i bázison települő egység megszűnése is jelzi.

Tárgyalásokat folytat az orosz Uralvagonzavod Vietnammal. A T-90-es harckocsikat előállító üzem 100 páncélos eladásáról folytat egyeztetéseket az ázsiai állammal, jelenleg éppen az árról folynak a tárgyalások.

Az eddigi megrendelt 170 mellé további 90 Taurus KEPD 350K csapásmérő robotrepülőgépet vásárolna a Boeing F-15K Slam Eagle vadászbombázó számára Dél-Korea. A több mint 500 kilométeres hatótávolságú fegyvert az északi testvérállam földalatti nukleáris és rakéta létesítményeik ellen tervezik alkalmazni. A német-svéd vegyesvállalat, a Taurus Systems által gyártott csapásmérő robotrepülőgépért 1,8 milliárd dollárt fizettek ki, ezekből az év végéig 60 darab kerül átadásra.

Norvégiában hajtották végre az első éles gyakorlólövészetet az AMRAAM ER légvédelmi rakétával. Az Evolved Sea Sparrow rakéta megnövelt hajtóműszekciójával ellátott AMRAAM ER rakéta mintegy 50 százalékos növekedést tud felmutatni maximális hatótávolság és 70 százalékos növekedést maximális magasság tekintetében.

Brazíliában a 2015-ben bekövetkezett 41%-os költségvetési csökkentés ellenére továbbra is folyik a helyi építésű tengeralattjárók programja. Igencsak erős francia segítséggel megtámogatva négy hagyományos és egy nukleáris meghajtású egység elkészítését vették tervbe a dél-amerikai országban a SCORPENE-osztály terveinek alapján. A négy hagyományos meghajtású, S-BR jelzéssel illetett tengeralattjáró építése már folyik. Az SBR-1 várhatólag 2018 júliusában kerül vízre. Ezt az SBR-2-es 2020-ban, az SBR-3-as 2021-ben, míg az SBR-4-es 2022-ben fogja követni.

 

NETARZENÁL GALÉRIA

 

Panavia Tornado IDS.

Boeing C-17A Globemaster III.

Szuhoj Szu-27P.

Denel CSH-2 Rooivalk.

Lockheed UP-3D Orion.

Saab JAS-39D Gripen.

PZL-Mielec M-28B1R Bryza 1R.

McDonnell Douglas T-45A Goshawk.

Dassault Mirage IIIRS.

Szuhoj Szu-25K.

Saab 105Oe.

Eurocopter EC-665 Tiger HAD.

Lockheed Martin F-35B Lightning II.

Atlas Cheetah D.

Saab S100D Argus.

Mil Mi-24V.

Lockheed C-130BZ Hercules.

2016.10.01

2016.10.01. 07:22

Német-lengyel együttműködésben valósult meg az OSA (NATO-kód: SA-8 Gecko) önjáró légvédelmi rakétarendszer modernizálása. A Diehl BGT Defence és a WZU (Wojskowe Zaklady Uzbrojenia) munkájának eredményeképpen a képalkotó infravörös önirányítású IRIS-T-SLS rakéták kerültek felszerelése a szovjet eredetű 6x6-os kerékképletű járműre. NATO szabványú lett a barát-ellenség azonosító, melyhez új IFF antenna is társul, továbbá új, nagy hatótávolságú hőkamerás nappali/éjszakai kamera is segíti a célok felderítését, azonosítását. A navigációt és a helymeghatározást műholdas rendszer segíti.

Litvánia a múlt hét vasárnapján jelentette be, hogy a tavaly májusban megkezdett tárgyalások lezárultával a norvég-amerikai Kongsberg Defence & Aerospace és Raytheon NASAMS közepes hatótávolságú légvédelmi rendszerek rendszeresítése mellett döntöttek. Vilnius több mint 112 millió dollár fog költeni a 40 kilométeres távolságig és 14 kilométeres magasságig tevékenykedni képes légvédelmi rendszerre. Ez az összeg két üteg beszerzésére lesz elegendő.

Svédországban 8 évnyi szünet után, tehát 2018-tól kezdődően újra bevezetik a sorozást. Ugyanis a hivatásos hadsereg soraiban folyamos létszámhiány van, ezt az állapotot évente nagyjából 4000, 18. életévét betöltött fiatal behívásával lehet majd megszüntetni.

Szeptember 26-án hajózott ki első alkalommal a nyílt tengerre a negyedik francia FREMM-osztályú fregatt az AUVERGNE. A 2012 augusztusában építeni kezdett egység 2015 szeptemberében került vízre. Az első próbajárat során a fregatt meghajtó és navigációs rendszerét tesztelték.

Oroszországban újra szeretnének visszanyúlni a szovjet idők egyik félbemaradt fejlesztési tervezetéhez. Az egy megawattos szén-dioxidos nagyteljesítményű lézerfegyver fejlesztését még 1977-ben kezdték el, első repülését pedig egy átalakított Iljusin Il-76MD szállító repülőgép fedélzetén, ami akkora már a Berijev A-60-as jelzést viselte, 1981. augusztus 19-én hajtotta végre. Fő feladatának a Föld körül alacsony pályán keringő felderítő, illetve rakétaindítást figyelő műholdak megvakítását szánták, erre nagyjából 1500 kilométeres magasságig képes is lett volna.

A program beszüntetéséig két A-60-as repülőgép-fedélzeti lézer laboratórium készült el, egyes források tudni vélik, hogy a program sikerrel történő befejezése után a szovjetek egy még erősebb lézerfegyvert is létrehoztak volt. A program feltámasztásáról már 2009 óta röppenek fel újra és újra hírek. Most megint a tervezet feltámasztásáról cikkeztek, hordozóplatformként már az Iljusin Il-476-os típus lett megemlítve A-60SE jelzéssel, de a későbbiekben elképzelhető, hogy az új fejlesztésű stratégiai bombázó, a PAK-DA is felszerelésre fog kerülni lézerfegyverrel.

Újabb típusra kerül majd integrációra a Lockheed Martin Sniper ATP célmegjelölő konténer. Az F-15, F-16, F-18, A-10, B-1, B-52, F-2 és Harrier típusok után kilencedeikként, a Eurofighter Typoon lép be a sorba, mégpedig Kuvait jóvoltából. A közel-keleti állam 18 célmegjelölő konténert rendelt meg a gyártótól, ezek már a következő évtől átadásra fognak kerülni.

Szeptember 28-án végrehajtotta első repülését a HAL Tejas Mk.1-es harmadik sorozatgyártású példánya. Az SP-3-as első felszállását követően csak 15 percet tölthetett a levegőben, az alacsonyan lógó felhők miatt. A General Electric F404-GE-IN20-as hatóművel ellátott gép hamarosan a típust elsőként használó 45. Repülő tőr század állományába kerül.

Jövő év elején válik teljessé a Malajzia Airbus Military A400M Atlas flottája. Az európai teherszállítóból az ázsiai ország négy példányt rendelt meg, ezek közül az elsőt 2015 márciusában, a másodikat ez év elején, míg a harmadikat ez év közepén vehették át.

Egyre inkább kezd testet ölteni Kína első hazai repülőgép-hordozója, a most még csak Type 001A-ként emlegetett egység a Dalian hajógyárban. A hajótestre már felkerült a szigetnek felépítmény is, ami kilencszintes és nagyjából 30 méter hosszú. Ennek hátsó részét megnézve nagy valószínűséggel megállapítható, hogy a hordozó meghajtásáról olajtüzelésű kazánok és gőzturbinák fognak gondoskodni. Ahogy haladnak az építéssel mindinkább úgy tűnik, hogy a Type 001A a szovjet/orosz KUZNYECOV-osztály továbbfejlesztése, kínai továbbgondolása lesz, az Ukrajnától félkészen megvásárolt LIAONING tapasztalatainak felhasználásával.

Szeptember 27-én mutatták be az első Ausztrál megrendelésre épített Boeing P-8A Poseidon tengeri járőrgépet. Az új típus, melynek első példánya november 15-én fog megérkezni a megrendelőhöz, a tervek szerint 2020-ig fogja leváltani elődjét, a Lockheed AP-3C Orion tengeri járőrgépet. A 12 kengurus felségjelzésű Poseidon otthona az  Edinburgh-i légibázis lesz.

Egyre nagyobb gondot jelent a vészesen fogyó élettartam az amerikai haditengerészet repülőgépeinél. 150 darab régebbi Hornet repült óraszámát tolják ki egy SLEP-nek hívott nagyjavítással egybekötött élettartam-hosszabbítással 6000 repült óráról 10000-re. Mivel azonban a védelmi költségvetés csökkentése miatt a SLEP nem haladhatott a kellő ütemben, ezért az újabb Super Hornet példányok nagyobb leterheltséget voltak kénytelenek elviselni az elmúlt években. Ennek köszönhetően néhány újabb építésű Super Hornet a régebbi variánssal egy időben éri el a tervezett repült idejét. A Boeing persze készült az újabb változatok további életben tartására is a SLAP programmal.

2020 közepére várható a Lockheed Martin F-35 Lightning II-es hajtóművének átfogó korszerűsítése, vagy egy másik típusra történő cseréje. A Pratt & Whitney F135 továbbfejlesztett változatától, vagy utódjától 10%-al nagyobb tolóerőt, valamint 25 százalékkal jobb üzemanyag-hatékonyságot várnak majd el.

A polgári repülésben már évek óta jelenlévő szárnyvégfül megjelenhet a C-130 Hercules teherszállítókon is. Az amerikai légierő szeretné minél inkább csökkenteni kiadásit, így a nagygépek közül a legelterjedtebbnek számító Hercules által elégetett üzemanyag csökkentése igen eredményes lehet. Az Idaho-ban székelő Tamarack Aerospace Group által kifejlesztett szárnyvégfül a cég szerint 10%-os üzemanyag-megtakarítást is eredményezhet, javítja a fel-és leszállási jellemzőket magas hőmérsékletű és nagy magasságban lévő repülőtereken, növeli a terhelhetőséget, megrövidíti a fel-és szálláshoz szükséges pályahosszt, de a szárny terhelését is csökkenti, növelve ezzel élettartamát. 2014-ben egy MC-130J Commando II-est már elláttak ideiglenes jelleggel szárnyvégfülekkel. Akkor nyolc tesztrepülés során vizsgálták a gép tulajdonságait, de az eredményeket nem hozták nyilvánosságra.

Brazíliában a hadsereg szeretne beszerezni néhány kéthajtóműves, 2 tonna rakomány szállítására képes, a törzs hátsó részén rámpával ellátott teherszállító repülőgépet. Az ország eldugottabb zugaiban lévő kisebb bázisok, helyőrségek ellátásában alkalmazható típus keresése közben került megvizsgálásra az amerikai nemzeti gárda állományából 2014-ben nyugdíjazásra került Shorts C-23B Sherpa is. A hadsereg tisztjeiből álló küldöttség már az Egyesült Államokba is utazott a gépek megnézése okán.

A szomszédos Argentínában viszont éppen egy szállítógép búcsúzását készítik elő. Ugyanis a Fuerza Aérea Argentina (FAA) utolsó Fokker F-27-400M gépe, (lajstromjel: TC-79) mely a 4. Légiszállító Repülőszázad állományában található meg november 24-én kivonásra kerül.

 

 

NETARZENÁL GALÉRIA

 

Iljusin IL-38N.

Northrop F-5F Tiger II.

Dassault Mirage 2000D.

NHI NH90NFH.

Szuhoj Szu-22M4 Fitter-K.

Boeing EA-18G Growler.

Hongdu K-8E Karakorum.

General Dynamics F-16AM Fighting Falcon.

MiG-29G.

McDonnell Douglas CF-188A Hornet.

Eurofighter EF-2000 Typhoon.

McDonnell Douglas F-15DJ Eagle.

Szuhoj Szu-24M Fencer.

Rockwell B-1B Lancer.

English Electric Lightning F.2.

MiG-31BM.

2016.09.24

2016.09.24. 07:47

Hamarosan megjelenhet a repülőgépek fedélzetén a BriteCloud repülőgép fedélzeti aktív csali. Az eszközt még 2013 novemberében mutatták be, fejlesztése azóta is tart. Az első gép, melynek fedélzetén megjelenik a BriteCloud, egy Panavia Tornado lesz. A RAF gépét még az idén alkalmassá fogják tenni a rendszer alkalmazására, természetesen első időszakban, csak mint légi próbapad. Amennyiben a tesztek az elvártak szerint fognak haladni a BriteCloud repülőgép fedélzeti aktív csali már 2017 közepén hadrendben állhat a brit királyi légierő repülőgépein. A BriteCloud a szabványos 55 milliméteres dipólköteg szóróban kerül elhelyezésre és kivetését követően képes a légi és földi radarok, valamint a repülőgép felé tartó félaktív és aktív vezérlésű rakéták számára célként funkcionálni, megmentve ezzel az indítást végző repülőeszközt. A BriteCloud-ban használatos technológiák már bizonyítottak az eddig tesztek során, így az indítást végző gépet érő rádióhullámok BriteCloud általi előállítása, megfelelő erősségű kisugárzása és ezzel a rakéták eltérítése könnyen megvalósíthatónak tűnik a fejlesztő szerint.

Szeptember 19. és 30. között négy spanyol F/A-18 segítségével végeznek indítási teszteket a svédországi Vidsel lőtéren. A fegyver, mely próbák során a középpontban tartózkodik, pedig nem más, mint a KEPD-350 Taurus csapásmérő robotrepülőgép.

Svédországban eldőlt, hogy a Norvégia által megrendelt, majd visszamondott 24 FH-77 BW L52 Archer 155 milliméteres önjáró tarackot a svédek vásárolják meg. Norvégia még 2013. december 6-án jelentette be ugyanis, hogy 550 millió norvég korona elköltése után (ebből 380 millió a fejlesztésre, 170 millió a beszerzésre ment el, összesen pedig 770 milliót szántak a projektre) felmondja az FH-77 BW L52 Archer 155 milliméteres önjáró tarackok megrendeléséről szóló szerződést. Az okot a késedelmes szállításban határozták meg, ami igaz is, hiszen a 24 Archer-ből 2013 végére már az utolsót is át kellett volna adni a gyártónak, a BAE Systems Sweden-nek. Ezzel szemben az első négy önjáró tarackot 2013-ban adták át a svédek számára.

Ez azonban nem így történt, ezért a norvégoknak más megoldást kell találniuk a még hadrendben lévő 18 M109-es önjáró tarack leváltásra. Norvégia és Svédország ettől függetlenül továbbra is együttműködik olyan tüzérséget érintő programokban, mint az ARTHUR tüzérségi radarok, az Odin tűzvezető rendszer, vagy a kiképzés. Svédországban a hadsereg részre még a 2013-as év szeptemberében adták át az első módosított 6×6-os Volvo A30D terepjáró gépjármű alvázán létrehozott Archer tüzérségi eszközt, aminek prototípusait 2005-ben és 2006-ban vizsgálták meg a svéd hadsereg szakértői és 2008-ban döntöttek a beszerzésük mellett. A svéd döntésnek köszönhetően, így mind a 48 Archer legyártásra kerül, de ezekből csak 36 kerül a svéd szárazföldi erő állományába, ráadásul ezekből 12 tartós tárolásban lesz. A maradék 12 példányra majd a svédek keresnek vevőt.

Október helyett csak novemberben futhat ki a Földközi-tenger irányába az orosz ADMIRAL KUZNYECOV repülőgép-hordozó és a kíséretébe tartozó hajók. A bejelentetthez képest egy hónapos késés okát az orosz média nem taglalta, de jó eséllyel sejthető, hogy a repülőgép-vezetők megfelelő jártassága állhat a háttérben. Szíriához érkezvén ugyanis akár földi célpontok elleni fegyverhasználatra is sor kerítenének az orosz gépek, így ebben megfelelő gyakorlattal kell már rendelkeznie addigra a pilótáknak. Az ADMIRAL KUZNYECOV repülőgép-hordozó 14 darabos gépállományát a már jól ismert Szuhoj Szu-33-as gépek mellett, négy MiG-29KR fogja alkotni. Előbbi típust a közelmúltban tették alkalmassá pontosabb bombázás végrehajtására, a Szuhoj Szu-24M2 bombázókon alkalmazott Gefest SzVP-24 számítógép beszerelésével. A kisebb MiG-29KR már eleve a többfeladatúságot szem előtt tartva került kifejlesztésre, de mivel csak nemrégiben jelent meg a flottánál, a személyzetnek itt is kellő jártasságot kell szereznie.

Erősített páncélzattal és korszerűbb infravörös képalkotó kamerákkal felszerelve mutatta be a Kurganmashzavod az BMP-3M-100 Dragun (Dragonyos) gyalogsági harcjárművét. A BMP-3M-100 Dragun 2A70 100 milliméteres lövegből, 2A72 30 milliméteres gépágyúból és 7,62 milliméteres PKTM koaxiális géppuskából álló fegyverzetét egy távirányítású toronyba szerelték. A motort és a sebességváltót a páncéltest orr-részébe helyezték át. Az eddig használt UTD-29M típusú, 10 hengeres, 4 ütemű, vízhűtéses 500 lóerős erőforrást egy UTD-32-es 816 lőerősre cserélték le. A járműtest hátsó részébe került deszanttérben 8 lövészkatona szállítására van lehetőség. A háromfős legénység által üzemeltetett BMP-3M-100 Dragun tömege 21 tonna, a közúti sebessége 70 kilométer per óra, úszáskor legmagasabb sebessége 10 kilométer per óra, hatótávolsága 600 kilométer. Az állami vizsgálatokat várhatólag a következő évben fogják végrehajtani a BMP-3M-100 Dragun gyalogsági harcjárművel. A kissé távolabbi jövőre vonatkoztatva a gyártó szeretne egy egész járműcsaládot is megalkotni a BMP-3M-100 Dragun alapján.

Az orosz állami Rosztek egyik leányvállalata, a KBM (Konstruktorskoe Büro Mashinostroyeniya) befejezte egy új kis hatótávolságú mobil légvédelmi rendszer fejlesztését. A Gibka-Sz egy parancsnoki és maximum hat indítójárműből áll, ezek mind a VPK-233114 Tigr-M-en alapulnak. A parancsnoki járműre van felszerelve a 40 kilométeres hatótávolságú 1L122-1E Garmon rádiólokátor. A parancsnoki járműtől a terepadottságok függvényébe maximum 8-17 kilométeres távolságon belül helyezkedhetnek el az indítójárművek, melyeken infravörös kamerák helyezkednek el a négy tűzkész 9K338 Igla-Sz (NATO-kód: SA-24 Komor), vagy az újabb fejlesztésű 9K333 Verba rövid hatótávolságú (maximum 6 kilométeres) légvédelmi rakétákon kívül.

Líbiába az elmúlt három évben nagyjából 100 frissen képezett pilóta térhetett vissza tanulmányait befejezvén, csak az a kérdés, hogy a hazatérők a harcoló felek melyikét erősítik és mivel repülhetnek. Egyiptomban, ebben az évben 35-en végeztek, de 2014-ben, mielőtt a líbiai kormány összerúgta volna a por Pakisztánnal, oda is 99 kadét utazott ki. A helyzet romlásával az oktatásra szánt összeg csökkenni kezdett, így 2015 végén 55-en hazatértek. A maradók létszáma 2016 augusztusára nagyjából 9 főre apadt. 2012-ben, 2013-ban és 2014-ben néhány líbiai a görög légierő akadémiáján kezdte meg tanulmányait, amiket sikeresen be is fejeztek. Franciaországban a már korábban kiképzett líbiai pilóták repülhettek Dassault Mirage F1B gépekkel a Mont-de-Marsan-ban állomásozó EC 2/33 egységnél.

Botswanába érkezett egy Antonov An-124 Ruszlan szállítógép segítségével egy EC225LP Super Puma Mk II + helikopter. A forgószárnyast eredetileg a spanyol rendőrség rendelte meg 2010-ben és használta 3 éven keresztül. Ekkor visszakerült a gyártóhoz, mivel a spanyolok a kisebb EC135-ös típust részesítették előnyben és az új gépek vételárába beleszámították a nagyobb testvér értékét is. Így tárolásba került a Super Puma, majd az afrikai ország lett új hazája.

Új taggal bővült a Paramount Group Mbombe járműcsaládja. A kistestvér a Mbombe 8 nevet viseli és valójában egy 8x8-as kerékképletű gyalogsági harcjármű. Elődjeivel a Mbombe 4-el és a Mbombe 6-al a felhasznált alkatrészek tekintetében 80%-ban megegyezik, így jelentős megtakarítás érhető el rendszeresítésével ott, hol már a járműcsalád régebbi tagjai jelen vannak. A Mbombe 8 tömege 28 tonna, meghajtásáról egy hathengeres turbófeltöltéses dízelmotor gondoskodik, egy hatfokozatú automataváltó segítségével.  Végsebessége 110 kilométer per óra, hatótávolsága 800 kilométer. A hűtőrendszer és hajtáslánc már kipróbált és bevált téli körülmények között -55 Celsius fokon, de a sivatagi körülmények közötti +55 fokot is bírja. Fegyverzetét a vevő igénye szerint kívánt távirányítású, vagy személyzettel ellátott toronyba szerelhetik be.

Mégiscsak 36 darab Franciaországban gyártott Dassault Rafale vadászbombázó kerül majd beszerzésre Indiában. A 7,87 milliárd dolláros beszerzés azért felettébb érdekes, mivel ez a mennyiség jó, ha két század 2019 és 2023 között végrehajtandó átfegyverzésére elegendő. Ellenben azt sem szabad elfelejteni, hogy Új-Delhi légi nukleáris csapásmérő erőit a Dassault Mirage 2000-ek képezik és ezen feladatkörben a Rafale itt is kiválóan megfelelhet, úgy ahogy Franciaországban is. Indiai források megerősítették, hogy folytattak a franciákkal ebben az ügyben is tárgyalásokat.

Újabb nukleáris meghatású tengeralattjáró bérléséről kezdhet tárgyalásokat India Oroszországgal.  2012 végétől a K-152-es NERPA atom-tengeralattjáró (AKULA-II-es) már hivatalosan is INS CHAKRA (II) nevet viseli 10 éves bérleti időtartama alatt. 2013-ban már volt szó arról, hogy egy további orosz atom-tengeralattjáró kerülhet az indiai haditengerészet fennhatósága alá. Akkor az ideális választás az 1990-es években 60%-ban elkészült, de leállított építésű IRIBIS nevű egység volt a források szerint. Az Amur Hajógyárban található, eredetileg AKULA I-es osztályú egység befejezéséhez indiai anyagi forrásokat vennének igénybe. Elvi szinten meghajtásáról a korszerűbb, Project 855 JASZENY-osztályú (NATO megnevezése: GRANEY-osztály) tengeralattjárókban alkalmazott reaktor gondoskodhatna, míg fegyverzetét a függőleges indítótubusokban elhelyezett BrahMos csapásmérő robotrepülőgépek egészíthetnék ki. Most már azonban a jelentős előrelépést jelentő JASZENY-osztályt említették meg, mint esélyes típust. Ezen osztály tagjai képesek 5000 km-es hatótávolságú atomtöltettel ellátott manőverező robotrepülőgépek indításra is. A 13800 tonna vízkiszorítású, 119 méter hosszú JASZENY-ek legnagyobb sebessége 31 csomó, és képesek lemerülni 600 méter mélyre is.

Internetre felkerült fotók alapján megállapítást nyert, hogy Kínában a szovjet/orosz eredetű Szu-33-as megfelelőjét, a J-15-öst alkalmassá teszik katapultos indításra. A repülőgép-hordozókon használatos eszközből Kína szárazföldi bázisán két példányt is építenek, egy hagyományosnak tekinthető, gőzzel működőt, és egy elektromágnesest, mely a legújabb technológiát képviseli. A katapultos indításnál fellépő erőhatások elviselésére az orrfutóművet módosították.

Tajvanon költségvetési okra hivatkozva törlésre került 8-10 Sikorsky MH-60R helikopter beszerzése. A típust az MD-500 pótlására szerezték volna be, de a haditengerészet nagyfokú hajóépítési programjai miatt ezt a tervet nem tudták megvalósítani. Megoldást jelenthet, igaz csak átmeneti időre, a majd 20 év szolgálatba állított 21 S-70C megmaradt 19 példányának nagyfokú modernizálása.

Helyben valósulhat meg az ausztrál hadsereg M1A1 Abrams harckocsiiban alkalmazott Honeywell AGT1500 gázturbinák nagyjavítása. A páncélosok 2007-es megérkezésétől a gázturbinák javítása jelentős összeget, darabonként 500000 dollárt és időt, 6-9 hónapot jelentett, ami a rendszeresített 59 páncélos esetében igen csak rossz hadrafoghatósági mutatót eredményezett. A TAE üzemében végzett nagyjavítás esetében viszont csak 20-30 napos távolléttel kell számolni és a kiadás is nagyjából tizede lesz a tengerentúlinak. A TAE kapacitása évente 17 Honeywell AGT1500 gázturbina nagyjavítását teszi lehetővé, ez azonban bőven elegendő lesz az ausztrál hadsereg számára.

Túl van az első F-15C Eagle vadászgépre történt függesztéssel végzett repülésen a Lockheed Martin Legion Pod konténere, melyre még június 27-én kerítettek sort. Az infravörös képalkotó kamerát rejtő konténert a légi célok azonosítására tervezik használni. A nyár közepi időpont óta még 15 órányi repülés közbeni tapasztalatot szereztek a Legion Pod konténerrel a Jacksonville-i légi nemzeti gárda segítségével.

 

NETARZENÁL GALÉRIA

 

Eurofighter EF-2000 Typhoon.

Boeing F/A-18F Super Hornet.

Szuhoj Szu-34 Fullback.

Rockwell B-1B Lancer.

Dassault Mirage IIIS.

Szuhoj Szu-25UBK.

Hawker Hurricane XII.

McDonnell Douglas RF-4C Phantom II.

Saab J32B Lansen.

Mil Mi-24D.

Fouga CM-170 Magister.

Dassault Super Etendard.

2016.09.17

2016.09.17. 06:40

Lengyelországban a csapatlégvédelem modernizálása is napirenden van. A szárazföldi haderőnél jelenleg a ZSzU-23-4MP Biala önjáró légvédelmi rendszer van alkalmazásban, mely, mint azt a típusjelzése is mutatja a szovjet Silka modernizált változata. A helyi gyártású Grom kézi légvédelmi rakétákkal merősített fegyverzetű jármű azonban több szempontból is cserére érett. A pótlására szánt eszközön már dolgoznak, a Loara-NG (Next Generation) tervezet makettje már bemutatásra is került.

A PGZ (Polska Grupa Zbrojeniowa) két 35 milliméteres gépágyúval ellátott járművet álmodott meg. A lőfegyverek az Oerlikon L90 KDA licence alapján Lengyelországban készülnek, de az elektronika, a tűzvezető rendszer és a radar (PIT-RADWAR) továbbá a járműtest és a torony is helyi gyártású lesz. Persze a járműtest esetében még történhet változás, hiszen két változat is elképzelhető. Az egyik esetében, a torony a dél-koreai licenc alapján (HSW) gyártásba kerülő K9 Thunder önjáró tarack alvázára (helyi megnevezés Krab) szerelnék fel, míg a második esetben a német Krauss-Maffei Wegmann] Leopard 2-es harckocsi alvázát használnák fel. A döntést hamarosan meghozzák, mindettől függetlenül a HSW a Krab alvázát felhasználva számos, az eredeti céltól eltérő felhasználású páncélozott járművet szeretne előállítani.

Továbbra is maradunk Lengyelországban és a PGZ-nél, ugyanis a finn Patria AMV gyalogsági harcjárművek helyi gyártású variánsának bemutatásra került két, felderítésre optimalizált példánya. A Rozsomák R-1-WDR (Woz Dowodczo-Rozpoznawczy - felderítő parancsnoki jármű) és az R-2-WR (Woz Rozpoznawczy - felderítő jármű) közül az előbbi az optikai felderítésre a Leonardo Janus RSTA rendszerének nappali és thermoviziós kameráit, valamint lézeres távolságmérőjét használhatja. A kézifegyverek lövéseinek pontos helyét egy MacDonald Dettwiler & Associates (MDA) Ferret lövésdetektor segítségével állapíthatja meg a személyzet, míg egy teleszkópikus állványra az Aselsan földi célpontokat felderítő rádiólokátora, valamint egy infravörös kamera került felszerelésre. Az így, valamint az erősített páncélzatnak és a plusz kommunikációs rendszereknek köszönhetően már 23,3 tonnásra hízott Rozsomák személyzete ötfősre növekedett. A hadsereg által végzendő próbákra majd 2017 harmadik negyedévben kerítenek sort és ezek 12 hónapig fognak tartani.

Spanyolországban a hadsereg repülőerői (FUERZAS Aeromóviles del Ejército de Tierra – FAMET) szeptember 13-án átvették első két HT-29-es helikopterüket. A jelölés a NHIndustries NH90TTH változatát rejti, mely a Super Puma utódja lesz. Az NH gyártmányából eredetileg 45 példányt terveztek rendszeresíteni a légierővel közösen, ez azonban gazdasági megszorítások következtében jelentősen lecsökkent. A 2013-tól érvényes módosítás már csak 22 példányt említett, ezek közül 16 kerül a hadsereg kötelékébe, míg a maradék 6 a légierőnél állhat hadrendbe 2021-ig bezárólag.

Washington igen jelentős fegyvercsomaggal erősít meg az izraeli légierőt. Lockheed Martin C-130 Hercules teherszállító repülőgépek mellett bombákra szerelhető JDAM precízió irányítókészletek, valamint AGM-114 Hellfire irányított rakéták is a közel-keleti országba kerülnek, de mindezek mellett a 10 F-15D Eagle kétüléses harci/kiképző repülőgép jelentheti a legnagyobb képességnövekedést. Az izraeli légierőnél a kétüléses D verziót nem csak a pilóták típusátképzésre és légiharc megvívására használják, mint a változatot rendszeresítő számos országban, hanem feladatkörük földi célpontok megsemmisítésével is kibővült.

Nigéria részéről ez év novemberében várható a kínai/pakisztáni JF-17 Thunder vadászbombázó rendszeresítésére aláírt szándéknyilatkozat, megrendelésre történő módosítása. Az információk továbbra sem említik a beszerezni kívánt darabszámot, a 2012 óta rebesgetett megrendelés esetében, de annyit megemlítettek, hogy első körben 3 példány megrendelése szinte biztosan várható.

Dél-Afrikai Köztársaságban befejeződött a Denel M1 Oryx közepes szállítóhelikopterek élettartamának felénél esedékessé vált korszerűsítés. A Project Drummer nevet viselő programról még 2007-ben állapodtak meg a Denel-el, amely eredetileg befejezése 2012 júniusában lett volna esedékes. A munkálatok során több csúszást is kénytelen voltak elkönyvelni, ilyen volt például az, hogy néhány analóg rendszer nem került lecserélésre, de az általuk szolgáltatott jelet digitalizálni kellett, hogy a kicserélésre került fedélzeti rendszerek számára is értelmezhető, felhasználható legyen. A 39. Oryx helikopter elkészülte azonban a program befejeztét jelzi.

Az Oryx megszületését az ENSZ embargót kijátszva Portugáliából és Romániából származó alkatrészek tették lehetővé. Így jött létre egy tulajdonképpeni hibrid az Aerospatiale, később Eurocopter, AS330 Puma és az AS332 Super Puma, később a Cougar helikopterek összetevőiből. Az Oryx törzse hosszabb, mint a Pumáé, de rövidebb, mint a Super Pumáé. Hajtóműve, erőátviteli rendszere és a faroktartó a Super Pumán alkalmazott. Ebből a turmixból egy olyan helikopter jött létre, melynek nagyobb hasznos terhelhetősége van, mint egy Pumának és a teljesítmény-tömeg aránya magasabb a Super Puma / Cougar gépeknek. Ennek következtében az Oryx ideális szállító helikopter a meleg hőmérsékleten és a nagy tengerszint feletti magasságon. Ezek a körülmények pedig gyakran megtalálhatók a Dél-Afrikában.

A típus fejlesztése 1984 márciusában indult meg és az első felszállására 1987. szeptember 18-án került sor. Az első példány 1989 májusában lett átadva. Az élettartam közepén esedékes nagyjavítási program, mint már az említve lett 2006-ban indult. Az ötvenegy leszállított Denel M1 Oryx közepes szállító helikopterből napjainkra 42 maradt szolgálatban.

Dél-Koreában fontolgatják a 2013-ban megrendelésre került 40 darab Lockheed Martin F-35A Lightning II-es vadászbombázók mellé további példányok beszerzését is. Természetesen az északi testvérország jelentette nukleáris fenyegetés indokolnál további 20 F-35-ös megvásárlását. Ezek, a rádiólokátorok számára nehezen észlelhető gépek semmisítenék meg első lépcsőben az északiak ballisztikus rakétabázisainak irányítóközpontjait, lehetetlenné téve a rakéták elindítását.

Három évvel azután, hogy földre kényszerült, újra repülőképessé vált Argentínában egy Grumman S-2T Turbo Tracer tengeri járőrgép. Az öreg gépek Garret TPE gázturbinával történő módosítását izraeli segítséggel hajtották végre a nyolcvanas évek végén és a kilencvenes évek elején. Ekkor négy példányba kerültek új hajtóművek, az első még Izraelben került átalakításra, míg a többi Argentínában készült el. Egy ötödik példány átépítése anyagi okok miatt félúton abbamaradt. Az évek során már csak három S-2T Turbo Tracer volt hadra fogható, majd a karbantartás hiánya miatt ezek is földre kényszerültek. A flotta tervei szerint még egy gépet szeretnének repülőképessé tenni a közeljövőben.

 

NETARZENÁL GALÉRIA

 

Lockheed Martin F-35B Lightning II.

Szuhoj Szu-27 Flanker.

General Dynamics F-16BM Fighting Falcon.

Saab TF35 Draken.

NHI NH90 TTH.

Lockheed C-5M Galaxy.

Dassault Mirage 2000-5Ei.

Sikorsky MH-60M Black Hawk.

Szuhoj Szu-24M Fencer.

Avro 698 Vulcan B.2.

McDonnell Douglas CF-188A Hornet.

Szuhoj Szu-34 Fullback.

Boeing EA-18G Growler.

Eurocopter AS-565SA Panther.

Grumman TF-9J Cougar.

Mitsubishi F-2A.

2016.09.10

2016.09.10. 07:32

Romániában felvetődött, hogy a szárazföldi haderő részére többcélú helikoptereket szerezzenek be. Az elvárt képességek a közvetlen légi támogatás (CAS) mellett másodlagosan a csapatszállító, és az egészségügyi evakuálási (MEDEVAC) is. Gyaníthatóan a döntéshozók látókörébe a  Eurocopter H145M, Eurocopter H215M, Eurocopter H225M, Bell OH-58D Kiowa Warrior, Bell 407GT, Bell UH-1Y Venom és a Boeing AH-6i kerül majd. Ár-érték arányban az amerikai hadseregtől idén kivonásra került és eddig több ország hadereje számára is igen kelendőnek bizonyuló Bell OH-58D Kiowa Warrior típus lehet a legesélyesebb a megrendelés elnyerésére.

Következő év végére készülhet el a Leopard 2PL első prototípusa. A 128 Leopard 2A4-et érintő modernizációban a Rheinmetall újonnan alapított helyi leányvállalata, a Rheinmetall Defence Polska is rész vesz, több, akár állami tulajdonban lévő üzemmel és céggel együtt. Az első korszerűsített páncélossal a próbák 2018-ban kezdődhetnek majd el. Ezt további öt másik fogja követni, ezek mind Németországban esnek át a modernizáción, majd a munkálatokba, erős német felügyelet mellett a Bumar-Labedy is bekacsolódik, ahol első lépésben 12 Leopard 2PL-t készítenek el.

Moszkvából érkezett hírek szerint ugyancsak 2017 lesz az a dátum, amikor kezdetét fogja venni az új orosz vadászbombázó, a Szuhoj T-50 PAK-FA sorozatgyártása. Az orosz védelmi minisztérium elképzelése szerint az első körben egyszázadnyi mennyiségben adnának fel megrendelést a típusra.

Már épül a Voronyezsi Repülőgépgyárban az Iljusin Il-112V könnyű szállító repülőgép prototípusa. Ez gép várhatóan a következő év közepén hajthatja majd végre első felszállását. A hat tonna teherbírású Il-112V a most már ukrán Antonov An-24 (Coke) és An-26 (Curl) repülőgépek utódja lesz. Az orosz védelmi minisztérium szándékai szerint a típusból 62 példányt rendelnének meg első körben. A Voronyezsi Repülőgépgyár számítása szerint a termelési ütem felfutását követően évente akár nyolc Il-112V is elhagyhatja majd a szerelőcsarnokot.

Nyolcévnyi tartós tárolás után emelkedhetett újra levegőbe egy Boeing B-52H Stratofortress az Amerikai Egyesült Államokban. A Ghostrider nevet viselő gép (gyári száma: 61-007) augusztus 30-án szállt fel a Tinker légibázis futópályájáról, ahová tavaly ősszel szállították át. Újbóli szolgálatba állítását az tette szükségessé, hogy 2014-ben egy társa tűz következtében javíthatatlan károsodásokat szenvedett, így kivonásra került. Az igencsak veteránnak nevezhető típusból 58 repül még a légierő aktív századainál, míg további 18-on a tartalékosok emelkedhetnek levegőbe. A Ghostrider majd az Észak-Dakota-i Minot bázisra kerül, hogy szolgálatát folytassa.

A Lockheed Martin a közelmúltban adta át a 2000. JASSM csapásmérő robotrepülőgépet az amerikai légierő számára. A 370 km-es hatótávolságú AGM-158A JASSM-ből és az ennél jelentősen nagyobb, 920 km-es hatótávolsággal bíró AGM-158B JASSM-ER-ből a legutolsó, 12. gyártási sorozatban 150, illetve 60 darabot készített el a gyártó. A légierő típusai közül az alapváltozatnak tekinthető AGM-158A-t a B-1B, B-2A, B-52H, F-16C/D és F-15E vetheti be, míg a nagyobb hatótávolsággal bíró AGM-158B-t csak a B-1B alkalmazhatja, de már 2013 óta.

130 darab, a légi nemzeti gárda állományába tartozó F-16C/D kapja meg a műszerfal alsó-középső részére szerelt nagyméretű kijelzőt. A Raytheon által gyártott CDU-k beszerzésére és beszerelésére 8,8 millió dolláros szerződést kötöttek a héten. A munkálatok várhatólag 2017. szeptember 30-ig be is fognak fejeződni.

A flotta légierejénél és a tengerészgyalogságnál repülő F/A-18 Hornet A/B/C/D vadászbombázók fegyverzetébe kerül majd integrálásra az egytonnás GBU-56(V)4/B precíziós vezérlésű bomba. A műholdas és félaktív lézeres irányítórendszerrel is ellátott fegyver alkalmazhatóságának megteremtése az régebbi Hornet variánsokon majd 10 millió dollárért fog megvalósulni.

Újabb megrendelés érkezett a Sikorsky Black Hawk típusára. A héten Chile döntött úgy, hogy a nagysikerű forgószárnyast fogja rendszeresíteni. A dél-amerikai ország által megrendelt hat S-70i Black Hawk variánst kutató-mentő feladatkörben tervezik használni. A gépek gyártása-összeszerelése Lengyelországban, a PZL Mielec gyárában zajlik majd. A fél tucat forgószárnyas előreláthatólag 24 hónap alatt legyártásra fog kerülni.

Argentin pilóták tesztelték a Korean Aerospace Industries (KAI) FA-50-es Fighting Eagle vadászbombázót a Dél-Koreai Köztársaságban. A sugárhajtású kiképzőgép harci feladatok ellátására is alkalmas változatát a 15. Vadászrepülő Ezred bázisán ismerhették meg jobban a dél-amerikai állam pilótái.

 

NETARZENÁL GALÉRIA

 

AgustaWestland AW-159 Wildcat HMA.2.

AMX International AMX.

Szuhoj Szu-30SzM.

General Dynamics F-16C Fighting Falcon.

Bristol 170 Freighter Mk31M.

Mil Mi-2URP.

McDonnell Douglas F/A-18C Hornet.

Dassault Mirage IIIRS.

Szuhoj Szu-22M4 Fitter-K.

Eurocopter EC-135T-1.

2016.09.03

2016.09.03. 06:50

Lengyelországban a légierő használtba vette a MiG-29-es vadászgépekhez készült új szimulátorát. A lengyel KenBIT és a szlovák Virtual Reality Media által létrejött szimulátor pótalkatrészekkel, karbantartással és képzési támogatással együtt 6 millió dolláros kiadást jelentett. A virtuális külvilág képét hat projektor állítja elő, ezekkel 180 fokos vízszintes és 80 fokos függőleges látómezőben van lehetőség Lengyelország, a balti térség és egy sor közeli légibázis és kereskedelmi repülőtér megjelenítésre.

További Lengyelországhoz kapcsolódó hír, hogy egy új harckocsi prototípusa is bemutatásra került. A PT-16 a jól ismert T-72-es családfán egy újabb hajtás, mivel a PT-91 Twardy jelentősebb módosításával jött létre. Bár a lengyel páncéloserők gerincét a német Leopard 2-es jelenti, a hazai gyártású harckocsinak is lehet jövője, de az sem elképzelhetetlen, hogy az exportpiacon lesz sikeresebb. A torony formáját a hegesztett páncélzattal tettél erősebbé és szögletessé. A löveg 120 milliméteres, eredetét jelenleg még homály fedi, lehetséges, hogy a német Rheinmetall terméke, de francia, vagy ukrán eredetű is lehet. Az biztos, hogy a szabvány NATO 120 milliméteres lőszerek kilövésére képes és automata töltőberendezéssel rendelkezik.

A páncéltesten is látható a páncélzat megerősítése, mint a frontrészen, mint az oldalán. Ez utóbbinál, a szovjet/orosz típusokról jól ismert, gumiból készült kötény felett vélhetőleg már kompozit anyagból is készülhetett a páncélzat. A védelem további erősítése is látható a PT-16-os harckocsin, ugyanis a torony két oldalán lézerbeugárzás-érzékelők lettek elhelyezve. A páncélos meghajtásáról egy Szerbiából származó 1000 lóerős erőforrás gondoskodik. A parancsnok figyelőrendszerét a távirányítású, 7,62 milliméteres géppuskával ellátott fegyverállványra szerelték.

Azerbajdzsán aláírta az ukrán Antonov An-178-es katonai teherszállítógépek beszerzéséről szóló szerződést. Az azeriekkel, mint az típus lehetséges első külföldi megrendelőjével nem is olyan régen kezdődtek a tárgyalások, a 18 tonnányi rakományt 1000 kilométeres távolságra elszállítani képes gép 12 példányának megvásárlásáról.

Litvánia a beszerzésre kerülő 88 ARTEC Boxer lövészpáncélos számára a Samson Mk2 távirányítású fegyverállványokat vásárolta meg. Az izraeli Rafael Advanced Defense Systems Ltd.-vel kötött szerződés értéke nagyjából 400 millió eurót kóstál. A litván Boxerek fegyverzetét a 4 kilométeres hatótávolságú Spike LR irányított rakétákon felül 30 milliméteres gépágyúk és 7,62 milliméteres géppuskák fogják alkotni.

Hamarosan megkaphatja fegyvereit az Egyiptom számára a DCNS Lorient-i hajógyárában épülő GOWIND 2500 osztályú korvett. A jövőre átadásra kerülő egységet további három fogja követni, ezek azonban már Alexandriában fognak megépülni. A Gowind 2500 teljes hossza 102 méter, szélessége 16 méter, vízkiszorítása 2600 tonna, maximális sebessége 25 csomó, hatótávolsága 15 csomós sebességgel számolva 6800 kilométer. A 65 fős személyzetű hajón egy EC 725 Cougar méretű helikopter fogadására képes leszállóhely is található. Fegyverzetét egy 57 milliméteres gépágyú, VL-MICA légvédelmi rakéták és MM40 Exocet felszíni célpontok elleni rakéták alkothatják.

Augusztus 29-én Indiában két üzemanyag póttartály is gondot okozott a haditengerészet egyik MiG-29K vadászbombázóján. A flotta Dega támaszpontjáról 10 óra környékén kiképzőrepülésre felszálló gépére függesztett két póttartály közül az első véletlenül esett le még a bázis határain belül, kisebb tüzeket okozva. A Fulcrum folytatta a repülést és megpróbált a másiktól is megszabadulni a tenger felett, de ez nem járt sikerrel. A bázisra visszafelé tartva a le nem oldott tartály egy parkoló felett vette búcsút a vadászbombázótól és eset le. Itt szerencsére sem emberéletet nem követelt és a parkoló járművekben sem okozott jelentősebb kárt.

Dél-Koreában az északi testvérállam által végrehajtott rakétakísérletek okán további ellenlépések megtételére készülnek. Ezek egyike a Korea Air and Missile Defense, vagyis KAMD, egy hazai fejlesztésű rakétavédelmi rendszer megalkotás lesz. Erre már a következő évben szeretnének nagyobb összeget elkülöníteni a költségvetésből. A tengeralattjáróról történt rakétaindítás másik hozománya lehet, az amerikai Boeing P-8A Poseidon tengeri járőrgépek beszerzése is. Az ázsiai országban jó ideje az amerikai haditengerészet által már évek óta, egészen pontosan 2009 óta kivont és tartós tárolásba került Lockheed S-3 Viking hordozófedélzeti tengeralattjáró-vadászok 12 példányának beszerzése volt a beszédtéma a 16 P-3CK Orion tengeri járőrgép pótlására. A Viking-nél nagyobb hatótávolságú és járőrözési idővel rendelkező P-8A-ból 4 gép megvásárlása merült fel ötletként.

Kínában a légierő átvette az első Hongdu L-15 szuperszonikus, kéthajtóműves, kétüléses kiképzőgépét. Az első repülését még 2006-ban végrehajtó típus fegyverzettel is ellátható, ezek között megtalálhatók a PL -8 levegő-levegő rakéták és az LS -6 műholdas irányítású bombák is. A korszerű kijelzőkkel ellátott műszerfallal és a számítógépes irányítórendszerrel ellátott L-15-öt gyaníthatóan a haladó pilóták képzésében fogják alkalmazni.

Tajvanon, egy éleslövészeten bekövetkezett esemény után ideiglenesen beszüntették a CM11-es harckocsikkal végzett lövészetet. Történt ugyanis, hogy a második lövés leadását követően az egyik harckocsi 105 milliméteres lövegének csöve, a füstgáz elszívót követő résznél eltört. A harckocsi személyzete sérülések nélkül megúszta az esetet. Jelenleg Tajvan legnehezebb harckocsija a hazai gyártású CM11 Brave Tiger, mely az M60A3 testének és az M48H módosított tornyának kombinációja. Ez a páncélos 54 tonnás és 450 darab áll szolgálatban belőle.

A tajvani páncéloserőket további 300 M48-as és 250 CM12-es (M48H teste a CM11-es tornyával párosítva) alkotja. Az ország földrajzi viszonyai miatt a hegyes terepen nehezen mozogna a már évek óta pedzegetett, 120-200 darabos mennyiségben megvásárolni szándékozott M1 Abrams. De az urbanizált környezetben is gondot jelenthet a tömege, hiszen a hidak nagy többségét nem 60 tonnánál súlyosabb járművekre méretezték. Hadműveleti alkalmazáskor az Abrams nagy sebesség miatt a jelenleg használt páncélosok többsége nem lenne képes lépést tartani az új szerzeményekkel. Az M1A2 120 mm-es lövegéhez jelenleg a helyi ipar nem gyárt lőszert, így ezek beszerzése, vagy licencének megvásárlása, esetleg saját fejlesztési programok elindítása csak tovább növelné a kiadásokat.

Augusztus 26-án a Luke légitámaszpontra megérkezett a 100. F-35A Lightning II. A repülőgép (14-5099 "LF" AF-100). A bázison 2014 márciusától van jelen a típus, ahol immáron három század állományát alkotja.

Már készülődik a USS AMERICA (LHA 6) személyzete az F-35B Lightning II-es fedélzeti üzemére. A gép idén ősszel fog megérkezni első alkalommal az AMERICA fedélzetére, mely egység tavasz óta már átalakítás alatt áll. A fedélzeti személyzet 30-40 tagja már ismerkedik a típussal, ugyanis a tengerészgyalogság Dél-Karolina-i Beaufort bázisán vesznek részt oktatáson, a földi-fedélzeti kiszolgálás okán. Az F-35B több érdekes kérdést is felvetett, ugyanis a belső fegyvertér miatt egy esetleges fedélzeti tűz miatt a fegyverzet vízzel történő hűtése külön megoldást igényelt. A hajtómű nagy zaja miatt a hallásvédelem növelése is előtérbe került. Az F-35B Lightning II-es a következő évben a USS WASP (LHD 1) és az ESSEX (LHD 2) fedélzetén már a közel-kelten is meg fog jelenni.

400 millió dollár értékben rendelték meg az amerikai hadsereg számára az amerikai-izraeli koprodukcióban megvalósult M1 Abrams harckocsi hídvető variánsát a JAB-ot (Joint Assault Bridge). A jármű létrehozására az Israel Military Industries és az amerikai DRS Technologies fogott össze és járt sikerrel. Ugyanis ez év június 22-én ezt a párost jelentették be, mint győztest és reménykedhettek a minimum 273 darabos, de akár 365 darabos széria előállításában. Az izraeli partner magát a hidat tervezte meg és fejlesztette ki, míg az amerikaiak az integrációban és a fejlesztési projekt összefogásában vették ki részüket a munkából. Az első két prototípus így 2013-ban került bemutatásra, majd azt követően kiértékelésre a hadsereg részéről.

Február végén, vagy március elején-közepén érkezik majd meg a hajóbontóba az egykori USS INDEPENDENCE (CV 62). A FORRESTAL-osztály utolsónak elkészült, negyedik egysége 1959. március 10-én állt szolgálatba. A bontásra Brownsville-ben kerül majd sor, ahová már vontatva fog megérkezni a nagyjából 61000 tonnás egykori repülőgép-hordozó, akárcsak a RANGER és a CONSTELLATION hordozók. Az elkövetkező időben a hajótestet alaposan ellenőrzik a vízbetörési, szivárgási helyek után fognak kutatni. Éppen az ilyen esetekre egy riasztórendszer is beépítésre fog kerülni az INDEPENDENCE testébe, ami majd a vontatóhajó fedélzetére ad vészjelzést.

 

NETARZENÁL GALÉRIA

 

Dassault-Dornier Alpha Jet H.

Szuhoj Szu-25.

McDonnell Douglas CF-188A Hornet.

NHI NH90 NFH.

Hawker Siddeley Harrier T.8.

Grumman  S-2T Turbo Tracker.

MiG-29G.

McDonnell Douglas F-4E AUP Phantom II.

Dassault Mirage F1C.

Agusta Westland Wildcat HMA.2.

Lockheed Martin F-16DJ Fighting Falcon.

Sepecat Jaguar IS.

AIDC F-CK-1B Ching Kuo.

Eurofighter Typhoon FGR.4.

Boeing RC-135W Rivet Joint.

Dassault Mirage 2000-5Ei.

2016.08.27

2016.08.27. 07:10

Akár már az év vége előtt is bejelenthetik az iszlám állam területei felett felderítő repüléseket végrehajtó német Panavia Tornado ECR vadászbombázók új települési helyét, a mostani törökországi Incirlik helyett. A hat harci és egy tanker/szállítógép mellett a török NATO bázison 240-250 katona is megtalálható. A két ország viszonyában a legnagyobb törést az okozta, amikor idén nyáron a német szövetségi parlament (Bundestag) elsöprő többséggel népirtásnak minősítette az egykori Oszmán Birodalomban 101 éve elkezdett örményellenes mészárlásokat.

Ankara válaszlépése nem sokat váratott magára, az elmúlt hónapokban több alkalommal is akadályt gördítettek a német politikusok légi támaszponton tett látogatása elé. Mivel a repülőtér használata decemberben lejár, nem elképzelhetetlen, hogy Berlinben egy másik támaszpont használata mellett döntenek majd. Az esélyesek között elsőként a britek által is használt ciprusi bázist kell megemlíteni, de talán görög és jordániai repülőterek is szóba jöhetnek.

Az Ukrajnával határos katonai körzetben használták éles bombavetési gyakorlaton első alkalommal a KAB-500-as precíziós vezérlésű bombát az orosz MiG-29SzMT variánsáról. A hat vadászbombázóval végrehajtott gyakorlat életszerűségét azzal is növelték, hogy azok nem a saját bázisukról szálltak fel a bombázandó célok elpusztítására.

Egy további légi fegyver is szerepelt a heti tudósításokban, mégpedig a K-32-es rakéta, melynek a végső szakaszba léptek a fejlesztési munkálatai. A Tuplojev Tu-22M3-as közepes bombázók fegyverzetében megtalálható K-22-es rakéta továbbfejlesztésének tekinthető K-32-es irányítását már GLONASS és a GPS műholdas rendszer is segíti a terepfelismerő rádiólokátor mellett. A bombázóról történő indítás után a K-32-es 40 kilométeres magasságban halad tovább és a földön, vagy vízfelszínen lévő célpontját zuhanásban közelíti meg. Az 1990-es években fejleszteni kezdett K-32-es hatótávolsága 1000 kilométer, sebessége igen magas, 4000-5000 kilométer/óra, így az ellene való védekezés igen nehéz. Szolgálatba állítása 2018 körül várható.

Oroszországban 2108-ra várják az új légtérfelderítő repülőgép, az A-100 Premier első felszállását. A légi és bizonyos földi tesztekre is egy kísérleti példány fog szolgálni, ennek A-100LL (a szovjet/orosz kísérleti gépeknél megszokott „repülő laboratórium” rövidítése) lesz a típusjele. A fedélzeti rendszerek egy Il-476-os teherszállító repülőgép átépített sárkányszerkezetébe kerülnek majd elhelyezésre.

Messze közelebbi dátum is felmerült ezen a héten az orosz légierővel foglalkozó hírekben. Ugyanis a Novoszibirszki Repülőgépgyárban hamarosan elkészül és átadásra is fog kerülni a 100. Szuhoj Szu-34 Fullback vadászbombázó.

Tunéziába megérkezett az első Bell OH-58D Kiowa Warrior felfegyverzett helikopter. A típus 24 használt példányának eladását még idén májusban hagyta jóvá az Egyesült Államok kormánya.

Az amerikai haditengerészet egyik ellátóhajójával ütközött össze a USS LOUISIANA (SSBN 743) OHIO-osztályú rakétahordozó tengeralattjáró. A hajóosztály 18-nak, vagyis utolsónak megépített egysége az USA-Kanada határ és partvidékén található Juan de Fuca szorosban találkozott a felszín feletti egységgel augusztus 18-án. Az ütközés után mind a két hajó saját erőből volt képes befutni honi kikötőjébe.

 

NETARZENÁL GALÉRIA

 

Hawker Siddeley Harrier T.4.

Jakovlev Jak-130.

Alenia Aermacchi T-346A Master.

Bell-Boeing MV-22B Osprey.

Dassault Super Etendard.

Fairchild A-10C Thunderbolt II.

Panavia Tornado GR.4.

Douglas EB-66E Destroyer.

Dassault Mirage 2000-5Di.

Westland WG-13 Super Lynx Mk88A.

AIDC AT-3.

General Dynamics F-16AM Fighting Falcon.

MiG-21MF Lancer C.

Boeing CH-47F Chinook.

English Electric Lightning F.6.

Boeing F/A-18F Super Hornet.

Tupoljev Tu-160.

2016.08.20

2016.08.20. 07:38

Orosz források szerint év végéig a Kuznyecov NK-32-es hajtóművek korszerűsített változata el fog készülni. A Tupoljev Tu-160-as (NATO-kód Blackjack) stratégiai bombázók hajtóműve már évek óta, egészen pontosan 1993-tól nincs gyártásban, ezért a bombázók üzemképességének fenntartása igen nehézkessé vált. Az NK-32.02-es jelzést viselő hajtóművet a korszerűsítésen átesett Tu-160M2-es bombázók erőforrásaként tervezik alkalmazni, első közös repülésükre 2018-ban szeretnének sort keríteni.

Erősíteni szeretnék a BTR-82-es gyalogsági harcjármű fegyverzetét Oroszországban. Az elképzelés szerint az AU-220M Bajkál távirányítású torony kerülne felszerelésre a 8x8-as kerékképletű páncélosra. Ez a BMP-3-57-es tornyát és célzórendszerét takarja, aminek segítségével a BTR-82-es a harckocsikban is nagyobb kárt tudna majd tenni az 57 milliméteres gépágyújával.

Japánban rekord összegű költségvetést szeretne jóváhagyatni a védelmi minisztérium a 2017-es évre. Az 51 milliárd dolláros büdzsét a Kína és Észak-Korea jelentette fenyegetés tenné szükségessé. Meg kell jegyezni, hogy a szigetország védelmi költségvetését a védelmi minisztérium immáron öt éve folyamatosan növelné, de ez csak 2013-tól (11 évet követően) valósult meg. Jövőre az összeg túlnyomó részét a rakétavédelmi pajzs erősítésére költenék el. A tervek szerint az USA-val közösen fejlesztett Standard Missile-3 Blokk IIA-as rakétákat szereznék be a flotta hadihajói számára, ezek jóvalta nagyobb magasságban is képesek a ballisztikus rakéták megsemmisítésére, a jelenleg is alkalmazott Partiot PAC-3-ok.

Majd 2 milliárd dollár értékben kerül beszerzésre Tajvan számára amerikai fegyverzet. Egészen pontosan két, az amerikai haditengerészet állományából kivont OLIVER HAZARD PERRY-osztályú fregatt, 36 AAV-7 páncélozott szállító harcjármű, 13 MK15-ös Phalanx Block 1B közelkörzeti légvédelmi rendszer, valamint 250 darab FIM-92F Stinger kézi légvédelmi rakéta kerül beszerzésre. A szigetországi elképzelések szerint a Phalax-ok a szárazföldön kerülnek elhelyezésre, katonai bázisok légvédelme érdekében.

Argentína Dassault Mirage F1-es lehetséges beszerzéséről újabb információk láttak napvilágot. Párizs ajánlatában öt évig tartó logisztikai támogatás is benne foglaltatik, míg a vadászbombázók darabára 23 millió dollár lehet. Ezt szembe kell állítani az olasz Aermacchi M-346 Master sugárhajtású felfegyverezhető kiképzőgépek darabonkénti 30 millió dolláros árával. Továbbá a francia technika ismerős a földi személyzet számára a Mirage III-as típuscsaládból. Az idő sürget, hiszen 2018-ban az utolsó Lockheed Martin A-4AR Fightinghawk is elveszíti repülőképességét.

Szintén a dél-amerikai országhoz köthető hír, hogy veszélybe került a kiterjedt forgószárnyas modernizációs program. A nagyjából 30 UH-1 Huey korszerűsítéséről szóló tervezetet egy nagyobb arányú beszerzési program juttathatja a süllyesztőbe. A védelmi minisztérium a Sikrosky S-70i Black Hawk, AgustaWestland AW139, Bell 525, Mil Mi-171, Korea Aerospace Industries Surion és Eurocopter H225 típusokból választhatja ki a megfelelő típust.

 

NETARZENÁL GALÉRIA

 

Aermacchi MB-339CD.

Lockheed Martin F-16CJ Fighting Falcon.

Dassault Rafale C.

McDonnell Douglas F-4E Phantom II.

Antonov An-72.

Grumman F6F-5 Hellcat.

AMX International AMX.

Dassault Mirage F1BE.

McDonnell Douglas F-15C Eagle.

Sepecat Jaguar IS.

Lockheed P-3AM Orion.

MiG-29A.

Saab JAS-39D Gripen.

Embraer E-99.

2016.08.13

2016.08.13. 07:14

Igen erős fegyverzettel lesznek ellátva az orosz haditengerészet új korvettjei. A Projekt 22800 KARAKUT-osztály öt egysége a Fekete-tengeri Flotta állományába fog kerülni. A 800-950 tonnás vízkiszorítású, 65 méter hosszú, 10 méter széles, és 4 méteres merüléssel rendelkező korvettek 15 napig tartózkodhatnak távol a kikötőktől és eközben akár 4630 kilométert hajózhatnak. A 55 kilométer per órás sebességre képes hajók közül az elsők 2018-ban, míg az utolsók 2021-ben kerülnek átadásra. Légvédelmükről a Pantsir-M rendszer gondoskodik, míg a felszíni célok ellen a 600 kilométeres hatótávolságú P-800 Onyx és a szintén több mint 500 kilométer feletti Kalibr csapásmérő robotrepülőgépek kerülhetnek bevetésre. Az orrfedélzetre a percenként akár 80 lövés leadására is képes 100 milliméteres А190-es hajóágyú fog kerülni.

Egyiptomba augusztus 4-én szolgálatba állították a tavaly Oroszországtól kapott Project 1242.1-es, MOLNIJA-osztályú AHMED FADEL (R32) korvettet. A hajó legénysége a leningrádi tengerészeti bázison sajátította el a hajó kezelésének fortélyait.

Szaúd-Arábia számára Washingtonban a külügyminisztérium jóváhagyott egy igen jelentős, 1,15 milliárd dolláros beszerzést. Rijád részére, az eddig hadrendbe állított 442 darab M1-es harckocsi mellé, újabb 153 M1A2S Abrams harckocsi, valamint 20 M88A2 Hercules műszaki páncélos beszerzése elől hárult el az egyik akadály.

Dél-Koreában a tengerészgyalogság már éleslövészetet hatott végre az Izraelből beszerzett Spike-NLOS irányított rakétákkal. A Rafael Advanced Defense Systems által gyártott Spike huzalvezérlésű fegyvercsalád elsősorban páncélosok megsemmisítésére lett kifejlesztve. Az ázsiai ország ezeknek a 25 km-es hatótávolságú Spike-NLOS változatát vásárolta meg 2011 szeptemberében 43 millió dollárért. 2009 végi bemutatása óta a Spike-NLOS a rakétacsalád legnagyobb indulótömegű (70 kg) és hatótávolságú változata. A SandCat járművekre szerelt rakétákat partvédelmi feladatokra használják, egy esetleges északi támadó hadművelet visszaverése érdekében.

Brazíliából már a második AH-11A Super Lynx haditengerészeti helikopter is útra kelt a távoli Anglia felé, hogy korszerűsítésre kerüljön. Az Egyesült Királyságban található Yeovilban egy átfogó korszerűsítési program zajlik, ami mind a nyolc dél-amerikai Super Lynx-t érinti. Az első forgószárnyas tavaly augusztusában készült el, míg az utolsó 2020-ban kerül átadásra. Ezek során LHTEC CTS 800-4N hajtóművek, új navigációs és elektronikus hadviselés támogató rendszerek kerülnek beépítésre, de színes kijelzőket is kap a pilótafülke műszerfala és a pilóták már éjjellátó szemüveget is alkalmazhatnak majd feladataik lerepülése során.

 

NETARZENÁL GALÉRIA

 

Dassault Mirage 2000B.

LTV Aerospace TA-7C Corsair II.

Korea Aerospace T-50B Golden Eagle.

NHI NH90 TTH.

Bell/Boeing MV-22B Osprey.

Eurofighter EF-2000 Typhoon.

Grumman E-2C Hawkeye 2000.

MiG-21bis.

Sikorsky CH-124B Sea King.

Embraer T-27 Tucano.

McDonnell Douglas F-15B Eagle.

Saab JAS-39C.

Grumman EA-6B Prowler.

Agusta AB-212ASW.

Kawasaki C-1.

Alenia Aermacchi T-346A Master.

Dassault Mirage F1CR.

SAAB J35XS.

Aerospatiale SA-342M Gazelle.

2016.08.06

2016.08.06. 07:21

Megkapta a 30. Merlin Mk.2-es szintre modernizált forgószárnyasát is a brit haditengerészet július 28-án. Az volt az utolsó példány, mely a tervezett 750 millió fontnál messze többet felemésztő munkálatokon átesett, a 30 Mk.1-ből. Meg kell említeni, hogy 24 példány után már 807 millió fonttal volt könnyebb a védelmi költségvetés. Az amerikai Lockheed Martin segítségével létrehozott új változat gépenként 9-10 hónapig tartó elfoglaltságot jelentett, ezek 2011 novemberében kezdődtek el az első Merlinen, ezt következő év negyedik negyedévben adták át a haditengerészet részére. Az új kijelzők mellett gépenként 40 kilométernyi új kábel is beépítésre került a sárkányokba.

Az Mk.2-es elsődleges feladata ugyanúgy a tengeralattjáró-vadászat, mint az Mk.1-es változatnak, azonban képes 16 katona, vagy 12 hordágyon fekvő sebesült szállítására, valamint kutató-mentő feladatkör ellátására is. A modernizált pilótafülke, a pontosabb navigációs rendszer és új fedélzeti rádiólokátor továbbá infravörös kamerák, valamint a továbbfejlesztett tengeralattjáró észlelő rendszerek mellett, a jobb oldali ajtóba egy FN Herstal által gyártott M3M 12,7 mm-es nehéz géppuska kerül elhelyezésre. Az első átépített gép 2012-ben került átadásra, szolgálatba lépése 2014-bentörtént meg, de a teljes bevethetőséget csak 2015 nyarán érték el a típussal. Éles bevetésre a Merlin Mk.2-es esetében Sierra Leone területén került sor.

Oroszországban a Bumeráng lövészpáncélos két variánsáról készültek fotók. A K-17-es jelzésű a gyalogsági harcjármű, a 30 milliméteres gépágyújával, valamint a Kornet-EM irányított rakétáival. A K-16-os fegyverzetét viszont csak egy 12,7 milliméteres nehéz géppuska alkotja és éppen ezért a páncélozott szállító harcjármű kategória tagja. További változás a járműtest orr-részének átalakítása, mely így már a kerékagy felső részéig ér le. Továbbá a második és a harmadik tengely közötti részen egy tároló rekesz került felszerelésre, valamint a páncéltest oldalán, annak tetején néhány érzékelő nyert elhelyezést.

Újabb gondok adódtak a Project 22350 ADMIRAL GORSKOV-osztályú fregattok háza táján. De most nem a hajtóművek terén. Mint arról már több alkalommal is írt a Netarzenál, a hajók mozgatását végző M90FR gázturbinák Ukrajnában készülnek, és a fegyveres összetűzések miatt a harmadiknak és a negyediknek megépített egységek számára ezek már nem kerültek leszállításra. Az ADMIRAL GOLOVKO és az ADMIRAL ISZAKOV számára az orosz kormány a Szaturn-t kérte fel a megfelelő gázturbinák legyártására. Az M90FR erőforrással várhatólag 2017-re készülnek el és kezdődik meg a tesztsorozata. A Severnaja Verf hajógyár által épített hadihajókból összesen 15 egységre tart igényt a haditengerészet. A legújabb hírek szerint a fregattok légvédelmi képessége még nem teljes.

Ugyanis az AESA antennával ellátott Poliment 5P-20K rádiólokátorok, melyekből négy, a hajó körüli teljes légtérben a légi célok nyomon követésére és a rakéták célra vezetéséért felel, a kis hatótávolságú (kb. 15 kilométer) 9M100, valamint a közepes hatótávolságú (kb. 40-50 kilométer) 9M96M rakétákkal gond nélkül képes az együttműködésre és a légi célok elpusztítására, addig a nagy hatótávolságú (kb. 150 kilométer) 9M96 rakétákkal nem. A gond állítólag nem egyszerű integrációs eredetű, amit bizonyít az is, hogy már évek óta húzódik. Kérdés, hogy az orosz védelmi minisztérium, mely az amerikai AEGIS légvédelmi rendszer képességét várta a rendszertől átveszi-e így is a hajókat a gyártóktól, vagy vár, amíg a hibák kiküszöbölésre kerülnek. Az átadás a névadó egység esetében (vízre bocsátás 2010. október 29.) ez év november 22, míg a másodiknak elkészült fregatt, az ADMIRAL KASATOV (vízre bocsátás 2014. december 12.) esetében 2017 elejére lett kitűzve.

Legkésőbb 2018-ra már a hadsereg repülőalakulatinál lehetnek az első Mil Mi-28NM modernizált harci helikopterek. Az új variáns vezetőségi szempontból könnyebben irányíthatóvá vált, de az új fejlesztésű rotorlapátok az új erőforrással együtt növelték az elérhető sebességet is. Jelenleg a főbb elmaradás a Vityebszk fedélzeti elektronikus védelmi rendszernél, valamint a siskakijelzőnél tapasztalhatók. A szintén új, a rotoragy fölé szerelt N025 rádiólokátorral kapcsolatban eddig nem láttak napvilágot gondokról szóló hírek.

Izraelben bemutatták a hazai fejlesztésű Eitan lövészpáncélos prototípusát. A 3 fős személyzet mellett még 9 lövész szállítására képes Eitan 30-35 tonnás lesz, tehát a kerekes járművek felső súlykorlátjához igen közel helyezkedik el. A 2014-es gázai konfliktus tapasztalatait is felhasználó páncélos a 750 lóerős motornak köszönhetően képes lesz elérni a 90 km/h sebességet, fegyverzetét távirányított toronyba szerelt 12,7 milliméteres nehéz géppuska, vagy 30, illetve 40 milliméteres gépágyú fogja alkotni. A Trophy aktív páncélzat mellett a moduláris páncélzat is alkalmazásra kerül defekttűrő abroncsokkal egyetemben. Ezekkel 50 km/h-sebesség mellett legfeljebb 16 kilométer tehető meg.

A 8x8-as kerékképletű jármű könnyebb és olcsóbb, mint a Merkava alapján kifejlesztett Namer, szolgálatba állítására 2020-ig kell várni. Az M113-ok cseréjére (melyekből több mint 1000 darabbal rendelkezik Izrael) a másik opciót a Merkava harckocsik Mk2-es variánsai jelentik, hiszen ezek lassan kivonásra kerülnek a hadrendből a korszerűbb változatoknak köszönhetően. A jelentős páncélvédelemmel rendelkező harckocsik a torony eltávolítása és némi korszerűsítés és átalakítás után, mint lövészpáncélosok jelenhetnek meg újra a szárazföldi erők kötelékében. Az első átalakított példánnyal még idén tavasszal lefolytatták az első csapatpróbát, sikerrel. A távolabbi jövőben a Merkava Mk5-ös mellé egy újabb harckocsi is megérkezhet, ez pedig a 32 tonna körüli tömeggel rendelkező Carmel lesz. Ennek megjelenésére 2025-2027 körül lehet számítani.

Indiában 2006 után újra halasztást fog szenvedni az légierő új tankergépeinek beszerzése. Új-Delhi a 2012-ben is győztesnek kihirdetett Airbus A330MRTT típusú, többfeladatú légi utántöltő és szállító repülőgépek beszerzési árát tartotta magasnak.  Az európai típus beszerzési ára magasabb volt a döntés 2012-es meghozatalkor, mint az orosz Il-78-é, azonban üzemeltetési költségei és megbízhatósága miatt mégis erre esett a választás. Az orosz konkurensből hat darab már évek óta hadrendben van, de a kiszivárgott hírek szerint megbízhatóságuk igen alacsony szinten van. Tény, hogy India fizetőeszköze, a rúpia immáron három éve folyamatosan gyengül, így a tankergépek egyre drágábbak lettek.

Egyre inkább úgy tűnik Indiába fognak horgonyt vetni, az orosz-ukrán konfliktus miatt gázturbina miatt maradt ADMIRAL GRIGOROVICS-osztályú (Project 11356M) fregattok második hármas csoportjában megépített egységei (ADMIRAL BUTAKOV/360/, ADMIRAL ISZTOMIN/361/, ADMIRAL KORNILOV/362/). Az első hírek a célzott vevőkeresésről még tavaly októberében láttak napvilágot, és úgy tűnik Új-Delhi hajlandó a hat darabos mennyiségben már rendszeresített, 2003 és 2013 között épített TALWAR-osztály tervei szerint épített egységek megvásárlására, természetesen hajtóművek nélkül. A M90FR gázturbinák Ukrajnából történő beszerzésének terhét így magukra véve. A Szaturn tervezőiroda által ajánlott M90FP gázturbinák beépítése túl hosszú időt venne igénybe, ez az orosz flotta feszített fejlesztési tervébe úgy látszik nem fért bele. A hírek szerint az ukrán gázturbinák pótlására az orosz fejlesztők csak 2019-re lesznek képesek használható hajtóművet kifejleszteni.

Még egy rövidhír India és Oroszország vonatkozásában. Az indiai haditengerészetnél használt Kamov Ka-28-as Helix tengeralattjárók elleni hadviselésre szolgáló helikopterek modernizálásra kerülnek. A 300 millió dolláros programot 10 forgószárnyason hajtják végre, a hírek szerint 42 hónap alatt kerülnek beépítésre a legmodernebb orosz rendszerek. A Ka-27 exportváltozatai az 1980-as években jelentek az ország flottájánál, napjainkra nagyjából négy példány maradt repülőképes állapotban.

Kínában egyre jobban testet öltő első hazai építésű repülőgép-hordozó minden bizonyosság szerint még nélkülözni fogja a katapultos indítórendszert. A Dalian hajógyárban készülő, jelenleg még Type 001A-ként emlegetett egységet – melyet akár még idén, de jövőre egészen bizonyosan vízre bocsátanak - azonban már katapulttal rendelkező hordozó fogja követni. Ennek, vagyis a Type 002-es megépítésére a hírek szerint Sanghaj közelében lévő hajógyárban kerítenek majd sort. Tavalytól a Huangdicun légibázison már kezdetét vette a katapultok földi tesztpéldányainak építése. Párhuzamosan folyik egy gőzkatapult és egy elektromágneses építése is, így az előbb használhatóvá válót építhetik be a Type 002-es repülőgép-hordozóba.

Japán az első Northrop Grumman E-2D Advanced Hawkeye légtérfelderítő repülőgépét csak 2018-ban fogja átvenni, de a gyártóhoz már megérkezett a második példányról szóló szerződés is.  

Az Ausztrál Királyi Haditengerészet átvette a 24. és egyben utolsó MH-60R Seahawk helikopterét július utolsó hetében. A kontinensnyi ország 2011 júniusában döntött a 16 Sikorsky S-70B-2-es utódjának kiválasztásáról. A kéttucatnyi forgószárnyas és a szükséges kiegészítők az átképzéssel együtt 2,2 milliárd dollárba került.

A Lockheed P-3C Orion tengeri járőrgépek kivonását nemcsak a váltótípus, a P-8A Poseindon egyre nagyobb számú rendszeresítése jelzi, hanem az is, hogy a fejlesztéseket és a különféle teszteket végző egység, a VX-1-es is megvált a turbólégcsavaros típustól. A haditengerészet Patuxent River-i támaszpontján települő egység az első P-3A változatát még 1962-ben kapta meg, míg a P-3C-től július 20-án vettek búcsút.

Hamarosan egy könnyű harckocsi megvalósíthatóságáról kezd egyeztetéseket az amerikai hadsereg az ország vezető védelmi iparban érdekelt cégeinek képviselőivel. Az elképzelés szerint a páncélos feladata a lövészek tűztámogatása lenne. Nemrégiben a General Dynamics két, 30 milliméteres gépágyúval ellátott járművet is bemutatott a szárazföldi haderő képviselőinek. A felderítésre szánt páncélos egy Kongsberg távirányítású toronyba szerelt MK44-es gépágyúval rendelkezett, míg a másik járműre egy M230-LF került felszerelésre. A felderítésre alkalmazott Humvee-k utódjának szánt jármű úgy tűnik nem ér célba, hiszen a páncélozott felderítő járműre kiírt programot júniusban törölték. De egy alacsony tömegű, kellő mozgékonysággal és védelemmel rendelkező páncélosra úgy tűnik továbbra is igény mutatkozik.

Az Egyesült Államok Külügyminisztériuma jóváhagyta 24 Beechcraft T-6C+ Texas II-es turbólégcsavaros gép eladását Argentína számára. A tartalék hajtóművek és a szükséges kiegészítők becsült értéke 300 millió dollár körül lesz. A kiképzésre és határőrizetre is alkalmazható gépek további sorsáról a Kongresszus fog dönteni.

 

NETARZENÁL GALÉRIA

 

Boeing EA-18G Growler.

Dassault Mirage 2000N.

Boeing 737-300.

Agusta A-109E LUH.

North American F-100D Super Sabre.

CASA C-295W.

Lockheed Martin F-35B Lightning II.

Eurocopter AS-532UL Cougar.

McDonnell Douglas QF-4E Phantom II.

Supermarine 361 Spitfire.

Boeing C-17A Globemaster III.

Nord N-2501F Noratlas.

Eurofighter TF-2000A Typhoon.

Lockheed Martin F-22A Raptor.

Boeing P-8A Poseidon.

Embraer A-29B Super Tucano.

2016.07.30

2016.07.30. 06:08

A brit hadsereg Westland Gazelle AH.1 könnyűhelikopterei további kilenc évig, vagyis 2025-ig még szolgálatban maradhatnak. Az 1971-ben hadrendbe állt típus 34 példányát futár, szállítási és felderítési feladatokra is igénybe veszik a szigetországban.

Július 16-án megérkezett Jordániába az utolsó Gepard önjáró légvédelmi gépágyúkból álló szállítmány. A 25 jármű június végén indult a közel-keleten végződő útjára a hollandiai Eemshaven kikötőjéből a BAHRI JEDDAH teherhajó fedélzetén. Jordánia még 2013-ban döntött az európai országban feleslegesnek minősített 60 darab Gepard önjáró légvédelmi gépágyú beszerzése mellett. A járművek mellé 11 Thales Flycatcher rádiólokátor, 5 darab műszaki harckocsi, továbbá 14 Leopard 1-es járműtestet vásároltak meg. 15-öt még 2014-ben adtak át, másik 20 2015-ben került a közel-keleti országba.

Szíriai értesülések szerint Oroszország már két Szuhoj Szu-24M2-es Fencer bombázógépet adott át az ország légiereje számára. Damaszkusz irányába tett orosz segítségnyújtás nem merül ki két modernizált Szuhoj átadásában, ugyanis az értesülések szerint további 8 Szu-24M2-es is hamarosan a háború sújtotta országba kerül majd.

Marokkó haditengerészete egy francia gyártmányú partraszálló hajóval lett gazdagabb. Az 50 méter hosszú, 300 tonnás egységet Agadír kikötőjében adták át.

Szenegál négy KT-1 Woong-Bee turbólégcsavaros gyakorló repülőgépet vásárolt meg a dél-koreai Korea Aerospace Industries-től. A július 15-én aláírt szerződés értelmében a gépeket egy 30 hónapos időszak alatt fogják leszállítani a típus ötödik megrendelőjének. KT-1-ből Dél-Korea 85, a továbbfejlesztett KA-1 variánsból 20-at, a török ​​légierő 40 repülőgépet, a perui légierő 20-at és az indonéz légierő 17 repülőgépet rendelt meg.

Ötven hónap múlva érkezhet meg Indiába az első, azon négy Boeing P-8I Neptune tengeri járőrgépek közül, amelyek megrendelését a héten véglegesítették. Az 1 milliárd dolláros beszerzés már évek óta a levegőben lógott. Washington az elmúlt évtizedben 15 milliárd dollár bevételre tett szert Új-Delhi jóvoltából.

166 millió dollárért vásárol az Egyesült Államok Különleges Műveletek Parancsnoksága mini-tengeralattjárókat. A harci búvárokat és felszerelésüket a felszín alatt szállító járműveket a Lockheed Martin fogja megépíteni. A 30 tonnás mini-tengeralattjárókból 3 darabot fognak elkészíteni 2018-tól 2021-ig terjedő időszakban.

Argentínában közepes szállítógép beszerzését tervezik. A hamarosan nyugdíjazásra kerülő Fokker F27 Friendship pótlására az Airbus Military C295 és az Alenia C-27J Spartan típus látszik a legvalószínűbbnek.

A tervezettnél előbb kerülhetnek szolgálatból kivonásra a Lockheed Martin (McDonnell Douglas) A-4AR Fightinghawk vadászbombázók. A dél-amerikai országban jelentős problémát okoz a típushoz rendelkezésre álló kevés pótalkatrész. Továbbá a magas fenntartási költségek is az előrehozott, egészen pontosan 2018-as kivonást teszik szükségessé, ami 4 évvel korábbi, mint az eredetileg várt.

 

NETARZENÁL GALÉRIA

 

Eurocopter EC665 Tiger HAD.

Lockheed Martin F-22A Raptor.

Dassault Mirage 2000-5Ei.

Lockheed Martin F-35A Lightning II.

FMA IA-58A Pucara.

McDonnell Douglas EF-18A+ Hornet.

Eurofighter EF-2000 Typhoon.

Grumman C-2A Greyhound.

Airbus A400M Atlas.

Boeing F/A-18F Super Hornet.

CASA C-101EB Aviojet.

Grumman E-2C Hawkeye.

Dassault Super Etendard.

Agusta-Bell AB-212ASW.

Szuhoj Szu-30MKI.

LTV Aerospace A-7P Corsair II.

Westland Scout AH.1.

Convair F-102A Delta Dagger.

Dassault Mystere IVA.

2016.07.23

2016.07.23. 06:24

Év végéig négy további Airbus Military A400M Atlas teherszállítógéppel lesz gazdagabb a Luftwaffe. Az eddig átvett négy példány közül jelenleg csak egy nevezhető hibátlannak. Ugyanis az 11000 lóerős Europrop International TP400-D6-ős hajtóművekhez a General Electric tulajdonában lévő, olasz Avio Aero által 2015 első felében gyártott fordulatszám-csökkentőkben található fogaskerekek anyagszerkezete hagy kívánni valót maga után. Továbbá a hajtóművek olajrendszerében is felbukkantak fémforgácsok. Azt azért tudni kell, hogy az A400M hajtóműveinek légcsavarjai a törzs egyik, illetve másik oldalán ellentétes irányba forognak és a nemrégiben fellépett anyagminőségi probléma csak az egyik oldalra szerelt reduktorokat érinti. A gyártó elmondása szerint a gyártási hibás fordulatszám-csökkentőket térítésmentesen lecserélik a probléma megoldásáig - ez akár több hónapig is eltarthat -, valamint ez nem jelenti azt, hogy repülési tilalom alá vonnák a típus eddig átadott példányait.

Az Airbus vezetője, Tom Enders a múlt hónapban elismerte, eddig alábecsülték a hajtóműveknél tapasztalt probléma mértékét, ami valójában nagyon is komoly. A hiba már a fejlesztés legelején szinte kódolva volt, hiszen egy ezen a téren teljesen tapasztalatlan beszállítót találtak meg a projekt vezetői. Ez a nem túl szerencsés döntés most hozta meg egyáltalán nem várt gyümölcsét, ami abban lesz leginkább kézzelfogható, hogy a 2018-as, de talán a 2019-es évig is jelentős csúszást fog szenvedni a megrendelt példányok átadása, valamint a már meglévők rendelkezésre állása sem lesz az elvárt szinten.

Hollandia kivonja Maliból az odatelepített 7 helikopterét. Ezek közül négy Boeing AH-64D Apache harci helikopter, melyek tűzerejükkel és fedélzeti rendszereikkel jelentős erősítést jelentettek az ENSZ erők számára. A holland katonák és haditechnikai eszközeik már több mint két és fél éve vannak jelen az afrikai országban.

Pár héten belül megállapodik Portugália és a Leonardo egy helikoptereket érintő modernizációról és élettartam-hosszabbító szerződésről. Az érintettek a portugál flottánál repülő öt AgustaWestland WG.13 Super Navy Lynx Mk.95-ös forgószárnyasok lesz. Ezek közül három eredetileg is ennek a variánsnak épült, míg másik két társuk az átépítés előtt a brit haditengerészetet is erősítette egy ideig, HAS.3-as változatban. A portugál védelmi minisztérium a 76 millió dolláros munkálatok elvégzése eredményeképpen 2030-ig tart igényt a tengeri hiúzokra.

Új lézeres félaktív vezérlésű rakéta fog megjelenni az francia EC665 HAD (Hélicoptère d'Appui Destruction) Tigra harci helikopterek fegyverzetében. A 68 milliméteres átmérővel rendelkező nem irányított rakétát a Thales Group égisze alá tartozó TDA látta el az precíziós csapásmérésre képessé tevő fejrésszel. Az öt éve kezdett fejlesztés első részét 2013 januárja és áprilisa között zárták le, ugyanis az indítási és eltávolodási vizsgálatokat ezekben a hónapokban hajtották végre az Aculeus-LG nevet viselő fegyverrel. Több tízmillió euró ellenében Párizs több mint ezer rakétát vásárol meg, bevethetőségükre 2019-től lehet majd számítani.

33 BMD-4M deszant harcjárművel fognak erősödni az orosz ejtőernyős csapatok ebben az évben. Eddig 18 már átadásra került, további 15 pedig átadásra kész. A BMD-4M lesz az orosz deszant csapatok páncélos erőinek alapja, mivel 2025-ig 1500-at terveznek hadrendbe állítani belőle. A 13,5 tonnás, 6 méter hosszú, 3,15 méter széles és 2,7 méter magas BMD-4M fegyverzetét egy 2A70 100 mm-es löveg, egy 30 mm-es 2A72 gépágyú és egy 7,62 mm-es PKT koaxiális géppuska alkotja. A lövegből a 7000 méteres hatótávolságú, tandem robbanófejes 9M117M1 Arkan irányított rakéta is indítható. A 3 fős kezelőszemélyzet mellett hatfőnyi lövész szállítására képes az 500 lóerős mindenevő motorral vízben 10, szárazföldön 70 km/h-s sebesség elérésére képes jármű. Páncélzata szemből a 30 mm-es gépágyúk lövedékének is ellenáll, míg oldalról a 7,62 mm-es géppuska lőszerek ellen nyújt védelmet.

A MiG-29-es utódjának számító MiG-35-össel hamarosan elkezdőnek a rendszeresítéshez vezető állami tesztek. A T-14-es Armata harckocsi gyártása 2018-ban kezdődhet majd és az építést végző Uralvagonzavod szerint ára alacsonyabb lesz, mint a legújabb nyugati harckocsiké.

Már a fejlesztés utolsó szakaszában tart az izraeli Rafael SPICE 1000-es (Smart, Precise Impact, Cost-Effective) jelzésű precíziós bombája. Az elektrooptikai és műholdas vezérléssel egyaránt ellátott egy tonnás bomba újdonsága a minden eddiginél jobb képminőség lesz. Várhatólag a Lockheed Martin F16 C/D Barak gépek lesznek ellátva elsőkként az izraeli légierőben a SPICE 1000-es precíziós bombákkal, amelyeket a brazíliai JAS-39 E/F Gripen vadászbombázók fegyverzetébe is integrálni szeretnének. Amennyiben ez utóbbi ügyben a megállapodás pár hónapon belül megszületik, úgy az érdemi munka még ebben a évben kezdetét veheti, ami majd csak 2020-ban fejeződik be.

Algéria átvette a harmadik kínai építésű C28A-osztályú korvettjét is. Ez évben az EL FATIH (921) március 10-én került a megrendelő tulajdonában a 2012-ben megrendelt egységek közül másodikként. Ebben a hónapban már az EZZADJER (922) átadásáról tudósíthatott a kínai média. A C28A korvettek mintegy 120 méter hosszúak, 14,4 méter szélesek, és 3,87 méteres merüléssel bírnak, vízkiszorításuk 2900 tonna. A csökkentett radarkeresztmetszetű felépítménnyel rendelkező C28A korvettek fegyverzetét egy NORINCO 76 milliméteres hajóágyú, nyolc C-802-es hajók elleni robotrepülőgép, egy FM90N légvédelmirakéta-indító (nyolc rakétával), valamint két Type 730-as hétcsövű 30 milliméteres légvédelmi gépágyú alkotja. A tatrészen egy helikopter leszállására alkalmas terület lett kialakítva, amihez egy hangár is tartozik. Algériában a Super Lynx helikopterek fognak a hajóosztály tagjairól üzemelni. A korvettek meghajtásáról négy MTU 12V 1163 TB93 dízelmotor gondoskodik. A Hudong-Zhonghua hajóépítő vállalatnál épített hajókból tavaly novemberben elsőként, az ADHAFER (920) nevet viselő egység került átadásra.

Amennyiben megrendelés érkezik rá, a kínai NORINCO készen áll a legújabb tüzérségi eszközének, az AH4-es tarackágyúnak a sorozatgyártására. A BAE Systems M777 155 milliméteres tarackágyújára igencsak hasonlító, vontatott tüzérségi eszköz 4500 tonna tömegű és mindössze 3 perc alatt tűzkésszé tehető. A hét fős kezelőszemélyzetű AH4-es mindössze 2 perc alatt képessé tehető a tüzelőállás váltásra a lövés kiváltását követően. A 39-es kaliberhosszúságú csőből egy 40 kilométeres hatótávolságú rakéta-póthajtású gránát mellett, a 90%-os találati aránnyal rendelkező lézeres félaktív végfázis vezérlésű GP6-os is kilőhető a 25 kilométerre lévő célpontokra. A gyártó információi szerint az AH4-es képes az összes 155 milliméteres űrméretű NATO-szabványú lőszer kilövésére is.

Japán első körben 4, majd pár nap múlva további 5 Bell-Boeing MV-22B Osprey billenőrotoros gép megrendelését jelentette be. Tokió elképzeléseiben 17 konvertiplán rendszeresítése szerepelt, ezek közül az első 2018-ban már meg is érkezhetnek a szigetországba.

A típushoz kapcsolódó hír, hogy a Hawaii észak-keleti partjainál megrendezett RIMPAC 2016-os hadgyakorlaton első alkalommal hajtottak végre leszállásokat a tengerészgyalogság MV-22B-i az ausztrál haditengerészet CANBERRA-osztályú HMAS CANBERRA (L02) partraszállást támogató helikopter-hordozóján. A CANBERRA fedélzetére szintén a RIMPAC 2016 során szálltak le ugyancsak első alkalommal a CH-53E Super Stallion szállítóhelikopterrel is.

Július 8-án emelkedett a magasba egy új számítógép processzorral ellátva a Boeing F-15E Strike Eagle vadászbombázó. A floridai Eglin légibázisról felszálló gép 2 óra 53 percen keresztül tartózkodott a levegőben az ADCP II-es (Advanced Display Core Processor II) következő generációs nagysebességű számítástechnikával ellátva. A kereskedelmi forgalomban kapható, többmagos technológia nagysebességű feldolgozást tesz lehetővé és számos jövőbeli fedélzeti modernizáció alapkövét jelenti, mint például az APG-82(V)1 AESA antennájú rádiólokátorét.

 

NETARZENÁL GALÉRIA

 

Aermacchi MB-339PAN.

McDonnell Douglas F/A-18C Hornet.

Szuhoj Szu-25K.

Eurofighter Typhoon FGR.4.

NHI NH90 NFH.

Lockheed C-130H Hercules.

Dassault Rafale C.

Aero L-159A ALCA.

Grumman EA-6B Prowler.

British Aerospace U-125A.

CASA C-295W.

Boeing F/A-18F Super Hornet.

British Aerospace Harrier GR.7.

MiG-29A.

Dassault  Mirage F1AZ.

Lockheed C-5B Galaxy.

PZL-Mielec TS-11bis DF Iskra.

Boeing AH-64D Apache Longbow.

Transport Allianz C-160D.

McDonnell Douglas F-15DJ Eagle.

Eurocopter AS-532AL Cougar.

Rockwell B-1B Lancer.

Eurofighter EF-2000 Typhoon.

Tupoljev Tu-160.

Boeing KC-767J.

Dassault Mirage 2000D.

Embraer KC-390.

2016.07.16

2016.07.16. 06:37

A svéd légierő után a sorban a cseh lesz az, melynek JAS-39 C/D Gripen vadászbombázóinak fedélzetére telepítésre fog kerülni az MS20-as (Materiel System 20) szoftvercsomag, valamint kiegészítői. Ezekkel lehetővé fog válni a MBDA Meteor aktív radaros önirányítású, torlósugárhajtóműves, látóhatáron túlról bevethető légiharc-rakéta (BVRAAM) alkalmazása. Svédország Franciaországgal, Németországgal, Olaszországgal, Spanyolországgal és Nagy-Britanniával működött együtt a jelenleg legnagyobb, több mint 100 kilométeres hatótávolságú nyugati légiharc-rakéta, a Meteor kifejlesztésében, míg az MBDA fővállalkozóként vett részt a projektben.

Természetesen az MS20-as több egyéb fejlesztést is tartalmaz, többek között a Boeing GBU-39 (SDB) precíziós vezérlésű kis átmérőjű bombája is megjelenik a földi célpontok ellen bevethető fegyverarzenálban, ráadásul többzáras tartókon hordozva. Ezek segítségével akár 16 bomba bevetésére is képessé válik a Gripen. A felderítési képességben is előrelépést hoz az MS20-as, hiszen az infravörös kamerák képeit valós időben teszi megjeleníthetővé a pilótafülke kijelzőin, de a Link 16-os rendszeren is gyorsabb adatforgalom bonyolítható le segítségével. A földdel történő összeütközés esélyét tovább csökkenti az új szoftvercsomag, de a vegyi, biológia, és sugárszennyezett környezetbeli ellenállóságon is fejlesztést hoz.

Fegyverzet terén biztos lábon áll a héten a Boeing-től megrendelt 50 darab brit AH-64E Apache harci helikopterek programja, hiszen a próbalövészetek az MBDA Brimstone 2-es kettős üzemmódú (radar és félaktív lézeres irányítási móddal is ellátott) földi célok elleni irányított rakétákkal már befejeződtek. Ezeket kilenc hónap alatt Arizonában hajtották végre, egy az Egyesült Államok kormányától bérbe vett AH-64E segítségével, amelyről lebegésből és repülésből indítottak rakétákat álló és mozgó célpontok ellen. Ez a fegyver egyébként ettől a héttől immáron hivatalosan is megtalálható a Panavia Tornado GR.4-es vadászbombázók fegyverzetében.

Már folynak az angliai Warton-ban a Eurofigher Typoon vadászbombázók új radarjával a repülési tesztek. Az Captor-E rádiólokátort az IPA-5-ös tesztgépbe építették be, amellyel július 8-án emelkedett elsőször a levegőbe. Egy további példány, méghozzá a németországi IPA-8-as fogja megkapni az Captor-E radart, mely elsőként a kuvaiti légierő számára gyártott példányokba kerül beépítésre.

Török fegyverzet is kerül majd az Airbus C295W csatarepülőgépek felfüggesztőire a héten megkötésre került szerződés értelmében. Az Airbus Defence and Space és Roketsan kooperációjában megvalósuló program során a 70 milliméteres Cirit rakéta lesz az egyik integrációra kerülő fegyver. A Cirit a jól ismert 70 mm-es irányítás nélküli rakéta félaktív lézeres irányítású megfelelője. A 2004-ben indult program az AH-1P Cobra és az AH-1W Super Cobra harci helikopterek pontosabb csapásmérésnek lehetőségét próbálta megteremteni Törökországban. A fejlesztés során azonban nem sikerült a 70 mm-es rakéta méreteinek megfelelően kialakítani a Cirit méreteit, némileg hosszabb lett. A Roketsan ezért kénytelen volt egy új rakétát létrehozni, ami így nem lett kompatibilis a régi rakéták indítóblokkjával.

Az 1,9 méter hosszú 15 kg-os Cirit maximális hatótávolsága 8000 méter, ebben a távolságban még képes becsapódni egy 3x3 méteres területen. Minimálisan 1500 méterre lévő célok ellen alkalmazható. A rakéta orrában a lézersugár visszaverődését érzékelő fej, mögötte az irányítást végző vezérsíkok és az ezeket mozgató rendszer lett elhelyezve az energiaellátás biztosító rendszerrel együtt. Ezután következik a többcélú harci rész mely kombinált páncéltörő, repesz és gyújtó hatású. A Cirit hátsó részét a kevés füstöt fejlesztő rakétamotor és a négy stabilizátor foglalja el. Mivel a Cirit nem lett kompatibilis a 70 mm-es rakéták indítóblokkjával, így ezt is megalkotta a Roketsan, mindjárt két változatban. Az egyikbe kettő, míg a másikba négy Cirit helyezhető el. A gép szintén bevetheti majd a LUMTAS irányított páncéltörő rakétát, de akár a Teber szintén lézerirányítású bombát is.

Internetre felkerült fotók alapján kijelenthető, megérkeztek Marokkóba az első M1A1-es Abrams harckocsik. A páncélosokat némi álcahálóval lefedve örökítették meg az Oshkosh M1070A1-es nyerges vontatók által húzott trélereken. Az észak-afrikai ország legalább 50 darab M1A1 Abrams használt harckocsit kap az Egyesült Államoktól az FMS program keretén belül. A használt páncélosok átadásáról három évvel ezelőtt kezdődtek meg a konkrét tárgyalások. Ez előtt, még 2012 júniusában az amerikai Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynökség 200 harckocsi eladásának kérelmével fordult a döntéshozókhoz. Marokkó páncélos ereje jelenleg 48 T-72-ből, 320 M60-ból (beleértve 120 M60A3TTS-t), 184 M-48A5-ből, és 116 osztrák SK-105 Kürassier-ből áll.

Befejeződtek az amerikai haditengerészet Patuxent River-i támaszpontján végzett síugrósáncos felszállási tesztek a Lockheed Martin F-35B Lightning II-es vadászbombázójával. Az első ilyen felszállásra még 2015. június 19-én került sor a BF-04-es jelzésű példánnyal. A próbákba a későbbiek folyamán a BF-01-es is bekapcsolódott. A nekifutásokat 100 és 200 méteres távolságokról kezdték meg különféle felszállótömeg mellett, utánégetővel és anélkül.

Nagyjából egyéves csúszást lesznek kénytelenek elfogadni a legújabb amerikai repülőgép-hordozó,  a USS GERALD R. FORD (CVN 78) estében a haditengerészet vezetői. Az építést végző Huntington Ingalls Industries a számos újdonságot felvonultató egységet talán idén novemberében fogja átadni a flotta számára. Jelenleg a legnagyobb lemaradásban a radarok, a repülőgépek fegyverzetét felemelő liftek és a repülőgépek megfogását biztosító rendszer terén vannak.

Július 11-én a bolíviai légierő megkapta a negyedik és a ötödik Eurocopter AS 332C1e Super Puma helikopterét is. A hat forgószárnyast La Paz még 2013 decemberében rendelte meg.

Brazíliából érkezett megrendelés a Lockheed C-130J Super Hercules katonai teherszállító repülőgép polgári változatára, az LM-100J-re megrendelés. A vásárló a Bravo Industries, mely 10 gépet szerezne be, melyekkel különféle szállítási feladatokat fognak végrehajtani a hatalmas ország legeldugottabb zugaiba.

Elkészült az első L-3 Communications által korszerűsített argentin C-130H Hercules teherszállító repülőgép a texasi Waco-ban.  A dél-amerikai ország öt Hercules modernizációjára kötött szerződést az amerikai céggel 2011-ben. A többi négy példány esetében a modernizációt helyben, vagyis a Cordobában található  FAdeA a (Fábrica Argentina de Aviones) üzemében fogják végrehajtani, az L-3 felügyeletével.

Szintén befejeződött a 2013-ban használtan megvásárolt, 1981-ben gyártott Learjet 35A bizjet átalakítása. Ez a gép ELINT és COMINT feladatokra, vagyis rádióelektronikai hírszerzésre és lehallgatásra vált képessé. A gép fedélzetére a Thales Vigile 2000-es rendszere került beépítésre. A C-től a J sávig érzékelni képes vevőegység memóriájában 500 minta tárolható, ezzel is meggyorsítva a rádióhullámok eredetének beazonosítását. A SCORPENE-osztályú tengeralattjárókon is alkalmazott Vigile 100/200-as sorozat továbbfejlesztésével létrehozandó Vigile 2000-es rendszer integrációs munkáit a REDIMEC SRL végezte el, míg a gép átalakításában a AvCon Industries működött közre.

 

NETARZENÁL GALÉRIA

 

Boeing EA-18G Growler.

Kawasaki T-4.

Eurocopter EC-665 Tiger UHT.

Canadair NF-5A.

Dassault Rafale B.

McDonnell Douglas AV-8B Harrier II.

MiG-29A.

Lockheed Martin F-35A Lightning II.

Alenia Aermacchi M-346FT Master.

Gulfstream G550AEW.

Kawasaki P-1.

Sud SE-3130 Alouette II.

Lockheed Martin F-22A Raptor.

Kawasaki C-1.

Dassault Mirage 2000D.

Sikorsky MH-60S Nighthawk.

Szuhoj Szu-22UM-3K.

BAE Systems Hawk T.2.

Sepecat Jaguar A.

2016.07.09

2016.07.09. 06:35

Odin 570 néven egy távirányítású tornyot fejlesztett ki a szlovén Valhalla cég. A BAE Systems (eredetileg svéd Bofors) 57 milliméteres gépágyúját fő fegyverzetként alkalmazó tornyot a T-72-es harckocsik alvázára szánták a tervezők, így egy harctámogató járművet hozva létre. Kiegészítő fegyverzetként koaxiálisan egy 5,56 milliméteres, míg légvédelmi célra egy 7,62 milliméteres géppuska került felszerelésre. Az 57 milliméteres, L/70-es gépágyúhoz 100 darab lőszer, míg a géppuskákhoz 2000-2000 darab kerülhet málházásra. A -10° és + 60°-os szögtartományba süllyeszthető, illetve emelhető főfegyverzet tűzgyorsasága 200 lövés percenként, maximális lőtávolsága 17 kilométer.

Korszerűsített W-3PL Gluszec és W-3RM Anakonda helikoptereket adott át a PZL-Swidnik a lengyel fegyveres erők számára. A W-3PL Gluszec modernizálása ezzel lezárul. A gépek pilótafülkéje tükörüveg kijelzőkkel és a műszerfalba épített displayekkel lett modernebb, de az avionika is modernizálásra került. A W-3PL Gluszec példányai várhatólag 2025 és 2030 között kerülnek majd kivonásra.

Finnország tárgyalásokba kezdett Dél-Koreával, használt K9 Thunder 155 milliméteres önjáró tarackok beszerzési lehetőségéről. A használt, de még jelentős hátralévő szolgálati idővel rendelkező tüzérségi eszközök beszerzésétől egy alacsonyabb kiadással megvalósítható fejlesztést remélnek a finn hadsereg vezetői.

Június 27-én első alkalommal hajtottak végre légi üzemanyag felvételt az olasz légierő 61. repülőezredének pilótái, az új T-346A Master kiképzőgépekkel. Az üzemanyagot természetesen egy Boeing KC-767A tartálygép szolgáltatta.

Várhatóan még idén végrehajtja első felszállását a Leonardo-Finmeccanica M-345-ös HET sugárhajtású kiképzőgép, mely az M-311-es továbbfejlesztése. Az haladó pilótaképzésben alkalmazható típust a Williams FJ44-4M-34-es sugárhajtómű emeli majd a levegőbe 10 százalékkal nagyobb tolóerőt biztosítva, mint az M-311-es erőforrása. Az MB-339-es helyére érkező új típusra még várhatólag idén megérkezik Rómából a megrendelés, így azok már 2018 végére hadrendbe állhatnak. A megrendelésre nagy az esély, hiszen ebben az évben az olasz védelmi költségvetés 9 millió eurót tartalmazott a fejlesztési idő gyorsítására.

Az olasz haditengerészet átvette a PIETRO VENUTI TODARO-osztályú (Type U212A) tengeralattjáróját. Az osztály négy megrendelt egységéből a VENUTI a harmadik, de a 101. a tengeralattjárók azon sorában, amelyek a muggianói hajógyárban épültek meg. Ott, ahol már 1907 óta készítenek felszín alatti egységeket is.

Első alkalommal oldottak le egy GBU-48-as kettős irányítási módú (GPS és lézeres félaktív irányítású) bombát egy spanyol Eurofighter Typhoon vadászbombázóról. A kétüléses, Tranche-2-es változatú gép törzse alatti felfüggesztő pontján egy Litening-III-as célmegjelölő konténer került elhelyezésre.

Az orosz védelmi miniszter helyettesétől származó információk szerint az orosz légierő már 2018-ban megkapja az első Szuhoj T-50 PAK-FA lopakodó vadászgépét. A típus berepülési programja idén befejeződik, míg a sorozatgyártásáról döntő szerződés aláírása 2017-re várható.

Július 6-án veszteséglistára került Líbiában egy MiG-23BN Flogger vadászbombázó. A Bengházitól nyugatra földbe csapódó gép a hírek szerint a 8985-ös volt, aminek érdekessége a 4136-al együtt, hogy az orr-rész jobb felső részére egy merev üzemanyag-utántöltő csonkot szeretek fel még a Kadafi-rezsim idején. Az idén áprilisban repülőképessé tett 8985-ös pilótája életét veszítette.

Július elsején teljesítette első repülését Franciaországban, az Egyiptom szánára gyártott első együléses Dassault Rafale EM vadászbombázó. A gép a jövő elején került majd Egyiptomba, ahol 16 kétüléses Rafale DM és 8 együléses Rafale EM beszerzése biztos eddig. Párizs tervei szerint évente 5 Rafale kerül átadásra Kairó számára.

Washingtonban jóváhagyásra került nyolc Sikorsky SH-60F Sea Hawk helikopter eladását Izrael számára. A 300 millió dolláros beszerzésben nyolc GAU-16 12,7 milliméteres géppuska és szintén nyolc M-240 7,62 milliméteres géppuska is beletartozik, mivel a forgószárnyasok elődleges feladata a Leviathan földgázmező körzetének biztosítása lesz hajófedélzetről felszállva, de csapatszállító, valamint kutató-mentő feladatok ellátására is képesek lesznek.

Indában még mindig nem teljes az orosz MiG-29K/KUB haditengerészeti vadászbombázók képessége. Ez azonban nem az orosz gyártó hibája, hiszen a gépek számos olyan Ukrajnában, vagy éppen nyugati országban gyártott alkatrészt tartalmaznának, amit az embargó miatt nem volt lehetőség eljuttatni Oroszországba. Így a gépek ezek nélkül kerültek átadásra és India ezeket külön szerezte be, majd szerelte-szereli be a MiG-ekbe a típus otthonának tekinthető Goa haditengerészeti bázison. Az orosz megrendelésre épülő MiG-29KR variánst az embargó nem érinti, hiszen ebben minden összetevő hazai előállítású lesz.

Az Ausztrál Királyi Haditengerészet úgy döntött, hogy a két CANBERRA-osztályú partraszállást támogató helikopter-hordozójára a Raytheon Phalanx közelkörzeti légvédelmi rendszert szereli fel. A 27500 tonnás vízkiszorítású egységekre három-három Phalanx lesz majd felszerelve, leghamarabb 2018-tól kezdődően.

Argentínában számos lehetőséget találtak a légierő gépállományának növelésére, modernizálásra, de a legfőbb hátráltató tényező a szűkös anyagi lehetőség. Érdekes módon a Lockheed Martin A-4AR Fightinghawk vadászbombázók pótlására Olaszország ajánlott AMX vadászbombázókat. A szomszédos Brazíliában is repülő típus tanulmányozása során megállapítást nyert, hogy képességei nem jelentenének jelentős előrelépést az A-4AR-hez képest, így nem tartottak rá igényt. A hasonló feladatkörben is alkalmazható kínai Hongdu L-15 műszaki okokra hivatkozva került ki az érdeklődésre érdemesnek tartott típusok köréből.

Jelenleg még a Mirage F1, Kfir C10 és C12, Lockheed Martin F-16, Mirage 2000-es, és Chengdu JF-17 gépek esélyesek a megrendelésre, de a svéd Saab JAS-39 Gripen is újra szóba került. A nagyjából 30%-ban Nagy-Britanniából származó összetevőket tartalmazó gép az előző kormány karakán politikája miatt igen rövid ideig tetszeleghetett a jövőbeli argentin légierő típusának dicsfényében. A mosatni vezetés alatt azonban újra esélyessé lépett elő, sőt újra szóba került a hazai gyártás-összeszerelés megvalósításának lehetősége is.  Ebben a Fábrica Argentina de Aviones (Fadea) lenne az érintett, leginkább a fegyverrendszer, futómű, kommunikációs berendezések, szoftverek területén és ez a jövőre nézve igen kedvező megoldás lehet, hiszen a térségben Ecuador és Mexikó is élénken érdeklődik a JAS-39-es iránt.

 

NETARZENÁL GALÉRIA

 

McDonnell Douglas F/A-18C Hornet.

Dassault Rafale M.

Bell 206B JetRanger II.

British Aerospace BAe-146 C.3.

LTV Aerospace A-7P Corsair II.

NHI NH90 NFH.

Embraer KC-390.

General Dynamics F-16AM Fighting Falcon.

Boeing B-52H Stratofortress.

Dassault Mirage 5BA.

McDonnell Douglas TAV-8B Harrier II.

Eurocopter EC665 Tiger UHT.

McDonnell Douglas F-15DJ Eagle.

Dassault Mirage 2000D.

AIDC AT-3.

McDonnell Douglas CF-188A Hornet.

Eurofighter EF-2000 Typhoon.

2016.07.02

2016.07.02. 06:58

Szerbiába két új Mil Mi-17V-5 helikopter érkezett meg Oroszországból egy Antonov An-124-es fedélzetén június 26-án. A 890. repülőszázad kötelékébe került két gép darabára 12,65 millió dollár, de költségvetési megszorítások miatt csak egy SLG-300 300 kilogrammos terhelhetőségű csörlő, egy FPP-7M fényszóró, és egy 12 hordágyas egészségügyi készlet került beszerzésre mindkét helikopter számára. A helikopterek mellett a gyártó vállalta a légi és a földi személyzet képzését is. Már négy pilóta és két fedélzeti technikus szerezte meg a nappali és az éjszaki repüléshez szükséges jogosítást, míg a földi személyzet közül heten mélyülhettek el a fedélzeti elektronika és az egyéb rendszerek rejtelmeiben. Szerbia 2020-ig 12 Mil Mi-17-est szeretne hadrendbe állítani, a jelenleg is használt két Mi-8T 2018-ban, míg az egy Mi-17-es 2019-ben kerül kivonásra.

32 BAE Systems Hägglunds BvS10 lánctalpas páncélozott szállítójárművet vásárol meg Ausztria. A nyílt tenderen kiválasztott járműveket a következő évtől kezdik majd átadni Bécs számára és ez a folyamat 2019-ig fog tartani. A BvS10–ből és elődjéből a BV206-ból 40 ország számára már több mint 10000 darabot adtak el.

Németország három Airbus Military A400M Atlas teherszállító repülőgépéből kettő már felszállási tilalom alatt van, a hajtóművek fordulatszám-csökkentőiben fellépett túlzott kopás miatt. Mint az a múlt hónap óta köztudott, az 11000 lóerős Europrop International TP400-D6-ős hajtóművekhez a General Electric tulajdonában lévő, olasz Avio Aero által gyártott fordulatszám-csökkentőkben található fogaskerekek anyagszerkezete hagyott kívánni valót maga után. Az A400M hajtóműveinek légcsavarjai a törzs egyik, illetve másik oldalán ellentétes irányba forognak és a most fellépett anyagminőségi probléma csak az egyik oldalra szerelt reduktorokat érinti. Az 54+01-es és 54+02-es lajstromú példányok 2014 és 2015 decemberében kerültek a Luftwaffe állományába, EuroProp International TP400-D6-os hajtóműveik 365, illetve 189 órát üzemeltek. A problémát a nemrégiben bevezetett 20 óránként esedékes átvizsgálás során állapították meg.

A gyártó elmondása szerint a gyártási hibás fordulatszám-csökkentőket térítésmentesen lecserélik a probléma megoldásáig - ez akár több hónapig is eltarthat -, valamint ez nem jelenti azt, hogy repülési tilalom alá vonnák a típus eddig átadott összes példányát. Az Airbus vezetője, Tom Enders elismerte, alábecsülték a hajtóműveknél tapasztalt probléma mértékét, ami valójában nagyon is komoly. A hiba már a fejlesztés legelején szinte kódolva volt, hiszen egy ezen a téren teljesen tapasztalatlan beszállítót találtak meg a projekt vezetői. Ez a nem túl szerencsés döntés erre az évre hozta meg egyáltalán nem várt gyümölcsét, ami abban lesz leginkább kézzelfogható, hogy a 2018-as, de talán a 2019-es évig is jelentős csúszást fog szenvedni a megrendelt példányok átadása, valamint a már meglévők rendelkezésre állása sem lesz az elvárt szinten, mint az a német példán látható.

Litvánia számára Németország leszállította az első két PZH 2000-es 155 milliméteres önjáró tarackot. A balti állam korunk egyik legkorszerűbb tüzérségi eszközéből 21 darabot vásárol meg 64,2 millió dollár értékben a 2015 szeptemberében aláírt szerződés értelmében. Ezekből 16 darab kerül majd egy tüzéralakulat állományába, három alkatrészforrásként fog szolgálni, egy a kiképzést fogja segíteni, míg egy a vezetők oktatását fogja segíteni. Az utolsó PZH 2000-es 155 milliméteres önjáró tarackok 2019-ig kerülnek leszállításra.

Görögországban június 23-án szolgálatba állt az utolsó két Type 214HN-es osztályú tengeralattjáró is. A HS MATROZOS (S-122) és a HS KATSONIS (S-123) hadrendbe lépésével talán véget ér a majd 15 éves tengeralattjáró kálvária, ami során volt technikai jellegű probléma, hajógyári tulajdonosváltás, korrupciós vádak, és vélelmezett fizetési elmaradás is.

Oroszországban elkezdődött a TV7-117V hajtóművek sorozatgyártása. A Mil Mi-38-as szállítóhelikopter számára kifejlesztett erőforrás a Ukrajnában gyártott TV3-117VM erőforrás  kiváltásra szolgál. A Klimov tervezőiroda által tervezett TV7-117V gázturbinából 50 darabot fognak elkészíteni három éven belül, míg az ezekkel felszerelt forgószárnyasokból három darabra rendelkezik megrendeléssel a gyártó, valamint további ötre is opciót jelentett be Moszkva.

Júniusban egy lövészeten már próbára tették a BUK-M3-as légvédelmi rendszer új rakétáját. A ballisztikus rakétát imitáló célpontra egy rakéta került indításra, ami a rossz időjárási körülmények közepette is eltalálta azt. Az új fejlesztésű rakéta könnyebb, pontosabb, de nagyobb hatótávolságú, pedig geometriai méretei jelenősen kisebbek, mint az elődöké, ezért immáron hat darab lesz elhelyezhető egy szállító-indító járművön. A jelentősen továbbfejlesztett képességű Buk-M3 már 70 kilométeres távolságig képes célpontok megsemmisítésére, a hírek szerint 0,9999 találati aránnyal.

Féltucatnyi szállítógép beszerzését szeretné véghezvinni a török légierő. Az ajánlatokat már várják a gyártóktól, az eddig nyilvánosságra került adatokból annyit már lehet tudni, hogy a C295-ös szállítógéphez hasonló képességekkel kell rendelkeznie.

A június végén átadott újabb két géppel együtt, már hat darabra növekedett az Algéria számára átadott Mil Mi-28NE harci helikopterek száma. Az észak-afrikai ország 42 példányt rendelt a forgószárnyasokból.

Katar a Pakisztánban gyártott Super Mushshak alapfokú kiképzőgépeket vásárol. A Saab MPI-17 továbbfejlesztésével létrejött gépet a Pakistan Aeronautical Complex készíti. Az eddigi hírek szerint Katar 10 példányt szerez be a típusból.

Június 25-én végrehajtotta első repülését a törzse alá függesztve egy BrahMos-A légi indítású csapásmérő robotrepülőgéppel egy indiai Szuhoj Szu-30 MKI (NATO-kód: Flanker-H) vadászbombázó. Az első indításra még ebben az évben szeretnének sort keríteni, de addig még számos repülési és leválasztási, eltávolodási kísérletre lesz szükség a 2,5 tonnás tömegű BrahMos-A-val. A Szuhoj-ról történő leoldás után a hajtómű beindításáig nagyjából 100-150 métert fog megtenni a csapásmérő robotrepülőgép szabadesésben, így biztosítható majd a biztonságos magassági elkülönítésük. Ez miatt a minimális indítási magasság 500 méter körül fog alakulni. Majd felemelkedik 14000 méteres magasságba, hogy a maximális 290 kilométeres hatótávolság biztosítva legyen. A tesztekhez eddig két Szu-30MKI került módosításra, azonban amint a tesztek sikerrel zárultak az első lépésben 40 további példányt tesznek alkalmassá a fegyver alkalmazására.

Dél-Koreában a hadsereg által megrendelt 600 darab gyalogsági harcjárműből az elsőket még az év vége előtt át fogja adni a gyártó. Ennek a mennyiségnek nagyobb részét a 20 tonnás 8x8-as kerékképletű K808 teszi majd ki, amely kétfős legénysége mellett tíz lövész szállítására képes. Fegyverzetét egy 30 milliméteres gépágyú és egy 7,62 milliméteres géppuska alkotja. A K808 közúti sebessége elérheti a 110 kilométer per órát, míg vízben 10 kilométeres óránkénti sebesség elérésére képes. „Kistestvére” a 16 tonnás 6x6-os kerékképletű K806, elsősorban felderítésre szolgál. Szintén kétfős legénység mellett tízfőnyi lövész szállítására képes. Fegyverzetét egy 40 milliméteres automata gránátvető és egy 7,62 milliméteres géppuska alkotja. Mindkettőt a Hyundai Rotem fejlesztette ki 2012-től kezdődően, a dél-koreai hadsereg igényeinek megfelelően. A megrendelés elnyerésért a Doosan által kifejlesztett 18 tonnás, 8x8-as kerékképletű Black Fox-ot kellett legyőzni, amelyik a K21-es gyalogsági harcjármű 40 milliméteres gépágyúval ellátott tornyával lett felszerelve, legénysége 3 fő és 9 lövész szállítására képes.

A Washington által szabott magas ár – darabonként 80 millió dollár - miatt Vietnam máshonnan szándékozik tengeri járőrgépeket vásárolni. A típus marad ugyan az, mivel a P-3C Orion-ok a közeli Japánból kerülnének beszerzésre. A hazai fejlesztésű P-1-es típus hadrendbe állásával a feleslegessé váló Kawasaki Heavy Industries által gyártott példányok lelhetnek új gazdára Ázsiában. A P-3-as üzemeltetésében is számítana Hanoi a japánok segítségére.

Már 12 tonnát meghaladó külső terhet is felemeltek az amerikai tengerészgyalogság számára kifejlesztett Sikorsky CH-53K King Stallion helikopterrel. Ez igen fontos súly, mivel elvárás a típussal szemben, hogy ezt 200 kilométeres távolságra legyen képes elszállítani 33 fokos külső hőmérséklet mellett, 1000 méteres repülési magasságban.

30 kilowattos lézer segítségével szeretné hatásosabbá tenni az AN/TWQ-1 Avenger kis hatótávolságú csapatlégvédelmi rendszerét az amerikai tengerészgyalogság. A lézerfegyver a nagyobb méretű UAV-k, rakéták és tüzérségi lövedékek megsemmisítésére lesz képes. A már elindított fejlesztés várhatólag 2022 körül fog eredményt hozni.

Három éven át fogja a brazil légierő festését és felségjelét viselni egy Boeing 767-300ER repülőgép. A 254 személy, vagy 43,8 tonna rakomány szállítására képes, szürkére festett gép az USA béli Colt Transport-tól kerül bérlésre, 19,7 millió dollár ellenében. A szerződés időtartama igény szerint meghosszabbítható és magába foglalja a karbantartási szolgáltatásokat is.

 

NETARZENÁL GALÉRIA

 

Alenia Aermacchi T-346A Master.

Lockheed Martin F-35A Lightning II.

CASA C295M.

Bell OH-58D Kiowa.

MiG-23UB.

McDonnell Douglas F/A-18C Hornet.

Kawasaki C-1.

Dassault Mirage 2000N.

Saab JAS-39C Gripen.

Kamov Ka-25PL.

Lockheed P-3C Orion.

Dassault Mirage F1CE.

McDonnell Douglas F-15C Eagle.

Eurocopter EC-665 Tiger UHT.

Mitsubishi F-2A.

Lockheed Martin C-130J Hercules C.5.

EHI EH-101 Merlin HC.3.

AIDC AT-3.

Bell-Boeing CV-22B Osprey.

Berijev Be-12PL.

Airbus A400M Atlas.

Szerző: Netarzenál

2016.06.25

2016.06.25. 07:56

Egy újabb távirányítású fegyverállványt mutatott be a Krauss-Maffei Wegmann. Az FLW500, amely a legújabb tagja az FLW családnak, már a jelzésében utal a nagyjából 500 kilogramm körüli tömegére. Ezt a rászerelt fegyverek és azok tömege befolyásolhatja nagymértékben. A fegyverek irányzása körkörösen 360 fokba, míg függőleges síkban -10 és +50 fok között lehetséges. Bemutatásakor az Orbital ATK Armament Systems 30 milliméteres M230LF kettős hevederezésű, 150 lőszerrel ellátott gépágyú mellett, egy 7,62 milliméteres FN-MAG géppuska került felszerelésre az FLW500-ra, 250 darabos lőszerkészlettel.

Váltás történt a közel-keleten, az Arab Állam terrorszervezet ellen küzdő olasz repülőerőknél az elmúlt héten. A felderítő feladatokat végrehajtó Ördög repülőszázad Panavia Tornado gépeit a Fekete Macskák AMX-ei helyettesítik a közeljövőben a kuvaiti Al Jaber légibázison. Az elmúlt egy év alatt a variaszárnyú gépek négy példánya 3000 órát töltött a levegőben, 900 alkalmával.

Jelen kor színvonalán álló felderítő páncélost mutatott be a Leonardo Defence Systems. A Centauro II-n alapuló Centauro VBM Explorer egy távolról irányított repülőeszköz mellett, egy távolról irányított szárazföldi járművel is végrehajthatja a felderítési feladatokat. Az egyébként kézből is indítható Horus UAV indítására a 25 milliméteres gépágyúval, és 7,62 milliméteres géppuskával ellátott Hitfist bal oldaláról nyílik lehetőség, míg a TRP2 UGV a deszanttérből indulhat útjára. A távirányítású járművek mellett a Janus nevű, nagyteljesítményű, stabilizált, nappal és éjszaka egyaránt használható szenzorcsomag is használható felderítési adatok szerzésére.

Távirányítású torony megvalósításán dolgozik a Nexter Systems. Az elképzelések szerint a gépágyút, és lőszerkészletét is magába foglaló torony tömege 2900 kilogramm körül fog alakulni. A másodlagos fegyverzet 7,62, vagy 12,7 milliméteres géppuskákból állhat, ezeket egy távirányítású fegyverállványba is lehet majd rögzíteni. A vevői igének minél jobb kiszolgálása érdekében a torony oldalaira irányított rakéták is felszerelésre kerülhetnek. Ezek lehetnek a legújabb francia MBDA MMP, az amerikai Raytheon/Lockheed Martin Javelin, vagy akár az orosz Kornet-E is. A fegyverek irányzása körkörösen 360 fokba, - maximum 60 fok/másodperces sebességgel - míg függőleges síkban -10 és +45 fok között lehetséges. A célpontok felderítésére és a fegyverek célra irányzásához szükséges rendszereket a Leonardo, a Safran és a Thales szállítja majd.

Hamarosan megkezdik a repülési kísérleteket egy újratervezett üzemanyag átadó rendszerrel az Airbus Military A400M Atlas teherszállító/légi utántöltő repülőgép fedélzetén. Az újratervezésre azért volt szükség, mert a 24 méter hosszú tömlő a légcsavarok mögötti turbulens levegőben himbálózott és ez mozgás valamint a gép vízszintes stabilizátorai veszélyt jelenthettek az üzemanyag felvétel céljából az Atlas mögött repülő helikopterekre. A tavaly év végén kiderült zavaró tényezők a merevszárnyú gépek esetében nem jelentenek gondot. A megoldást egy hosszabb, de kisebb átmérőjű tömlő jelentheti a mérnökök szerint. A 37 méteres hossz már elég lesz a biztonságos üzemanyag-átadási hely biztosításához a gép mögött, hátránya azonban, hogy a kisebb keresztmetszet miatt növekedni fog az utántöltés ideje. A keresztmetszet csökkentést a típuson alkalmazott Cobham utántöltő konténerekben meglévő hely mérete tette szükségessé.

További tankeres hír, hogy a C295-ös estében is hamarosan sor kerülhet az első helikopterrel történő légi összekapcsolódásra. Az eddigi próbák során a gép mögé 15, illetve 21 méterre kiengedett tömlő stabil helyzetet vett fel, feszülését, mozgását nem észlelték. Ez jó okot szolgálta arra, hogy még az idén sor kerüljön egy H225M Caracal forgószárnyassal történő összekapcsolódásra, persze első alkalmakkor még üzemanyag átadása nélkül. Az üzemanyag átadó rendszert a C295-ös esetében kevesebb mint egy nap alatt beépíthetik majd a megrendelők a gépeikbe.

Németországban újra megerősítést nyert, hogy továbbra is 18 új NH Industries NH90 NFH helikopter beszerzési terve szerepel a haditengerészet számára. Berlin jelentősen csökkenteni kényszerült a megvásárlásra kerülő forgószárnyasok mennyiségét, de ez a lépés csak a szárazföldi erőket érinti. Az NH gyártmánya a Sea Lion néven kerül rendszeresítésre 1,4 milliárd eurós értékben, leszállításukat 2017-től kezdik meg. A gépek nem csak a Westland Mk.41 Sea King gépek utódjai lesznek, hanem kiterjedt tengeralattjárók és hajók elleni felszereltségüknek köszönhetően a Lynx helikoptereké is. Ez utóbbi két feladatkör lesz az, ami miatt az eddig tervezeteken felül további módosításokat is szükségessé fog tenni. Az első német haditengerészeti helikopter 2019. októberben történő átadása van tervbe véve.

Május 25. és június 3. között hajtották végre az első éleslövészetet az Airbus Helicopter 2014 áprilisában bemutatott HForce fegyverzeti csomagjával. A több típusra is (H125M, H145M és H225M) alkalmazható rendszert úgy tervezték meg, hogy az eltérő típusú helikopterek számára is könnyedén telepíthető legyen. Fő összetevői a FN Herstal HMP400 12,7 milliméteres géppuska, a Nexter 20 milliméteres gépágyú, a Forges de Zeebrugge 70 milliméteres nem irányított rakéták, a Thales Scorpion sisakkijelző és Wescam szenzortorony. A fent említett időpontban Belgiumban egy H225M segítségével lőttek a FN Herstal HMP400 12,7 milliméteres géppuskával, a Nexter 20 milliméteres gépágyúval, a Forges de Zeebrugge 70 milliméteres nem irányított rakétákkal. A teszteket a következő év végéig be szeretnék fejezni, 2017 elején a H145M típus kerül majd sorra.

Az M-14X csillagmotor mellett egy Németországból származó dízelmotor is segíthet a Jakovlev Jak-152-es légcsavaros kiképzőgép levegőbe emelésében. A 360 (vészhelyzetben 400) lóerős csillagmotor helyett a dízel 500 lóerős teljesítmény leadására lesz képes és így már akár 500 kilogrammnyi külső fegyverzet hordozására is képessé válhat a Jak-152-es. A fegyverzet R-73 levegő-levegő rakétákból, és két felfüggesztőn egy-egy 50/100 kilogrammos bombából állhat. A Jak-152-re többféle felderítő konténert (fotó, sugárzás, bakteriológiai és vegyi) is fel lehet majd függeszteni.

Félaktív lézeres irányítórendszerrel tervezik halálosabbá tenni az új ZAK-57-es, 57 milliméteres gépágyút légi célok ellen Oroszországban. A még csak prototípus stádiumban létező Derivatsiya-PVO önjáró légvédelmi gépágyú számára már talán a következő évre elkészülhetnének az első félaktív irányítással rendelkező lövedékek. Ettől a módszertől igen pontos, lőszerenként 0,8-es találati valószínűséget várnak a tervezők, akik szerint így két lövedékkel igen nagy eséllyel lehet majd találatot elérni szubszonikus kisméretű célpontok ellenében. Légi célok ellen 200 métertől, személyzettel rendelkező gépek esetében 6-8, pilóta nélküliek esetében 2-3 kilométeres lőtávval számolnak. Természetesen az új lőszer földi célpontok ellen is bevethető lesz majd, de a 120 lövés/perces tűzgyorsaságú gépágyú a régebbi 57 milliméteres lőszerek kilövésére is képes 3 kilométeres távolságig.

Törökországban repülőgép-hordozó építésével kacérkodnak. Persze az egység a könnyű kategóriába tartozna, fedélzetéről röviden fel-és függőlegesen leszálló gépek (F-35B) üzemelhetnének a helikopterek mellett. A spanyol Navantia tervei alapján már két hónapja épülő TCG ANADOLU (L 408) a spanyol haditengerészet JUAN CARLOS I. osztályú partraszállást támogató helikopterhordozóján alapul és várhatóan 2021-re készül el. A török hajóépítők itt megszerzett tapasztalatán alapulna a repülőgép-hordozó.

Az Izrael Weapon Industries Ltd. egy új változatát mutatta be az X95 Micro Tavor gépkarabélynak. Az eddig károm különféle lőszerrel (5,56x45, 9, valamint 5,45x39 milliméteres) alkalmazható fegyvert most a 300BLK, vagy 7,62x35 milliméteres, vagy 0,300 AAC kaliberben is elkészítették. Napjainkig a 6,5 és a 6,8 mm-es lőszerek nem váltották be a tervezők és a gyártók hozzájuk fűzött reményeit és nem lettek tömegesen lecserélve az 5,56 milliméteres lőszerek. Bár az utódnak szánt lőszerek teljesítményével nem volt gond, nagyarányú rendszeresítésükről még most sem lehet beszélni. A már meglévő gépkarabélyok szükséges módosítása ugyanis meggátolta ezen lőszerek elterjedését. Éppen ezért egy újabb került kifejlesztésre, ez lett a 300BLK, vagy 7,62x35 mm-es, vagy 0,300 AAC. A lőszer hossza pont akkora, mint az eddig alkalmazott 5,56x45 mm-esé, így a csőcserén kívül más módosítást nem kell végrehajtani a gépkarabélyokon, a töltényűr, a tárak mind megfelelőek a 300BLK számára is. A 7,62x35-ös gyártása a 2010-es évek elején indult el.

Izraelben már újra azon gondolkodnak a légierő vezetői, hogy az első 50 hagyományosan fel-és leszálló F-35I Adir után a beszerezni tervezett 25 gép már a röviden fel-és függőlegesen leszálló F-35B variáns lenne.

India korszerűsíteni szeretné az Sz-125-ös (NATO-kód: SA-3 Goa) légvédelmi rendszereit. A digitális harcvezetési és harcirányítási rendszerek mellett, a tűzvezető radar is modernizáción esne át. A digitális kommunikációs hálózat kiépítését is magába foglaló 272 millió dolláros korszerűsítés 10, vagy akár 15 évvel is meghosszabbíthatnál a légvédelmi komplexumok szolgálati idejét. A munkába a hazai ipart is bevonnák, ezek a cégek leginkább az elektronikai összetevők terén tudnának részt venni a programban, de a legkifinomultabb összetevőket külföldről szereznék be.

Helyi média értesülései C295 AEW&C légtérfelderítő repülőgépeket szerez be Vietnam. A típusból két példány megvásárlásáról tudósítottak.

Internetre felkerült fotók alapján azonosításra került a kínai Type 093-as osztályú, nukleáris meghajtású vadász-tengeralattjárók továbbfejlesztett változata. A Type 093A legfőbb ismertetőjegye a torony és törzs találkozásánál lévő íves rész, ami áramlástanilag kedvezőbb és így csökkenti a haladáskor keletkező örvények hangerejét, így egyben a tengeralattjárót is csendesebbé teszi.

További több mint egy tucatnyi AW101-es helikopter eladásában reménykedik a Leonardo Japánban. A szigetországban már szolgálatban áll az aknamentesítésre specializált variáns, az MCH-101-es . Az aknavadász gépek mellé még továbbiak beszerzését szeretnék tető alá hozni Tokióval, valamint ugyanezen variánsra próbálják meg felhívni Tajvan és Dél-Korea figyelmét is. Szingapúrban is megpróbálnak érvényesülni, ott az AS332 Super Puma helikopterek pótlására szeretnék révbe juttatni jókora forgószárnyasukat, de erre jelenleg vajmi kevés az esély, ugyanis a városállam vezetése a kisebb AW149-t preferálja. Az AN/AQS-24A légi telepítésű vontatott aknafelderítő szonárrendszerrel és a Northrop Grumman AN/AES-1 ALMDS légi szállítású lézeres aknakereső rendszerrel együtt ellátva a jelenkor legkorszerűbben felszerelt aknák elleni harcra specializált légi eszközeivé váltak az AW101-es módosításával létrejött MCH-101-es helikopterek.

Míg a lézer a tenger felső részében képes az aknák felderítésére és helyének meghatározására, addig az AN/AQS-24A nagyfelbontású oldalra pásztázó hanglokátora a mélyebben elhelyezkedő robbanótesteket derítheti fel. Az AN/AQS-24A MCH-101-es fedélzetére történő telepítését a Finmeccanica-AgustaWestland és Kawasaki Heavy Industries közösen hajtotta végre. Az AW101-ből 13 példányt rendszeresít Japán, ezekből kettő szállítási feladatokra használt CH-101-es, míg a többi az aknavadász MCH-101-es változat.

Amerikai-izraeli koprodukcióban valósul meg az M1 Abrams harckocsi hídvető variánsa. A jármű létrehozására az Israel Military Industries és az amerikai DRS fogott össze és járt sikerrel. Ugyanis június 22-én ezt a párost jelentették be, mint győztest és reménykedhetnek a minimum 273 darabos, de akár 365 darabos széria előállításában. Az izraeli partner magát a hidat tervezte meg és fejlesztette ki, míg az amerikaiak az integrációban és a fejlesztési projekt összefogásában vették ki részüket a munkából. Az első két prototípus így 2013-ban került bemutatásra, majd azt követően kiértékelésre a hadsereg részéről.

Nem melegebb, hanem hidegebb éghajlatra küldi el egyik Airbus C295W szállítógépét és személyzetét a chilei légierő. A haderőnem és a gyártó a közelmúltban együttműködési megállapodást írt alá szélsőséges időjárási viszonyok között végzendő tesztekre. Egy képzési programot a személyzet számára már el is indítottak, ahol az északi sarki körülményekkel ismerkedhetnek meg.

 

NETARZENÁL GALÉRIA

 

Boeing EA-18G Growler.

MiG-29A.

Northrop F-5E Tiger II.

Eurocopter AS-365/565 Dauphin 2.

McDonnell Douglas RF-4E Phantom II.

Airbus A330 MRTT Voyager.

McDonnell Douglas F-15C Eagle.

Saab AJ37 Viggen.

Szuhoj Szu-30MKI.

Eurofighter EF-2000 Typhoon.

Boeing AH-64E Apache Guardian.

Dassault-Dornier Alpha Jet 1B.

Szuhoj Szu-22UM3K.

Lockheed Martin F-35A Lightning II.

Agusta A-109E LUH.

Boeing KC-135R Stratotanker.

Sepecat Jaguar IS.

Westland WS-61 Sea King Mk.41.

Xian Y-20.

2016.06.18

2016.06.18. 06:56

Májusban készült el a Rheinmetall a jövőbeli harckocsik számára szánt új lövegével. A már több évtizede igen lassú tempóban tervezett fő fegyverzet történetében az orosz T-14-es Armata harckocsi megvalósulása hozott egy új és talán igen lényeges fordulatot. Az, hogy a löveg űrmérete 130 milliméter, nem jelent újdonságot, szinte már a kezdetektől ez volt az amit hangoztattak a tervezők.  Az függőleges ékzáras technológiai demonstrátor 51-es kaliberhosszal készült, (így a cső hossza 6630 milliméter) csöve természetesen huzagolás nélküli, a cső tömege 1400 kilogramm, míg az egész löveg 3000 kilogrammot nyom.

Lövedékeit félig elégő hüvellyel tervezik gyártani, ezekből eddig a leváló köpenyes szárnystabilizált nyíllövedéket és a thermobarikusat készítették el. A csőszájfék nélküli, 130 milliméteres löveg a remények szerint nagyjából 50%-al fogja majd felülmúlni teljesítményében a 120 milliméteres elődöt. Persze a Rheinmetall-nél nem felejtkeztek el a Leopard 2-es alkalmazó hadseregekről sem, éppen ezért két, - az L/44-est és az L/55-öst érintő - megnövelt átütőerőt ígérő fejlesztést is véghez szeretnének vinni a 120 milliméteres lövegeken.

Nem fukarkodott az újdonságokkal a Rheinmetall, ugyanis a héten egy gyalogsági harcjármű családról is lerántották a leplet. A Lynx gyalogsági harcjármű  egy moduláris járműcsalád lesz, ami erős védelmet és korszerű technológiák alkalmazását fogja jelenteni a megrendelőknek. Fegyverzetét a LANCE távirányítású toronyban helyezhetik el (ezt egyébként szintén a Rheinmetall gyártja) így a 30, vagy akár a 35 milliméteres gépágyúk alkalmazása is szóba jöhet a torony bal oldalára felszerelhető két irányított rakéta mellett. Kiegészítő fegyverzetként egy Rheinmetall 7,62 milliméteres koaxiális géppuska kerülhet jobbra a fő fegyverzettől.

Fegyverzetének alkalmazását nagyban segíti a páncélosok körében évek óta terjedő vadász-gyilkos célzórendszer alkalmazása, ami azt jelenti, hogy a parancsnok által felderített és megsemmisítésre kijelölt célpont járműhöz viszonyított pozíciója megjegyzésre kerül, majd az irányzó gombnyomására – ami annyi jelent az automatika számára, hogy kéri a következő célt – a torony és a fegyverzet csöve rááll a parancsnok által megjelölt koordinátára. Az igény szerint erősíthető moduláris páncélzat kiegészíthető lesz aktív páncélzattal is, tovább növelve a Lynx védelmét.

Továbbá alkalmazásra fog kerülni lézer besugárzás érzékelő és mesterlövészek felderítésére is alkalmazható akusztikus lövésdetektor is. A mozgékonysággal sem lesz gond, hiszen hosszirányban 60 fokos dőlésszög, míg keresztirányban 30 fokos dőlésszög sem jelent majd akadályt a 851-938 lóerős Liebherr dízelmotorral összekapcsolt Allison automataváltó számára. Már most, két variánsban került bemutatásra a Lynx, úgymint KF31 és Lynx KF41. A KF jelentése "Kettenfahrzeug", vagyis lánctalpas jármű német nyelven. A 38, illetve 44 tonnás járművek személyzete egyaránt 3 fő, de a rövidebb KF31-es hat, míg a hosszabb KF41-es nyolc főnyi lövész szállítására képes.

Elkészült a Centauro ágyús páncélvadász új változatával az Iveco-Oto Melara (ez utóbbi most már Leonardo) konzorcium. A 105 milliméteres löveggel ellátott, 8x8-as kerékképletű Centauro bemutatásakor a világon egyedülálló volt, de az idő eljárt a nagyjából 30 éves konstrukció felett. A 21. évezred eleji utód a Centauro II lett, fegyverzetét egy 120 milliméteres L/45-ös löveg alkotja, ami helyett opcióként beszerelhető egy 105 milliméteres L/52-es löveg is. Lőszerei a NATO standard lőszerek, amik harckocsiknál is rendszeresítve vannak.

Természetesen ilyen erejű lőszerek következtében a hátrarúgó erő csökkentésére az integrált csőszájfék nem maradhatott el. A löveggel párhuzamosítotton felül a torony tetejére egy Hitrole L távirányítású fegyverállvány került felszerelésre egy 7,62, vagy egy 12,7 milliméteres géppuskával, vagy 40 milliméteres gránátvetővel. A 30 tonnás össztömegű Centauro II 24 lóerő/tonnás teljesítményaránnyal rendelkezik 720 lóerős Iveco motorjának köszönhetően, elődje 17 lóerő/tonna értékével szemben. Épített útról letérve boldogulását a digitális gumiabroncsnyomás szabályozás is segíti. Az olasz haderő részéről egy 136 darabos megrendelésről már folynak tárgyalások. Az elkészült prototípussal az év végéig szeretnék a teszteket befejezni.

Svájcban a hadsereg a RUAG-től rendelte meg a 120 milliméteres önjáró aknavető rendszerét. A 27 tonnás össztömegű General Dynamics European Land Systems-MOWAG 8x8 Piranha 3+ gyalogsági harcjármű bázisán létrehozott Cobra önjáró aknavetővel az első tesztlövészetek idén májusban fejeződtek be. Az automata töltő segítségével 1 perc alatt négy lövés leadására képes, a megállástól 1 perc alatt tűzkésszé tehető Cobra-ból a svájci hadsereg 32 darabot vásárol meg.

Elsősorban indiai megrendelésre fejleszt egy új szárnyat a Hawk sugárhajtású kiképző repülőgép számára a BAE Systems, az indiai HAL bevonásával A javított aerodinamikai jellemzőknek köszönhetően jelentős javulást várnak a repülési képesség terén és ezt az elkövetkező 12 hónap során bizonyítani is szeretnék. A hírek szerint az új szárnyat a brit cég tulajdonában lévő ZJ951 lajstromú Hawk fogja megkapni elsőként, és így a 2017 februárjában megrendezésre kerülő Aero India Show-n fog debütálni Advanced Hawk, vagy  mint a Combat Hawk.

Franciaország átvette kilencedik Airbus Military A400M Atlas szállítógépét is. Az MSN33 a hírek szerint már teljes körű önvédelmi rendszerrel is rendelkezik, tovább képessé vált kiépítetlen repülőterekről való üzemeltetésre is. Az ejtőernyősök oldalajtókon át történő ugratása még mindig nem jöhet számításba, mivel a géptörzshöz való csapódás veszélyét nem küszöbölték ki megbízhatóan.

Orosz Szuhoj Szu-30SzM vadászbombázók beszerzése várható a fehérorosz légierő számára. Minszk elképzelése szerint a Szu-27-es és MiG-29-es repülőgépek utódja a Szu-30SzM lehet, azonban a régebbi gépek sem tűnnének el a légierő kötelékéből, mivel a hazai iparra támaszkodva, a további szolgálatra alkalmasnak mutatkozó példányokat korszerűsítésnek vetnék alá.

Szintén érdekelt a fehérorosz repülőipar a kazahsztáni légierő Szuhoj Szu-25-ös Frogfoot csatarepülőgépeinek modernizációjában. Az első, élettartam-hosszabbításon is áteső gép még ebben az évben a Baranovicsi 558. légijármű javító üzem és a Kazakhstan Aviation Industry szakemberinek kezébe kerülhet, akik a munkálatokat a következő évre be is fejezik és a repülési kísérletek 2017 közepén el is kezdődhetnek a géppel. Fegyverzetében az R-73 levegő-levegő rakéta, K-29T levegő-föld rakéta, és a KAB-500KR irányított bomba is megtalálható lesz, a fedélzeti adatrögzítést a Bur-4-1-10 digitális repülési adatrögzítő rendszer végzi majd, míg a szóbeli kommunikációt és adatok fogadását-küldését az SR-25-ös és a Prima-DMV rendszerek biztosítanák.

Kazahsztánban előrébb tart a BM-21-es Grad rakéta-sorozatvetők modernizációja, hiszen az első lövészeteket a 6x6-os kerékképletű Kamaz-43114 alvázra szerelve még 2015-ben végrehajtották. A korszerűsítést a Almaty Special Design Bureau hajtotta végre, ami egy a páncélozott vezetőfülke tetejére szerelt távirányítható fegyverálvány és az azon elhelyezett 7,62 milliméteres géppuska mellett magába foglal egy új tűzvezető rendszert, Líra inerciális navigációs rendszert, hőmérséklet szenzort hőkamerát, Tuspal műholdas navigációs készüléket GPS és GLONASS kompatibilitással.

Törökországban véglegesítésre került az amerikai Sikorsky S-70i Black Hawk helikopterekről szóló szerződés. A Turkish Utility Helicopter Program (TUHP) eredményeként 109 forgószárnyas T70-es jelzéssel kerül 2021-től kezdődően 10 éves időtartam alatt majd a hadsereg, a légierő, a csendőrség, a különleges erők, a rendőrség és az erdészeti igazgatóság állományába. A gépek gyártásának főszereplője a Turkish Aerospace Industries (TAI) lesz, itt az első öt példány még részegységekből kerül majd összeszerelésre, a többi viszont már igen jelentős hazai ipari bevonással fog megvalósulni. Az Aselsan és Sikorsky például majd közösen fejlesztenek egy továbbfejlesztett digitális pilótafülkét a típus számára, de a hajtóművek gyártása is a Turkish Engine Industries (TEI) üzemében fog megvalósulni. Továbbá a Sikorsky értékesítési részlege a törökök segítségével szeretne az S-70i számára új piacokat szeretni a Közel-Keleten, Közép-Ázsiában és Afrikában.

Kenyában jelentősen fejlesztik a Yola nemzetközi repülőteret, mivel a jövőben a légierő hangsúlyosabb szerepet fog játszani a légikikötő életében. A tervek szerint a területen katonai légijárművek sokasága lesz megtalálható, hiszen a közeljövőben átvételre kerülő orosz gyártmányú Mil Mi-35-ös harci helikopterek, valamint pakisztáni JF-17 Thunder vadászbombázók és Super Mushshak oktatógépek fognak itt állomásozni. Ez utóbbiból 10 példány beszerzése várható, de az erősebb fegyverzettel rendelkező brazil A-29 Super Tucano rendszeresítése is napirenden van a kiöregedő Alpha Jet-ek pótlására. Az idei költségvetés terhére három JF-17-es és két Mi-35-ös megvásárlásáról érkeztek hírek.

Iszlámábádban úgy tűnik végleg feladták a reményt, hogy az USA-ból új F-16-okat vásároljanak. Washingtonban az utóbbi időben igencsak rossz szemmel nézték a Pakisztánból érkező megrendeléseket, mivel az ország igen jó viszonyt ápol Kínával. A pakisztáni külügyminiszter bejelentése szerint ezek után a Jordániából használtan beszerezhető Fighting Falcon-ok megszerzésén fognak munkálkodni.

Dél-Koreában a rendőrség elismerte, hogy két évvel ezelőtt egy kibertámadás-sorozat során észak-koreai hackerek minősített információkhoz jutottak hozzá. A 160 dél-koreai vállalatot és kormányhivatalt – összesen több mint 140000 számítógép - érintő számítógépes támadás eredményeként az északi kiberkalózok például a Boeing F-15-ös szárnyának tervrajzát is megkaparintották, több védelmi vonatkozású – nagyjából 40000 fájl - anyag mellett.

Június 13-én hétfőn az AgustaWestland átadta a dél-koreai haditengerészetnek az első négy AW159 Wildcat haditengerészeti helikoptert. Dél-Koreában ettől az évtől szeretnék a KUH-1 Surion helikopterek gyártási ütemét növelni. A Korea Aerospace Industries (KAI) az eddigi havi egy gépes kibocsájtási ütemet a háromszorosára kívánja emelni. A típus különféle változatából 200 darabot meghaladó mennyiség rendszeresítése várható. Az eddig átadott 40 példánnyal szerzett tapasztalatok kedvezőek, 80%-ot meghaladó bevethetőségi rátát produkáltak, csak az első 10-15 példánynál adódtak jelentősebb üzemeltetési problémák, de ezek sem bizonyultak komolynak.

A tengerészgyalogság számára készülő változat is lassan célba ér. Ez a tengeri üzemre tervezett helikopter a kétfős személyzeten felül két géppuskást is szállít majd a kilencfőnyi tengerészgyalogoson felül. A tengerészgyalogság 36 biztos megrendelését további 4-el hajlandó növelni a jövőben, a szerződés megkötésére 2016-ban kerülhet sor. A tengeralattjárók és hadihajók elleni modifikáció fejlesztése jelenleg is zajlik, a beszerzett nyolc AgustaWestland AW159-es miatt a program jövője nem biztos.

A haditengerészet nyolc AW159 Wildcat helikoptere számára az izraeli Rafael Spike-NLOS rakéták kerülnek beszerzésre. A fegyver földi indítású változata már megtalálható az ázsiai ország hadseregének eszköztárában, ott az észak-koreai tüzérségi eszközök ellen vetnék be a 25 km-es hatótávolságú Rafael Spike-NLOS rakétát. A flottánál viszont a motorcsónakok és a légpárnás járművek ellen tervezik alkalmazni a fegyvert. Egy AW159 Wildcat egyszerre négy Spike-NLOS rakétát szállíthat majd.

Lehet, hogy mégis Dassault Mirage F1-es vadászbombázók kerülnek az argentin légierő állományába. Ugyanis jelenleg kormányközi tárgyalások folynak a dél-amerikai állam és a Franciaország között. Az egy tucatnyi F1-es mellett-helyett a Mirage 2000-es is szerepel Párizs ajánlatában, ami a kiszivárgott információk szerint igen kedvező és messze olcsóbb megoldást jelenthet, mint az amerikai légierő leállított F-16-nak megvásárlása. Továbbá tárgyalások folynak a FMA IA-58 Pucara turbólégcsavaros csatarepülőgépeken alkalmazott Astazou hajtóművek beszerzése ügyében is. Ez szintén kiemelt prioritású az argentin légierő számára, hiszen a típus számos példánya a földön rostokol hajtóművek, vagy azok egyes alkatrészeinek hiánya miatt.

 

NETARZENÁL GALÉRIA

 

MBB Bo-105M.

Dassault Mirage 2000N.

Bell AH-1W Super Cobra.

Aero L-39ZO Albatros.

North American F-86D Sabre.

Agusta Westland Wildcat HMA.2.

Eurofighter EF-2000 Typhoon.

Sikorsky CH-53GE.

General Dynamics F-16AM Fighting Falcon.

Chengdu J-10AY.

Saro Skeeter AOP12.

Lockheed Martin F-35A Lightning II.

Agusta Hkp15A.

McDonnell Douglas CF-188A Hornet.

Panavia Tornado IDS.

Bell-Boeing CV-22B Osprey.

Airbus A400M Atlas.

Boeing AH-64E Apache Guardian.

2016.06.11

2016.06.11. 07:17

Június 3-án Portugália számára átadta a General Dynamics European Land Systems (GDELS) az utolsó 14 Pandur II-es gyalogsági harcjárműveket a megrendelt 188-ból. A páncélosokat még 2005 februárjában rendelték meg, 260 darabos mennyiségben. Azonban a 390 millió dolláros beszerzés 2012 októberében a megrendelő által vélt késedelmes szállítási időpontok miatt megakadt, de végül egy csökkentett mennyiségben és költségvetéssel valósult meg.

Nem bírják a Perzsa-öböl melegét a brit haditengerészet legmodernebb felszíni egységei a TYPE 45-ös rombolók. Ugyanis a Közel-Kelet térségében hajózva, rendszeresen az integrált elektromos meghajtási (IEP) rendszerek hibájából áramszünetek teszik változatossá a fedélzeti létet.

Izraelben a Golán-fennsíkon tartott hadgyakorlat során a műszaki csapatok már használták a Namer páncélozott szállító harcjármű műszaki változatát. A világnak ez év áprilisában bemutatott variáns elsősorban aknamezők mentesítésére, más páncélosok vontatására és kisebb árkok, vízfolyások áthidalására alkalmazható.

Még egy hír elejéig Izraelben és a páncélosoknál maradunk, ugyanis az Elbit a harckocsik és egyéb páncélos járművek személyzete számára is megalkotta a repülőgépekről és a helikopterekről jól ismert sisakkijelzőt. Az IronVision kamerarendszere 360 fokos, nagy felbontású képek segítségével biztosít valós képi információkat a személyzet tagjai számára nappal, éjszaka, bármilyen időjárási viszonyok között, 150-300 méteres távolságon belül.

Az újonnan kinevezett török ​​védelmi miniszter, Fikri Isik és pakisztáni kollégája Khawaja Muhammad Asif találkozott múlt hét péntekén Iszlámábádban, hogy megvitassák országaik jövőbeli kétoldalú védelmi együttműködési lehetőségeit. A találkozót követő sajtótájékoztatóból kiderült, a megbeszélések során fő szerepet a török T129 ATAK harci helikopter Pakisztán általi beszerzési lehetősége képezte. Ellentételezésként a Pakisztánban gyártott Super Mushshak alapfokú oktató repülőgép török megvásárlási lehetősége került felajánlásra. Haditengerészeti téren is lehetséges a kooperáció, ugyanis a török ADA-osztályú (ismert MILGEM-osztályként is) korvettekből akár négyet is megvásárolna Pakisztán, de a pakisztáni haditengerészet AGOSTA-osztályú tengeralattjáróinak modernizációs programjában is szívesen látnák a török védelmi ipar tagjait.

Mivel a kongresszusi jóváhagyás már 2014-ben megszületett, így Katar véglegesítette 24 Boeing AH-64E Apache Guardian harci helikopter megrendelését, amikkel a felfegyverzett Aerospatiale SA 342 Gazelle helikopterek váltják le. A 3 milliárd dolláros szerződés 2019-re ütemezi az első forgószárnyas átadását, míg az utolsó 2020 májusában érkezik meg a megrendelőhöz. Fegyverzetükben a AGM-114R Hellfire lézeres irányítású rakéták, valamint a FIM-92H Stinger levegő-levegő rakéták is megtalálhatók lesznek.

Jó eséllyel elektromos tűz tette mozgalmassá a dél-afrikai tűzoltók életét a múlt hét péntekén. A lángok ugyanis a fokvárosi kikötőben horgonyzó VALOUR-osztályú fregatt, az SAS AMATOLA fedélzetén csaptak fel és nagyjából 45 percig tomboltak. A tűz oltásában a haditengerészeti tűzoltók mellett a városi tűzoltók is részt vettek. A hírek szerint személyi sérülés nem történt, és fregattban is elenyésző kár keletkezett.

Új időtartam rekordot állítottak fel Kínában, már ami a Tupoljev Tu-16-os bombázók helyi gyártású példányaival történő tenger feletti repülést illeti. A H-6K variánssal ugyanis 10 órán át cirkáltak a Dél-kínai-tenger feletti légtérben, amire ilyen hosszú időtartamban eddig még nem volt példa.

Kanadában a liberális kormány köreiből kiszivárgott hírek szerint a légierő számra a Boeing F/A-18E/F Super Hornet vadászbombázók beszerzését tervezik. Ottawában a döntéshozók még nem hozták meg a végleges döntést a Lockheed Martin F-35-ös program törléséről, de már többször megemlítették nyilatkozataikban ezt a lehetőséget. Persze ezt még nem kell meghozni, jó eséllyel Kanada is azt az utat fogja bejárni, amit Ausztrália. Ott ugyanis az F/A-18A/B Hornet mellé az F-35 Lightning II-es hadrendbe állásáig a jelentősen továbbfejlesztett Super Hornet került beszerzése, a régebbi gépek alapos modernizálása mellett. Kanadában 400 millió dollárt szánnának nagyjából 80 darab CF-18-as korszerűsítésére, amivel egy évtizeddel tovább maradhatnának szolgálatban a gépek.

 

NETARZENÁL GALÉRIA

 

Saab JAS-39C Gripen.

AgustaWestland AW-159 Wildcat.

Lockheed Martin F-16CJ Fighting Falcon.

Dassault Mirage 2000D.

Avro 698 Vulcan B.2.

Lockheed F-104G Starfighter.

Alenia Aermacchi C-27J Spartan.

Aero L-39ZA Albatros.

Dassault Rafale M.

Northrop CF-116D.

NHI NH90NFH.

Hawker Siddeley Buccaneer S.2B.

Grumman E-2C Hawkeye.

Alenia Aermacchi M-346 Lavi.

Boeing F-15SG Strike Eagle.

Dassault Mirage 2000-5DI.

Szu-30MKI.

Sepecat Jaguar GR.1A.

Dassault-Dornier Alpha Jet A.

BAE Systems Hawk 165.

Eurofighter EF-2000 Typhoon.

Pilatus PC-9A.

Il-28B.

2016.06.04

2016.06.04. 07:49

Kapósak lehetnek Portugália feleslegessé vált F-16AM/BM Fighting Falcon vadászbombázói. A gépekből 12 példány már elkelt, Románia lett az új tulajdonos. További egy tucatnyi gép iránt szintén érdeklődik Bukarest, de most konkurencia is felbukkant, ugyanis Bulgária a MiG-29 Fulcrum-ok lecserélésre a napokban 9 F-16 iránt érdeklődött Lisszabonban.

Szintén páros érdeklődésről szólt a héten több médium is a NASAMS (Norwegian Advanced Surface to Air Missile System) közepes hatótávolságú légvédelmi rendszer irányába. Lengyelország mellett Litvániában is akadnak olyanok, akik az AIM-120 AMRRAM légi célok elleni rakétát alkalmazó rendszerrel képzelik el a légvédelem jövőjét. A balti állam már a puhatolózó tárgyalásokat is megkezdte a norvégoknál.

Az utóbbi időben sorozatosan feltűnő viharfelhők miatt nem áll túl jól az Airbus Military A400M Atlas teherszállító repülőgép szénája. A fejlesztés és a gyártás egyik oszlopos tagjánál, Németországban ugyanis egyre inkább erősödik a politikai és a katonai körökben is az a nézet, hogy egy másik típus beszerzésével próbálják meg az Atlas képességeiben meglévő hiányosságokat kiküszöbölni. Az ilyen lehetséges típus egy másik mitikus hős, bár Ő már rég nem gyerek. Berlinben újra a Lockheed Martin C-130J Super Hercules szállító repülőgépek beszerzéséről beszélnek, sőt egyesek azt is tudni vélik, hogy a német légierő akár egy 10 darabos megrendeléssel is jelentkezhet a tengeren túli gyártónál. A típust sújtó legutóbbi problémáról még áprilisban a német BILD napilap tudósított.

Információik szerint, melyek később igaznak bizonyultak, az 11000 lóerős Europrop International TP400-D6-ős hajtóművekhez a General Electric tulajdonában lévő, olasz Avio Aero által 2015 első felében gyártott fordulatszám-csökkentőkben található fogaskerekek anyagszerkezete hagyott kívánni valót maga után. Továbbá a hajtóművek olajrendszerében is felbukkantak fémforgácsok. Azt azért tudni kell, hogy az A400M hajtóműveinek légcsavarjai a törzs egyik, illetve másik oldalán ellentétes irányba forognak és a most fellépett anyagminőségi probléma csak az egyik oldalra szerelt reduktorokat érinti. A gyártó elmondása szerint a gyártási hibás fordulatszám-csökkentőket térítésmentesen lecserélik a probléma megoldásáig - ez akár több hónapig is eltarthat -, valamint ez nem jelenti azt, hogy repülési tilalom alá vonnák a típus eddig átadott példányait.

Az Airbus vezetője, Tom Enders a múlt héten elismerte, eddig alábecsülték a hajtóműveknél tapasztalt probléma mértékét, ami valójában nagyon is komoly. A hiba már a fejlesztés legelején szinte kódolva volt, hiszen egy ezen a téren teljesen tapasztalatlan beszállítót találtak meg a projekt vezetői. Ez a nem túl szerencsés döntés most hozta meg egyáltalán nem várt gyümölcsét, ami abban lesz leginkább kézzelfogható, hogy a 2018-as, de talán a 2019-es évig is jelentős csúszást fog szenvedni a megrendelt példányok átadása, valamint a már meglévők rendelkezésre állása sem lesz az elvárt szinten.

Csapatlégvédelem tárgykörben mutatott be egy igen szép reményeket dédelgető közös fejlesztést a MBDA Deutschland és a Rheinmetall. A rövid hatótávolságú rendszer alapja a Rheinmetall MPC torony, amelyre a Mistral légvédelmi rakétákból került felszerelésre két darab. A rendszer viszonylag könnyű, a tervezésnél használt moduláris megközelítés, egy nem sok gonddal integrálható rendszert eredményezett, amit számos járművön lehet majd alkalmazni.

Zajlanak a Hollandiába érkezett Lockheed Martin F-35A Lightning II-es géppárral a Volkel és Leeuwarden légibázison és környékükön a tesztek. Eddig 28 felszállás során kérték ki a repülőterek környékén lévő kilenc település lakosságának véleményét az új gépek fel-és leszállás során keltett zaj erősségéről. Tény és való, a műszeres mérés is bebizonyította, hogy az ötödik generációs vadászbombázók hangosabbak - még ha 3 decibellel is – mint elődeik. A hang erejének mértékére egy Jelsum faluban található háztető szolgált bizonyítékul, ahol a cserepek kócolódtak össze és hagyták el addig jól megszokott helyüket egy Villám áthaladása után. Persze azt is meg kell említeni, hogy ilyenre az F-16-ok áthaladása során is került sor nem egy alkalommal.

Bő egy hónappal sikerült megelőzni a 2004-es szerződésben foglalt átadási időpontot a Brit Királyi Légierő Voyager (Airbus A300MRTT) tanker/szállítógépeinek estében. Ugyanis a 14 megrendelt példányból az utolsóval is elkészült az Airbus.

Olaszország növelni fogja az amerikai gyártmányú General Atomics Aeronautical Systems (GA-ASI) MQ-9 Predator B távolról irányított repülőgépeinek felderítő képességét. A következő évben alkalmazásba kerülő újdonság, talán nem is annyira újdonság, csak a típus és a pilóta nélküli repülőeszközök világában, hiszen az izraeli Rafael RecceLite felderítő konténere kerül integrációra. Az olasz légierő Tornado és AMX harci repülőgépein már használt RecceLite összekapcsolása az MQ-9-el már folyik a GA-ASI, a Rafael és az olasz légierő tagjai által, ugyanis a szoftveres próbák már elkezdődtek, míg a tényleges felszerelésre és a repülésekre 2017 elején az Amendola légibázison fognak sort keríteni.

Portugáliában a honvédelmi miniszter, José Alberto Azeredo Lopes, engedélyezte a légierő állományában található Lockheed Martin C-130H Hercules szállítógépek korszerűsítési programját. Az öt gépre 29 millió eurót fognak elkölteni 2023-ig bezárólag.

Hat VARSAVJANKA-osztályú (Projekt 636.3) tengeralattjáróval fog erősödni az orosz Csendes-óceáni Flotta. A KILO-osztály javított variánsából egy hat egységet magába foglaló mennyiség már megépült, ugyanis a hatodik egység, a KOLPINO éppen május 31-én került vízre Szentpéterváron, az Admiralitás hajógyárban. Ami még bizonytalan a Csendes-óceáni Flotta tengeralattjáróival kapcsolatosan, az a honi kikötő helye, ezt még nem jelölték ki az illetékesek.

Oroszországban új hatóművet fejlesztenek a Mil Mi-26-os nehézhelikopterek számára. Az Aviadvigatel-nél folyó munka az ukrán Motor Szics D136-os erőforrások kiváltására egy 14500 lóerős teljesítmény leadására képes, PD12V jelzést viselő kétáramú gázturbina kerül megalkotásra. A D136-nál 100 kilogrammal nehezebb a PD12V, azonban üzemanyag fogyasztása 18 százalékkal alacsonyabb. Az új hajtóművek által forgatott rotorok 2017-ben emelhetik majd fel az első Mi-26-ost, míg mindennapossá ez 2018-ban, vagy 2019-ben válhat.

Kazahsztánban BMP-2B9 jelzéssel mutatták be a BMP-1-es alváz és a 2B9 Vasziljok (Búzavirág) 82 milliméteres aknavető összeépítéséből létrejött önjáró aknavetőt. A BMP-1-es tornya leszerelésre került és ennek a helyére, na meg a deszanttérbe került beépítésre a 2B9 aknavető, ami szállítási helyzetben a páncéltestbe süllyeszthető. Tüzelési helyzet eléréséhez a tetőpáncélzaton kialakított két nagyméretű ajtót felnyitva lehet hozni, ezek oldalról nyújtanak némi védelmet a kezelőknek, míg elölről egy páncéllemez óvja őket.

Kazah-török együttműködésben készült el a SHYGYS modernizációs csomag a T-72-es harckocsik számára. A 840 lóerős motor mellett korszerű, termikus képalkotó kamerákat alkalmazó célzórendszer is beépítésre került, de a torony és a páncéltest mellső, valamint oldalsó részére is jutott a plusz páncélzatból. A torony hátsó részére egy Aselsan gyártmányú távirányítású fegyverállvány került felszerelésre, egy NSZVT 12,7 milliméteres nehézgéppuskával. A helymeghatározást műholdas navigációs rendszer, a kommunikációt Aselsan VHF/FM rádió adó-vevő segíti, míg a harckocsi vezetését elől és hátul elhelyezett kamerák könnyítik meg.

Megérkezett Algériába az első két Mil Mi-28NE harci helikopter Oroszországból. A 42 darabos megrendelés első példányait egy Antonov An-124-es gyomrába juttatták el az észak-afrikai országba május 26-án. Algéria így a harmadik állam lett Oroszország és Irak után, amelyik rendelkezik a Mil Mi-28NE harci helikopterrel.

Június 2-án Egyiptom átvehette első MISTRAL-osztályú partraszállást támogató helikopterhordozóját. A DCNS még orosz megrendelésre kezdte építeni az egységet és testvérhajóját, de a politikai okokból kifolyólag a szél kifogásra került ebből a vitorlából is. Egy oroszországi város neve helyett most már Gamal Abdel Nasszer, egykori egyiptomi elnök nevét viselő egység honi kikötője Alexandria lesz. A szeptemberben átadásra kerülő testvérhajó, hacsak változás nem következik be Anwar El-Szadat elnök nevét viseli majd.

Legalább két szenegáli Mil MI-24P Hind harci helikopter kapta meg a Controp DSP-HD elektro-optikai rendszert. Az izraeli gyártmányú célzótorony a P variánsnál gyárilag hiányzó géppuskatorony helyére került felszerelésre az orr-rész mellső-alsó részére. A Controp vezérigazgatója szerint cége a páratlan ár/érték/teljesítmény arány miatt nyerte el a szenegáli megrendelést.

Thaiföld egyre élénkebben érdeklődik a japán Kawasaki P-1 tengerészeti járőrrepülőgép iránt. Tokióban nem zárkóznának el az export elől, éppen ezért a japán védelmi miniszter a következő hét keddjén találkozik a thaiföldi miniszterelnök-helyettessel és a védelmi miniszterrel Bangkokban.

Erősített páncélzattal mutatkozott be az argentin TAM 2C (Tanque Argentino Mediano) harckocsi modernizált változtat. A TAM 2C verzió létrejöttét az izraeli Elbit által készített rendszerek beépítésével valósították meg nagyobb részben. Az izraeli gyártó hőképalkotó kamerája a célfelderítést, míg a lézeres besugárzásjelzője a védelmi képességet növeli. A 105 milliméteres lövegből lehetőség nyílik a 8 kilométeres hatótávolságú Lahat irányított páncéltörő rakéta indítására is. Az argentin a hadsereg 74 TAM harckocsijának izraeli segítséggel történő modernizálásáról tavaly júniusban állapodtak meg.

A 111 millió dolláros program lényeges eleme, hogy abban több alkatrész és rendszer helyi gyártása, összeszerelése is megvalósul. A most bemutatott TAM 2IP külső megjelenésében leginkább a Merkava IV-hez hasonlítható az Israel Military Industries (IMI) által gyártott és a toronyra szerelt élesen döntött páncélzatával. A plusz páncélzat kialakítása lehetővé teszi, az egyébként modernizálásra nem kerülő harckocsikra történő felszerelést is. Az extra súly jelentette teljesítményromlás mértékét a közeljövőben kezdik majd el vizsgálni.

 

NETARZENÁL GALÉRIA

 

Messerschmitt Bf-109G-4.

Dassault/Dornier Alpha Jet E.

Lockheed C-130BZ Hercules.

Aerospatiale SA-330L Puma.

MiG-21MF.

Grumman EA-6B Prowler.

Embraer EMB-145H AEW&C.

General Dynamics F-16A.

Jakovlev Jak-38.

McDonnell Douglas F-18C Hornet.

Israel Aircraft Industries Kfir C.2.

Lockheed F-117A Nighthawk.

Aerospatiale SA-342M Gazelle.

Kawasaki T-4.

Lockheed Martin F-35A Lightning II.

Hawker Siddeley Harrier GR.3.

Szuhoj Szu-22UM3K.

CASA/IPTN CN-235M-100.

2016.05.28

2016.05.28. 06:08

Már 55 fokos környezeti hőmérséklet esetén is képes az 1500 lóerős teljesítmény leadására az Ukrajnában fejlesztett, folyadékhűtéses 6TD sorozatba tartozó, hathengeres, kétütemű kompresszoros motor legújabb változata. Az elsősorban harckocsik erőforrásaként reklámozott erőforrás légszűrőrendszere még sivatagi körülmények között is 99,8% hatékonysági mutatóval képes a levegőben található porszemcsék kiszűrésére. 3, illetve 5 hengeres „kistestvérei” a 3TD, illetve az 5TD jelzést viselik és 280-600, valamint 700 és 1050 lóerő közötti teljesítménykategóriába tartoznak.

Ukrajnában felgyorsítják a BTR-4-es jelzést gyalogsági harcjárművek gyártási ütemét. A páncélosból majdnem 80 példányt vetettek be az ország keleti felében zajló harcokban.

Ezen a héten teljesítette 1000. levegőben töltött óráját az olasz légierő kötelékében az Alenia Aermacchi T346A Master sugárhajtású kiképzőgép. A pilótaképzésben a típus tavaly novemberétől vesz részt. Róma eddig 18 gépet rendelt meg, Izrael 30, Szingapúr 12, míg Lengyelország 8 példányt szerez be.

Kezd megteremtődni a páncélosok Airbus Military A400M Atlas szállítógéppel történő szállítási képessége. Ugyanis Spanyolországban befejeződtek egy General Dynamics European Land Systems Pirana 5-ös segítségével végzett rakodási tesztek. A 8x8-as kerékképletű páncélos kényelmesen elfért a raktérben, sőt a fennmaradó helyen 29 katona és felszerelése is elhelyezhetővé vált.

Ez év őszétől a Földközi-tengeren végrehajtott őrjárat és talán éles bevetéseket tartalmazó 3-5 hónapos bevetési időszak után évekre hajógyárba vonul Oroszország egyetlen repülőgép-hordozója, az ADMIRAL KUZNYECOV. A 2-3 éves korszerűsítés eldöntött tény, de a helye még nem. A repülőfedélzet burkolatának teljes lecserélését és a fedélzeti elektronika modernizációját is magába foglaló, több milliárd rubelt felölelő munkálatok elvégzésére egyaránt pályázik a Szevmas és a Zvezdocska hajógyár is.

Az orosz védelmi minisztérium megrendelt újabb nyolc Raptor (Project 03160) gyors őrhajót a szentpétervári Pella hajógyártól. Moszkva 2014-ben már rendelt nyolc egységet a svéd Dockstavarvet hajógyár CB90-es jelzésű hajóihoz megszólalásig hasonló Raptor-okból a Fekete-tengeri és a Balti Flotta számára. A 16,9 méter hosszú, 4,1 méter széles, 23 tonnás vízkiszorítású őrhajókat két 2300 lóerős Caterpillar C18 dízelmotor hajtja, 2 fős legénység mellett további 20 fő szállítására képesek. A 88 kilométer per órás sebességű, 460 kilométeres hatótávolsággal rendelkező őrhajók fegyverzetét egy távirányítású 14,5 milliméteres nehézgéppuska, valamint két 7,62 milliméteres géppuska alkotja. Két példányát májusban egy Szíria felé tartó orosz hadihajó fedélzetén is megfigyelték.

Erősödni fognak az orosz légideszant alakulatok is, ugyanis a hírek szerint még az év vége előtt 144 BMD-4M légideszant harcjárművet és a 60 BTR-MDM Rakuska légideszant páncélozott szállító harcjárművet vesznek át. A két típus gyártását a legutóbbi hírek szerint még tavaly nyáron elkezdték. A BMD-4M lesz az orosz deszant csapatok páncélos erőinek alapja, mivel 2025-ig 1500-at terveznek hadrendbe állítani belőle. A 13,5 tonnás, 6 méter hosszú, 3,15 méter széles és 2,7 méter magas BMD-4M fegyverzetét egy 2A70 100 mm-es löveg, egy 30 mm-es 2A72 gépágyú és egy 7,62 mm-es PKT koaxiális géppuska alkotja. A lövegből a 7000 méteres hatótávolságú, tandem robbanófejes 9M117M1 Arkan irányított rakéta is indítható. A 3 fős kezelőszemélyzet mellett hatfőnyi lövész szállítására képes az 500 lóerős mindenevő motorral vízben 10, szárazföldön 70 km/h-s sebesség elérésére képes jármű. Páncélzata szemből a 30 mm-es gépágyúk lövedékének is ellenáll, míg oldalról a 7,62 mm-es géppuska lőszerek ellen nyújt védelmet.

A BTR-MDM Rakuska deszant páncélozott szállító harcjármű a BMD-3-as alvázán került létrehozásra. A megnövelt mellső szekcióban lehetőség nyílt a vezetőn és a parancsnokon kívül 13 katona elhelyezésére. A vezető középen, míg a parancsnok tőle balra foglal helyet, mögöttük 2x2-es üléselrendezésben, 3 sorban, illetve a vezető jobb oldalán lévő helyen ülhetnek a szállított lövészek. További lehetőségként a BTR-MD felhasználható egészségügyi, mozgó harcálláspont, illetve lőszer és üzemanyag szállítására szolgáló járművek bázisául is.  Fegyverzetét egy 7,62 mm PKTM géppuska és egy 30 mm-es AGS-17 gránátvető alkotja. Tömege 13,2 tonna, meghajtásáról egy 450 lóerős 2V-06-02 vízhűtéses dízelmotor gondoskodik. Maximális sebessége közúton 70 km/h, hatótávolsága 550 km.

Sikerrel tesztelték az Iron Dome tüzérségi lövedékek elleni védelmi rendszer hadihajókról történő alkalmazását. A próbák során az Iron Dome indítóállványát egy hadihajó tatján kialakított, helikopterek fel-és leszállására használt fedélzeten rögzítették, míg a felderítést a hajó rádiólokátorai végezték.

Fel nem robbant brit gyártmányú BL755-ös kazettás bomba résztölteteiről és magáról a roncsolódott bombatestről jelentetett meg fényképeket az Amnesty International. A nemzetközi emberi jogi szervezet szerint a hazánkban, a barcsi bombázásnál használt, évek óta betiltott fegyvert Jemenben északi részén vetette be a Szaúd-Arábiai vezetésű koalíciós erő.

A pakisztáni légierő tárgyalásokba kezdett a török Turkish Aerospace Industries (TAI) repülőgépgyárral F-16-ok korszerűsítése ügyében. Meg nem erősített információk szerint a legutóbb Jordániától kapott, 14 használt Fighting Falcon modernizálásáról lehet szó, nagyjából 100 millió dollár értékben.

Az Egyesült Államokban egy Boeing AH-64D Apache harci helikopter szárnycsonkja alá szerelve még idén tesztelne egy lézerfegyvert a Különleges Műveleti Parancsnokság. Az elképzelés megvalósíthatóságát a hadsereggel közösen vizsgálnák meg, a legfőbb hátráltató tényezőnek a megfelelő méret, tömeg és teljesítmény mellett a rotorlapátok által felvert port és a helikopter szerkezetéből átadódó rezgések kiküszöbölését tarják.

Megkeresztelték a legújabb, immáron a 11. SAN ANTONIO-osztályú partraszállító hajót. Az egység építéséhez még 2012 augusztusában fogtak hozzá a Huntington Ingalls Industries hajógyárában, nevét akkor még nem lehetett tudni. Az LPD 27 Portland városának nevét kapta.

Chile légierejében több mint kétszeresére nőhet a C-130 Hercules teherszállító repülőgépek darabszáma. A két C-130H, valamint az egy C-130B mellé májusban megérkezett a második KC-130R, de Washington további két példány eladásának lehetőségét is felajánlotta a dél-amerikai országnak. Ezek konkrét típusát eddig nem jelölték meg, de gyaníthatóan újabb KC-130R-ről, vagy C-130T-ről lehet szó.

A földrészen Argentína is használt légi járműveket vásárolt, ugyanis 20 Agusta-Bell AB 206 JetRanger helikopter beszerzéséről sikerült megállapodni Rómával, egy nyolc éven át húzódó tárgyalási sorozat végén. A 2008 végén kezdődő egyeztetések során az olaszok a csendőrségtől kivont helikopterekért cserébe öt AgustaWestland A109A Powers helikopter és három Alenia G222 szállító repülőgép sárkányszerkezetét szerették volna megkapni az argentin hadsereg által nem használt készletből. Az akkori argentin kormány nem ment bele a csereüzletbe, így most 3 millió dollárt fizettek a forgószárnyasokért.

Buenos Aires a haditengerészet erősítésén is dolgozik, a legújabb hírek szerint az USA-ból szeretnének beszerezni partraszálló hajókat, amelyik kategória iránt már több mint egy évtizede érdeklődnek. Persze nem a SAN ANTONIO-osztályban gondolkodnak, hanem a már kivont és tartós tárolásba került egységek közül vásárolnának meg egyet. A legesélyesebbek a WHIDBEY ISLAND és az AUSTIN-osztályok tagjai, amik bár használtak, egy felújítást követően még akár évtizedekig szolgálatban maradhatnának.

 

NETARZENÁL GALÉRIA

 

Lockheed Martin F-35B Lightning II.

Saab JAS-39C Gripen.

NHI NH90TTH.

North American RA-5C Vigilante.

MiG-29UB.

Dassault Super Etendard.

General Dynamics F-16AM Fighting Falcon.

Sepecat Jaguar GR.1A.

EHI EH-101 Merlin.

North American F-100F Super Sabre.

BAE Systems Hawk T.2.

Dassault Mirage IIIBE.

General Dynamics F-111E Aardvark.

Transall C-160D.

McDonnell Douglas F-15D Eagle.

Aerospatiale SA-342M Gazelle.

Convair F-102 Delta Dagger.

Dassault Rafale M.

MiG-29B.

Boeing C-17A Globemaster III.

British Aerospace BAe-146 C.3.

Atlas Cheetah D.

McDonnell Douglas F-4F Phantom II.

Eurocopter EC665 Tiger ARH.

De Havilland Canada DHC-4A Caribou.

McDonnell Douglas F-18A+ Hornet.

Eurofighter EF-2000 Typhoon.

Iljusin Il-78MKI.

Bell-Boeing MV-22B Osprey.

Dassault Mirage 2000D.

2016.05.21

2016.05.21. 06:42

Németország az Egyesült Államokban is érdeklődik a lassan kivonásra kerülő Sikorsky CH-53G nehézhelikopterek pótlására képes forgószárnyas felől. A legutóbbi megkeresés tárgya éppenséggel a CH-53K King Stallion változat volt. Ebből a tengerészgyalogság első körben 200 darab megvásárlását tervezi, míg Berlinben 40-50 helikopter beszerzési lehetőségével kacérkodnak. Egy ilyen megrendelés jelenősen csökkenthetné a Washingtonra nehezedő költségvetési terheket, valamint a gyártósor életét is meghosszabbíthatja. Amennyiben a németek a King Stallion mellett teszik le voksukat, úgy a szerződés aláírására 2018-ig sort keríthetnek és az első gépek 2022-től kerülhetnek átadásra.

Következő héten települ át egy három hetes próbaidőszakra Hollandiába az első két holland megrendelésre legyártott Lockheed Martin F-35A Lightning II-es vadászbombázó. A gépek az Edwards támaszpontról indulnak útnak és az Atlanti-óceán átrepülése előtt még leszállnak egy tankolás és egy alapos ellenőrzésre a haditengerészet Patuxent River-i támaszpontján. Innen indulnak el a nagyjából hét órás Európába vezető repülésre, ahová társként két holland KDC-10 légi utántöltő repülőgép, valamint a tartalék alkatrészeket szállítását végző NATO egyik C-17 Globemaster III-ának kíséretében érkeznek meg. Hollandiában, most még csak átmeneti jelleggel, a Leeuwarden repülőtér lesz a gépek otthona, ahova legközelebb 2019-ben érkeznek majd meg.

Megérkezett Izraelbe az első olasz megrendelésre módosított Gulfstream G550 üzleti repülőgép. A civil gépek légtérfelderítővé történő átépítés két lépésben valósul meg. Az elsőt a gyártó végzi el, ez nagyrészt a szerkezeti átalakításokat foglalja magában, a levegőben tartózkodó repülőgépek észlelésére szolgáló elektronikát az Israel Aerospace Industries építi be. A két olasz légtérfelderítő közül az első várhatólag 2020-ban került majd Róma számára átadásra.

Talán hét hónapig is eltarthat az a munkafolyamat, amely során a repedésre hajlamos, alumíniumból készített szerkezeti elemeket cserélik le az Airbus Military A400M Atlas teherszállítókon, egyes források szerint. Az egyik francia repülőgépen jelentkező probléma orvoslása jelentős időkiesését jelenthet majd az üzemeltetőknél. Németországban a katonai vezetés aggodalommal figyeli a gép körül kialakult helyzet alakulását, mivel számukra leginkább a még nem létező képességek (ejtőernyősök ugratása és az orvosi evakuációs) sokat jelentenének.

Oroszországban szeretnék 2020-ra lecserélni a Kalasnyikov PKM (6P6M) 7,62 milliméteres géppuskákat. A már a rendszeresítés elején lévő PKP (6P45) igaz, már évek óta jelen van a Specnaz fegyvertárában, de most a nem különleges rendeltetésű alakulatoknál is megjelenhet. Az éjjellátó és nappali optikával is ellátható PKP tűzgyorsasága 650lövés/perc, hatásos lőtávja 1500 méter. A PKP 658 milliméter hosszú csöve vastagabb, mint a PKM-é és nem cserélhető, a gyártó véleménye szerint azért, mert 30000 lövés az élettartama, harci súlya 11,1 kilogramm, hossza 1155 milliméter. Az géppuskából állítólag már vásárolt Kazahsztán, Kirgizisztán és Jemen is.

Egyiptom számára az amerikai külügyminisztérium jóváhagyta UGM-84L Harpoon Block II hajók elleni robotrepülőgép eladását 143 millió dollár értékben. Ebben az összegben 20 éles, valamint két oktatásra szolgáló Harpoon mellett tároló és szállító konténerek, pót- és cserealkatrészek, logisztikai támogatás és vizsgálati eszközök, oktató és műszaki dokumentáció és a személyzet képzése is benne foglaltatik. Ezek a tengeralattjárókról indítható változatok a Type 209/1400-as osztályú tengeralattjárók fegyverzetébe kerülnek. Kairó még 2012 augusztusában jelentette be négy felszín alatti egység megrendelését a ThyssenKrupp Marine Systems-től, ahol eddig nem közöltek semmit sem a gyártásba vett tengeralattjáró jövőbeli tulajdonosának kilétéről. A majdan 30 fős legénységgel hajózó, lemerülve 1594 tonna vízkiszorítású, 62 méter hosszú, 6,2 méteres átmérőjű törzzsel rendelkező, jelenleg S41-es jelzést viselő egységről nem tudni mikor kerül átadásra.

Végrehajtotta első repülését újabb két, Irak számára gyártott F-16-os. Az F-16D (1619/13-0032) és az F-16C (1621/13-0016) a 2012 októberében megrendelt második 18 darabos Block 52-es széria elsőnek elkészült példányai. Ezeket a 2,3 milliárdért megrendelt gépeket, melyek a második F-16-os század gépállományát alkotják, 2017 és 2018 folyamán tervezte átadni Bagdad számára a Lockheed Martin.

Ha Új-Delhiből nem érkezik további megrendelés a Szuhoj Szu-30MKI vadászbombázóra, akkor négy év múlva befejeződhet a típus gyártása a HAL üzemében. Eddig 174 példányt készítettek el és a megrendelés 222 darabra szól. A fennmaradó 48 példányt az indiai gyár az előrejelzések szerint 2020-ra elkészíti.

Tajvanon a Lockheed Martin F-16A/B Block 20-ok korszerűsítése a következő évben kezdődhet el. A mind a 144 példányt érintő munka folyamán csak az első néhány gép repül át az USA-ba, a túlnyomó többség helyben az AIDC üzemében kerül modernizálásra 2022-ig. A Northrop Grumman APG-83 AESA antennával ellátott rádiólokátor és a műszerfal középső-alsó részébe beszerelésre kerülő 15x20 centiméteres kijelző mellett további elektronikai átalakítást is magába foglaló korszerűsítést szeretnék a szigetország védelmi képességének jelentős csökkenése nélkül végrehajtani. Éppen ezért az időszakos felülvizsgálatokat is figyelembe veszik a program végrehajtásánál, így a gépállomány 75%-a mindig készen fog állni Tajvan védelmére.

Hat évvel a Lockheed Martin F-35B Lightning II-es első függőleges leszállása után sor került a 1000.-re is. Az amerikai haditengerészet Patuxent River-i támaszpontján végrehajtott landolás során a brit Peter 'Wizzer' Wilson tesztpilóta irányította a gépet.

Elsőként az AeroVironment Blackwing pilóta nélküli repülőgép kerülhet alkalmazásra az amerikai tengeralattjárókon. A vízfelszín alól indítható gépeket 2013-ban kezdték el kifejleszteni és pár éven belül több száz darabos mennyiségben kerülhet a US. Navy felszín alatti egységeire. A most „csak” 150 darabos mennyiségben, a 2017-es költségvetés terhére megvásárolt, nagyjából 51 centiméter hosszú, 2 kilogrammos, villanymotor által hajtott, 60 perces repülési idővel rendelkező Blackwing pilóta nélküli repülőgép a vadász és a rakétahordozókon egyaránt a torpedók elleni csalik 7,62 centiméter átmérőjű indítócsövébe, egy tartályban kerül majd elhelyezésre, amik merőlegesek a tengeralattjáró hossztengelyére.

Költségvetési okokra vezethető vissza az, hogy Brazíliában időlegesen felfüggesztik az AMX vadászbombázók modernizációs programját. A 45 millió dolláros költségelvonás miatt 33 együléses A-1A és 10 kétüléses A-1B A-1M szabvány szerinti átépítését meg nem határozott időre lelassítják, vagy talán fel is függesztik. Pedig a pár évvel ezelőtti elképzelés szerint 1,12 milliárd dollárt áldoztak volna az Embraer repülőgépgyárban elvégzendő munkára, amit az izraeli Elbit is segít. A brazil AMX-ek orrába a Mectron által kifejlesztett SCP-01 többfeladatú radar kerül beépítésre a korszerű avionika mellett. Az így már A-1M jelzést viselő gépek 3,8 tonnás fegyverterhelése egyaránt állhat majd levegő-levegő, levegő-föld, levegő-felszín osztályú precíziós fegyverekből is. 

Két éve még arról volt szó, hogy a 43 gépes darabszám még módosulhat, hiszen a légierő parancsnoksága a jelenleg szolgálatban álló összes, azaz 53 AMX korszerűsítését tervezte, amint meglesz rá az anyagi fedezet. Az A-1M-ek így 2032-ig maradhatnának szolgálatban. Továbbá nem elképzelhetetlen, hogy a típus újabb átalakításon is át fog esni a jövőben, ugyanis 2012 októbere óta folynak a szélcsatornában végzett vizsgálatok az A-1-es makettjével. Ennek a szívócsatornájának az oldalára helyezték el a merev „kacsa-vezérsíkokat”. Ezektől azt várták, hogy javítani fogják a gép nagy állásszögű repülési tulajdonságait, valamint növelik a gép manőverező-képességét és csökkentik a fel- és leszálláshoz szükséges távot. A vizsgálatok minden téren pozitív eredményt hoztak, az aerodinamikai módosítás kis anyagi ráfordítással megvalósítható lenne.

Viszont a déli szomszédból, Argentínából érkező sajtóhírek szerint a légierő használt repülőgépek beszerzését szeretné véghezvinni. Egy küldöttség már az Egyesült Államokba is érkezett, a még használatba vehető repülőgépek ügyében. A jó pár hónapja megszellőztetett F-16-os beszerzés helyett most 12-14 Northrop F-5E/F Tiger II megvásárlási lehetőségéről cikkeznek a helyi médiában, T-34C Turbo Mentor oktatógépekkel együtt. A sugárhajtású típus nem ismeretlen a légierő számára, hiszen két argentin pilóta két évvel ezelőtt egy csereképzés keretén belül repült a spanyol légierő F-5M gépével.

Az argentin haditengerészet ellenben Franciaországgal tárgyal az A69-es osztályba tartozó korvettek (D’ESTIENNE D’ORVES-osztály) megvásárlásáról. Az országban három egységgel, mint DRUMMOND-osztály jelen lévő, 1320 tonnás vízkiszorítású, 80 méter hosszú, 10,3 méter széles, 3,55 méteres merüléssel rendelkező korvettek igen kedveltek a flotta vezetése körében, mivel igen megbízhatóan üzemelnek, alacsony költségek mellett. 2012-ben viszont ezek a hajók is igen gyakran a kikötőben rostokoltak az anyagi források szűkössége miatt. Az argentin hajók leginkább elektronikai eszközeikben különböznek francia társaiktól, mivel német és a holland rendszerek kerültek beépítésre.

 

NETARZENÁL GALÉRIA

 

Lockheed Martin F-16I Sufa.

Dassault F-103E Mirage IIIEBR.

McDonnell Douglas Phantom FGR.2.

Aerospatiale SA-316B Alouette III.

Lockheed Martin F-22A Raptor.

MiG-29A.

General Dynamics F-16AM Fighting Falcon.

Panavia Tornado F.3.

Cessna OA-37B Dragonfly.

Dassault Rafale B.

Boeing F/A-18F Super Hornet.

Mil Mi-35M.

Fairchild A-10C Thunderbolt II.

British Aerospace Hawk T.1A.

Grumman S-2N Tracker.

Szuhoj Szu-22UM-3K.

Boeing AV-8B Harrier II+.

Eurocopter EC-225LP Super Puma Mk2+.

McDonnell Douglas TA-4G Skyhawk.

Eurofighter EF-2000 Typhoon T.3.

 

2016.05.14

2016.05.14. 07:01

Ukrajnában állítólag már gyártás alatt áll a BTR-3E1 kétéltű gyalogsági harcjárművön alapuló önjáró aknavető. A BTR-3M2 jelzésű jármű belső terében egy 120 milliméteres aknavető került elhelyezésre, amivel a tűzkiváltást a kinyitható tetőpáncélzat teszi lehetővé. A belső tér növelése érdekének a második tengely vonalában a befelé dőlő páncéltestet függőlegessé alakították át. Másodlagos fegyverként, leginkább önvédelemre egy 12,7 milliméteres nehézgéppuska szolgál.

Lengyelországban a hadvezetés támogatná a 120 milliméteres löveggel felfegyverzett Rozsomák változat (Patria AMV) hadrendbe állítását. Ennél a variánsnál a belga gyártású XC-8 120 HP (High Pressure) torony kerül felszerelésre az ország haderejében már rendszeresített gyalogsági harcjármű páncéltestére. A NATO szabvány lőszerrel tüzelő, L/50-es kaliberhosszúságú, sima csövű harckocsiágyút csőszájfékkel, füstgáz elszívóval és csőköpennyel is ellátták. Az automata töltőnek köszönhetően a jármű személyzete 3 fő.

A Der Spiegel magazin számolt be múlt hét péntekén arról, hogy Németország páncélosok eladását tervezi Tunézia és Jordánia részére. A hírek szerint Ammán 25 millió euró értékben kapna a Marder gyalogsági harcjárművekből és Tunéziába is több mint 10 millió euró értékben kerülnének ugyancsak Marderek. A védelmi minisztérium szóvivője elutasította, hogy nyilatkozzon a lap információinak helyességéről, vagy helytelenségéről.

Dániába két Boeing C-17 Globemaster III-as fedélzetén érkezett meg három Sikorsky MH-60R Seahawk helikopter május 10-én. A tengerészeti forgószárnyasokból kilenc megvásárlását határozta el az európai ország, még 2012 decemberében, így a Lynx-ek pótlásaként megvalósuló beszerzésnek köszönhetően ők rendszeresítik elsőként az MH-60R variánst a kontinensen. A 723. századnál, a Karup légibázison szolgálatba álló típusból az amerikai haditengerészet jelenleg 220 darabot alkalmaz, ezek mennyisége 2018-ra 280-ra fog emelkedni.

Egy, az Egyesült Arab Emírségekből várható megrendelés reményében kezdte el a munkát a BAE Systems, az M777-es vontatott tarack önjáróvá tételére. Az Emirates Defense Technology (EDT) által gyártott és 2015 februárjában bemutatott 8x8-as kerékképletű Enigma gyalogsági harcjármű szolgálna hordozójárműként, erre kerülne felszerelésre az M777-es. Az Enigma alvázának hátsó részére szerelt hidraulikusan mozgatható talpazatra kerülne az M777-es, amit szállítási helyzetbe a páncéltestre emelnének fel. Az M777-es 4 tonnás tömege lehetővé teszi a terv megvalósítását. Ennek a megoldásnak a hátránya, hogy a tarack csak a jármű menetirány szerinti hátsó szögcsoportjában (nagyjából jobbra-balra 25-25 fokban) lesz képes a tűzkiváltásra és a kezelőknek is a páncéltest védelmét elhagyva kell majd a töltést elvégezi. Előny viszont az alacsony tömeg, ami várhatólag 28 tonna körül fog alakulni.

Míg Indiában az utolsó British Aerospace Sea Harrier FRS.51 vadászbombázó is kivonásra került, addig az egyik utódjának számító HAL Tejas haditengerészeti változata – melynek fejlesztési költségének 40 százalékát a haditengerészet finanszírozza -  sikerrel fejezte be újabb próbáit a haditengerészet Goa támaszpontján. Itt a hajóorron elhelyezett síugrósáncról történő felszállás próbáit végezték el a típuson. Március 27. és április 25. között két Tejas prototípus 33 felszállást teljesített hordozófedélzeti üzemet szimulálva. Ezek során a járó hajtómű melletti üzemanyag-feltöltésre is sort kerítettek.

A gépek két R-73 közelharc rakétával, 200 méteres nekifutással gond nélkül voltak képesek a felszállások végrehajtására. Ez persze messze elmarad a flotta vezetése által elvárt 3,5 tonnás külső terheléstől, de nem szabad elfelejteni, hogy a tengeren a felszállást a hordozó haladási sebessége is segíteni fogja a széllel együtt. És persze azt is meg kell jegyezni, hogy jelentős az előrelépés a 2014 decemberében végzett felszállásokhoz képest, ahol 300 méteres nekifutással szálltak fel. A hordozón történő leszállás még nagyobb kihívást fog jelenteni, a de a próbák ezen a téren is folynak, már több mint 60 megközelítést hajtottak végre a Goa támaszponton.

Az indiai légierő szeretné minél több autópálya és autóút szakaszát alkalmassá tenni harci gépeinek fel – és leszállására. A megfelelő útszakaszok felderítésében a Közlekedés Minisztérium segítségét kérték. Míg a szomszédos Pakisztánban évtizedek óta gyakorolják a harci gépek közutakról történő üzemeltetését, - az M-1-es autópályán (Pesavár-Iszlámábád) és az M-2-es autópályán (Iszlámábádban-Lahore) egy-egy , majd 3 kilométeres szakasz képes repülőgépek, akár C-130-as Herculesek fogadására is - addig Indiában csak tavaly szállt le egy Dassault Mirage 2000 vadászgép a Yamuna gyorsforgalmi út kijelölt szakaszára első alkalommal.

Szép csendben a HAL Dhruv helikopterek darabszáma is emelkedik Indiában. A legutóbbi kimutatás szerint a légierő 66, a hadsereg 78, a haditengerészet 8, míg a parti őrség 4 példányt vett már át.

Indonézia azt tervezi, hogy vásárol néhány Airbus Military A400M Atlas katonai szállító repülőgépet. Az ország védelmi miniszterének nyilatkozatából világosan kiderült, hogy csak pár darabos megrendelésben gondolkodnak, ennyi elég is lehet az ország számára.

Első alkalommal tankolt fel egy ausztrál KC-30A MRTT szállító-és légi üzemanyag utántöltő repülőgép, egy szintén ausztrál C-17A Globemaster III teherszállító repülőgépet. Queensland partjainál több kapcsolatfelvételre került sor a kétórás repülés során május 5-én.

 

NETARZENÁL GALÉRIA

 

North American RA-5C Vigilante.

Hawker Siddeley Nimrod MR.2.

General Dynamics F-16B Fighting Falcon.

BAE Systems CT-155 Hawk.

TAI T-129A ATAK.

Sepecat Jaguar A.

Lockheed Martin F-22A Raptor.

Hawker Sea Fury FB11.

McDonnell Douglas AV-8B+ Harrier ll.

Szuhoj Szu-22M4.

CASA C-295MPA Persuader.

Boeing CC-177 Globemaster III.

Mil Mi-24A.

Panavia Tornado F.3.

Korea Aerospace KT-1 Woong-Bee.

North American F-100F Super Sabre.

Westland WG-13 Super Lynx Mk88A.

Shenyang J-11B.

McDonnell Douglas F-4F Phantom II.

Gulfstream Aerospace G550 Eitam.

Fairey Gannet AS.1.

Sikorsky S-70A-42 Black Hawk.

2016.05.07

2016.05.07. 06:50

Lengyelországban 64 darabos megrendelést adott a hadsereg a Rak önjáró aknavetőkre. Az automata töltőrendszerrel ellátott fegyver tornyát a próbák során egy lánctalpas és egy 8x8-as kerékképletű járműtestre is felszerelték. Ez utóbbi nem volt más mint a Patria AMV helyben gyártott Rozsomák változata. A Rak önjáró aknavetőket 2017 és 2019 között fogják leszállítani.

Svájcban újabb strukturális probléma lépett fel a légierő vadászgépeinél. A tavalyi Northrop F-5E Tiger II-et érintő komplikáció után most az újabb, F-18-as Hornet-ek szerkezére kell majd nagyobb odafigyelést tanúsítani. Ugyanis a szárny és a törzs csatlakozásánál a titán és kompozit alkatrészeket összetartó ragasztás elengedett. A javítás nem lehetséges, így csak a csere maradt, ennek elvégzéséig azonban repüléseket csak korlátozásokkal lehet végezni.

Befejezte a RAF a Panavia Tornado GR.4-es vadászbombázókról történt próbaindításokat a MBDA Brimstone 2 milliméteres radar és félaktív lézeres irányítási móddal is ellátott földi célok elleni irányított rakétákkal. Az amerikai haditengerészet Kaliforniában található China Lake-i lőterén végzett indítások során 11 rakétát indítottak útjára, ezek közül 10 sikerrel semmisítette meg a mozgó célpontot. Egy azért nem talált, mert már az indítási paraméterek határáról lett elindítva.

Párizs számára Washingtonban jóváhagyták 112 AGM-114K1A, valamint 102 AGM-114N1A Hellfire rakéta eladását. A páncéltörő és repesz-robbanófejjel felszerelt változatok mellé még számos kiképzésre és oktatásra alkalmas példány is eladásra fog kerülni.

Törökországban elkezdték építeni az első hazai üzemben megépülő partraszálló hajót. A 231 méteres hosszú egység tervezésében a spanyol Navantia nyújtott segítséget, míg magát az építést az isztambuli Sedef végzi. A beszállítók között természetesen a hazai védelmi szektor legprominensebb képviselőit, az Aselsan-t és Havelsan-t is ott találjuk. A majdan 50 napig ellátás nélkül, 1000 főnyi katonával a fedélzetén a tengeren tartózkodni képes hajó építési idejét négy, illetve öt és fél év körülire várják.

Egyiptomban, a Magd 14-es tüzérségi gyakorlaton két, helyben épített önjáró tarack változata is szerepelt. A 6x6-os kerékképletű Ural-4320 teherautóra szovjet eredetű 122 milliméteres D-30-as, vagy 130 milliméteres M-46-os (M1954) tarackot szereltek fel. Ezeket a vontatott tüzérség eszközöket a helyi Abu Zaabal Engineering Industries Company nagyobb mennyiségben gyártotta is. Természetesen a lövés utáni hátrarúgás csökkentésére, a teherautókra hidraulikus támasztókkal is ellátták. Rakéta-póthajtású lövedékekkel ezek a régi tüzérség eszközök a D-30-as esetében 15 kilométer helyett 22 kilométerre, míg az M-46-os 27 kilométer helyett 37 kilométerre tüzelhetnek.

Etiópiában - Kubához hasonlóan - a T-54/T-55-ös harckocsik alvázának felhasználásával hozták létre a szovjet eredetű Sz-75-ös légvédelmi rendszer mobil változatát. A hírek szerint a munkát helyben, a Gafat Armament Industry szakemberei végezték el. Az ország védelmi ipar munkái közül eddig ez a légvédelmi rendszer tűnik a legkifinomultabbnak.

Május 1-től megkezdte tengeri próbajáratait az első Indiában épített SCORPENE-osztályú tengeralattjáró. A Mazagon hajógyárban 2015 áprilisában vízre tett KALVARI (S 50) próbaútjait Mumbai közelében végzik most még csal felszíni menetben.

Pakisztán igencsak nyomott áron próbálja meg eladni a kínai/pakisztáni JF-17 Thunder vadászbombázókat. A hírek szerint Sri Lanka légiereje számára megdöbbentően alacsony áron, darabonként 29 millió dollárért értékesítenék a típust. Az igen kedvező ajánlat mögött valószínűleg az állhat, hogy szeretnék kiütni a vetélytársként szereplő indiai HAL Tejas-t a szigetország légierejének modernizálási programjából.

Átvette első két H145M helikopterét a Thaiföldi Királyi Haditengerészet az Airbus Helicopters-től a megrendelt ötből. Az időjárási radarral, valamint a belső térben a megnövelt hatótávolságot biztosító üzemanyagtartállyal felszerelt forgószárnyasok egyelőre még Németországban maradnak a légi és földi személyzet képzésének céljával. A másik három H145M helikopter várhatólag szeptemberben kerül majd átadásra.

Műholdképek alapján az Észak-Koreában található Sinpo Dél Hajógyárban elkészültek egy új fedett szerelőcsarnokkal. Ennek méretei lehetővé tennék, a közelmúltban egy Bukkeukseong-1 (KN-11) ballisztikus rakétát indító GORAE-osztályú kísérleti ballisztikus rakétahordozó tengeralattjárónál nagyobb vízkiszorítással rendelkező egységek megépítését is. Az első ilyen egység várhatólag 2020 körül készülhet el.

Üzemanyaggal látott el egy MV-22B Osprey billenőrotoros gép egy Lockheed Martin F-35B Lightning II-es vadászbombázót. Persze ez még nem a levegőben történt, hanem az Edwards légitámaszponton, Kaliforniában. A teljes sikerrel zárult próba során az MV-22B leszállt az F-35B közelében és úgy került sor a vadászbombázó üzemanyagtartályainak feltöltésére. Az Osprey gépek ilyen célú alkalmazása nagy harcászati rugalmasságot kölcsönözhet a tengerészgyalogságnak, bár az igaz, hogy a légi utántöltési képesség megteremtése is hamarosan megvalósulhat.

Nicaragua 50 darab T-72B1-es harckocsit vásárolt Oroszországtól 80 millió dollárért. A páncélosok közül 20 már meg is érkezett az országba. A hírek szerint a páncélosokba az irányzó számára White Eagle célzórendszert, míg a parancsnoknak Hawkeye panorámás figyelőműszert építettek be.

Brazíliában a légierő eladni szándékozik a 2013 decemberében kivonásra került Dassault Mirage 2000-es vadászgépei közül nyolc példányt. A dél-amerikai ország 2005-ben vásárolt meg tíz együléses C, valamint két kétüléses B variáns Franciaországtól. A 80 millió dolláros áron beszerzett használt, de még legalább 1000 órányi repült idővel rendelkező, 1984 és 1987 között gyártott gépek 2006 és 2008 között kerültek leszállításra 10 darab Matra Super 530D közepes hatótávolságú félaktív radarvezérlésű és a 22 Matra Magic 2 rövid hatótávolságú infravörös önirányítású légiharc-rakétával együtt. Meg kell jegyezni, hogy Indiában a hasonló korú Mirage 2000H változatokat korszerűsítési programnak vetették alá, gépenként nagyjából 79 millió dollárért és legalább még 20 évnyi szolgálati idővel számolnak esetükben. A közeli Peruban, ahol szintén szolgálatban áll a típus Mirage 2000P variánsa, példányonként 30 millió dolláros modernizációt hajtottak végre.

 

NETARZENAL GALÉRIA

 

Dassault Mirage 2000N.

Lockheed Martin F-16CJ Fighting Falcon.

Saab J35J Draken.

Sikorsky CH-124B Sea King.

General Dynamics F-16D Barak.

Sepecat Jaguar A.

Boeing F/A-18F Super Hornet.

Antonov An-26.

Bell/Boeing MV-22B Osprey.

Boeing RC-135W Rivet Joint.

Lockheed Martin F-22A Raptor.

Dassault Mirage F1CR.

Grumman A-6E Intruder.