2017.02.18

2017.02.18. 06:24

Hazai és külföldi gyártókat egyaránt vár a Cseh Köztársaság, a hadsereg számára beszerzendő lövészpáncélosok tenderére. A szárazföldi haderő részére 200 darab lánctalpas futóművel ellátott járművet vásárolnának meg 1,9 milliárd dollár értékben.

Harci rész nélkül hajtottak végre egy sikeres indítást a francia ASMP-A (Air-Sol Moyenne-Portee - Amélioré) rakétával Franciaországban. Az egyébként nukleáris csapásmérésre szolgáló fegyver indítását egy Dassult Rafale M együléses vadászbombázóról végezték el. A flotta gépe az Avord légibázisról emelkedett fel, majd egy valódi, négy óra hosszan tartó bevetést szimulálva repült, mely során több légi-üzemanyag felvételt hajtott végre és sor került terepkövető repülésre is az indítást megelőzően.

Indiában hamarosan sort kerítenek egy hazai fejlesztésű torpedóval végzett próbára. A Bharat Dynamics Limited által gyártott Varunastra hossza 7,6 méter, hatótávolsága 20 kilométer, legnagyobb sebessége 70 kilométer per óra. A vezetéses irányítású, 95%-ban tartalmaz hazai gyártású összetevőket tartalmazó Varunastra torpedó első víz alatti indítására egy KILO-osztályú tengeralattjáróról, méghozzá az INS SINDHUGHOSH nevet viselő egységről kerítenek majd sort.

2013 után újra érdeklődést mutat a megnövelt teljesítményű General Electric F414-GE-400 sugárhajtóművek iránt az amerikai haditengerészet. Ennek egyik csalhatatlan jele, hogy a flotta vezetése felkérte a gyártót egy ajánlat elkészítésére, a Boeing F/A-18 E/F Super Hornet és EA-18G Growler hajtóműveinek tolóerejének növelésére. Négy évvel ezelőtt már készült egy tanulmány az erőforrások módosítási lehetőségeiről, a legkorszerűbb gyártási technológiák és anyagok felhasználásával.

Némi kézzelfogható adat került napvilágra az Egyesült Államok új ballisztikusrakéta-hordozó tengeralattjáró-osztályáról. A COLUMBIA-osztály hossza nagyjából hasonló lesz, mint az elődé, az OHIO-osztályé, de átmérője 5 százalékkal nagyobb lesz, így a vízkiszorítása 18500 tonnát is eléri. A 2020-as években építésbe veendő, 12 egységből álló új hajóosztály több összetevője a VIRGINIA-osztályból fog érkezni, ezzel jelentős megtakarítás érhető el. A 155 fős legénység elhelyezési komfortja messze meghaladja majd az OHIO-osztályét, hiszen mindenkinek saját fekhelye lesz, igaz ezért cserébe a 24 Trident ballisztikus rakéta helyett, csak 16 számára jut hely a belső térben.

Három éven belül teljesen leszerelésre fog kerülni Dél-Amerika egyetlen repülőgép-hordozója a brazil SAO PAULO (A 12). A francia szolgálatban évtizedekig hadrendben lévő, a CLEMENCEAU-osztály második egységeként megépült, FOCH néven szolgáló egység végét a költségek okozták. A legutóbbi elemzés során kiderült, a kívánt képességek elérésére fordítandó összeg ellenére még számos műszaki bizonytalanságot hordozhat magában a koros hajó. Az elköltendő pénz máshol is jól jöhet, ilyen például a már évek óta tartó tengeralattjáró-program, de a TAMANDARÉ-osztályú korvettek esetében is hasznosabb lehet. Hiszen ezekért teljesen új egységek épülhetnek, ráadásul nem csak egy darab, hanem több. Ezek, az ország jelenlegi helyzetében, hasznosabbnak bizonyulhatnak, mint egy öreg repülőgép-hordozó. A haditengerészet nem marad azonban merevszárnyú gépek nélkül, légi eszközeik szárazföldi bázisokról szállhatnak majd fel.

Argentínában a légierő siralmas állapota ellenére kisebb programokat szeretnének végrehajtani. A Lockheed Martin C-130 Hercules szállító repülőgép számára vásárolnának MAFFS moduláris légi tűzoltó rendszereket.

 

NETARZENÁL GALÉRIA

 

De Havilland DH-110 Sea Vixen FAW.2.

Martin PBM-5A Mariner.

Panavia Tornado IDS.

Northrop F-5F Tiger II.

Dassault Mirage 2000C.

Boeing EA-18G Growler.

Kawasaki P-1.

Boeing AH-64D Apache Longbow.

Soko G-2A Galeb.

General Dynamics F-16AM Fighting Falcon.

Szuhoj Szu-24M.

McDonnell Douglas F-15C Eagle.

Kawasaki C-1.

Grumman EA-6B Prowler.

Atlas Cheetah C.

Eurofighter EF-2000 Typhoon.

Boeing 737-7ES Peace Eagle.

Sepecat Jaguar A.

General Dynamics F-111F Aardvark.

MiG-29B.

Dassault Mystere IVA.

2017.02.11

2017.02.11. 06:40

Szerbia várhatólag április vége előtt megkapja Oroszországtól a hat MiG-29 Fulcrum vadászgépét, orosz források szerint. Moszkva igen kedvező feltételekkel adott el fél tucat (egy MiG-29A /9.12A/, valamint három MiG-29S /9.13/ együléses vadászgépet, plusz egy pár kétüléses MiG-29UB /9.51/ oktatót) használt, de nagyjavításon átesett gépet Belgrád részére a tavaly év végén.

Németországban eldöntött tény lett az 1996-ben szolgálatba állított G36-os gépkarabélyok lecserélése. Ugyanis a harcoló csapatok részéről több észrevétel is érkezett a fegyverek magas hőmérsékleti viszonyok közötti nem megfelelő pontosságáról. A G3-as utódjának szánt G36, melynek hibáit két évvel ezelőtt külsős szakemberek segítségével is megpróbálták felderíteni, 2020-tól kerül majd lecserélésre a Bundeswehr-nél, ugyanis az észrevételek valósnak bizonyultak. A kérdés már csak az, hogy mire? Németország legnagyobb kézi lőfegyver gyártója, a G36-ot is megalkotó Heckler & Koch szerint, az ideális választás a HK433-os gépkarabély család, mely szintén az ő termékük.

A 167000 lőfegyver (ugyanis ennyi G36 van a német haderő használatában) lecserélését célzó megrendelés elnyeréséért egyébként versenybe szállt a Sig Sauer és Rheinmetall (az utóbbi együttműködik az osztrák Steyr Mannlicher-el) is. A HK433-os gépkarabély család egyébként világ számos hadereje által elismert és igen nagyra tartott HK416-os továbbfejlesztésnek tekinthető, de számos megoldást a G36-tól vettek át, illetve van, amit a tapasztalatok alapján finomítottak is. A német hadsereg igényeit messze szem előtt tartó kialakítása mellett a HK433-as további előnye lehet, az igen széles skálán választható csőhossz, mely akár 280, 318, 368, 421, 480, és 503 milliméteres is lehet.

Minimálisan fejlesztette tovább a finn Patria, az XA-180-as páncélozott szállító harcjárművét. A szintén 6x6-os kerékképletű XA-220-as variáns a 295 lóerős Valmet dízelmotor helyett egy nagyobb teljesítményű Cummins Isle 8.9 dízelmotort kapott, de az Allison MD 3560PR automata sebességváltó változatlan maradt. A kor szavának engedve szintén változáson esett át a PSZH elektromos rendszere, ugyanis az új generátor által feltöltött, 240 amperes akkumulátorból már USB csatlakozón keresztül is kinyerhető az elektromosság, de az első és a hátsó lámpákba is LED-es világítótestek kerültek, továbbá szintén ilyen diódák állítják elő az éjszakai alkalmazást segítő infravörös fényt. A nyitott elektronikus architektúra számos kijelző és kamera majdani alkalmazását teszi lehetővé, de a kormányzást is könnyebbé tették a vezető részére. A deszanttérben szállított lövészek számára a Partia AMV gyalogsági harcjárműben is használt ülések kerültek beszerelésre, természetesen az aknák hatását csökkentendően a tetőpáncélzathoz erősítve. Szintén ebből a célból került sor a páncélzat megerősítésére, azonban az XA-220-as úszóképességét elveszítette.

Alig több mint egy héttel azután, hogy a Raytheon bejelentette, kiszáll az amerikai légierő sugárhajtású kiképzőgép beszerzésére indított TX versenyből, az addigi társ, a Leonardo közölte egyedül maradva továbbra is kész a megmérettetésen részt venni a T-100-as (egy kissé módosított M346 változat) géppel. Mivel Washingtonban a döntéshozóknál fontos, hogy a kiválasztásra kerülő gép amerikai szálakkal is rendelkezzen, ezért a Raytheon pótlását a Leonardo DRS nevű cég veszi át, mint fővállalkozó, ami egyébként az olasz Leonardo amerikai székhelyű leányvállalata.

Görögországban a katonai vezetők ajánlásait figyelembe véve az ország védelmi minisztere, Panos Kammenos jóváhagyta az F-16-os vadászbombázók korszerűsítési programját. Athén a jelenlegi legtöbbet tudó változatra, vagyis a V-re (Viper) tervezi modernizálni a Fighting Falcon-okat. Az F-16V a jelenlegi legkorszerűbb lokátortechológiát képviselő Northrop Grumman APG-83 SABR, 20 cél követésére és több támadására képes aktív szintetikus apertúrájú fedélzeti radart (AESA) kapja meg, ami jobb teljesítményt nyújt a korábbi változatokhoz képest olyan környezetben is, ahol nagyobb a rádió frekvenciás háttérzaj.

Az új, nagyobb felbontású 6×8 collos központi kijelzővel ellátott modernizált pilótafülkével, gyorsabb adatátvitelt biztosító rendszerekkel, valamint új navigációs berendezésekkel, illetve AN/ALQ-213(V) elektronikai harc kezelőrendszerrel is ellátott Viper-en az új berendezések többsége megegyezik az F-35-ösön is alkalmazott modern rendszerekkel, így két típus együttműködése biztosított. Ez utóbbi kiemelkedően fontos lehet, hiszen a görög vezetés megtette az első lépéseket az F-35-ös beszerzése felé. Az összes görög F-16-os modernizálásával számoló tervezet 1,7-2 milliárd dollárra becsüli a korszerűsítésre fordítandó kiadás nagyságát.

Spanyolországban 22 millió dolláros költségkeret jóváhagyása lehető teszi a CASA C101 Aviojet sugárhajtású kiképző és könnyű támadó repülőgépek további négy éven át történő hadrendben tartását. Az egyhajtóműves gépekből 1980-tól 88 darab került a spanyol légierő kötelékébe C101EBB típusjellel.

Február 7-én volt 50 éve annak, hogy Erik Dahlström tesztpilótával az ülésében első alkalommal szállt fel a Saab Viggen. Az eltérő feladatkörökre specifikált változatú Viggenek 1971-től 2005-ig voltak szolgálatban, kizárólag Svédországban. Gyári videó.

Izraelben új helikoptertípust kívánnak hadrendbe állítani 2020-tól kezdődően. A típus feladata elsősorban a pilótaképzés lesz. Ugyanis a jelenleg is használt Bell 206 (OH-58B) JetRanger (helyi megnevezéssel: Saifan) és a Boeing AH-64A/D Apache (Peten/Saraf) harci helikopterek között túl a technológiai és a teljesítmény közötti különbség. Az áthidaló megoldást a Sikorsky S-70 (UH-60) Black Hawk (Yanshuf) jelenti, mely kéthajtóműves, korszerű fedélzeti elektronikájú helikopter lévén képes a leendő hajózókkal megismertetni az ilyen összetett rendszerek kezelését, üzemeltetését.

December 13 után hamarosan újabb Boeing F-15SA (Saudi Advanced) vadászbombázók érkezhetnek meg Szaúd-Arábiába. A két további felfüggesztési ponttal, erősebb hajtóművekkel és Raytheon AN/APG-63(V)3 AESA antennájú rádiólokátorral, valamint számos más továbbfejlesztéssel ellátott változatból ugyanis újabb három példány (gyártási számuk: 12-1041, 12-1043 és 12-1045) szállt le az angliai Lakenheath-i légibázison, úton a közel-kelet felé, egy kicsit megpihenni.

Nigéria három használt Embraer A-29 Super Tucano turbólégcsavaros repülőgépet vásárol meg Brazíliától. A típus beszerzését 2013-ben jelentették be, azonban költségvetési okok miatt az első gépek megvásárlása csak most vált lehetővé. Az afrikai ország további 12, de újgyártású Super Tucano megvásárlását is tervezi, ezeket azonban az Egyesült Államokban készítenél el.  

A távoli Tajvanon is kiképzőgépektől volt hangos a sajtó, ugyanis eldőlt, hazai fejlesztésű lesz a légierőnél használatba veendő majdani sugárhajtású iskolapad. A 2020-ban várhatólag első repülését végrehajtó gép fejlesztésére 2 milliárd dollárt szánnak, a szomszédos Kínától egyre jobban elszigetelődő szigetországban. A hazai fejlesztésű F-CK-1-es vadászbombázó kétüléses, B változatának egy kicsinyített módosítására hasonlító XT-5 Blue Magpie (Kék szarka) sugárhajtású kiképzőgépből 2026-ig 66 darabot terveznek legyártani és ezekkel pótolni a kiöregedett AIDC AT-3 és a Northrop F-5F gépeket.

Az amerikai légierőnél szeretnék új hatóművekkel ellátni a régi Boeing B-52H Stratofortress stratégiai nehézbombázókat, azonban a nyolc Pratt & Whitney TF33-P-3/103 lecserélése nem egyszerű. Az óránként akár több mint 10000 liter kerozint zajjá, némi füsté, na és leginkább tolóerő alakító szerkezetek leváltása már több mint egy évtizede vissza-vissza térő téma és most újra előkerült. Tény, korszerűbb kisebb fogyasztású, de mégis nagyobb tolóerőt szolgáltató, feleannyi hajtóművel a B-52-es hatósugara nagyjából 30% -al növekedhetne.

Mindezt tetéznék az alacsonyabb karbantartási költségek, ami már jelentős megtakarítással járna. És éppen ez az, amit szeretnének felhasználni a bombázók új hajtóművekkel történő ellátásához az USAF-nál. Igen, a még meg sem spórolt pénzen szeretnének új hajtóműveket. A legismertebb repülőgép-hajtóműveket gyártó cégektől már kértek is információkat, a szóba jöhető termékeikről. A hajtóművek megvásárlására egy állami-magán partnerség keretén belül lenne lehetőség, majd a több mint 70 darab B-52-es 2040-ig, vagy 2050-ig tartó szolgálatai ideje alatt létrejövő üzemanyag-megtakarítás összegéből kerülnének kifizetésre a sugárhajtóművek.

Argentínában nehéz helyzetbe került a repülőipar oszlopa, a FAdeA (Fabrica Argentina de Aviones, egykori FMA). Az olyan nagy bevételt hozó megrendelések, mint a FMA IA 58 Pucara repülőgépek korszerűsítése és új hatóművekkel történő ellátása, vagy az IA-63 Pampa sugárhajtású kiképzőgépek GT és III-as szériáinak gyártása nem valósult meg és az ország gazdasági helyzete is azt prognosztizálja, hogy ezek csak a tervezésig, esetleg egy-két prototípus elkészültéig tartó projektek voltak. Talán csak a Lockheed C-130 Hercules teherszállító repülőgépek korszerűsítése fog teljesen megvalósulni az amerikai L3 segítségével. A bevételek elmaradásáért leginkább a helyi kormányzat okolható, hiszen, ha legalább egy kisebb mennyiségű megrendelés is érkezik, könnyebbé válik a határokon túli értékesítés és befektetők partnerek keresése.

 

NETARZENÁL GALÉRIA

 

Dassault Rafale C.

Boeing E-3A Sentry.

Sepecat Jaguar GR.1.

LTV Aerospace TA-7C Corsair II.

Iljusin Il-38N.

Republic F-105D Thunderchief.

Airbus A400M Atlas.

Boeing F/A-18E Super Hornet

MiG-31BM.

Boeing C-17A Globemaster III.

Aero L-159B ALCA.

McDonnell Douglas RF-4EJ Kai Phantom II.

Szuhoj Szu-30MKI.

Lockheed Martin F-22A Raptor.

Denel AH-2A Rooivalk.

McDonnell Douglas EF-18A Hornet.

IAR IAR-93MB Vultur.

Bell/Boeing MV-22B Osprey.

Dassault Mirage 2000-5F.

Panavia Tornado IDS.

2017.02.04

2017.02.04. 06:21

1300 darab hazai gyártású kézi légvédelmi rakétát vásárol Varsó a lengyel haderő részére. A Grom modernizált, immáron Piorun (Grom-M "Grom Modernizowany”) nevet viselő variánsából 2022-ig gyártja le a Mesko a fent említett darabszámot, 232,2 millió dollár ellenében. Ebben az évben 150 darab rakéta átadásával számolnak, míg a gyártási ütem felgyorsulása után ez az évi 250 darabot is elérheti. A 2006-tól folytatott modernizáció során a Piorun megtartottal az előd hosszát (160 centiméter) és átmérőjét (72 milliméter) is.

Január 27-én, mindössze egy nappal a Bundestag, vagyis a német parlament jóváhagyása után már meg is érkezett Bamakóba az első német NH90TTH helikopter. A MEDEVAC, vagyis légi egészségügyi kiürítési feladatokra felszerelt forgószárnyast egy Antonov An-124-100-as teherszállító repülőgép juttatta el Maliba. Berlin a Holland Királyi Légierő Apacs és a Chinook helikoptereinek pótlására még további három NH90-es többfeladatú és négy EC665 Tiger harci helikoptert telepít az afrikai országba, 350 fős katonai kontingenssel együtt, 2018 közepéig.

Norvégiában eldöntötték, hogy a német ThyssenKrupp Marine Systems U-212A típusú tengeralattjáróknak szavaznak bizalmat. Az évek óta tartó kiválasztási procedúra ezzel véget ért, de egy másik, messze hosszabb együttműködés látszik kibontakozni. Hiszen nem csak egyszerűen arról van szó, hogy tengeralattjárókat vásárolnak, hanem egy igen szoros kapcsolatot alakítanak ki a német haditengerészettel, ahol a beszerzésre kerülő továbbfejlesztett U-212NG (Norway/Germany, vagy Next Generation) alapjául szolgáló U-212A osztályú egységek szintén hadrendben állnak. Továbbá a tengeralattjárók gyártásából és a szolgálati idő alatti karbantartási és korszerűsítési munkákból a helyi védelmi ipar is ki fogja venni a részét. A négy levegő-független meghatással rendelkező tengeralattjáró beszerzéséről szóló szerződés aláírása 2019-re várható, míg az ULA-osztály hat egységének pótlására érkező tengeralattjárók 2026-tól kezdődően évente egy darabos mennyiségben kerülnek majd átadásra.

Továbbra sem javul a német-török viszony. Mint az tavaly kiderült, akár már az év vége előtt is elhagyhatták volna a törökországi Incirlik támaszpontot az iszlám állam területei felett felderítő repüléseket végrehajtó német Panavia Tornado ECR vadászbombázók. A hat harci és egy tanker/szállítógép mellett a török NATO bázison 240-250 katona is megtalálható. A két ország viszonyában a legnagyobb törést az okozta, amikor idén nyáron a német szövetségi parlament (Bundestag) elsöprő többséggel népirtásnak minősítette az egykori Oszmán Birodalomban 101 éve elkezdett örményellenes mészárlásokat.

Ankara válaszlépése nem sokat váratott magára, az elmúlt hónapokban több alkalommal is akadályt gördítettek a német politikusok légi támaszponton tett látogatása elé. Az esélyesek között elsőként a britek által is használt ciprusi bázist említették meg a források, de görög és jordániai repülőterek is szóba kerültek. Tény, a német Tornado-k még mindig Törökországból szállnak fel a felderítő repülések végrehajtására. Ez a napokban újabb vita felszínre kerülésével járt. Ugyanis a németek nem hajlandók a törökök azon kérését teljesíteni, miszerint a repülések alatt készült összes nagyfelbontású fotót adják át részükre. Berlin szerint azért csak a felvételek egy részét teszik elérhetővé Ankara számára, mivel azok a gondos válogatás nélkül felhasználhatók lennének a szíriai kurdok ellen és ezt szeretnék elkerülni.

Fehéroroszországban a hadsereg részére átadásra kerültek az első Kajmán páncélozott felderítő járművek. A volt szovjet tagköztársaságban pár éve, 2015-ben mutatták be a régi BRDM-2-es felderítő páncélosok alvázának felhasználásával létrejött, szintén felderítésre szánt járművet. A 140-es számot viselő javítóüzemben végzett munka után az úszóképesség is megmaradt, de a Kajmán nevet viselő páncélosról eltávolították a páncéltornyot, a két-két mankókerék helyét oldalanként egy-egy ajtó foglalja el, valamint a jármű elején is nagyméretű ablakok kerültek beépítésre. A hat fő számára biztonságot nyújtó páncélos számára a független torziós rudas felfüggesztés és az új erőforrás 110 kilométer per órás sebesség elérést teszi lehetővé, míg a vízben történő haladást oldalanként egy-egy vízsugárhajtómű garantálja. Az 1000 kilométeres hatótávolságú, 7 tonnás Kajmán fegyverzetét egy PKSZ 7,62mm-es géppuska, vagy egy AGS 30mm-es automata gránátvető alkothatja. Fenékpáncélzata a felrobbanó aknák hatását csökkentendő V kialakítású.

Az indiai Szuhoj Szu-30 MKI vadászbombázók után az orosz PAK-FA T-50-es fegyverzetében is meg fog jelenni az orosz-indiai közös fejlesztésű BrahMos csapásmérő robotrepülőgép kisebb tömegű, Mini-BrahMos névre hallgató légi indítású változata. A következő alkalmazó a MiG-35-ös lehet majd, de tervek vannak a tengeralattjáróról indítható variáns kifejlesztésére is.

Pontosnak bizonyultak az öt évvel ezelőtti becslések, amiket az Sz-500-as Prometheus (orosz neve 55R6M Triumfator-M) nagy hatótávolságú légvédelmi rakétarendszer fejlesztése során felmerült problémák kiküszöbölésére határoztak meg. Akkor irányítási problémák okoztak gondot a 2009-től fejlesztést végző Almaz-Antey szakembergárdájának. Az új, nagy hatótávolságú légvédelmi rakétarendszer számos bonyolult műszaki megoldást tartalmaz, mivel nem az Sz-400-as továbbfejlesztésével jön létre, ezért ez a fennakadás teljesen természetesnek vehető.  A 2020-ra már több alegységnél is megjelenő Sz-500-as képességei igen elképesztőek lesznek, egyidejűleg 10 darab, hiperszonikus sebességgel repülő ballisztikus rakéta megsemmisítésére lesz képes 600 kilométeres távolságba és 20 kilométeres magasságban.

Törökország 500 millió dollárt szán 200 darab német és amerikai gyártmányú harckocsi modernizálására. A megrendelés elnyerésére csak helyi vállalatokat hívtak meg. Név szerint az Aselsan, a Roketsan, a BMC, az Ottokár és az FNSS nyerheti el a munkát, amit 40 M60A3, 40 Leopard 2A4, és 120 M60T harckocsin végeznek majd el. A 2000-es évek közepén az izraeli Israel Military Industries már korszerűsített 169 darab M60-as páncélost a Sabra Mk II csomaggal, majd 700 millió dollárért. A hírek szerint a döntéshozók leginkább a páncélvédelem növelését várnák el a pályázóktól, akár a hagyományos páncélzat megerősítésével, vagy pedig ezzel párhuzamosan az aktív páncélzat alkalmazásával is.

Berlin mellett Béccsel is sikerült összerúgni a port Ankarának. Történt ugyanis, hogy a dél-koreai licenc alapján Törökországban épülő Altay harckocsik számára erőforrásokat gyártó, egyébként magántulajdonban lévő Tumosan, a motor előállításához és továbbfejlesztéséhez külföldi partnert keresett. A partner egy osztrák cég, az AVL List lett. A török kormány ragaszkodott ahhoz, hogy a kutatás-fejlesztés során kitalált és megalkotott részek mind török szellemi tulajdont képezzenek, a szerződésben foglalt 200 millió dollár ellenében. Ausztria viszont szertett volna beleszólást a majdani exportra kerülő erőforrások eladásába, ebbe viszont Ankara és a Tumosan egyaránt nem egyezett bele. A vita végül a felek szakításához vezetett, ami egészen biztosan további csúszást fog okozni az Atlay harckocsi programjában, de hogy ez mekkora lesz, azt most még tudni nem lehet.

Egyiptom számára hamarosan átadásra fog kerülni az első Kamov Ka-52K harci helikopter. Oroszországból származó információk szerint a géppel már az összes földi és légi tesztet sikeresen végrehajtották. A 46 darab hajófedélzeti üzemre alkalmassá vált típusra Kairó még 2015-ben adott megrendelést.

A térségben Algéria is számíthat még a közeljövőben helikopterek érkezésére, ugyanis a légierő számára megvásárolt 14 Mil Mi-26T2 közül a hetedik és a nyolcadik példány átadása várható hamarosan.

Egyre inkább úgy tűnik Indiába fognak horgonyt vetni, az orosz-ukrán konfliktus miatt gázturbina miatt maradt ADMIRAL GRIGOROVICS-osztályú (Project 11356M) fregattok második hármas csoportjában megépített egységei (ADMIRAL BUTAKOV/360/, ADMIRAL ISZTOMIN/361/, ADMIRAL KORNILOV/362/). Az első hírek a célzott vevőkeresésről még 2015 októberében láttak napvilágot, és úgy tűnik Új-Delhi hajlandó a hat darabos mennyiségben már rendszeresített, 2003 és 2013 között épített TALWAR-osztály tervei szerint épített egységek, valamint egy negyedik fregatt megvásárlására is, természetesen hajtóművek nélkül. A M90FR gázturbinák Ukrajnából történő beszerzésének terhét így magukra véve. A Szaturn tervezőiroda által ajánlott M90FP gázturbinák beépítése túl hosszú időt venne igénybe, ez az orosz flotta feszített fejlesztési tervébe úgy látszik nem fért bele. A hírek szerint az ukrán gázturbinák pótlására az orosz fejlesztők csak 2019-re lesznek képesek használható hajtóművet kifejleszteni. A legújabb hírek szerint Moszkva 990 millió dollárt kér két fregattért.

Némi kis információ került a médiába a tavaly májusban megkötött pakisztáni F-16-os modernizációról, amit a török Turkish Aerospace Industries nyert el. A pakisztáni légierő 45 F-16A/B Block-15-ös gépén az éjszakai jobb bevethetőséget érinti a szerződés, aminek értéke 75 millió dollár. Az éjjellátó szemüveg használatát lehetővé tevő kabinvilágítás módosítását két Fighting Falcon-on már el is végezték a pakisztáni Sahbaz légibázison. A többi 43 F-16-ot már a pakisztániak fogják átalakítani, a törökök biztosította alkatrészek felhasználásával, török szakemberek felügyeletével.

Mianmar terveiben azon túl, hogy megvásárolnak 16 darab JF-17 Thunder vadászbombázót egyéb elképzelések is szerepelnek. Például az, hogy kínai és pakisztáni segítséggel megvalósuljon a gépek helyben történő gyártása, vagy összeszerelése. A hírek szerint a típus első példánya, vagy példányai már idén megérkezhetnek az országba, mégpedig a Pakisztánban gyártott, némileg továbbfejlesztett Block 2-es verzió képében. Ez a tavaly megjelent új változat nagyjából 10-15 %-ban tér el a Block 1-es változattól. A módosítások leginkább a fedélzeti elektronikát érintik, (adatátviteli rendszerek, elektronikai hadviselés) de a Block 2-es már alkalmassá válik légi üzemanyag-felvételre is, ezért egyik leginkább szembetűnő ismertetőjegye a merev üzemanyagfelvevő-cső. Ez a törzs jobb oldaláról nyúlik előre, nagyjából a pilótafülke szélvédőjének keretéig. Kialakítása, bár kínai tervezésűnek állítják be a források, nagymérvű hasonlóságot mutat a dél-afrikai Denel Aviation által modernizált Mirage III-on alkalmazotthoz. Ez a cég segédkezett néhány pakisztáni Mirage modernizálásában, amelyekre ez a bizonyos cső is felszerelésre került.

Mianmar egy igencsak szép jövő előtt álló típust szerez be, hiszen a JF-17-es első kétüléses példánya a Chengdu Aerospace Corporation üzemében tavaly már az összeszerelés állapotában volt. A JF-17B jelzésű variáns a ki-és átképző feladatokon felül harci képességekkel is fog rendelkezni. A kétüléses JF-17B a tavaly nyilvánosságra hozott információk szerint 2017 áprilisában fog a pakisztáni légierőhöz kerülni. A JF-17-es Thunder vadászbombázók precíziós csapásmérési képességének megteremtésén fáradozik Pakisztán. Első körben a francia Thales Damoklész célmegjelölő konténer integrációs lehetőségéről kezdtek tárgyalásokat a gyártó képviselőivel Párizsban, a tavalyi év első felében. A Damoklész exportot nem nagyon fenyegető francia eredete mellett szól még az is, hogy már harci körülmények között is próbára lett téve és ott bizonyította képességeit.

Tervezik továbbá illeszkedő póttartályok kifejlesztését is a JF-17-hez, ez azonban jelentősen megváltoztathatja a gép súlyponthelyzetét, ezért nagyon körültekintően kell eljárni a megtervezése során. A többzáras bombafelfüggesztők szinték kifejlesztésre fognak kerülni, mindezeket megpróbálják minimális külföldi segítséggel megvalósítani. Más források arról is tudnak, hogy a Mianmarban szolgálatba álló JF-17 Thunder gépek már a Block-3-as változatba fognak tartozni. A Block 3-as széria jellemzője az új, várhatóan teljes egészében kínai eredetű hajtómű és az AESA antennájú KLJ-7-es rádiólokátor lesz, továbbá még inkább kiszélesítenék a gép által bevethető fegyverzet választékát is.

Internetre kerültek fel a kínai Wuhan közelében készült képek, amelyeken egy a Grumman E-2 Hawkeye légtérfelderítő repülőgépre kísértetiesen hasonlító gép mérethelyes makettje látható. Ez a fotó csak megerősítheti azt az egyébként igen logikus feltételezést, hogy Kína katapulttal ellátott repülőgép-hordozót szeretne rendszeresíteni, mivel egy ilyen gép biztonságos indítása csakis katapulttal valósítható meg.

Érdekes és talán a jövőbe mutató tesztlövészetre került sor az Egyesült Államokban található China Lake tesztlőtéren 2016 decemberében. Ekkor ugyanis egy módosított Spike Mini irányított rakétával semmisítettek meg UAV-kat. A közelségi gyújtóval is ellátott Spike Mini rakéták két távirányítású gépet is megsemmisítettek, az amerikai haditengerészet által végzett próbákon. Az egyik rakéta egyébként telitalálatot ért el, míg a másikat a közelségi gyújtója aktiválta. A beépített területen is alkalmazható Spike Mini rendszer teljes tömege mindössze 12 kg és a 1,5 km-es hatótávolságú, 4 kg-os huzalvezérlésű rakéta 70 cm hosszú, illetve 75 mm átmérőjű. Robbanófeje erődítmények és nem páncélozott célok ellen hatásos.

Kolumbiában hamarosan eldőlhet az Izraeltől megvásárolt IAI (Israel Aerospace Industry) Kfir vadászbombázók jövője. Ugyanis a gépek amerikai gyártmányú General Electric J-79-GE sugárhajtóműveinek élettartama végéhez közeledik. Az idős erőforrások nagyjavítás, de még inkább csere nélkül 2019-ig kihúzhatják, utána a típus, melynek sárkánya még további szolgálatot tenne lehetővé, kivonásra kerül.

Argentínában február 1-én jelentette be Julio Martínez védelmi miniszter, hogy Mauricio Macri miniszterelnökkel lefolytatott egyeztetések során megszületett a döntés, az ország nem tervezi harci gépek beszerzését. Az alaposan modernizált Lockheed Martin (McDonnell Douglas) A-4AR Fightinghawk vadászbombázók várhatólag a következő évben kerülnek majd kivonásra, egyrészt a pótalkatrészek hiánya okán, másrészt a sárkányszerkezetek élettartamának végének elérése miatt. A dél-amerikai ország költségvetési helyzete azonban nem teszi lehetővé pótlásukat, de még az üzemidő-hosszabbítással egybekötött nagyjavításukat sem, így a gazdasági helyzet javulásáig lemondanak az új, vagy használt harci gépek beszerzéséről.

 

NETARZENÁL GALÉRIA

 

Szuhoj Szu-27UB.

Fisher P-75A Eagle.

Kawasaki P-1.

McDonnell Douglas RF-4E Phantom II.

Eurofighter C-16 Typhoon.

General Dynamics F-16AM Fighting Falcon.

Sud SA-321L Super Frelon.

Lockheed F-104G Starfighter.

Hawker Siddeley Buccaneer S.2B.

Rockwell B-1B Lancer.

Mitsubishi F-2B.

Lockheed CP-140 Aurora.

Panavia Tornado GR.4.

Republic F-84F Thunderstreak.

Westland Puma HC.1.

Boeing B-52G Stratofortress.

Kawasaki C-1.

McDonnell Douglas F-4E AUP Phantom II.

Agusta Westland Merlin HM.1.

McDonnell Douglas F-15E Strike Eagle.

Dassault Mirage 2000C.

Northrop SF-5B Freedom Fighter.

Szuhoj Szu-22M4.

Denel AH-2A Rooivalk.

Dassault Mirage F1CR.

2017.01.28

2017.01.28. 07:15

Az orosz T-14-es Armata harckocsi megjelenését követően egyre-másra kerültek elő hírek a hasonló képességekkel és technológiai fejlettséggel ellátott harckocsikról. A múlt héten Ukrajnában mutatták be a T-Rex nevet viselő tervezetet. Az Arey Engineering Group elképzelésében a fő szerep a 125 milliméteres löveget magába foglaló távirányítású toronyé, mely a löveg mellett az automata töltőrendszert és az aktív páncélzat összetevőit is tartalmazza. Továbbá egy 360 fokos lefedettséget biztosító kamerarendszer is megtalálható lesz rajta, míg a tetején egy távirányítású fegyverállvány nyert elhelyezést. A háromfős személyzet a járműtestben egymás mellett foglalna helyet, akárcsak az orosz páncélos esetében. Na de milyen járműtestre kerülhetne felszerelésre a T-Rex torony? Az ukránok szerint a régebbi T-64-es és a T-72-es harckocsik pont megfelelőek lennének erre a feladatra, természetesen némi átalakítás után. Amennyiben ez a terv megvalósul, jelentős képességnövekedést hozhatna a világ számos országában még hadrendben álló, ám egyre jobban elavuló T-72-es harckocsik számára, így igen jó esélye nyílna az exportpiacon.

Románia a 2006 óta beszerzett 33 General Dynamics Land Systems Piranha III-as páncélozott szállító harcjárművek mellé további példányokat szerez be. A páncélosok elsősorban a külföldi bevetésekben, Irakban és Afganisztánban kerültek felhasználásra, mivel nagyobb védelmet biztosítanak a katonák számára, mint a helyi gyártású TAB páncélozott szállító harcjárművek bármelyik verziója. A mostani megrendelés már az ötödik, amit Bukarest ad a gyártónak a Piranha III-as páncélozott szállító harcjárművekre.

Az Abu Dhabi székhelyű NIMR Automotive bejelentette, hogy együttműködési megállapodást kötött a cseh VOP CZ vállalattal. Az arab tulajdonú cég a csehek segítségével szeretné megveti lábát Európában, egészen pontosan annak keleti régiójában. A NIMR elsősorban az Ajban 4x4-es és a Hafeet 6x6-os járműcsalád tagjait szeretné eladni a Cseh Köztársaságban, Magyarországon, Lengyelországban és Szlovákiában.

Átvette első MH90-es helikopterét az olasz haditengerészet. A típusjelzés nem elírás, mivel ez a NH90-es egy speciális variánsát rejti. A haditengerészeti NFH változatról származik a hajófedélzeti üzem körülményeihez igazított főrotor és a futómű, míg a fedélzeti műszerezettség, valamint a törzs hátulján lenyitható rámpa a szárazföldi TTH modifikáció egyik fő jellegzetessége. Róma első körben 10 példányt rendelt az MH90-ből, melyekkel a tengerészgyalogságot és a különleges műveleti egységeket tervezik támogatni.

Spanyolországban most már biztossá vált, hogy az S-80-as osztályú négy tengeralattjáró közül az első, levegőtől független meghajtó rendszer nélkül fogják elkészíteni. A helyi sajtó szerint „nagy technikai innováció”-nak tartott, a Navantia üzemében folyó munka még a sólyán állva futott zátonyra, mint az kiderült 2013-ban. Ugyanis az elsőnek elkészülő egységnél jelentős többletsúlyt, egyes hírek szerint 68, míg mások szerint majd 100 tonnát állapítottak meg. Az eredetileg 2400 tonnásnak készülő tengeralattjárók gondját tovább növelte, hogy ez nem egyenlő arányba oszlott el a hajótest mentén, így az irányíthatóság fenntartása végett a gyártó kénytelen volt az S-80-ok hosszát megnövelni.

A spanyol kormány addig már 680 millió dollárt költött a tengeralattjárók építési programjára, aminek kézzelfogható eredménye az első egység 2015 márciusában történő vízre tétele lett volna. A szükséges áttervezés miatt ez azonban több évvel is csúszott. A hiba kiküszöbölésére a tengeren túlról kért segítséget a spanyol Navantia hajógyár a túlsúlyos S-80-as tengeralattjáró ügyében. Így a felszín alatti egységek tervezésében és építésében igencsak járatos amerikai Electric Boat szakembergárdája látott hozzá, hogy segítse spanyol kollégáik munkáját. Az amerikaiak sem találtak más megoldást, mint a tengeralattjáró hátsó részének 3-4 méteres meghosszabbítása.

Spanyol források már pár évvel ezelőtt is fontolóra vették a levegőtől független meghajtó rendszer elhagyását, ez ugyanis az akkori fejlettségi szintjén csak egy hétig lett volna képes feladatát ellátni, az elvárt 28 nap helyett. A legújabb hírekben szintén megemlítésre került a rendszer még mindig nem kielégítő víz alatti időtartamot biztosító képessége. Meglepő módon a hajótest módosítást elsőként a másodiknak épülő S-82-es egységen, az ARGUELLES-en hajtotta végre a gyártást végző Navantia hajógyár, mivel a szinte már készen lévő ISAAC PERAL (S-81) átalakítása bonyolultabban hajtható csak végre. A hajógyárban úgy számolnak, hogy az ARGUELLES 2017-ben készülhet el.

Washingtonban a Külügyminisztérium jóváhagyta Kuvait számára AIM-120C7-es AMRAAM (Advanced Medium Range Air-to-Air Missiles) légiharc-rakéta eladását. A 60 darab fegyverért a közel-keleti ország 110 millió dollár körüli összeget fizethet majd.

Nagyon úgy tűnik, Indiában végleg feladják a haditengerészeti HAL Tejas fejlesztését. Ezt látszik igazolni az is, hogy a napokban nyilvánosságra került a haditengerészet által igényelt képességek egész sora, az új haditengerészeti repülőgéppel szemben. A típussal szemben elvárás az éjjel-nappal és minden időjárási körülmények közötti bevethetőség, a légi (négy kis és két közepes hatótávolságú rakétával), földi és vízfelszíni célok elleni precíziós fegyverzet hordozása, lokátor romboló rakétákkal való felszereltség, a levegőben utántölthetőség és a légi üzemanyag átadás képessége, valamint felderítésre és elektronikai hadviselésre is alkalmasnak kell lennie. További elvárás az AESA antennájú rádiólokátor, a sisakkijelző és a hordozó fedélzetére történő automatikus leszállási képesség, továbbá az 57 gépre szóló megrendelés aláírásától számított három éven belül az első és további három év elteltével az utolsó példány átadásának képessége.

Indonéziában kiválóan teljesítettek az ukrán BTR-4M gyalogsági harcjárművek a tengerészgyalogság menetpróbáján. A megmérettetés során a hullámzó és a nyugodt vízben történő úszási stabilitás mellett hegyvidéki utakon történő haladás során is próbára tették a BTR-4M-ek képességeit, melyekből öt példány vett részt a teszten. A délkelet-ázsiai állam még 2014 elején írt alá szerződést az ukrán féllel a járművek beszerzéséről. A járművek kétféle BM-7 Parus távirányítású toronnyal kerülnek majd leszállításra, az egyikben csak egy 7,62 milliméteres géppuska lesz majd megtalálható, míg a másikban egy ZTM-1 30 milliméteres gépágyú és egy AGS-17 30 milliméteres automata gránátvető alkotja a fő fegyverzetet. A 17,5 tonnás (kiegészítő páncélzattal akár 25 tonnás) BTR-4M mozgatásáról egy 515 lóerős teljesítményű, turbófeltöltéses, 6 hengeres 11,9 literes Deutz dízelmotor gondoskodik egy Allison gyártmányú sebességváltóval együttműködve.

Lassan realizálódni fog az ST Kinetics által fejlesztett Bronco 3-as páncélozott jármű képessége. A fejlesztés 2010 óta tart, a fő célkitűzés a tömeg csökkentése a védelmi képesség csökkenése nélkül. Egészen pontosan a Bronco 1-es 16 tonnás tömegét szerették volna elérni a 21 tonnás Bronco 2-es (a brit hadseregben Warthog néven ismert) védelmi szintjét megtartva. Az aknák elleni védelmet a V kialakítású fenéklemez alkalmazásával növelték meg, de a futómű felfüggesztését is átalakították, továbbá az ülések a tetőpáncélzathoz történő rögzítésével tovább csökkentették az aknák által okozható sérülések mértékét. A fejlesztés sikerrel járt, a tömeg jelentősen csökkent, továbbá a zaj és a vibráció szintje is a felére mérséklődött az elődhöz képest.

Múlt héttől már a Maryland-i Aberdeen lőtéren ismerkednek az első amerikai katonák a 30 milliméteres gépágyúval felfegyverzett Stryker gyalogsági harcjárművel. A Dragoon (Dragonyos) nevet viselő variánst a norvég Konsberg cég által kifejlesztett PROTECTOR MCT30 távirányítású toronnyal, valamint benne egy 30 milliméteres MK44 Bushmaster II-es gépágyúval, és 7,62 milliméteres géppuskával látták el, egy pár éve elindított programnak köszönhetően. 2013-ban, vagyis tíz évvel azután, hogy 2003 végén a harcmezőn is bemutatkoztak, némi változásra volt igény az amerikai Stryker dandárok fegyverzetében. Ugyanis a harci tapasztalatok alapján egyértelművé vált, az egységeknek nagyobb tűzerőre van szükségük bevetéseik alkalmával.

Bár létezik a Stryker-nek egy 105 mm-es ágyúval ellátott, M1128 MGS jelzésű változata, a legtöbb páncélos fegyverzetét mégis a 12,7 mm-es M2-es nehézgéppuskák és a 40 mm-es Mk19-es gránátvetők alkotják. Terepen viszont az MGS nem rendelkezik kellő mozgékonysággal a többi, könnyebb fegyverzettel ellátott változathoz viszonyítva. A döntést tett követte és az első prototípussal már 2014-ben végrehajtották az első lövészeteket. A 2. lovassági ezred katonái számára most még csak négy Dragoon szolgálhat az ismerkedés alapjául, azonban számuk hamarosan újabb néggyel növekedni fog az elkövetkező hónapok során. 2018 végégi egészen pontosan 83 darabot vehet át a hadsereg 400 millió dollár ellenében és ezek túlnyomó többsége Európába fog kerülni, az itt állomásozó csapatokhoz.

 

NETARZENÁL GALÉRIA

 

Convair F-106A Delta Dart.

H-6K.

Lockheed Martin F-35B Lightning II.

Chengdu J-10AS.

Convair XF-92A.

MBB BO-105P1M.

McDonnell Douglas F/A-18C Hornet.

Alenia C-27J Spartan.

Boeing AH-64DN Apache Longbow.

Panavia Tornado GR.4.

Lockheed Martin F-22A Raptor.

Hawker Siddeley Harrier GR.3.

McDonnell Douglas F-15E Strike Eagle.

CASA CN235M-100.

General Dynamics F-16AM Fighting Falcon.

Dassault Mirage F1CE.

Boeing F/A-18E Super Hornet.

Sepecat Jaguar GR.1.

Lockheed C-141A Starlifter.

Eurofighter EF-2000 Typhoon.

McDonnell Douglas F-4 Phantom FG.1.

Northrop F-5E Tiger II.

Republic F-105G Thunderchief.

2017.01.21

2017.01.21. 06:28

Afganisztánban az olasz UH90-es, vagyis az NH90TTH helikopterek elérték a 3000. repült órájukat. Az olasz hadseregben ETT (Elicottero da Trasporto Tattico) jelzéssel illetett változat Herat tartományban segíti a nemzetközi csapatokat 2012 augusztusa óta.

Nagy-Britanniában hamarosan befejeződik a Panavia Tornado GR.4-es vadászbombázók személyzeteinek képzése. A skóciai Lossiemouth repülőterén a XV. repülőszázad már az 1990-es évek vége óta látja el a típusra kerülő pilóták és fegyverzetkezelő/navigátorok képzését. A két éve a fennállásának 100. évfordulóját ünneplő alegység számára január jelentette az utolsó oktatásra jelentkező növendékcsoport érkezését. Március 31-én a XV. repülőszázad feloszlatásra fog kerülni, gépei és személyi állománya a még szolgálatban álló Tornado századok között kerül szétosztásra.

Egyes hírek szerint a Szíria területén bevetett német eredetű török Leopard 2A4-es harckocsikból már 10 darab került veszteséglistára. A szír-török határtól nagyjából 15 kilométerre fekvő al-Bab település környékén szeptember óta folyó, az Iszlám Állam fegyvereseivel vívott küzdelemben kerültek bevetésre a páncélosok. A 10 kilőtt harckocsi vesztét egyaránt okozták amerikai TOW és orosz Kornet irányított páncéltörő rakéták, melyek az oldalsó páncélzat átütésével képesek a Leopard 2-ek harcképtelenné tételére.  A 10 páncéloson felül további harckocsikat is találat ért, ezeket azonban sikerült biztonságba helyezni. Az világhálóra felkerült videók alapján valószínűsíthető, hogy a török hadsereg katonái igencsak lemaradva követték a páncélosokat a beépített terülteken folytatott harcok során, így kiváló lehetőséget teremtve azok kilövésére.

Az amerikai védelmi minisztérium engedélyezte a Sierra Nevada Corporation számára az első egyiptomi Lockheed C-130 Hercules taktikai szállítógép elektronikai hírszerzésre (ELINT) történő alkalmassá tételét. Az ELINT a rádióelektronikai hírszerzés azon része, mely a szemben álló fél nem kommunikációs kisugárzó eszközeinek észleléséből, technikai paramétereinek meghatározásából és települési helyük meghatározásából állít elő információkat (pl. radar, tűzvezető és fegyverirányítási rendszerek). A 727 millió dolláros szerződés egy 2003 óta folyó történet végét jelentheti. Ugyanis Kairó ekkor fordult Washingtonhoz két szállítógépének rádióelektronikai hírszerzési feladatokra történő átalakításával. Egyiptom jelenleg 22 C-130H és 3 hosszabb törzsű C-130H-30-as verziójú Hercules-sel rendelkezik.

Elkészült Szenegál első modernizált Mil Mi-24 Hind harci helikoptere. A forgószárnyas Lengyelországban, a WZL-1 üzemben újult meg. Az 1945 óta létező üzem az elmúlt évtizedekben jelentős tapasztalatot szerzett a Mi-2, Mi-8,Mi-14,Mi-17,Mi-24-es helikopterek a átalakítása és korszerűsítése terén. A szenegáli helikoptereket ellátják az izraeli Controp DSP-HD elektro-optikai toronnyal is, amiben nappali fényviszonyok között működő kamera, lézeres távolságmérő, de akár egy infravörös kamera is elhelyezhető.

A hazai fejlesztésű KAI KUH-1 (Korean Utility Helicopter-1) Surion egyre nagyobb darabszámú megjelenése ellenére a dél-koreai védelmi minisztérium további külföldi helikopterek beszerzését tervezi a haditengerészet számára. Dél-Koreában a tavalyi évtől szeretnék a KUH-1 Surion helikopterek gyártási ütemét növelni. A Korea Aerospace Industries (KAI) az eddigi havi egy gépes kibocsájtási ütemet a háromszorosára kívánja emelni. A típus különféle változatából 200 darabot meghaladó mennyiség rendszeresítése várható. Az eddig átadott 40 példánnyal szerzett tapasztalatok kedvezőek, 80%-ot meghaladó bevethetőségi rátát produkáltak, csak az első 10-15 példánynál adódtak jelentősebb üzemeltetési problémák, de ezek sem bizonyultak komolynak.

A tengerészgyalogság számára készülő változat is lassan célba ér. Ez a tengeri üzemre tervezett helikopter a kétfős személyzeten felül két géppuskást is szállít majd a kilencfőnyi tengerészgyalogoson felül. A tengerészgyalogság 36 biztos megrendelését további 4-el hajlandó növelni a jövőben. A tengeralattjárók és hadihajók elleni modifikáció fejlesztése jelenleg is zajlik, de a lemaradás miatt szükség volt nyolc AgustaWestland AW159-es Wildcat haditengerészeti helikopter megvásárlására. Sőt akár még többre is, mivel újabb 12 forgószárnyas megvásárlására768 millió dollárt szánnak. 2018 végéig az AgustaWestland AW-159, a Sikorsky MH-60R és az NHIndustries NH90NFH közül kerül majd kiválasztásra az egy tucatnyi gép. Ezeket 2020 és 2022 között kell majd átadni, az egyre növekvő észak-koreai tengeralattjáró fenyegetés ellensúlyozására.

Japánban egy új páncélozott szállító harcjármű prototípusát mutatták be január 10-én. A Komatsu által gyártott, 8x8-as kerékképletű jármű 8,4 méter hosszú, 2,5 méter széles és 2,9 méter magas, a súlya körülbelül 20 tonna. 3 fős személyzete mellett egy 8 főnyi lövészraj szállítására képes. Meghajtásáról egy 10,8 literes, 500 lóerős dízelmotor gondoskodik, kiépített úton a maximális sebesség 100 kilométer per órás is lehet. A japán védelmi minisztérium 41 millió dollárt fektetett az új páncélozott szállító harcjármű fejlesztésébe, amelynek prototípusaival 2019-ig befejezik a teszteket.

Előreláthatólag a tervezetnél előbb kerül sor a Textron által fejlesztett következő generációs légpárnás partraszálló jármű első prototípusának átadására, melynek építését még 2014 novemberének végén kezdték meg. Az 1982 óta szolgáló LCAC-k utóda ez az SSC (Ship to Shore Connector) lesz. A tengerészgyalogság partraszálló hadműveleteiben kulcsfontosságú szerepet játszó légpárnások következő nemzedékének létrehozására a Textron-nak a Lockheed Martin és a Marinette Marine pályázatát kellett felülmúlni, még az évtized elején. Az LCAC-k, egy üzemidő-hosszabbításnak köszönhetően 2028-ig kitartanak, azonban ezeket eredetileg maximum 60 tonna teher szállítására tervezték, de 75 tonnát is képesek megmozgatni, igaz ekkor sebességük biztonsági okokból alacsonyabb.

Éppen ezért az SSC-kel szembeni egyik elvárás az volt, hogy 74 tonnát legyenek képesek szállítani 35 csomós (64 km/h) sebességgel 46 km-es távolságra.  Amennyiben az első prototípus a március végén, április elején kezdődő próbákon megfelelőnek fog bizonyulni, további nyolc légpárnás kerül majd megrendelésre, darabonként 44 millió dollárért. Az LCAC-hez hasonló kialakítású SSC-hez, amik meghajtására a Rolls-Royce szállítja majd a gázturbinákat, kompozit anyagokat és új alumíniumötvözeteket használnak fel, így korrózióállóbbá téve őket, de a kevesebb alkatrész miatt üzembiztosabbá is válnak, mint elődeik. Az SSC-k szolgálatba várhatólag 2020 körül fognak állni. Az 50 csomó feletti sebességre képes, 74 tonna terhelhetőségű SSC-ből 73 darabot terveznek beszerezni a 81 LCAC pótlására.

 

NETARZENÁL GALÉRIA

 

Dassault Mirage 5BA.

Vought F-8E(FN) Crusader.

Changhe WZ-10.

Boeing F/A-18E Super Hornet.

MiG-29G.

Pilatus P-3.

McDonnell Douglas F-4EJ Phantom II.

NHI NH90NFH.

Rockwell B-1B Lancer.

Hawker Siddeley Harrier GR.3A.

Eurofighter EF-2000 Typhoon.

SBLim-2.

Fiat G-91R3.

Mitsubishi F-2A.

Westland Wessex HU5.

Dassault Mirage 2000D.

Szuhoj Szu-22UM-3K.

General Dynamics F-16C Fighting Falcon.

Airbus A400M Atlas.

Bell/Boeing MV-22B Osprey.

Chengdu J-10AY.

2017.01.14

2017.01.14. 06:54

Ukrajnában a légvédelmi erők modernizálása is napirenden van. A helyi iparra támaszkodó elképzelés szerint a DNIPRO légvédelmi rakéta a közepes hatótávolságú rendszerek csoportjába fog tartozni és alkalmazható lesz a kis és közepes hatótávolságú ballisztikus rakéták ellen is. Egy nyerges utánfutón négy rakéta nyer elhelyezést szállító-indító konténerekben. A 6x6-os kerékképletű teherautón egy fázisvezérelt tűzvezető rádiólokátor kerül majd elhelyezésre. A légvédelmi komplexum egyidejűleg 6 célpont ellen fog tudni tevékenykedni 12 rakétával.

A szovjet érában kifejlesztett PT-76-os úszó harckocsik modernizációjának ötletével állt elő a a belorusz Minotor-Service Corporation. A PT-76M esetében a páncélteknőről lekerül a 76,2 milliméteres huzagolt csövű löveget és egy 7,62 milliméteres koaxiális géppuskát tartalmazó torony és helyét a BMP-2-es gyalogsági harcjárművön alkalmazott torony foglalja el. Így a fegyverzet egy 30 milliméteres 2A42 gépágyú (500 darab lőszerrel), egy 7,62 PKT milliméteres koaxiális géppuska (2000 darab lőszerrel) és egy, a torony tetején lévő rakétaindító alkotja, amiről a 4 kilométeres hatótávolságú 9M113M Konkursz irányított páncéltörő rakéták alkalmazhatók. A 240 lóerős V-6B vízhűtéses dieselmotort egy 300 lóerős UTD-20S1 váltja fel a motortérben.

A Minotor-Service Corporation egyébként elkészítette a Szovjetunióban, a légideszantcsapatok számára kifejlesztett 15,5 tonnás ASZU-85-ös önjáró lövegek korszerűsítési programját is, ami iránt Vietnam érdeklődik. Az ázsiai ország még az 1970-es években állította hadrendben az ASZU-85-öket, a Kínával folytatott harcok tapasztalatai alapján. Ezek az 1990-esévekig álltak szolgálatban, majd 2015-ig tartós tárolásba kerültek. A kis tömeg következtében az ASZU-85 olyan terepen is alkalmazható, ahol a nehezebb harckocsik nem, és ehhez a tulajdonsághoz viszonylag nagy tűzerő párosul. A belorusz átépítési terv egyik legfőbb eleme egy új hajtómű és erőátviteli rendszer, ami megnöveli a sebességet és a hatótávolságot is.

Kicsi késéssel, de Franciaország megkapta 11. Airbus Military A400M Atlas teherszállító repülőgépét is. Az MSN 53-at még a 2016-os év vége előtt kellett volna átadni, de erre mindössze pár nappal később 2017. január 6-án került sor. A hírek szerint a gép már korlátozások nélkül alkalmas ejtőernyősök ugratására, nem úgy mint a gyárból korábban kikerült társai.

Ellenben a Párizs fennhatósága alá tartozó General Atomics MQ-9 Reaper pilóta nélküli légi járművek darabszáma emelkedett még 2016 vége előtt. Ugyanis, december 31-én az eddigi három gép mellé további kettő érkezett meg a típust alkalmazó Escadron de Drone 1/33 állományába. Néhány hét alatt teljesen bevethetővé fog válni a legújabb két gép és hamarosan a másik három mellé kerülnek áttelepítésre Nigerben, ahol azok már több mint 12 000 repült órát gyűjtöttek össze. A franciák 2019-re 12 MQ-9 Reaper gépet állítanak majd hadrendbe, ezek közül az első hat Block 1-es, míg az utolsó hat, a fejlettebb Block 5-ös verzióba fog tartozni, aminek jellemzője, hogy az elektronikus hírszerzés területén is alkalmazhatóvá válik, kibővített fedélzeti rendszereinek köszönhetően. Az amerikai típus újabb példányainak megjelenésével az izraeli eredetű Harfang UAV-k elhagyják a fekete kontinenst és kiképzési feladatokban, valamint tömegrendezvények megfigyelésében fognak részt venni.

Újra a torpedók rendszeresítését tervezi a finn haditengerészet. A felszín alatti fegyverek a HAMINA-osztályú rakétás gyorsnaszádok korszerűsítési programja során kerülnek majd beszerelésre. A négy egységből álló hajóosztály 2019 és 2021 kerül modernizációra ("Squadron 2000", "SQ 2000 'vagy' Laivue 2020 korszerűsítési program) így 2030-ig szolgálatban maradhatnak. A könnyűsúlyú torpedók legfőbb feladata a tengeralattjárók elleni hadviselés lesz. A korszerűsítés során a dél-afrikai Denel Dynamics Umkhonto légvédelmi rakéták modernizációja is meg fog történni. A Dél-Afrikában lassan 10 éve szolgálatba lépett légvédelmi rakétára elsők között a finnek figyeltek fel. Ők a balti szigetvilág környezetében jobban teljesítő MkII-es változatot hozták létre egy érzékenyebb infravörös kereső integrálásával. Az Umkhonto MkII jelenleg négy HAMINA-osztályú rakétás-gyorsnaszádon és két HAMEENNMAA-osztályú aknaszedőn áll hadrendben.

Az MkII-es konténeres változata új radarokkal egyetemben fejlesztés alatt áll a hazai tengerészeti igények kielégítésére. A légvédelmi képesség fejlesztésére talán a tavaly bemutatott elképzelést fogják választani a finnek. Az eredetileg 125 kilogrammos indulótömegű és 12 kilométeres hatótávolsággal bíró rakétából már elkészült a 20 kilométeres hatótávolságú variáns hatótávolságát növelnék meg egy leváló, az infravörös keresőfej előtti burkolatnál sokkal aerodinamikusabb kialakítású orrkúp alkalmazásával. Ez nem okoz az érzékelő számára gondot, mivel az csak a repülés végfázisában aktivizálódik, nagyjából 3 kilométernyire a célponttól. Az 5 kilogrammnál könnyebb orrkúpot piropatronokkal választják majd szét két részre és ezek így válnak majd le az Umkhonto EIR infravörös önirányítású légvédelmi rakétáról, ami így már 25-35 kilométeres hatótávolsággal fog bírni.

Hamarosan elindulhat Oroszországban az ADS gépkarabélyok sorozatgyártása. A Tulai Fegyvergyárban fejlesztett fegyver érdekessége, hogy használható víz alatt is, így elsősorban a harci búvárok számára vásárolhatnak belőle a megrendelők. A 60 centiméteres hosszúsággal rendelkező, bullpup felépítésű fegyvert az APS gépkarabélyok leváltására alkották meg és a tervezők szerint pontossága az AK-74-es gépkarabélyhoz hasonló, továbbá a 40 milliméteres gránátvető és az optikai irányzék utólagos felszerelhetőségét is megoldották. A 4,6 kilogrammos ADS gépkarabély tűzgyorsasága 700 lövés percenként, célzott lőtávolsága 500 méter, a felszínen is használatos 5,45x39 milliméteres lőszerének 16 grammos lövedéke víz alatt 5 méterrel 25 méterre, míg 25 méteres mélységben 18 méterre jut el.

Törökországban is lőfegyverektől hangos a média, ugyanis a hadsereg január 11-én átvette az első 500 darab MPT-76-os automata puskáját. Az állami tulajdonban lévő Machines and Chemical Industries Board-nál készült lőfegyverből az évek folyamán 35000 darabot vásárolnak meg, ezekből a haditengerészet és a csendőrség is fog kapni. A gyártásba 15000 darabos mennyiség elejéig a magántulajdonú KaleKalip is bekapcsolódik. A török automata puska az öregedő Heckler&Koch G3-ok utódja lesz. A 4,1 kilogrammos fegyver hossza 92 centiméter, csőhossza 41 centiméter. A 22 millió dolláros állami költségvetésből fejlesztett MPT-76-os első példányait még Mehmetçik-1 névvel és  5,56×45 milliméteres NATO lőszert tüzelve bocsátották csapatpróbára 2008-ban. A lövedék kis teljesítménye nem nyerte meg a katonák tetszését, így egy nagyobb, 7,62×51 milliméteres NATO lőszert alkalmazó verzió került kifejlesztésre. Ezekből 200 darabot még 2014-ben adtak át a katonáknak, akik kellően pontosnak, kevés karbantartást igénylőnek, hideg, meleg, poros körülmények között is megbízatónak találták a fegyvert. Ebben az évben 19500 darab MPT-76-os automata puska átadását tervezik.

Első alkalommal történt meg a Babur-3-as csapásmérő robotrepülőgép víz alóli sikeres indítása Pakisztánban január 9-én. Az Indiai-óceánon végrehajtott teszt egy öt évvel ezelőtt elindult olyamat jelentős mérföldköve. Ugyanis a haditengerészet vezetése 2012-től kezdődően szeretett volna megalkotni egy tengeralattjáróról indítható, nukleáris robbanófejjel felszerelt robotrepülőgépet a hazai gyártású Hatf VII (Babur) alapján. A 600-750 km-es hatótávolságú robotrepülőgép létrehozásához legalább két, 1998-ban afganisztáni célpontok ellen indított, ám pakisztáni területen a becsapódás után is viszonylag épségben maradt RGM/UGM-109 Tomahawk robotrepülőgép maradványait használtak fel. A terv felettébb nagy kihívást támaszthatott a fejlesztést végzők elé, ugyanis Pakisztán egyik legnagyobb fegyverszállítója, az Egyesült Államok, nem nyújtott technológiai segítséget, míg a Kína gyaníthatóan nem tudott, hiszen ők nem jeleskednek ilyen kategóriájú fegyverek fejlesztésében. A 450 kilométeres hatótávolságú Babur-3-as, mely a szárazföldi indítású Babur-2-en alapul, navigációs rendszerében megtalálható a GPS és az infravörös képalkotó rendszer is, éppen ezért a körkörös szórása 3 méter körül van.

Kereskedelmi műholdak felvételei szerint egy kínai nukleáris meghajtású vadász-tengeralattjáró tartózkodott a pakisztáni Karacsi kikötőjében 2016-ban. A felszíni egység kíséretében horgonyt vető kínai egység, indiai források szerint, az egyik legmodernebb volt.

India hat megrendelt KALVARI-osztályú (francia SCORPENE-osztály) tengeralattjáróból már a második is vízre került a Mazagon hajógyárban január 12-én. A KHANDERI nevet viselő tengeralattjáró a tervek szerint még ebben az évben átadásra kerül az indiai haditengerészet számára. Testvérhajója, az elsőnek elkészült KALVARI (S 50), jelenleg a tavaly május elsején elkezdődött tengeri teszteken vesz részt, várhatóan ez év első felében lép majd szolgálatba, pedig már 2012-ben át kellett volna adni a 2005-ben létrejött szerződés szerint. Az öt éves csúszásban lévő P-75I tengeralattjáró-beszerzési projekt így 2020-ra válik teljessé a darabszámokat illetőleg, de az elvárt képességek tekintetében talán még később, hiszen az utolsó két tengeralattjáró anyagi megfontolások miatt a levegőtől független meghajtó rendszer nélkül fog megépülni. Igaz, ezt a későbbiek során is be lehet majd szerelni. A legújabb információk szerint kilenc hónaponként várható egy-egy újabb egység elkészülte, így viszonylag rövid idő belül növekedésnek fog indulni a tengeralattjáró flotta, ami 15 év alatt a balesetek és kivonások miatt 5 egységgel tud kevesebbet felmutatni. A még szolgálatban álló 13 tengeralattjáró üzemképességi mutatója is igen alacsonyan van, 50% körül ingadozik.

December végén megérkeztek Kínába a Szuhoj Szu-35-ös Flanker vadászbombázók. Az egyik legkorszerűbb orosz repülőgéptípus négy példányát egy Iljusin Il-76TD-90VD teherszállítógép kísérte el a hosszú útra. A 2 milliárd dollárért megvásárolt gépek 24 példányát érintő legérdekesebb információ az, hogy ezek lehetnek az utolsó külföldről beszerzett harci gépek, mivel a kínai hadiipar képes hasonló, vagy jobb mutatókkal rendelkező eszközök előállítására, helyi médiaforrásoknak nyilatkozó bennfentesek szerint.

Külföldi piacra szánt új páncélvadászt mutatott be a kínai Norinco. Az ST2-es jelzésű páncélos az évek óta nem gyártott YW534 (Type 89) páncélozott szállító harcjárművön alapul. Ennek egy futógörgővel meghosszabbított alváza és a test hátsó részén elhelyezett torony vonalában kisebb dőlésszögű páncéltesttel ellátott módosítása jelenti az alapot. A háromfős személyzetű toronyban egy csőszájfékkel és füstgázelszívóval ellátott 105 milliméteres löveg került beépítésre. A személyzet negyedik tagja, a vezető a páncéltest mellső részében elhelyezett dízelmotortól balra foglal helyet. Az ST2-es 32 lőszert képes szállítani, maximális lőtávolsága 5000 méter, lövedékével legfeljebb 650 milliméteres homogén acélpáncél átütésére képes.

Tajvanon sikeresen tesztelték a Hsiung Feng 3-as hajók elleni robotrepülőgép megnövelt hatótávolságú változatát. A Hsiung Feng 3-asok kifejlesztésével elsősorban a kínai hordozó ellen próbálnának meg védekezni a szigetországban. Egy 400 millió dolláros fegyvervásárlás keretében már legalább 120 Hsiung Feng 3-as robotrepülőgéppel erősítették meg a flottát. A francia eredetű LAFAYETTE (helyi jelölés KANG DING-osztály) és a régi amerikai eredetű KNOX-osztályba (helyi jelölés JANG CSI) tartozó fregattok mellett, a nyolc CSENG KUNG-osztályú (licenc alapján helyben épített OLIVER HAZARD PERRY-osztály) fregattok fegyverzetében, valamint a lopakodó kialakítású HUA KUANG VI-osztályú rakétás gyorsnaszádokon is megjelentek a Hsiung Feng 3-as hajók elleni robotrepülőgépek. Továbbá elkészítették a szárazföldről indítható változatát is, ennél négy indítókonténert helyeztek el egy nyerges utánfutón. Az utánfutót a holland DAF licence alapján Tajvanon gyártott kamion mozgatja közúton. A 6,1 méter hosszú, 1,5 tonnás, 180 kg-nyi harci résszel rendelkező Hsiung Feng 3-as hajók elleni robotrepülőgép a hangsebesség kétszeresével száguld és hatótávolsága 150 kilométer. Az új verzióról úgy tartják hatótávolsága immáron elérte a 400 kilométert is.

A Csendes-óceán túlpartján tesztindításra készülnek, méghozzá a Boeing AGM-84 Harpoon légi indítású hajók elleni robotrepülőgép, szintén megnövelt hatótávolságú változatával. A Block II+ER modifikáció segítségével majd kétszer nagyobb távolságról válik majd lehetővé a felszíni célpontok elleni támadás elindítása. A nagy előnye az lesz, hogy a hatótávolság megnövekedését a harci rész és az üzemanyagrendszer módosításával érték el. Ennek köszönhetően a régebbi Harpoon Block 1C verziók is olcsón átalakíthatók lesznek Block II+ER verzióra.

Átvette 50. Boeing P-8A Poseidon tengeri járőrgépét is az amerikai haditengerészet. A típusból eddig 117 példányt vásárolt meg az amerikai flotta, ezekkel 2019-re nyugdíjba küldhetik a Lockheed P-3C Orion tengeri járőrgépet.

Az amerikai védelmi minisztérium engedélyezte a Raytheon SM-6 (Standard Missile 6) légvédelmi rakéták eladását különböző nemzetközi ügyfelek számára. A rakétát elsősorban az AEGIS légvédelmi rendszerrel felszerelt cirkálók és rombolók fegyverzetébe szánták. Megalkotásánál a jól ismert SM-3-as légvédelmi rakétát kombinálták a repülőgép fedélzeti AIM-120 AMRAAM aktív önirányítású légiharc-rakéta fedélzeti rendszerével. Az SM-6-os gyártósora számára egy új, 75000 négyzetméteres gyárat is felhúztak az alabamai Huntsville-ben. Az amerikai haditengerészet részére eddig már több mint 300 SM-6 Block I-es légvédelmi rakétát adtak át. Idén a műholdas navigációs rendszerrel, valamint szoftvermódosítással és egyéb továbbfejlesztésekkel ellátott SM-6 Block IA repülési tesztjeit szeretnék végrehajtani, majd 2018-tól már gyártásba is venni.

 

NETARZENÁL GALÉRIA

 

Panavia Tornado IDS.

McDonnell Douglas RF-4C Phantom II.

Eurofighter EF-2000 Typhoon FGR.4.

Boeing F/A-18F Super Hornet.

Szuhoj Szu-25K.

Sikorsky MH-60R Sea Hawk.

Dassault Mirage F1EQ5.

MiG-31BSzM.

General Dynamics F-16AM Fighting Falcon.

Pilatus PC-21.

Boeing F/A-18E Super Hornet.

Saab AJ37 Viggen.

McDonnell Douglas AV-8B+ Harrier ll.

Jakovlev Jak-24U.

2017.01.07

2017.01.07. 06:13

Szlovákia a tervezetthez képest később veheti át C-27J Spartan taktikai szállítógépeit. Az első példányt még a 2016 év vége előtt át kellett volna adni, de ez nem történt meg, állítólag a gyártó (immáron Leonardo) hibájából. A 2008-ban záródott tárgyalások során az eredeti 34,5 millió eurós gépenkénti árat a szlovákoknak sikerült lejjebb alkudni, de a típusváltás nem sikerült zökkenőmentesre, hiszen a hazánkban is szolgálatban álló Antonov An-26-os szállítógépek közül az utolsó is kivonásra került üzemidejének végéhez érve, 2016. február 4-én. A módosított időpontban ez év végéig az első, míg jövő év elejei időpontig a második Spartan átadása szerepel.

Kellemes bejelentéssel zárta a múlt évet a svájci Pilatus repülőgépgyár. Összesen ugyanis 21 darab Pilatus PC-21-es típusjelzésű légcsavaros kiképzőgép megrendelését véglegesítették december 30-án. Ezek közül 17 a francia légierő állományába kerül a Dassault Rafale vadászbombázók pilótáinak képzését segítendő. Így már 8 légierő adott megrendelést az igen korszerű kiképzőgépre. Másik két-két példány a Boscombe Down-ban székelő brit birodalmi tesztpilóta képző iskola állományába, illetve a jordán királyi légierőhöz kerül. Angliában a Hawk T.1 és az Alpha Jet sugárhajtású kiképzőgépek utódja lesz a légcsavaros svájci gép, jelentős megtakarítást hozva ezzel. Jordániában már ismerős a PC-21-es, ugyanis 8 darabot már megrendeltek belőle. Jordánia részére 2017 közepén kerülnek majd átadásra a gépek. Ezzel a 292,5 millió dolláros üzletnek köszönhetően már több mint 200, egészen pontosan 209 PC-21-re érkezett megrendelés.

Thaiföldön csúfos véget érni készül az ukrán T-84 Oplot harckocsik beszerzése. Az ázsiai állam még 2011-ben vásárolt 49 darab páncélost Kijevtől, 240 millió dollár ellenében. A gyártó azonban az időközben kitört fegyveres konfliktusnak köszönhetően nem volt képes tartani a szerződésben vállaltakat. A harckocsikat 2014 végéig kellett volna leszállítani a megrendelőnek, de 2016 végéig csak 20 darab került átadásra. A gyártó hibájából fennálló elmaradás miatt a szerződés módosításra került, így az új időpont 2017 októberére módosult, de 2015-ben egyetlen egy T-84-es sem készült el.Továbbá az átadott T-84-es harckocsik képességei messze elmaradtak attól, mint amit a gyártó ígért. Minden jel arra mutatott, hogy a T-84 Oplot nem fog a megrendelt darabszámban szolgálatba állni, így Bangkok más megoldás után volt kénytelen nézni. Ez pedig nem lett más, mint a kínai VT-4-es, vagy más néven MBT-3000. Ezt a harckocsit 2012 közepén mutatták be, mint külföldre is eladható terméket. Az MBT-3000-es a szintén exportra ajánlott MBT-2000-es, más néven VT-1A továbbfejlesztése. Ez utóbbi egyébként a kínai hadseregben rendszeresített Type 98/99-es harckocsikon alapul. No, ennyit a családfáról. Az MBT-3000-es erősebb, vízhűtéses, turbófeltöltős, elektronikus vezérlésű, 1300 lóerős, Kínában gyártott motorral és páncélzattal, valamint új felfüggesztéssel és futóművel lett ellátva. Erőátviteli rendszerként a hidromechanikus Ch1000B került beépítésre.

A teljesen digitális elektronikával ellátott MBT-3000-est műholdas navigációs rendszerrel, távirányítású géppuskával, a lövegirányzó és a parancsnok számára külön irányzórendszerrel lett ellátva.  Ez utóbbi lehetővé teszi, hogy miközben az irányzó célba veszi az ellenséget és tüzel, addig a parancsnok új célpontot keressen. A 49 tonnás MBT-2000-es képest némileg súlyosabb, immáron 51 tonnás MBT-3000-es legénysége 3 fő, 125 mm-es lövegéhez természetesen töltőautomata csatlakozik, teljesítmény-lóerő aránya 25 LE/t, hossza löveggel együtt 10,1 méter, szélessége köténnyel együtt 3,50 méter, magassága 2,40 méter. Legnagyobb közúti sebessége 67 km/h, hatótávolsága 500 km, fegyverzetét egy 7,62 mm-es koaxiális, valamint a már említett távirányítású 12,7 mm-es géppuska egészít ki. Lőszerkészlete 38 darab, ebből 22 a 8 lövés/perces tűzgyorsaságot garantáló töltőautomatában kerül elhelyezésre. 28 VT-4-es thaiföldi beszerzése már biztosra vehető, a továbbiakban ezt az állományt 49 darabosra szeretnék növelni.

Internetre feltöltött fotók alapján új tűnik Kínában rendszeresítésre került a ZTQ jelzéssel ellátott harckocsi. A külföld számára VT-5-ös jelzéssel gyártásra kész harckocsin a hegesztett acél páncél kiegészíthető további kompozit páncéllemezekkel és reaktív páncélzattal is, vagy akár mindkettővel, így a ZTQ (VT-5-ös) tömege elérheti a 33, vagy a 36 tonnát. A hidropneumatikus felfüggesztésű fotóművel rendelkező páncélos hossza lövegcsővel együtt 9,2 méter, szélessége 3,3 méter, magassága 2,5 méter. Az 1000 lóerős motorral mozgatott harckocsi fő fegyverzetét egy 105 milliméteres löveg alkotja, személyzete 3 fő. A löveg töltését automata végzi, a lőszerek elégő hüvellyel készülnek, az irányzó és a parancsnok számára külön-külön került beépítésre a nappal és éjjel egyaránt használható célzórendszer. A torony tetején egy távirányítású fegyverállványban nyert elhelyezést a 12,7 milliméteres nehézgéppuska. Az új harckocsiról az első képek még 2010-ben és 2011-ben láttak napvilágot. A páncélos alacsony tömege a széles lánctalpakkal kombinálva kellő mozgékonysággal ruházhatja fel a mocsaras terepen, így megfelelő utódja lehet az 1960-as években tervezett Type 62-es harckocsiknak.

Január elsején a partvonaltól mintegy 50 kilométerre a Japán-tenger felett repülő, a dél-koreai haditengerészethez tartozó Lockheed P-3CK Orion tengeri járőrgépről fegyverek potyogtak a vízbe. Reggel 6:10 perc körül ugyanis az őrjáratozást végző gép fedélzetén véletlenül aktiválták a fegyverek vészleoldóját, így három AGM-84 Harpoon hajók elleni robotrepülőgéptől, egy torpedótól és több mélységi bombától szabadult meg az Orion. Bár a környéken egy halászhajó tartózkodott, sérülés, vagy anyagi kár nem keletkezett. A flotta azonnal a térségbe vezényelt egy aknamentesítő hajót és egy kutatóhajót a fegyverek hollétének felderítésére.

Argentínában továbbra is napirenden van a légierő új, hangsebesség feletti repülésre képes harci gépekkel történő ellátása. Számos kitérő, vargabetű után most, 2013 után újra az izraeli Kfir Block 60-ok tűnnek befutónak. Igaz az akkori 12-18 darabos mennyiség helyet most 12-14 gép esetleges beszerzéséről szólnak a hírek. Az Israel Aerospace Industries Mirage III-as késői leszármazottját a létező legkorszerűbb elektronikával látja el, míg hajtóműve az amerikai exportkorlátozás alá már nem eső General Electric J79-es marad. A C.7-es Kfirek sárkányszerkezetét megerősítik, illetve több elemét kicserélik, így élettartamuk 8000 repült óra, vagy 40 év lesz. A pilótafülke szélvédőjét egy darabból készültre cserélik le és lehetőség lesz egy fix utántöltő csonk felszerelésére is.

Az orrkúp alá az AESA antennával ellátott Elta EL/M-2052-es fedélzeti rádiólokátor kerül beszerelésre. Ez több üzemmóddal, valamint SAR és ISAR képességgel is rendelkezik, egyidejűleg 64 célpontot tud nyomon követni égen, földön, vízfelszínen. A pilótafülkébe három, nagyméretű színes kijelzőn lesznek megjeleníthetők az adatok, de a pilóta számára integrálásra kerül a sisakkijelző is. Továbbá a Block 60-as fel lesz szerelve elektronikai önvédelmi rendszerekkel és Link 16-os adatátviteli rendszerrel is. Légi célok elleni fegyverzetét Derby és Python 5 légiharc-rakéták alkotják majd, a földi célok elleni precíziós fegyverzet irányítását a Litening célzókonténer segítheti.

Az esetleges eladásra mások is figyelnek, így például Nagy-Britannia, ahol 2014-ben személyesen a brit miniszterelnök, David Cameron kérte arra Izraelt, hogy adjon részletes tájékoztatást az Argentína számára eladásra felkínált IAI Kfir Block 60-as vadászbombázók képességéről. Angliában még élnek az 1980-as évek elején szerzett keserű tapasztalatok a Falklandi háborúról, így szeretnék elkerülni a Super Etendard és az Exocet rakéták által akkor okozott meglepetések megismétlődését. A Spanyolország által felkínált Mirage F1M gépek jelentősen lebutítva érkezhettek volna csak meg Argentínába, ugyanis a GPS nagyobb pontosságot garantáló kódjai csak a NATO tagok számára elérhetők.

Ugyanebből az okból kifolyólag nem tudták volna kihasználni a barát-idegen felismerő rendszer teljes képességét sem az argentinok, de az INDRA ALR-300-as besugárzásjelző eddig a spanyolok által kibővített adatbázisát sem kapták volna meg egy esetleges vásárlás után. Szintén gondot okozott volna az AN/ALE-40-es infravörös- és dipól csalikat kibocsátó berendezések csalival történő ellátása is, mivel az ezeket gyártó amerikai Tracor cég, 1999 óta a brit BAE csoport tagja, és Nagy-Britanniában egy 900 oldalas lista készült el a dél-amerikai ország számára eladni tiltott védelmi ipari termékekről.

Persze a használt spanyol vadászbombázók beszerzése is csak átmeneti megoldásnak lett volna jó, nagyjából a 2018-2020 körüli időpontig, mivel addigra már 35-38 évesek lesznek. Ekkor ezeket is ki kell majd vonni és újabb beszerzést kell megkezdeni a pótlásukra. Nagyjából pont ekkor kerülhettek volna kivonásra a franciák Mirage 2000-5F gépei, amik beszerzésük esetén a szükséges élettartam-hosszabbítás és nagyjavítás (és talán korszerűsítés) után újabb 10-15 évig biztosíthatták volna a légierő képességének fenntartását a jól ismert francia technika minimális változásával.

 

NETARZENÁL GALÉRIA

 

Northrop F-5E Tiger II.

Kawasaki XC-2.

Dassault Mirage 2000N.

Boeing F/A-18E Super Hornet.

MiG-29.

Sikorsky CH-53G.

Mitsubishi F-2A.

McDonnell Douglas QF-4E Phantom II.

Hawker Siddeley Nimrod MR.1.

Antonov An-26.

Grumman C-1A Trader.

Dassault/Dornier Alpha Jet E.

McDonnell Douglas F-15J Eagle.

Szuhoj Szu-22M4.

Lockheed F-104G Starfighter.

NHI NH90 NFH.

Boeing KC-135R Stratotanker.

Dassault Mirage 2000B.

North American F-100F Super Sabre.

Kawasaki P-1.

Lockheed Martin F-35A Lightning II.

Panavia Tornado GR.4A.

Transport Allianz C-160R.

Bell-Boeing CV-22B Osprey.

2016.12.31

2016.12.31. 06:49

Hollandia CV9035NL gyalogsági harcjárműveit aktív páncélzattal fogják ellátni a NATO országok közül elsőként. A 2009-től megkezdett és a 2012-ben befejezett szállításoknak köszönhetően 184 darabos mennyiségben szolgálatba állított BAE Systems CV9035NL gyalogsági harcjárművekből került kivonásra szám szerint 44 darab, már 2013-ban. A 35 milliméteres Bushmaster III-as gépágyúkkal felszerelt járművekre Észtország személyében találtak új tulajdonosokat. Az integrációt a BAE Systems fogja elvégezni, így az ő közreműködésükkel kerülnek majd felszerelésre az izraeli IMI (Israeli Military Industries) Iron Fist aktív páncélzata.

Várhatólag 2017 tavaszán fognak befejeződni az Aculeus LG lézeres félaktív vezérlésű rakétával végzett utolsó tesztek. A francia EC665 HAD (Hélicoptère d'Appui Destruction) Tigra harci helikopter fegyverzetében megjelenő, 68 milliméteres átmérővel rendelkező rakétát a Thales Group égisze alá tartozó TDA látta el az precíziós csapásmérésre képessé tevő fejrésszel. Az öt éve kezdett fejlesztés első részét 2013 januárja és áprilisa között zárták le, majd az indítási és eltávolodási vizsgálatokat 2016. július hónapjában hajtották végre. Több tízmillió euró ellenében Párizs több mint ezer rakétát vásárol meg, bevethetőségükre 2019-től lehet majd számítani. Az Aculeus LG súlya 8,8 kilogramm, és alig több mint 1,4 méter hosszú.

Nagy-Britanniában a Védelmi Minisztérium szerződést kötött a Rheinmetall, SUPACAT, Thales UK és BMT alkotta csapattal az FV4034 Challenger 2-es harckocsik korszerűsítése ügyében. A 24 hónaposra tervezett próbaidőre két prototípust kell elkészítenie a csapatnak 23 millió fontból. Az előre nem látható problémák kiküszöbölésére, további 7 millió fontot lehet felhasználni a brit védelmi minisztérium jóvoltából. A Rheinmetall vezette csapat elképzelése pár hete nyilvánosságra került. Ebben a parancsnok számára egy Seoss stabilizált elektrooptikai irányzék kerülne felszerelésre, amely egy harmadik generációs SAPHIR hőkamerát, egy lézeres távolságmérőt és egy nappali CCD kamerát foglal magába. A Seoss-t már használják is a Boxer gyalogsági harcjárművön. Természetesen a lövegirányzó számára is korszerűbb célzórendszer kerülne beszerelésre, tovább egy lézeres besugárzás-jelző alkalmazását is lehetővé tenné a korszerűsítés.

A harckocsi személyzete számára egy 360 fokos lefedettséget biztosító kamerarendszer is felszerelésre kerülne, ez szintén ismerős már, ugyanis a SAS rendszert a modernizált Leopard 2-es harckocsikra is felszerelték. A modernizált Challenger 2-es búcsút mondana a huzagolt csövű L30A1 120 milliméteres ágyúnak, melynek helyét az L/55-ös Rheinmetall 120 milliméteres sikertörténete venné át. Az osztott lőszert használó huzagolt csövű angol löveg a huzagolásból adódó 20-30%-al nagyobb felületnek köszönhetően alacsonyabb kezdősebességgel képes útjára indítani lövedékeit, de a cső anyagösszetételéből következően kevésbé tud ellenállni a lőportöltet okozta nyomásnak, mint az 1979-ben (!) bemutatott Rheinmetall L/44-es löveg.

A német löveghez egybeszerelt lőszert használnak, ami további módosítást igényel majd a toronyba történő beépítés során. Páncélzat tekintetében a modulárisan cserélhető rendszer kerülne bevezetésre hasonló védelmet biztosítva, de némileg könnyebb önsúllyal. A Rheinmetall AMAP fantázianevet viselő páncélzatát már alkalmazásba vették az indonéz, a lengyel és a szingapúri Leopard 2-es harckocsikon a Puma és a Boxer gyalogsági harcjárműveken, de az Iveco LMV járművön is. A nanoszerkezetű acélt, nano-kerámiát és kevlárt egyaránt az összetevői között tudó AMAP 68 tonna alatti tömeget eredményezne, ez pedig jótékony hatással lenne a lecserélésre nem kerülő 1200 lóerős Perkins Condor CV12 motorra. Természetesen a legalább 2035-ig szolgálatban maradó Challenger 2-ön az aktív páncélzat is megjelenne.

Svédországból is kapott megrendelést a BAE Systems a 2016-os év végén. Stockholm 68 millió dollárt szán 40 darab CV90-es gyalogsági harcjármű felszerelésére 120 milliméteres aknavetővel. A Mjølner aknavető (mely a skandináv mitológiában szereplő Thor isten kalapácsáról kapta a nevét) első példányai 2019 első negyedévében kerül átadásra.

Öt évvel a hajógyárba való megérkezése után újra szolgálatban van az orosz haditengerészet USZTYINOV MARSAL nevű SZLÁVA-osztályú cirkálója. A hajótest mellett a meghajtás és az elektronikai rendszer is alapos munkálatok alatt voltak a szeverodvinszki Zvezdocska hajógyárban.

Jordánia december 22-én vette át első 16 Marder gyalogsági harcjárművét. A német hadsereg feleslegessé vált készletéből félszáz Marder kerül a közel-keletre 2017 végéig.  Németországban a típus 1971-től állt hadrendben, azóta több korszerűsítésen is átesett. A Jordániába került példányok az Marder 1A3-as verzióba tartoznak, vagyis erősített páncélzattal rendelkeznek, tömegük 5,5 tonnával lett nagyobb. A test páncélzata így szemből 400 méterről is ellenáll egy 30 milliméteres gépágyú páncéltörő lövedékének, míg a 14,5 milliméteres nehézgéppuskának még közelebbről, azonban ez az erősítés a haspáncélzatra nem vonatkozik.

Kuvait 37 millió dollárértékben vásárol JDAM műholdas irányítókészleteket az Egyesült Államoktól. Ebben az összegben 750 darab irányítókészlet szerepel, 250-250 darabos egyenlő arányban elosztva 227 (GBU-38), 454 (GBU-32) és 907 (GBU-31) kilogrammos bombák számára.

Kuvait továbbá 1,7 milliárd dollárt költ el 218 M1A2 Abrams harckocsijának nagyjavítással egybekötött korszerűsítésére is. A harckocsik tornyára távirányítású fegyverállvány kerül majd felszerelésre, de új rádiók, erősített páncélzat és lövészdetektorok is a felszerelés részét fogják képezni.

Az első prototípus négy évvel ezelőtti felszállása után levegőbe emelkedett a második FC-31-es vadászbombázó is. A Shenyang repülőgépgyárban készült gép leginkább a törzs, a szárnyak és a függőleges vezérsík tekintetében különbözik az első példánytól.

Tokióban jóváhagyásra került a következő évi katonai költségvetés (42,5 milliárd dollár), ebben újabb hat Lockheed Martin F-35A Lightning II-es vadászbombázó beszerzésére elegendő összeg is megtalálható.

December 23-án az amerikai haditengerészet átvette a USS GARBIELLE GIFFORDS (LCS 10) fregattját. Az ötödik INDEPENDENCE-osztályú trimarán egység 16. olyan amerikai hajó, mely egy nő nevét viseli és 13. abban a sorban, ahol a még élő személyekről elnevezett hajókat tartanak nyilván. A hajó honi kikötője San Diego-ban lesz, ahová majd csak 2017-ben fog behajózni.

A szűk költségvetés ellenére mégiscsak korszerűsödni fognak az amerikai légierő Lockheed Martin F-16 Fighting Falcon vadászbombázói. Az elképzelés szerint a Raytheon Company növelné meg a fedélzeti számítógép képességét. A továbbfejlesztés eredményeképpen az ötödik generációt megközelítő számolási sebesség, ami a mostaninak több mint a kétszerese, és negyvenszer nagyobb tárolási képességű memória kerülne beépítésre.

December 22-én hajtotta végre első repülését az első helyben modernizált argentin C-130 Hercules (lajstromjele TC-61). Az első L-3 Communications által korszerűsített argentin C-130H Hercules teherszállító repülőgép a texasi Waco-ban még ez év júliusában készült el.  A dél-amerikai ország öt Hercules modernizációjára kötött szerződést az amerikai céggel 2011-ben. A többi négy példány esetében a modernizációt helyben, vagyis a Cordobában található FAdeA a (Fábrica Argentina de Aviones) üzemében fogják végrehajtani, az L-3 felügyeletével 2017 és 2019 között.

 

NETARZENÁL GALÉRIA

 

Northrop SRF-5A Freedom Fighter.

Dassault Mirage 2000C.

Boeing AH-64D Apache Longbow.

Eurofighter EF-2000 Typhoon.

Northrop YF-17A Cobra.

Dassault Mirage IIIS.

McDonnell Douglas CF-188A Hornet.

Szuhoj Szu-27 Flanker.

Dassault Rafale M.

Saab JAS-39C Gripen.

Dassault/Dornier Alpha Jet A.

Aerospatiale SA-342M Gazelle.

 

B.U.É.K.

2016.12.24

2016.12.24. 06:29

Szerbiába a következő év első felébe fog megérkezni hat darab MiG-29 Fulcrum harci repülőgép Oroszországból. Moszkva igen kedvező feltételekkel adott el fél tucat (egy MiG-29A /9.12A/, valamint három MiG-29S /9.13/ együléses vadászgépet, plusz egy pár kétüléses MiG-29UB /9.51/ oktatót) használt, de nagyjavításon és/vagy modernizáláson átesett gépet Belgrád részére. A Fulcrum-ok beszerzését Szerbia saját erőből valósítja meg, orosz, vagy más forrásból származó kölcsönt nem használ fel. Déli szomszédunk szintén orosz segítséggel jut hozzá 30 T-72 harckocsihoz és 30 BRDM-2 páncélozott felderítő járműhöz.

Ukrajnában a szovjet eredetű BMP-1-es gyalogsági harcjármű egy újabb, modernizált változatát mutatták be. A BMP-1UMD mozgatásáról egy 330 lóerős Deutz TCD2013 L64V dízelmotor gondoskodik. A régi torony helyére a korszerű digitális tűzvezető rendszerrel ellátott, távirányítású Stilet torony került, egy 30 milliméteres ZTM-2 (2A42) gépágyúval, egy szintén 30 milliméteres AGS-30-as gránátvetővel, egy 7,62 milliméteres géppuskával és két Barrier irányított rakétával felszerelve. A páncélvédelmet is erősítették, a BMP-1UMD személyzete továbbra is 3 fő és 8 lövész szállítására képes.

Olaszországban december 16. óta, a Taranto-Grottaglie repülőtéren folyik a Leonardo Finmeccanica SW-4 Solo forgószárnyas pilóta nélküli rendszerének további tesztelése. A 2013-ben elkezdődött fejlesztés mostani fázisában az olasz polgári légiközlekedési hatóság (Ente Nazionale aviazione Civile: ENAC) ellenőrzi a pilóta nélküli helikopter repülési jellemzőit és a repülések során alkalmazott eljárásokat mind normál, mind vészhelyzeti módokban. Az ellenőrzési folyamatba a Distretto Tecnologico Aerospaziale Pugliese is bekapcsolódott, mely szervezet 2009 óta kutatja az űr és egyéb technológiák más irányú felhasználhatóságát. Az önálló repülésre, valamint fel-és leszállásra képessé vált PZL-Swidnik SW-4-es helikopter felszereltsége lehetővé teszi a hírszerzési, megfigyelési és felderítési feladatok mellett az utánpótlás szállítását, mind a szárazföldi és tengeri környezetben egyaránt. A pilótás repülésre is képes SW-4 Solo fedélzetére a SAGE besugárzásjelző mellett az Leonardo Osprey AESA antennájú rádiólokátora került felszerelésre.

Hollandia öt Krauss-Maffei Wegmann (KMW) Leguan hídvető harckocsit szerez be. A 2019 és 2020 között megérkező Leopard 2-es harckocsi alvázán alapuló új járművek a kisebb teherbírású hídkészlettel (80 tonna a 60 tonnával szemben) rendelkező Leopard 1-es harckocsi alvázára szerelt Biber hídvető harckocsikat váltják fel.

Két évvel a francia után, a spanyol hadsereg is megkapta az első Block 2-es EC 665 Tiger HAD/E harci helikopterét. A december 13-án átadott forgószárnyas mellé december 31-ig további három fog még megérkezni. A Block 2es variáns már képessé vált a szárnycsonkok alatt póttartályok hordozására, ezáltal megnövelve a repülési idejét. Továbbá a hadihajók fedélzetéről is bevetésre indulhat, de Spike rakéták alkotta fő fegyverzetének alkalmazhatóságát is kibővítették, továbbá új szoftververzió fut a fedélzeti számítógépein és magas frekvenciás adatkapcsolat is beépítésre került.

Norvégia számára az amerikai külügyminisztérium jóváhagyta öt Boeing P-8A Poseidon tengeri járőrgép eladását. Az 1,75 milliárd dolláros beszerzés teljesítésére 2021 és 2022 között kerül majd sor. A tengeri járőrgépekhez már most, első körben 2000 darab AN/SSQ-125 szonárbóját rendelt meg Oslo.

A szállításban használatos 6 méteres konténer méreteinek megfelelő konténerbe szerte be a 120 milliméteres Nemo automata aknavetőjét a finn Patria. Természetesen a konténerbe az automata aknavető mellé az önálló működéshez szükséges összes rendszer beépítésre került, így teherautóval könnyedén új helyre szállítható és ott rögtön alkalmazható. A konténer szerkezete ellenáll a lövések okozta hátrarúgások erejének és 3 fős kezelőszemélyzet mellett még 100 darab aknagránát számára is helyet biztosít. A majdani megrendelő igénye szerint a konténerre további acél, vagy kerámia páncélzat is felszerelhető lesz a védelem fokozására, de atom, biológiai és vegyi szűrővel is ellátható lesz a légkondicionáló rendszer.

December 9-én befejeződött a finn légierő F-18C/D gépein a MLU 2 frissítési program. A patria által végzett, a földi csapásmérési képesség megteremtését célzó módosítás 2012-ben vette kezdetét és mind a 62 gépet érintette.

Oroszországban már folyik az ejtőernyős csapatok számára a következő generációt jelentő deszant-harcjármű tervezése. A BMD-5-ön jelentős változás lesz az, hogy az eddig hátul elhelyezett motortér a páncéltest elejébe fog kerülni. A páncélos 2A70 100 milliméteres lövegből, 2A72 30 milliméteres gépágyúból és 7,62 milliméteres PKTM koaxiális géppuskából álló fegyverzetét egy távirányítású toronyba szerelik majd.

Oroszország és India között véglegesítésre került az a megállapodás, melyben a BrahMos csapásmérő robotrepülőgépet hatótávolságának megnöveléséről volt szó. A majdan 600, de most még csak 300 kilométeres hatótávolságú fegyver összetevőinek 65 százaléka még Oroszországból származik, többek között a radar és a hajtómű is.

Indában a Hindustan Aeronautics Limited (HAL) 80 darab AESA antennával ellátott rádiólokátort és ugyanennyi darab repülőgép fedélzeti elektronikai zavarórendszert vásárolna a Tejas Mk 1A verziója számára. Több mint egy éve még csak 40-60 darabos megrendelést rebesgettek az indiai HAL Tejas Mk 1A jelölést viselő variánsára. Ez év novemberében azonban az India kormánya egy 83 darabra szóló megrendelést hagyott jóvá. A továbbfejlesztett Tejas Mk 2-es változat 2020 utáni megjelenésig eltelő időt egy új, átmenetinek tekinthető változat létrehozásával tervezik áthidalni. Ez a Tejas Mk 1A, aminek meghajtásáról az Mk 1-ben is használt General Electric F404-GE-IN20 hajtómű gondoskodik, orrába hosszú ideig egy Elta AESA antennájú rádiólokátort terveztek beépíteni.

Fegyverterhelése, manőverező képessége növekedik, mivel üres tömegét legalább 1000 kilogrammal csökkentik. Ennek jelentős részét az egyszerűbb, kevésbé robusztus futómű megalkotásával szeretnék el érni. Mivel a vásárlási szándék előtt az ajánlatkérést ejtik meg, így az eddig biztosnak tűnő izraeli megrendelés veszélybe került. A radarokból 24 darabot készen fognak átvenni, 8-at helyben építenek majd össze, míg a fennmaradó mennyiséget a HAL építené meg a gyártási technológiák átadása után.

Dél-Koreában befejeződött a Lockheed Martin F-16 Block 32-es vadászbombázók korszerűsítési programja. A modernizációt 2009-ben határozták el és a konkrét munkát 2013 októberében kezdték meg a 35 gép közül az elsőn. A 250 millió dolláros modernizáció után bevethetővé váltnak az egyik legújabb, 105 kilométeres hatótávolságú AIM-120C-7-es légiharc-rakéta is, a műholdas vezérlésű GBU-31 JDAM (Joint Direct Attack Munition) bombák mellett.

Ausztráliában a C-27J Spartan szállítógépek elérték a korlátozottan bevethető szintet december 16-án. A 10 megrendelt példányból eddig 4 került a távoli kontinensre, a RAAF Richmond repülőterén állomásozó 35. repülőszázad állományába. Az egység egyébként 2019-ben átköltözik majd az Amberley légi támaszpontra.

Az augusztusban végzett tesztek során még mindig túl erősnek bizonyult az F-35C és az F-35B pilóták számára éjszakai körülmények között a sisakkijelző megjelenítésében alkalmazott fényerősség. A darabonként 400000 dollárt kóstáló sisakkijelző problémájának orvoslása szoftveres beavatkozást igényel.

Vontatójárművel ütközött össze a Japánban található Kadena légibázison a 168.763 gyártási számú Boeing P-8A Poseidon tengeri járőrgép december 18-án. A VP-10-es század állományába tartozó példány az orrfutóján és a törzs elülső részén szenvedett sérüléseket, amelyek javítási költsége 2 millió dollár felett lesz.

December 19-én az Airbus Helicopter leszállította a chilei hadsereg a tizedik és egyben utolsó H125M Cougar helikopterét. A típust még 2008-ban rendelte meg a dél-amerikai ország, nyolc példányban. Ezek mellé további egy-egy forgószárnyasról született megállapodás 2013-ban és 2014-ben. Az átadott példányok a kiképzési, az egészségügyi evakuálási, a tűzoltási és a katasztrófavédelem egyéb területén végzett repüléseik során már túllépték a 10000 repült órát.

 

NETARZENÁL GALÉRIA

 

MiG-21bis.

Cessna T-37C Tweety Bird.

Chengdu J-10SY.

General Dynamics F-111E Aardvark.

Kawasaki T-4.

Lockheed Martin F-22A Raptor.

Airbus A400M Atlas.

McDonnell Douglas F-4C Phantom II.

Mitsubishi F-2A.

Boeing F/A-18F Super Hornet.

Szuhoj Szu-25K.

McDonnell Douglas AV-8B Harrier II+.

Dassault Mirage IIIRS.

Szuhoj Szu-30SzM.

McDonnell Douglas T-45C Goshawk.

Kawasaki XP-1.

 

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket!

2016.12.17

2016.12.17. 06:40

December 13-án a Leonardo-Finmeccanica átadta az olasz légierő első két P-72A tengeri járőrgépét. Az ATR 72MP-ből, (mely az ATR 72-600-as kereskedelmi repülőgépen alapul) olasz megrendelésre négy darabot gyártanak le a mára elavult Breguet Atlantic gépek felváltására 2020-ig. A hat és félórás repülési időre képes P-72A kutató-mentő, és megfigyelő feladatokra kerül felhasználásra.

Németországban a 177 darabos 1A8-as szintre korszerűsített Fuchs páncélozott szállító harcjármű mellé további 90-et korszerűsítenek. A 135 millió eurós szerződést természetesen a Rheinmetall nyerte el. A lövedékek és repeszek mellett a jármű alatt robbanó aknák elleni védelemmel egyaránt megerősített 1A8 verzió újabb példányai 2017 és 2020 között kerülnek átadásra.

A különleges műveleti erők számára átalakított NHIndustries NH90TTH variáns kifejlesztési lehetőségeiről és igényéről folynak tárgyalások a gyártó és öt rendszeresítő ország (Ausztrália, Franciaország, Németország, Olaszország és Új-Zéland) képviselői között. Eme változat létrehozásának ötletét elsőként Ausztrália és Franciaország támogatta, az ő elképzeléseik szerint a padlón egy jókora nyílás kerülne kialakításra a gyorsköteles ereszkedés végrehajtására, valamint a törzsön lévő legutolsó ablak méretét növelnék meg, hogy ott egy géppuska elhelyezhető legyen.

Egyiptom december 12-én átvette első Type 209/1400-as osztályú tengeralattjáróját. A S41-es jelzést viselő egységet, három testvérhajójával együtt még 2012 augusztusában rendelte meg Kairó a ThyssenKrupp Marine Systems-től, ahol hosszú ideig nem közöltek semmit sem a gyártásba vett tengeralattjáró jövőbeli tulajdonosának kilétéről. A 30 fős legénységgel hajózó, lemerülve 1594 tonna vízkiszorítású, 62 méter hosszú, 6,2 méteres átmérőjű törzzsel rendelkező egységek fegyverzetében a huzalvezérlésű DM2A4 Seehecht, exportra SeaHake mod4 néven kerülő torpedók mellett az amerikai UGM-84L Harpoon Block II hajók elleni robotrepülőgép is megtalálható lesz.

Ez utóbbiakból eddig 20 éles, valamint két oktatásra szolgáló példány mellett tároló és szállító konténerek, pót- és cserealkatrészek, logisztikai támogatás és vizsgálati eszközök, oktató és műszaki dokumentáció és a személyzet képzése is megvásárlása került 143 millió dollár értékben. Napjaik egyik legkorszerűbb, nem nukleáris meghajtású egységei a kínai gyártású, bár több, korszerű nyugati felszereléssel és fegyverzettel ellátott Type 033-as ROMEO-osztályú tengeralattjárók pótlását fogják szolgálni.

Megérkezett Szaúd-Arábiába az első négy Boeing F-15SA (Saudi Advanced) vadászbombázó. A nagyjából 12 hónapos késében lévő fejlesztés első kézzel fogható darabjai körül kettő vadonatúj gyártású példány (12-1006 és 12-1010) mellett kettő régebbi gép (93-0857 és 93-0899) alapos modernizáláson átesett példány volt. A két további felfüggesztési ponttal, erősebb hajtóművekkel és Raytheon AN/APG-63(V)3 AESA antennájú rádiólokátorral, valamint számos más továbbfejlesztéssel ellátott változatból Rijád terveiben 152 példány (84 új és 68 felújított) rendszeresítése szerepel.

Némi kis repüléstörténeti megemlékezés: december 11-én volt 30 év annak, hogy első alkalommal emelkedett a levegőbe a McDonnell Douglas F-15E Strike Eagle vadászbombázó. Az F-111-es pótlására szánt típus az elmúlt évtizedekben fényesen beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

A 2017-es évben elkezdődő teszteken résztvevő 16 prototípus közül négyet már megkapott az amerikai tengerészgyalogság a BAE Systems által gyártott páncélozott szállító harcjárművéből. A kétéltű létrehozására, mellyel a tengerészgyalogság ACV tenderén indultak, a BAE Systems összeállt az olasz Iveco Defence-el, mely a kiindulási alapot biztosította. Az 13 lövész szállítására képes 3 fős legénységű ACV 1.1 kétéltű 700 lóerős FPT Industrial Cursor 16 motorjával kiválóan elboldogul a homokos tengerpartokon is. A bőrnyakúak kegyeinek elnyerésért a SAIC társult a Singapore Technologies Kinetics (STK) vállalattal így a Terrex 2-es továbbfejlesztett variánsa lesz az olasz eredetű jármű kihívója.

 

NETARZENÁL GALÉRIA

 

Rockwell B-1B Lancer.

Dassault-Dornier Alpha Jet 1B.

Northrop F-5E Tiger II.

English Electric Lightning F.6.

McDonnell Douglas F/A-18C Hornet.

Embraer A-29B Super Tucano.

General Dynamics F-16BM Fighting Falcon.

Hawker Hunter F.58.

Grumman F-14B Tomcat.

Saab J35J Draken.

McDonnell Douglas AV-8B Harrier II+.

Aerospatiale SA-365F Dauphin 2.

LTV A-7B Corsair II.

Korea Aerospace FA-50PH Golden Eagle.

Westland Wessex HC.2.

2016.12.10

2016.12.10. 06:40

December 8-án végrehajtotta első repülést a német haditengerészet részére gyártott első NHIndustries NH90 Sea Lion (Oroszlánfóka) haditengerészeti helikopter. A Sea Lion a német haditengerészet részére készül, de a változtatások leginkább csak a kommunikációs és a navigációs rendszereket fogják érinteni. Az 1,4 milliárd eurós értékben beszerzésre kerülő forgószárnyasok 2019 és 2022 között kerülnek majd a Nordholz haditengerészeti légibázisra. A gépek nem csak a Westland Mk.41 Sea King gépek utódjai lesznek, hanem kiterjedt tengeralattjárók és hajók elleni felszereltségüknek köszönhetően a Lynx helikoptereké is.

Ez utóbbi két feladatkör lesz az, ami miatt az eddig tervezeteken felül további módosításokat is szükségessé fog tenni. Az első német haditengerészeti helikopter 2019. októberben történő átadása van tervbe véve. Németország terveiben továbbra is 18 új NHIndustries NH90 NFH helikopter beszerzése szerepel a haditengerészet számára. Berlin az utóbbi időben jelentősen csökkenteni kényszerült a megvásárlásra kerülő forgószárnyasok mennyiségét, de ez a lépés csak a szárazföldi erőket érinti. A Eurocopter dél-németországi Donauwörth-ben található üzemében a második Oroszlánfóka végszerelése zajlik, ez a következő év felére készülhet el. Az NH90 NFH (NATO Fregatt Helikopter) különféle felszereltségű példányait eddig öt ország állította hadrendbe, összesen 68 darabos mennyiségben és további 61 darabra van megrendelés. Ezek a helikopterek már több mint 30000 órát töltöttek a levegőben.

Spanyolországban a haditengerészet részére két Sikorsky SH-60F Seahawk helikoptert vásárolnak meg. A 42,7 millió dolláros beszerzést december 2-án hagyták jóvá az európai országban. Ezzel az Armada Española első két idősödő Sikorsky SH-3 Sea King lecserélése kezdetét vette.  Az NHIndustries NH90-es típusa is szóba került a vén tengeri királyok trónjának majdani tulajdonosaként, azonban a 2025-ig tartó kényszerű várakozást nem tartották elfogadhatónak a döntéshozók, így az amerikai típus lett a befutó. A Sikorsky SH-60B verziójából egyébként már megtalálható a haditengerészet kötelékében 12 példány.

Még éppen csak hogy megjelent Oroszországban a Buk-M3-as légvédelmi komplexum, a tervezést végző Almaz-Antey már a következő verzión dolgozik. Ebben az esetben is, akárcsak az M3-as variáns esetében, a rakétát fejlesztik tovább. Mint ismeretes az M3-on alkalmazott új fejlesztésű rakéta könnyebb, pontosabb, de nagyobb hatótávolságú, pedig geometriai méretei jelenősen kisebbek, mint az elődöké. Ezért immáron hat darab helyezhető el egy szállító-indító járművön. A jelentősen továbbfejlesztett képességű Buk-M3 már 70 kilométeres távolságig képes célpontok megsemmisítésére, a hírek szerint 0,9999 találati aránnyal és alkalmazható ballisztikus rakéták ellen is, 35 kilométeres magasságig.

A szárazföldi erőknél alkalmazott TOS-1A önjáró rakéta-sorozatvető részére is készül egy új rakéta. Az igencsak hatásos thermobarikus fejrész pusztító ereje az új, hatásosabb robbanóanyagnak köszönhetően nagyobb lesz, de a rakéta 220 milliméteres átmérője változatlan marad. Hossza viszont megnövekedik, egyrészt a harci rész miatt, (mely már eredetileg is a rakéta hosszának majd kétharmadát elfoglalta) másrészt a hatótávolsága miatt. Ugyanis, a jelenleg is alkalmazott MO-1.01.04M rakéta 6000 métere helyett az új rakéta már 10000 méterre is eljuthat, ennek köszönhetően az indítójármú kikerülhet az irányított páncéltörő rakéták hatótávolságából.

Egyesült Arab Emírségek jelentős harci helikopter beszerzési tervére rábólintott Washingtonban a Külügyminisztérium. A nagyjából 3,5 milliárd dolláros vásárlás során 37 Boeing AH-64E Apache Guardian, valamint a kiegészítő berendezések, képzés és logisztikai támogatás kerül értékesítésre amerikai részről. A helikopterekből csak kilenc lesz teljesen új gyártású, a maradék 28 nagyjavítás és modernizálás után fogja elérni a jelenlegi legpotensebb szintet és jelen pillanatban már az Egyesült Arab Emírségek felségjelzését viselik 1991-től, vagy 1994-től kezdődően. Az egykori A variánsokat 2009-ben építették át AH-64D Apache Longbow Blokk II változattá.

A térségben még Szaúd-Arábia az, amelyik jóváhagyást kapott a héten, egy hasonló értéket képviselő forgószárnyas beszerzésre. Rijád ugyanis 48 Boeing CH-47F Chinook szállító helikopter hadrendbe állítási kérelmével fordult a döntéshozókhoz. Ez az üzlet 3,51 milliárd dolláros bevételt jelenthet az USA számára.

Katarban próbál megrendelést szerezni a VBCI gyalogsági harcjárműre a svéd Volvo és a francia Nexter. A VBCI-ről az eddigi egyetlen megrendelőtől, a francia hadseregtől csak elismerő szavakat hallani, a külföldi piacokon azonban még nem tudta meg vetni 8x8-es kerékképletét. A közel-keleti állam, a csökkenésnek indult olajárak ellenére, 1 milliárd dollárt szán 200 darab gyalogsági harcjármű beszerzésére, amiből még további 400 darabot is megvásárolnának a későbbiekben. A megrendelés elnyerésére a másik esélyes, a számos országban rendszeresített finn Patria AMV. Egyébként a svédek úgy kerültek a képbe, hogy a VBCI létrehozásában jelentős szerepet játszó Renault Trucks Defense Volvo érdekeltségi körbe tartozik és legfőbb hozzájárulásuk a fejlesztéshez a hajtáslánc és a futómű voltak. A VBCI gyártósorának a Párizsból érkező húsos megrendelések még évekig munkát adnak, de továbbiakat már csak a határokon túlról remélnek.

December 5-én a nigériai légierő számára átadták az első négy Pakistan Aeronautical Complex (PAC) Super Mushshak alapfokú kiképzőgépet. Az afrikai országból érkező megrendelést október 21-én jelentették be és eddig nyilvánosságra nem hozott értékben 10 gépet tartalmaz. A nigériai Kadunába egy Iljusin Il-76 fedélzetén érkezett meg a négy gép december 1-én. Hamarosan, várhatólag 2017 második negyedévében, tovább négy Super Mushshak is leszállításra fog kerülni, ezek azonban csak ideiglenes jelleggel kerültek az afrikai országba, míg a tényleges rendelésnek számító példányok elkészülnek, várhatólag a következő év második felére.

A fekete kontinensen másutt is gépbeszerzés történt, Kenya például három, az Egyesült Államokban már nem használt C-145A Skytruck szállító repülőgépet vásárolt meg. A lengyel PZL Mielec M28-at az USAF Különleges Műveleti Parancsnoksága (AFSOC) rendelte meg még 2009-ben 18 példányban és állította szolgálatba C-145A Skytruck/Combat Coyotes néven. 2015 júliusában azonban 11 példányt kivontak a szolgálatból és afrikai országok számára ajánlották fel megvételre. Kenya hat darabra tartott igényt, gépenként 9 millió dolláros áron, de Washington csak három példányt adott el számára. A C-145A gépekből eddig kettő-kettő került még Costa Rica, Észtország és Nepál tulajdonába.

Idestova 35 éve indították el Indiában a helyi harckocsifejlesztési-gyártási programot. Az Arjun harckocsi Mk I-es változatából 124 példány került rendszeresítésre, míg a továbbfejlesztett Mk II-es változatból szintén alig több mint 100 darabos megrendelésre van remény. Ezzel szemben az orosz T-90-es változataiból majd 1000-es nagyságrendű beszerzésről beszélnek. Tavaly újra alacsony szintre zuhant a helyi fejlesztésű Arjun MK I-es harckocsik hadrafoghatósága. A 124 páncélost, akárcsak pár évvel ezelőtt, ismét a kevés cserealkatrész döntötte le lánctalpáról. A helyzet megváltoztatásra már tavaly április végén felállítottak egy bizottságot, de a páncélos jó hírének ez az eset sem tett jót. Az izraeli Israel Aerospace Industries (IAI) által gyártott LAHAT páncéltörő rakéta integrációs programját az Arjun Mk II-es harckocsik esetében szintén felfüggesztették két évvel ezelőtt. A 13 kg-os LAHAT a harckocsi lövegéből indítható útnak és félaktív lézeres irányítással vezérelhető a maximum 8 km-re lévő célba. A továbbfejlesztett Arjun Mk II-es harckocsival végzett próbák során a 16 nagyobb és 56 kisebb változtatást felvonultató páncélossal mintegy 60%-os eredményt értek el. A legtöbb hiányosság a löveg tűzvezető rendszerében és az izraeli eredetű LAHAT csőből indítható páncéltörő rakétánál volt.

A lövések pontosságának növelését helyben orvosolják, azonban a LAHAT indítását követően megmaradó nagy mennyiségű füst esetében a gyártó, az Israel Aerospace Industries segítségét próbálták meg igénybe venni. Pótlására három éven belül terveznek kifejleszteni egy hasonló képességekkel bíró rakétát. Meg kell jegyezni, hogy Indiában az eddig elvégzett tesztek alapján elégedettek a helyi gyártású Arjun Mk II-es harckocsikkal. Tűzgyorsaságban, találati pontosságban felülmúlja a T-72-es, T-90-es harckocsikat, akárcsak mozgékonyságban, azonban 67 tonnás súlya nem teszi majd lehetővé a Pakisztánhoz közeli térségben történő alkalmazását. A térségre jellemző csatornák és folyók szabdalta terület és az itt található hidak teherbírása lehetetlenné teszi az Arjun Mk II-es hatékony alkalmazását. Így az esetleges pakisztáni páncélosokkal vívott harcok során az indiai T-72-esek és T-90-esek nem számíthatnak az Arjun-ok tűzerejére. Légi szállítása csak a C-17-es Globemaster III-asok segítségével valósítható meg. Mindezek miatt a 124 MK I-es mellett jelenleg csak 116 MK II-es beszerzésével számolnak Új-Delhiben.

Az Arjun Mk II-es egyik legfőbb erényének a lövegcsőből indítható izraeli eredetű LAHAT félaktív lézervezérlésű páncéltörő rakétát tartották, bár a helyi gyártású 120 mm-es löveghez – mely állítólag minden paraméterében felülmúlja a szovjet-orosz lövegeket - több, szintén helyi fejlesztésű lőszer bevezetése is várható. Az egyik ilyen a thermobarikus lesz, mely intenzív nyomáshullámmal fog pusztítani. A szintén helyi gyártású reaktiv páncélzat elemei azonosak lesznek a T sorozaton használtakkal, ezeknek állítólag jobbak a védelmi képességeik, mint a szovjet-orosz vetélytársaiknak. A védelem növelésében számítanak az izraeli Trophy rendszerre is, valamint jelentős mennyiségű aknakifordító ekét is beszereznek a harckocsik részére. Ezek (reaktív páncélzat + Trophy rendszer + aknakifordító eke) azonban jelentős, 3 tonnányi pluszsúlyt fognak jelenteni, éppen ezért az Mk II-esek felfüggesztését úgy módosították, hogy az megbirkózón a 70 tonnával is. Szintén az aknák elleni védelmet szolgálja az, hogy a vezető ülését sok páncélozott szállító harcjárműhöz, gyalogsági harcjárműhöz, az MRAP-ekhez hasonlóan a járműtest felső részéhez rögzítik a fenékpáncél helyett, az aknarobbanáskor keletkező sérülések csökkentése végett.

A megnövekedett tömeg miatt megváltoztatták a lánctalp szélességét és a sebességváltó áttételét is, ennek következtében az Mk I-es 72 km/h-s végsebességhez képest az Mk II-es végsebessége 58 km/h-ra csökkent. A módosított áttételezésből adódó nagyobb nyomatéknak köszönhetően azonban a változatlanul hagyott motor mellett javult a páncélos gyorsulása és nem emelkedett jelentősen az üzemanyag-fogyasztása. Negatívumként említhető viszont az Mk I-es és talán majd az Mk II-es estében is az alacsony legyártott mennyiségből adódó gyenge alkatrész ellátottság. Ezt a problémát megpróbálják orvosolni, bár ha további megrendelések nem futnak majd be az Arjun-okra a viszonylag kis mennyiség még okozhat majd gondokat a jövőben. A távlati tervekben az Arjun alvázán műszaki harckocsi, 155 mm-es önjáró tarack, illetve hídvető harckocsi is megvalósulhatna, ezzel jelentősen könnyítve az alkatrész ellátottságot. Az Arjun család jövőjét még sötétebbé teszi az a tény, hogy India a legújabb orosz T-14 Armata harckocsi iránt is érdeklődik, az izraeli Merkava Mk IV és az abból kifejlesztett Namer nehéz páncélozott szállító harcjárművel együtt.

Afganisztánba megérkezett a negyedik Mil Mi-24D Hind harci helikopter is Indiából. Az első három példány majd egy évvel ezelőtt érkezett meg új hazájába, ennek a negyediknek a késését az okozta, hogy az átadást megelőző nagyjavításhoz szükséges alkatrészek nem álltak rendelkezésre.

Dél-Koreában az északi testvérállam jelentette fenyegetés okán a következő évben tovább emelik a védelmi célú kiadások mértékét. A 4%-os növekedés számszerűen 34 milliárd dollárt jelent majd. Ez már 10%-os részt jelent az ország éves kiadásaiból.

Tajvanon 19 évvel a Dassault Mirage 2000-5 vadászbombázók megérkezése után még továbbra is terveznek a típussal. A gép képességeivel elégedettek a légierő vezetői, bár azt megjegyezték, az 56 példányos (47 együléses Mirage 2000-5EI, és 9 kétüléses Mirage 2000-5DI) flotta üzemeltetési költségei magasabbak, mint az F-16-os, vagy a helyi gyártású AIDC F-CK-1-es vadászbombázóké. A francia repülőgépek elektronikai korszerűsítése immáron négy éve várat magára, ugyanis Európában igen csak borsos árat állapítottak meg, ezt viszont a szigetországban nem vette be gyomruk, így elutasításra került. Meg kell említeni, hogy a fent említett két típus korszerűsítése nem okozott bonyodalmat. A közepes hatótávolságú MICA légiharc-rakéták alapos átvizsgálása szintén elérkezett, ezt viszont a helyi National Chung Shan Institute of Science and Technology bevonásával végzik el.

Bár a Lockheed Martin F-35 Lightning II-es vadászbombázók sok mutatója és képességeik az évek folyamán egyre csak emelkednek, de van egy terület, amiben még igen tekintélyes lemaradásban van típus, ez pedig az egy repült órára eső karbantartási igény. Jelenleg még 41,75 és 50,1 karbantartási munkaórát igényel egy repült óra, ami többször annyi, mint a legtöbb nyugati harci repülőgép által igényelt földi törődés. A másik szuperszonikus, lopakodó képességgel bíró típus, az F-22 Raptor esetében hasonlóan magas volt az egy repült órára eső karbantartási igény, de ez az idő előrehaladtával lecsökkent. Például 2008-ban még 18,1 óra volt, míg egy év elmúltával már csak 10,5 óra karbantartási időt igényelt egy levegőben töltött óra.

Mexikó haditengerészete december elsején a franciaországi Airbus Helicopter központban átvette harmadik és negyedik AS565MBe Panther, valamint második H225 Super Puma helikoptereit. Az AS565MBe, mely a korábbi AS565MB két, 1129 lóerős SAFRAN Ariel 2N gázturbinával, valamint modernebb elektronikával ellátott változata kutató-mentő feladatokat fog ellátni. Fegyverzetét mindössze két FN M3M 12,7 milliméteres nehézgéppuska alkothatja. 2014-ben Mexikó 10 AS565MBe Panther, valamint két H225 Super Puma helikoptert rendelt meg, ezeket 2018-ra adja át a gyártó.

Brazíliában gyaníthatóan idén sem fog véglegesen eldőlni két félbemaradt beszerzés sorsa. 2013 márciusában a KC-X2 tender végén a brazil légierő (Força Aérea Brasileira) számára került kiválasztásra két használt Boeing 767-300ER utasszállító repülőgép, melyeket a Israel Aerospace Industries (IAI) alá tartozó Bedek Aviation Group alakított volna át B767 MTTT (Multi-Mission Tanker Transport) variánssá, így egyaránt képesek lettek volna személy és teheráru szállítása mellett légi üzemanyag átadásra is. A második Boeing már a hazai TAP M&E Brazil bevonásával készült volna el, támogatva ezzel a hazai ipart. Gyaníthatóan anyagi okok miatt a szerződés aláírására eddig nem kerítettek sort, meghatározatlan időre felfüggesztették ezt a programot.

Az olimpiai játékok légvédelmét az Oroszországtól beszerzésre kerülő Pantsir-S1 (NATO-kód: SA-22 Greyhound) légvédelmi komplexumok is erősítették volna. Azonban a 2013-as kiválasztást nem követte a 12, német Rheinmetall által gyártott járművek alvázára szerelt Pantsir-S1-es beszerzéséről és 2015-ben történő leszállításáról szóló szerződés aláírása.

Az Egyesült Államok Külügyminisztériuma jóváhagyta Peru 178 darab General Dynamics Land Systems Stryker páncélozott szállító harcjármű megvásárolásáról szóló tervét. A páncélosokért 668 millió dollárt fizethet a dél-amerikai állam. Mind a 178 darab Stryker páncélozott szállító harcjármű fegyverzetét a távirányítású fegyverállványokba elhelyezett 12,7 milliméteres M2-es nehézgéppuskák fogják alkotni.

Chile hat darab Sikorsky S-70i Black Hawk helikoptert vásárol a chilei légierő (Fuerza Aerea de Chile) részére. A helikopter beszerzés tényét még augusztusban jelentették be, de a szerződés megkötésére csak most került sor. A 2018-ban megérkező forgószárnyasok mellé logisztikai támogatási csomag is jár, amely fedezi kopóalkatrészeket, de nyilvánosságra nem hozott beszerzési árban a pilóták és a karbantartó szakemberek képzése, a helyszíni műszaki segítségnyújtás és a földi kiszolgáló eszközök beszerzése is benne foglaltatik. A katonai és humanitárius feladatok ellátására egyaránt igénybe vehető Sikorsky gyártmány a Leonardo Helicopters AW149, a Eurocopter H215, a Korean Aerospace Industries (KAI) Surion, és a Mil Mi-17 Hip helikoptereket utasította maga mögé a kiválasztás során.

 

NETARZENÁL GALÉRIA

 

Panavia Tornado IDS.

Dassault Mirage F1M.

Sikorsky HH-60G Pave Hawk.

Mitsubishi X-2.

Eurofighter EF-2000 Typhoon.

General Dynamics F-16AM Fighting Falcon.

Westland WS-61 Sea King Mk.41.

Dassault/Dornier Alpha Jet E.

McDonnell Douglas F/A-18A+ Hornet.

Kawasaki C-1.

Northrop F-5E Tiger II.

Hawker Siddeley Buccaneer S.2B.

Airbus A400M Atlas.

McDonnell Douglas F-15C Eagle.

AIDC AT-3.

Karakorum K-8P.

Grumman Martlet I.

Korea Aerospace FA-50PH Golden Eagle.

2016.12.03

2016.12.03. 06:50

Romániában a légierő és a szárazföldi erőket érintő beszerzések, korszerűsítések után a haditengerészet is megkapta a magáét, vagyis bejelentették, hogy négy SIGMA-osztályú (Ship Integrated Geometrical Modularity Approach) fregattot vásárolnak a flotta részére. Az 1,1 milliárd dolláros kiadásból a hazai ipar is fog részesülni, mivel az egységek építését a Galatiban található hajógyárban fogják végezni. Méghozzá igen gyorsan, hiszen az első egység két és fél év múlva már vízen lesz. Bukarest minimálisan 30 évre tervez a fregattokkal, de ez a szolgálati idő meg is hosszabbítható lesz igény szerint. A kiválasztási procedúra igen alapos volt, ugyanis 13 különféle fregattot hasonlítottak össze és a négy igényeiknek legmegfelelőbb közül került ki a holland Damen csoport SIGMA terve. A megrendelő elképzelése szerint igen tág határok között (2000-től 2400 tonnáig terjedő vízkiszorítással) megépíthető SIGMA eddig csak Indonéziában és Marokkóban talált megrendelőre.

Washingtonban a külügyminisztérium jóváhagyta Lengyelország számára a Lockheed Martin AGM-158B JASSM-ER megnövelt hatótávolságú csapásmérő robotrepülőgépek eladását. Varsó 70 darabot igényelt a 920 km-es hatótávolsággal és 454 kilogrammos harci résszel bíró, Williams International F107-WR-105 gázturbina által mozgatott, műholdas irányítórendszerrel rendelkező fegyverből a Lockheed Martin F-16C/D Block 52+ Fighting Falcon vadászbombázói számára. A képzéssel, oktatóanyagokkal, tartalék alkatrészekkel, valamint tesztelésekre használható pár AGM-158B-vel együtt a beszerzés értéke 200 millió dollár körül lehet. Lengyelország még 2014–ben állapodott meg az Egyesült Államokkal a rövidebb, 370 km-es hatótávolságú AGM-158 JASSM (Joint Air-to-Surface Standoff Missile) csapásmérő robotrepülőgépek beszerzéséről. Ezek már a következő év első felétől bevethetővé fognak válni a lengyel F-16-ok által. Varsó terveiben egy 200 darabos JASSM/JASSM-ER mennyiség szerepel.

November 22-én, helyi idő szerint 11:10–kor, Szardíniától keletre az olasz a CARLO BERGAMINI (F 590) FREMM-osztályú fregatt első alkalommal indított ASTER 30-as légvédelmi rakétát. Az 5900 tonna vízkiszorítású, 139 méter hosszú, 19,7 méter széles általános célú fregatt 2011 júliusában került vízre, az észak-olaszországi Genovában található Fincantieri hajógyárban. Carlo Bergamini admirális a II. világháború végén volt az olasz flotta parancsnoka. Halála és parancsnoki hajójának a RÓMA csatahajónak a pusztulása már az olasz fegyverszünet után következett be, amikor is német Dornier Do-217-esek a rádióvezérlésű Fritz X siklóbombákat alkalmazva megtámadták az admirális által vezetett flottaköteléket. Bergamini admirális nevét már viselte egy 1960-ban épített fregatt. A Mirach 100/5 célgépre indított 450 kilogrammos, 4,9 méter hosszú, 180 milliméteres átmérőjű, több mint 100 kilométeres hatótávolságú ASTER 30-as harci rész helyett telemetriai adatokat gyűjtő és lesugárzó rendszerrel volt felszerelve, de a műszeres mérések alapján a megsemmisítési távolságon belül haladt el a célgép mellett. A következő indításra 2017 áprilisában kerítenének sort.

Nagy-Britanniában korszerűsíteni szeretnék a Challenger 2-es harckocsikat. A brit Honvédelmi Minisztérium 3 előzetes tervezetet bírált el az Armour (MBT) 2025 projekt első körében. A BAE System, General Dynamics, QinetiQ, Leonardo, Safran alkotta csoport a Rheinmetall, SUPACAT, Thales UK és BMT csapattal és a CMI Defence, KMW, RUAG, Lockheed-Martin UK, Elbit Systems tervezetével szállt szembe. Ez utóbbit azonban a döntéshozók igen hamar elutasították, így két fél maradt bent a második körben. A 24 hónapos tesztelésre két prototípust kell elkészíteni 25,8 millió euróból. Az előre nem látható problémák kiküszöbölésére, további 7,8 millió eurót lehet felhasználni a brit védelmi minisztérium jóvoltából. A Rheinmetall vezette csapat elképzelése nyilvánosságra került. Ebben a parancsnok számára egy Seoss stabilizált elektrooptikai irányzék kerülne felszerelésre, amely egy harmadik generációs SAPHIR hőkamerát, egy lézeres távolságmérőt és egy nappali CCD kamerát foglal magába. A Seoss-t már használják is a Boxer gyalogsági harcjárművön. Természetesen a lövegirányzó számára is korszerűbb célzórendszer kerülne beszerelésre, tovább egy lézeres besugárzás-jelző alkalmazását is lehetővé tenné a korszerűsítés.

A harckocsi személyzete számára egy 360 fokos lefedettséget biztosító kamerarendszer is felszerelésre kerülne, ez szintén ismerős már, ugyanis a SAS rendszert a modernizált Leopard 2-es harckocsikra is felszerelték. A modernizált Challenger 2-es búcsút mondana a huzagolt csövű L30A1 120 milliméteres ágyúnak, melynek helyét az L/55-ös Rheinmetall 120 milliméteres sikertörténete venné át. Az osztott lőszert használó huzagolt csövű angol löveg a huzagolásból adódó 20-30%-al nagyobb felületnek köszönhetően alacsonyabb kezdősebességgel képes útjára indítani lövedékeit, de a cső anyagösszetételéből következően kevésbé tud ellenállni a lőportöltet okozta nyomásnak, mint az 1979-ben (!) bemutatott Rheinmetall L/44-es löveg.

A német löveghez egybeszerelt lőszert használnak, ami további módosítást igényel majd a toronyba történő beépítés során. Páncélzat tekintetében a modulárisan cserélhető rendszer kerülne bevezetésre hasonló védelmet biztosítva, de némileg könnyebb önsúllyal. A Rheinmetall AMAP fantázianevet viselő páncélzatát már alkalmazásba vették az indonéz, a lengyel és a szingapúri Leopard 2-es harckocsikon a Puma és a Boxer gyalogsági harcjárműveken, de az Iveco LMV járművön is. A nanoszerkezetű acélt, nano-kerámiát és kevlárt egyaránt az összetevői között tudó AMAP 68 tonna alatti tömeget eredményezne, ez pedig jótékony hatással lenne a lecserélésre nem kerülő 1200 lóerős Perkins Condor CV12 motorra. Természetesen a legalább 2035-ig szolgálatban maradó Challenger 2-ön az aktív páncélzat is megjelenne.

Litvánia 168 amerikai gyártmányú M577-es páncélozott járművet vásárol meg Németországtól. Az M113-as páncélozott szállító harcjármű bázisán létrehozott, megnövelt szállítóterű variánst mozgó parancsnoki járműként is alkalmazható, de akár egészségügyi feladatok ellátására is képessé vált, felszereltségtől függően. A német hadsereg által tartós tárolásba helyezett M577-es páncélozott járművekért a balti állam 1,7 millió dollárt fizet. A páncélosok a 2017-es és a 2018-as évben kerülnek leszállításra több fázisban.

Oroszországban az Uralvagonzavod alá tartozó, Jekatyerinburgban található 19-es számú üzemben hamarosan minden eddiginél pontosabb, a nyugati szemmel is igen korszerű gyártósoron fognak 125 milliméteres lövegeket készíteni. A csökkentett hátrarúgású 2A46M5 125 milliméteres sima csövű löveg, mely egyaránt megtalálható a T-72B3-as, a T-90MSz, harckocsikon és a 2S25 Sprut-SzDM deszantharckocsin is, itt fog készülni. De legújabb orosz harckocsi, az T-14 Armata 2A82-1M jelű lövege is ebben az üzemben kerül majd előállításra, ennek a lövegnek elődjeként tekinthető a 2A46 család. A pontosabb fúrás (ez a 2A46M5-ös löveg esetében egy 6 méter hosszú cső előállítását jelenti) és az egyéb, szintén kisebb hibaszázalékkal végrehajtott gyártási (hegesztés, lézeres, vagy plazmás vágás) műveletek eredményeképpen a lövegek pontossága 15-20%-al is megnövekedhet az üzem vezetői szerint. Az alacsonyabb ütemű gyártás már a következő évben kezdetét veszi, természetesen az első példányok is ekkor készülnek majd el és kerülnek átadásra a hadsereg számára, míg a teljes gyártási kapacitást az üzem három év alatt fogja elérni.

Hamarosan befejezi az Algéria által megrendelt 100 darab Umkhonto légvédelmi rakéta előállítását a Denel Dynamics. A ThyssenKrupp Marine Systems GmbH épített két MEKO A-200-as fregatt, az ERRADII (910) és a HERRAD (911) fedélzetére kerülő 135 kg-os indulótömegű, 20 km-es hatótávolságú Umkhonto-IR rakéták 8000 méteres magassági jelentenek veszélyt a légi járművekre. Egységenként 32-32 rakéta helyezhető el a függőleges indítókban a fregattokon, ezekből fél másodperces időközökkel történhet az indítás. A 12-ről 20 kilométerre növelt hatótávolságú Umkhonto légvédelmi rakétával első ízben 2013 végén hajtottak végre lövészetet a dél-afrikai Overberg lőtéren. A rakéták számára a célpontok helyzetét és az indítás utáni szükséges korrekciókat a Reutech Radar Systems új RSR-320 3D-s rádiólokátorának segítségével biztosították az Umkhonto orrában elhelyezett infravörös érzékelők aktiválásáig. A még tovább megnövelt hatótávolságú Umkhonto légvédelmi rakéta lehet a következő közös fejlesztési program Dél-Afrika és Brazília között.

A hírek szerint a brazil haditengerészet részéről mutatkozik érdeklődés eme változat iránt. Ennek hatótávolsága már elérheti a 60 kilométert is. A 125 kg-os indulótömegű 12 km-es hatótávolságú Umkhonto-IR 2005 novemberében a VALOUR-osztályú fregatt, az SAS AMATOLA fedélzetéről indítva mutatkozott be a nagyvilágnak egy sikeres lövészettel. A Dél-Afrikában kilenc éve szolgálatba lépett légvédelmi rakétára elsők között a finnek figyeltek fel. Ők a balti szigetvilág környezetében jobban teljesítő MkII-es változatot hozták létre egy érzékenyebb infravörös kereső integrálásával. Az Umkhonto MkII jelenleg négy HAMINA-osztályú rakétás-gyorsnaszádon és két HAMEENNMAA-osztályú aknaszedőn áll hadrendben. Az MkII-es konténeres változata új radarokkal egyetemben fejlesztés alatt áll a hazai tengerészeti igények kielégítésére. 2008 májusától folynak a munkálatok a 2013 októberében tesztelt megnövelt hatótávolságú infravörös és a radarvezérlésű változat létrehozásán.

Egyiptom a 2011-ben megrendelt Lockheed Martin AN/AAQ-33 Sniper célzókontérek után idén igencsak koros LANTRIN navigációs és célzókontéreket szerez be az Egyesült Államoktól. Az első generációsnak tekintett AN/AAQ-13 navigációs (terep-követő radart és hőkamerát tartalmazó) és AN/AAQ-14 célmegjelölő konténerből 65 darab kerül majd a közel-keleti ország légierejébe, ahol majd 240 darab Lockheed Martin F-16 Fighting Falcon található meg.

Egy magánkézben lévő pakisztáni vállalat, a Blitzkrieg Defense Solutions bemutatta újfejlesztésű páncélozott járművét. A 8x8-as kerékképletű Hamza fejlesztését állítólag az országban végezték és nem szabad összekeverni a szintén innen származó, 25 milliméteres gépágyúval ellátott M113-as változattal, ami az Al-Hamza nevet viseli. A leginkább MRAP-nek, vagyis aknavédelemmel ellátott páncélozott szállító harcjárműnek tekinthető HAMZA motortere majd a második kerékjáratig tart, itt egy 600 lóerős erőforrás nyert elhelyezést. Ez a teljesítmény elkél, hiszen a jármű nagyjából 3 méter magas, tömege 30 tonna körüli lehet. A vezető mellett a jármű parancsnoka foglal helyet, utánuk az irányzó következik. Ő egy távirányítású torony fegyverzetét kezeli, ami akár 30 milliméteres gépágyút is magába foglalhat a párhuzamosított géppuska mellett.

A gyártó szerint ennek helyére egy 90, de akár 105 milliméteres löveggel ellátott torony is felszerelhető. A vezető és a parancsnok számára a tetőpáncélon egy-egy búvónyilás lett kialakítva, a Hamza elhagyására a vezető mögött, a jármű oldalán egy további található, míg a páncéltest hátulján a lövészek hidraulikával emelhető-süllyeszthető ajtaja található. A lövészek számára oldalanként öt-öt lövésbiztos ablak, illetve ezek alatt lőrések vannak. A lövészek a Hamza oldalának háttal ülnek, oldalanként öt-öt ülésben. A szállított lövészek száma tovább növelhető, így elérheti a 14 főt is, ez esetben viszont le kell mondani a lövészről, illetve a toronyról is. A V alakú fenékpáncélzat a 10 kilogrammos robbanótöltetet tartalmazó aknák hatását is elviselhető szintre csökkenti. Az oldalsó páncélzat pedig 200 méteren túlról nyújt védelmet az szovjet-orosz 14,5 millimétere nehézgéppuska B32-es jelű páncéltörő lövedékével szemben.

Végrehajtotta első repülését egy új hajtóművekkel ellátott Lockheed Martin C-130H Hercules taktikai teherszállító repülőgép. Az átépített gép a Wyoming-i Légi Nemzeti Gárda állományában található 153. Légiszállító Ezred kötelében repül. A számítások szerint a Rolls-Royce T56 Series 3.5-ös turbópropelleres hajtóművekkel ellátott gép üzemanyag felhasználása 12%-al fog javulni, míg a hajtómű hőmérséklete 100 fokkal lesz alacsonyabb, így a hajtóművek élettartamának növekedése további költségmegtakarítást tesz majd lehetővé. Amennyiben fent említett számadatok a valóságban is realizálódnak, a jövőben több régebbi Hercules kaphat majd új hajtóműveket. A Rolls-Royce T56 Series 3.5-ös turbópropelleres hajtómű nem teljesen ismeretlen az Egyesült Államokban, hiszen a hurrikánok légi megfigyelésére használt WP-3D repülőgép, mely a Nemzeti Óceán-és Légköri Hivatal égisze alatt repül, már több mint 3000 órát töltött a levegőben Rolls-Royce hajtóművekkel.

Chilében a Leopard 2A4-es harckocsik modernizálását fontolgatják. A dél-amerikai ország 2007-ben vásárolt 128 darabot a páncélosokból, majd ezt a mennyiséget először 140-re, később 172-re emelte. Az első módosítás, mely a jelenleg is használt Leopard 2A4CHL változatot eredményezte, a jelentős tengerszint feletti magasság okozta. Ilyenkor ugyanis, jelen esetben az Andok vonulatain történő haladáskor, jelentősen visszaesik a motorok teljesítménye, még a turbófeltöltők sem jelentenek tökéletes megoldást. A motorba jutó kevesebb levegő csökkenti az üzemanyag égési hatékonyságát és növeli az üzemanyag-fogyasztást, továbbá több hő keletkezik, amit a motor alkatrészei nem viselnek el következmények nélkül hosszú távon.

Így egyaránt csökken a motor, de a turbófeltöltő élettartama is. A Leopard 2-ben használt motorok gyártója, a német MTU, módosította az erőforrásokat, amik ennek köszönhetően már megbirkóznak az alacsony légnyomás és a magasabb hőmérséklet jelentette problémával. Amennyiben azonban mégis túlmelegedés veszélyeztetné a motort, akkor teljesítménye visszafogásra kerül. Most viszont egy átfogóbb korszerűsítést szeretnének végrehajtani, aminek következtében a hidraulikával működő rendszerek egy részér elektromosra cserélnék, moduláris páncélzattal növelnék a páncélvédelmet, korszerű digitális célzórendszert, rádiókat szerelnének be. A torony tetejére pedig egy távirányítású fegyverállvány kerülne felszerelésre.

 

NETARZENÁL GALÉRIA

 

Avro 698 Vulcan B.2.

McDonnell Douglas F-15J Eagle.

Aerospatiale SA-316B Alouette III.

Northrop F-5A Freedom Fighter.

Dassault Mirage 2000N.

Boeing Vertol CH-47D Chinook.

Hawker Siddeley RC800.

Szuhoj Szu-34 Fullback.

AgustaWestland MCH-101.

Boeing B-52H Stratofortress.

Dassault Mirage IIIDS.

Sikorsky CH-53G.

Hawker Siddeley Harrier GR.3.

Convair F-106A Delta Dart.

Helibras HM-1 Pantera.

2016.11.26

2016.11.26. 06:02

A német parlament várhatóan jóváhagyhatja ezen a héten a 2017-es szövetségi költségvetést, amely magában foglalja a kezdeti 2,5 millió eurós "tagdíjat", ami Németország részvételét jelentené az új multinacionális MRTT flotta létrehozásában. Az Airbus A330MRTT légi utántöltő és szállítógépeket használó nemzetközi alakulat gépeivel a befizető államok repülőgépeinek légi üzemanyag utántöltését végezné, a kifizetett repült óra arányában. Németország becslése szerint a tartálygépek repült idejéből szüksége lesz 4500 órára évente, ez mintegy 51 százaléka a 8800-re tervezett teljes éves repülési időnek.

Berlin azonban az ilyen jelentős részvétel (mely az alakulat tervezett teljes szolgálati ideje alatt elérheti az 1 milliárd eurót is) ellentételezéseként az szeretné elérni, hogy a gépek ne csak a hollandiai Eindhoven légibázison állomásozzanak, hanem megtalálhatók legyenek a németországi Köln-Bonn repülőtéren is és az egység irányítását végző törzsben is igen előkelő beosztásokhoz jussanak az ország egyenruháját viselők. Eddig Hollandia és Luxemburg írta alá a közös légi utántöltő alakulatot támogató egyezményt, míg Norvégia és Belgium fontolgatja az ajánlatot.

Fehéroroszországban már nyolc darabra növekedett a Jakovlev Jak-130-as kiképző és könnyű támadógépekből hadrendbe állt mennyiség. A feladatköri megnevezést teljes egészében kihasználják a volt szovjet tagköztársaság légierejében, így például már KAB-500-as irányított bombákat is oldottak a típusról. Továbbá a pilóták és a földi személyzet az autópályáról történő üzemeltetésben is jártasságot szerzett a Jak-130-al még éjszakai körülmények között is.

Érdekes adatok láttak napvilágot a francia parlamentben a légierő repülőgépeinek hadrafoghatóságáról. A modernizálásra kerülő Lockheed C-130 Hercules teherszállítók 14 példánya 2011-ig 72% feletti mutatóval rendelkezett, azonban ez 2015-re már 26,2%-ra esett vissza, ami 3-4 repülőgépet jelentett. A 36 éves átlagéletkorral rendelkező C-160 Transall szállítógépek esetében a rendelkezésre állás aránya 45,6%, de ez annak köszönhető, hogy 2011-től a 46 gépből már csak 24-et üzemeltetnek tovább, így jelentősen megemelkedett a pótalkatrészek mennyisége. A harci gépek tekintetében a Dassault Rafale 48,5% -os, a Mirage 2000D kétüléses csapásmérők 32,9%-os, míg a vadászváltozatok 45,6%-os hadrafoghatóságot tudtak felmutatni.

Izraelben a hírek szerint a következő évtől kezdik majd keresni a Sikorsky CH-53 Yasur nehéz szállítóhelikopterek utódját. Mivel elégedettek a fent említett típussal így az egyik befutó a megnövelt képességű CH-53K King Stallion lehet, főleg úgy, hogy a Sikorsky nemrégiben a Lockheed Martin tulajdonába került, mely az F-35-ös Lightning II-ek és C-130J Super Hercules-ek eladásával a közelmúltban tovább erősítette kapcsolatát Izraellel. Persze a konkurens Boeing-et sem kell leírni, hiszen a CH-47F Chinook igen potens gép. A 20-25 gépes beszerzésben ott lehet a V-22-es konvertiplán is, mely ár-képesség arányban igen figyelemreméltó gép, bár pontosan az ár miatt egyszer már kikerült az izraeli beszerzést végzők látóköréből.

Helyi médiajelentések szerint Marokkóba tengeri úton megérkezett legalább 12 darab azokból a 155 milliméteres M109A5-ös önjáró tarackokból, amiket az Egyesült Államokból vásároltak meg. A 70 darab használt, az amerikai haderőben már feleslegessé vált tüzérségi eszközök afrikai országba megérkezett darabszámát jelenleg még homály fedi. Marokkóban nem ismeretlenek az M109-ek, hiszen az elmúlt években 44 M109A1B, 78 M109A2, 22 M109A3, 40 M-109L47 és 4 M109A4 variánst vásároltak meg Belgiumból, Svájcból, Németországból és az Egyesült Államokból.

Elhagyta a Bell Helicopters Alabama államban lévő üzemét az első nagyjavított és élettartam-meghosszabbításon átesett kenyai UH-1H Huey helikopter. A kelet-afrikai állam 5, 1800 lóerős Honeywell T53-L-703 gázturbinákkal ellátott forgószárnyast vehet át, majd 52 millió dollár ellenében.

Indiában korlátozottan bevethető szintet értek el a helyben modernizált HAL (Hindustan Aeronautics Limited) Jaguar IS DARIN-III-as (Display Attack & Ranging Inertial Navigation) korszerűsítésen átesett változatok. A HAL által irányított DARIN-III-as program keretén belül a gépek új generátorokat kaptak, így a fedélzeti elektronika átalakítása előtt is megnyílt az út. Ezt ki is használták, ugyanis a Jaguar új fedélzeti számítógépet, repülési műszereket, új HUD-ot – az LCA Tejas-al megegyező típust - és a műszerfalra két többfunkciós kijelzőt, digitális videófelvevőt, új fedélzeti adatrögzítőt és inerciális navigációs rendszert, radar besugárzásjelzőt és rádióelektronikai ellentevékenységi rendszert kapott.

Szintén új a robotpilóta és a hajók elleni feladatra szánt Thompson-CSF Agave radarral ellátott IM változatok után az IS variánsok orrába is fedélzeti rádiólokátor kerül beépítésre (IAI Elta EL/M-2032), ami már egy több üzemmódú készülék. A szükséges orrkúp szintén hazai gyártmány, az első elkészült példányt még 2010 áprilisában adták át. Természetesen ezek a modernizálások maguk után vonják egyrészt a bevethető fegyverzet bővítését is, valamint a gép üres tömegének növekedését is. Ez utóbbira az új hajtóművek beépítése, a Honeywell Aerospace F125 IN sugárhajtóművek lettek a gyógyír. A Honeywell a nagyszámú hajtómű miatt (majd 300 darab) egy helyi üzemet is létesítene a zökkenőmentes kiszolgálás végett. A 2030-ig szolgálatban maradó modernizált Jaguar vadászbombázó képességeivel elégedettek az indiai légierőnél.

Indonézia megkapta első három AS565MBe Panther helikopterét. A 2014-ben rendelt 11 forgószárnyasból az utolsók 2018-ban kerülnek leszállításra. A típus feladat a tengeralattjárók elleni harc lesz és az erre specializált fedélzeti rendszereket a PT Dirgantara Indonesia fogja telepíteni.

Dél-Koreában egy kis kitérő után még mindig az Egyesült Államokból származó technológiával ellátva képzelik el a lopakodó jellemzőkkel bíró KFX gépet. Washingtonban már megtagadták az igen nagyra értékelt ipari titkokat képező rendszerek eladását az ázsiai ország számára, de Szöulban nem adják fel a reményt. Leginkább AESA antennájú rádiólokátorokat, célmegjelölő konténereket és rádióelektronikai zavaróeszközöket szeretnének a tengerentúlról beszerezni.

 

NETARZENÁL GALÉRIA

 

MiG-29GT.

General Dynamics F-111E Aardvark.

AIDC F-CK-1B Ching Kuo.

McDonnell Douglas F-4E Phantom II.

Hawker Siddeley Buccaneer S.2B.

CASA C-295M.

Lockheed Martin F-22A Raptor.

PZL-Swidnik SW-4 Puszczyk.

Sepecat Jaguar A.

Kellett Autogiro Company XO-60.

Chengdu J-10SY.

Bell-Boeing MV-22B Osprey.

Berijev Be-12 Csajka.

CASA C-101EB Aviojet.

2016.11.19

2016.11.19. 06:11

Egy november 14-én aláírt szándéknyilatkozat alapján, az amerikai Bell Helicopter a romániai Brassóban található repülőgépgyárban hozná létre kelet-európai javítóbázisát. Amennyiben Bukarest hamarosan elindítja a IAR-330 Puma helikopterek leváltását célzó tendert, úgy a Bell is a megrendelésért pályázók között lesz, az AH-1Z Viper és az UH-1Y Venom típusaival. A Bell a romániai megrendelés mellett reménykedik cseh, lengyel és magyar helikoptereket érintő beszerzésben is.

November elején megkapta első CZ806 Bren2 gépkarabélyait a cseh hadsereg. Prága 16,6 millió dollár értékben rendelt meg 2600 lőfegyvert. Ezekből 1900 darab 35,5 centiméter hosszú, míg a fennmaradó 700 darab 28 centiméter hosszú csővel készült el. A fegyverekhez a nappali és az éjszakai irányzékokon, tartalék alkatrészeken, szerszámokon kívül 800 darab cső alá szerelhető CZ805 G1-es 40 milliméteres gránátvetőt is beszereznek. A cseh fegyvergyárban készült és 2010-től a hazai haderő által 17678 darabos mennyiségben rendszeresített CZ805 Bren-t 2011-ben már Afganisztánban használták és itt sok észrevételt tettek a katonák. A hadszíntérre került fegyvert ért legfőbb kritikák a nagy tömeg, a nem megfelelő ergonómiai kialakítás és súlyponti helyzet, valamint a kissé komplikáltan takarítható gázrendszer volt.

A CZ806 Bren2 hosszúcsövű A1-es és rövidcsövű A2-es variánsán 0,5 kilogrammos tömegcsökkentést sikerült elérni, a felhúzókart a hátsó állásban is lehet rögzíteni, a markolatot a lövész számára két méretben lehet kedvezőbbé tenni és a tárkioldó is könnyebben kezelhetővé vált. Az elsütőbillentyű is kedvezőbb kialakítású lett, de a tűzváltókart már csak biztosított, egyes- és sorozatlövés állásba lehet állítani és a teleszkópikus tust is igény szerint lehet beállítani a lövész testméreteinek megfelelően. Persze ha már a CZ805-ös átalakítása vált szükségessé egy kicsit jobban utánanéztek a szükséges változtatásoknak, így sikerült a gyártási költségek csökkentését is elérni a CZ806 Bren 2-nél. Az átalakítások hátránya, hogy a teljes csereszabatosság a két fegyver között nem valósulhatott meg.

A Leonardo Finmeccanica bemutatta a SW-4 Solo forgószárnyas pilóta nélküli rendszerét. A fejlesztés még 2013-abn indult el az AgustaWestland égisze alatt. Az elképzelések valós környezetben történő teszteléséhez egy lengyel PZL-Swidnik SW-4-es helikoptert láttak el a személyzet nélküli repüléshez szükséges rendszerekkel. Az összesen 27 órányi repült időből és 22 szimulált hajófedélzeti leszállásból álló szakaszt három további részre bontották. Az első a beépített rendszerek ellenőrzésére szolgált, a másodikban egy repülőtéren haladó kamion által vontatott platformra kellett leszállnia a gépnek önállóan, míg a harmadikban a tenger feletti alkalmazhatóságot vizsgálta.

Ezekkel 2015-re végeztek, majd a brit haditengerészet robothelikoptert kereső programjára irányították figyelmüket. Ennek köszönhetően jött létre az SW-4 Solo forgószárnyas pilóta nélküli rendszer. A gép felszereltsége lehetővé teszi a hírszerzési, megfigyelési és felderítési feladatok mellett az utánpótlás szállítását, mind a szárazföldi és tengeri környezetben egyaránt. A pilótás repülésre is képes SW-4 Solo fedélzetére a SAGE besugárzásjelző mellett az Leonardo Osprey AESA antennájú rádiólokátora került felszerelésre.

Latin-amerikai túrára indult november 14-én a Leonardo-Finmeccanica C-27J Spartan taktikai szállítógép. Az olaszországi felszállást követő első hosszabb pihenő és képesség bemutató Panamában kerül megejtésre, majd Bolívia, Argentína és végül Brazília következik. A térségben nem ismeretlen a típus, hiszen a mexikói és a perui légierő színeiben már szolgálatba állt 4-4 példányban.

Spanyolország átvette az első Airbus A400M Atlas szállítógépét október 17-én. Az MSN 44-nek az összeszerelése tavaly októberben vette kezdetét, míg első repülését két és fél hónappal ezelőtt hajtotta végre. Madrid az eredetileg megrendelt 27 Atlas-ból mindössze 14-re tart igényt. Ezeket 2022-ig veszik át, a többit szeretnék eladni. A spanyol A400M-ek otthona a Zaragoza közelében lévő támaszpont lesz, ahol a Boeing 707-300 (helyi jelöléssel: T.17) C212 (helyi jelöléssel: T.12) CN235 (helyi jelöléssel: T.19) és C295 (helyi jelöléssel: T.21) gépek társaságában lesznek megtalálhatók.

Már a harmadik élettartam növelésen és korszerűsítésen is átesett Agusta-Bell 212 ASW helikopterét is átvehette a spanyol haditengerészet. A Sener és az INAER által elvégzett munkálatokat követően a pilótafülkébe színes kijelzők kerülnek az analóg műszerek helyett, tereptárgyakkal való ütközés veszélyére figyelmeztető TAWS rendszer és GPS segíti a biztonságosabb repülést, korszerűsítésre kerülnek a radarok és az infravörös kamerák, valamint a személyzet védelmére páncélzatot is beszerelnek. Az első két átalakított forgószárnyast 2015 decemberében és ez év márciusában adták át.

Oroszországban újra napirendre került a szovjet érából származó T-80BV harckocsik modernizációját követő hadrendbe állítása. Az első átépített példányok várhatólag a következő év elején fognak elkészülni. Az átépítés során a T-72B3 és a T-90MSz harckocsikban alkalmazott rendszerek kerülnének felhasználásra, mint például a Sosna-U két síkban stabilizált, hőkamerás célzórendszer, mely az irányzó és a parancsnok részére is tartalmaz éjjel-nappali képességgel rendelkező figyelőműszert. De egy korszerű reaktív páncélzat alkalmazásáról is szólnak hírek.

Izraelben két használaton kívül helyezett F-15-ösből készítettek egy használható példányt. A donorgépek közül a kétüléses Baz 2011 júniusában a Tel-Nof légibázisról végrehajtott felszállás során pelikánokkal ütközött, majd a leszállás során megrongálódott a törzs hátsó része. A rongálódás mértéke nem tette lehetővé a helyreállítást. A használható első részt leválasztották és felszerelték a már 20 éve az Ouvda bázison tárolt, leállított együléses 314-es lajstromjelű gép torzójára. A nemrégiben elkészült géppel, mely a 122-es lajstromjelet viseli, éppen az a pilóta hajtotta végre az első felszállást, aki a kétülésest is vezette utolsó útján.

Egy hónappal a tervezett időpont előtt fejezték be az INS VIKRAMADITYA repülőgép-hordozó karbantartási munkálatait a Kocsin hajógyárban. India délnyugati részén, az Arab-tenger partján fekvő város kikötője és hajógyára azért került kiválasztásra, mert a szárazdokkjának teherbírása képessé tette hordozó fogadására, bár a kikötő csatornáját a VIKRAMADITYA érkezése előtt kellő mélységűre, közel 14 méteresre kellett kikotorni.

Tajvan első két Lockheed Martin F-16-nak F-16V variánssá történő átalakítása már kezdetét vette az Egyesült Államokban, de a helyi Aerospace Industrial Development Corp (AIDC) is készülődik már az átalakítási munkálatok elvégzésére. Januárban az első négy gép már meg is érkezik a vállalathoz, ezek a rákövetkező évben készülnek el. Ez után venné kezdetét a teljes kapacitású átépítés, ami évente 25-28 F-16-ot érintene, így az összes példánnyal 2023-ra végeznének.

Még egy pilóta nélküli helikopterekről szóló hírt tartogatott ez a hét. Az Egyesült Államokban az Aurora Flight Sciences immáron a harmadik típust látja el a pilóta nélküli üzemet lehetővé tevő TALOS (Tactical Autonomous Aerial Logistics System) rendszerrel. Ugyanis a Boeing H-6U és a Bell 206 JetRanger után, egy már a valós élethez igen közelálló típus, a Bell UH-1H Huey kerül módosításra. Ugyanis célként a tengerészgyalogság részéről történő megrendelés áll, ahol a modernebb UH-1Y változatot tennék képesé a pilóta nélküli üzemre. Az Aurora Flight Sciences tervei szerint az átalakított UH-1H 2017-ben és 2018-ban fogja képességeit demonstrálni.

 

NETARZENÁL GALÉRIA

 

McDonnell Douglas F-15C Eagle.

Szuhoj Szu-27UB.

Eurocopter EC-665 Tiger HAP.

Canadair CT-133 Silver Star.

MiG-21PFMA.

McDonnell Douglas F-4G Phantom II.

Saab JAS-39C Gripen.

Airbus A400M Atlas.

NHI NH90NFH.

General Dynamics F-16BM Fighting Falcon.

Dassault Mirage F1CR.

Westland WS-61 Sea King Mk.41.

2016.11.12

2016.11.12. 06:13

Az ukrán Motor Szics, mely a világ egyik legnagyobb repülőgép- és helikopter-hajtóműveket, valamint erőművi gázturbinákat gyártó vállalata, engedélyezte több gázturbinájának Kínában történő gyártását. A Szecsuán tartományban létesített üzemben fognak elkészülni a D-136-os (Mil Mi-26) az MS-500V, az TV3-117VMA-SBM1V (Mil Mi-8/17) helikopterekben használatos gázturbinák. De a repülőgépek levegőbe emelésére szolgáló típusok közül is került gyártási jog a kínaiakhoz. A D436-148FM (An-148), a D-18T (An-124 és An-225), az AI-222 (Jak-130) és a D-27 (An-70) tartozik ebbe a kategóriába.

Meglepődésre adhat okot egy igen korlátozott ukrán páncélos beszerzés. Ugyanis egy megbízható páncélozott szállító harcjárművet kerestek már évek óta, de az ár/érték arány miatt hosszú ideig nem találták a megfelelő járművet. 2015 elején azonban sikerült révbe érni, ugyanis 75 PSZH-t szereztek be egy magáncégtől, darabját 50000 dollárért. A brit haderőben szolgált, már kivont AT-105 Saxon volt az ukránoknak megfelelő jármű. A Bedford M sorozatú teherautó alvázra épített, 4x4-es kerékképletű jármű egyszerűen javítható, megbízhatóságával, terepjáró képességével az ukránok elégedettek. Páncélzata 20 méteren túlról védelmet biztosít a B-32-es jelzésű 7,62x54 milliméteres páncéltörő lőszer ellen. A Saxon-ok közül nagyjából 30 darabot egészségügyi variánssá építettek át és előszeretettel használják ezeket a fegyveres konfliktus sújtotta területeken.

Csehországban keresni kezdték a 2K12M Kub-M közepes hatótávolságú légvédelmi rakéta rendszer utódját. A megrendelés elnyerésére öt nemzetközi vállalat, a Lockheed Martin, az MBDA, a Kongsberg, a Rafael és a Diehl nyújtott be ajánlatot. A szovjet eredetű, többször is modernizált Kub nyugdíjazását 2020-ra tervezik, a TATRA teherautókra szerelt új légvédelmi komplexumoknak addigra kellene hadrendbe állniuk. A beszerzésre 246 millió dollárt szánna a prágai vezetés.

Jó eséllyel német helikopterek fognak Maliban érkezni a következő évben, az országban az ENSZ csapatoknak immáron két éve támogatást nyújtó holland helikopterek pótlására. A négy AH-64D és három CH-47D helyére még megnevezésre nem került mennyiségű és típusú német forgószárnyast telepít át Berlin.

Izraelben a hadsereg további Rafael Trophy aktív páncélzat beszerzését szeretné végrehajtani. Tel-Aviv a Merkava Mk4-es harckocsik és a Namer nehéz páncélozott szállító harcjárművek számára vásárolna meg 100 darabot a már harci körülmények között is bizonyított Trophy aktív páncélzatból. A Namer nehéz páncélozott szállító harcjárművön az elmúlt időszakban fejeződött be a Trophy ingrációja és az azt követő tesztperiódus.

Immáron a Rafael Spike huzalvezérlésű irányított rakétát is bevethetik az izraeli Boeing AH-64D Apache harci helikopterek. A fegyverzet bővítését a 2014-es Operation Protective Edge hadművelet tapasztalata tette szükségessé. Ugyanis ekkor Washington rövid időre beszüntette az AGM-114 Hellfire irányított rakéták Izrael számára történő leszállítását. A Rafael Spike huzalvezérlésű irányított rakétát már több helikopter típuson is rendszeresítették, de eddig az AH-64-en még sehol sem integrálták.

Viszont a Rafael Spice 1000 precíziós irányítású bombák integrációja éppen most zajlik az izraeli légierő Lockheed Martin F-16C/D Barak vadászbombázóin. A kinyíló szárnyaknak köszönhetően 100 kilométeres hatótávolsággal rendelkező, 454 kilogrammos siklóbomba elsőként a 101. repülőszázad gépeiről lesz bevethető. A SPICE 1000-es precíziós bombákat a brazíliai SAAB JAS-39 E/F Gripen vadászbombázók fegyverzetébe is integrálni szeretnék.

Szudán hat FTC-2000 Mountain Eagle sugárhajtású, hangsebesség feletti kiképzőgépet rendelt Kínától. A Mach 1,5-es sebességre képes szovjet MiG-21-es leszármazott 2000 novemberében került bemutatásra és már tavaly a Párizsi Légiszalon ideje alatt terjengtek hírek arról, hogy egy meg nem nevezett afrikai ország rendelést adott a típusra. Most az került megemlítésre, hogy a fekete kontinensről további érdeklődök is jelentkeztek. Az FTC-2000-est Kínában a légierő és a haditengerészet is használja a pilótaképzés során.

Zambia tovább folytatná pár éve megkezdett nagy menetelését a Kínában gyártott haditechnikai eszközök beszerzése mentén. Az elmúlt években hét Z-9 helikopter, tizenhat K-8 sugárhajtású oktató, öt Y-12 és két MA60 szállító repülőgép került az afrikai ország légierejébe. Ezek mellé idén nyáron a 15. repülőszázadhoz már csatlakoztak az L-15-ös felfegyverezhető kiképző repülőgépek is, melyekből 2014-ben rendeltek meg hat darabot 100 millió dolláros áron. Most is folynak tárgyalások a felek között harci és egyéb feladatú repülőgépek beszerzése ügyében.

Több mint egy éve még csak 40-60 darabos megrendelést rebesgettek az indiai HAL Tejas Mk 1A jelölést viselő variánsára. Ezen a héten azonban az ország kormánya egy 83 darabra szóló megrendelést hagyott jóvá. A továbbfejlesztett Tejas Mk 2-es változat 2020 utáni megjelenésig eltelő időt egy új, átmenetinek tekinthető változat létrehozásával tervezik áthidalni. Ez a Tejas Mk 1A, aminek meghajtásáról az Mk 1-ben is használt General Electric F404-GE-IN20 hajtómű gondoskodik, orrában egy Elta AESA antennájú rádiólokátor kerül beépítésre. Fegyverterhelése, manőverező képessége növekedik, mivel üres tömegét legalább 1000 kilogrammal csökkentik. Ennek jelentős részét az egyszerűbb, kevésbé robusztus futómű megalkotásával szeretnék el érni.

Más beszerzésről is érkezett hír Indiából, ugyanis a tavalyi 22 darabos Boeing AH-64E Apache (ezek fele kapná meg a Northrop Grumman APG-78 Longbow rádiólokátort) szerződésben foglalt 11 darabos opciót érvényesítették, sőt még további 28 példányt is megvásárolnának. Az utolsó Apache leszállítása után így a légierőnél 33, míg a hadsereg alárendeltségében 28 példány lenne megtalálható. Kapcsolódó hír, hogy a Boeing-Tata indiai közös vállalatánál 2018-ban készül el az első AH-64-es sárkányszerkezet, melyből a jövőben több mint 200 legyártására mutatkozik lehetőség.

Gyaníthatóan a fegyverpiacon szeretne Kína nagyobb megrendeléseket bezsebelni, ezért hajlandónak mutatkozik korszerűbb repülőgépek és fedélzeti rendszereik exportjára. Egészen pontosan az AESA antennájú rádiólokátorral és más korszerű kínai avionikai és elektronikai rendszerrel ellátott J-10B vadászbombázóról és a JF-17 Thunder Block III-as verziójába szánt, szintén AESA antennájú KLJ-7A rádiólokátorról van szó. Így az amerikai fegyverzetet, felszerelést el nem érő államok számára nyújtanának olcsóbb alternatívát a francia és orosz rendszerekkel szemben.

A civil légi teherszállítás területére is betörni tervez a kínai repülőgépipar. Mégpedig a katonai célokra kifejlesztett Y-20 teherszállító repülőgép módosított változatával. Az Y-20-100-as modell megnövelt törzshossza lehetővé fogja tenni 28 szabvány szállítókonténer elhelyezését is. A gép 65 tonnás rakománnyal 8000 kilométert tehet meg üzemanyag utántöltése nélkül.

Dél-Koreában már a hatodik INCSÖN-osztályú fregatt került átadásra a haditengerészet számára. A 114 méter hosszú és 14 méter széles, 2300 tonnás, 120 fős legénységű GWANGJU (817) nevű egység augusztusban került vízre, építését, akárcsak másik két testvérhajójáét (GANGWON-815, és a CHUNGBUK-816) az STX végezte.

A tervezett kilencből már a nyolcadik KSS-2 osztályba tartozó tengeralattjáró is vízre került Dél-Koreában. A német Type 214-en alapuló, 1800 tonnás vízkiszorítással rendelkező LEE BEOM-SEOK nevű tengeralattjáró 65,3 méter hosszú, 6,3 méter széles. Az egységet, akárcsak másik két társát a Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering építette meg, szemben az osztály első öt tengeralattjárójával, amik a Hyundai Heavy Industries gyárában készültek.

A levegőfüggetlen meghajtással rendelkező LEE BEOM-SEOK a Siemens üzemanyagcelláknak köszönhetően két hétig képes a felszín alatt maradni 40 főnyi személyzetével. Maximális sebessége lemerülve 20 (37 kilométer per óra), felszínen 12 csomó, (22 kilométer per óra) fegyverzetét 8 darab 533 milliméteres torpedócsőből indíthatja el. 2018-ig egy további Type 214-es tengeralattjárót tervez szolgálatba állítani Szöul. Ezek után már 3000 tonnás egységek fognak épülni, ezeken függőleges indítók is lesznek a nagy hatótávolságú fegyverzet részére és ebből az osztályból 2030-ig kilenc darabot fognak legyártani.

 

NETARZENÁL GALÉRIA

 

Boeing Vertol MH-47G Chinook.

Chengdu J-10B.

Lockheed F-104G Starfighter.

Aerospatiale AS-332L1 Super Puma.

McDonnell Douglas EF-18A+ Hornet.

Kawasaki C-1 FTB.

Sikorsky SH-3H Sea King.

Dassault Mirage 2000D.

Lockheed F-16AM Fighting Falcon.

Xian H-6K.

McDonnell Douglas F-15C Eagle.

NHI NH90TTH.

FTC-2000G.

McDonnell Douglas AV-8B Harrier II+

Szuhoj Szu-27P.

McDonnell Douglas F-4EJ Kai Phantom II.

JF-17 Thunder.

Grumman F-14A Tomcat.

Chengdu J-20.

Northrop RF-5A Freedom Fighter.

Saab TF35 Draken.

MiG-29SzMT.

2016.11.05

2016.11.05. 06:16

Németországban a hadsereg részére hét újabb Leguan hídkészlettel ellátott hídvető harckocsit vásárolnak meg. A Leopard 2-es harckocsi alvázán alapuló járművek, valamint a szimulátorok és a kiegészítő berendezések 88 millió euróba fognak kerülni. Átadásukra 2018 és 2021 között kerítenek sort.

Az Indonéz Köztársaság megrendelésében reménykedve fejlesztett ki egy 105 milliméteres löveggel ellátott közepes harckocsit a német Rheinmetall. Persze a költséghatékonyság és az alacsony kockázat miatt már meglévő eszközök párosításáról van szó. Éppen ezért a Leonardo (Oto Melara) Hitfact II toronyát, melybe egy 105 milliméteres 52-es kaliberhosszúságú löveg képezi a fő fegyverzetet, egy Marder lövészpáncélos járműtestére illesztették rá. A lövés miatt megnövekedett hátrarúgás miatt a Marder Medium Tank RI futóművét megerősítették.

Október utolsó hetében hajtotta végre első repülését a Leonardo Merlin Mk. 4 helikoptere. A brit tengerészgyalogosok égi paripája összecsukható főrotort, a faroktartó mellé hajtható farokrészt, a hajófedélzeti üzemnek jobban megfelelő futóművet, nyűgöző pontokat, valamint a gyorsköteles ereszkedéshez függesztési pontokat kapott. Az eddig megszokott zöld festés is már a múlté lett, hiszen a forgószárnyas szürke színben tündököl. A pilótafülkébe a haditengerészet HM.2-es variánsáról már ismert nagyméretű kijelzők kerültek beszerelésre. A tengerészgyalogság 25 forgószárnyasa jelenleg két század állományában található meg, a 845. és a 846. század is a Yeovilton-i bázison települ. Az első példány már ebben az évben átadásra fog kerülni, míg a 25-ik 2020 decemberéig kerül átadásra.

Szintén az Indonéz közepes harckocsi beszerzési pályázatra készült el a török FNSS és a helyi PT Pindad fejlesztése. Az MMWT (Modern Medium Weight Tank) első prototípusának gyártása már el is kezdődött. A mindössze 2014-ben kezdődő közös munka eredménye egy elektronikus vezérlésű sebességváltóval ellátott, minimum 20 LE/tonna arányt felmutató, minimum 450 kilométeres hatótávolságú harckocsi lesz. A 3 fős személyzetű páncélos legnagyobb sebessége 70 kilométer per óra lesz, fegyverzetét egy csőszájfékkel ellátott 105 milliméteres löveg alkotja majd, de egy párhuzamosított 7,62 milliméteres géppuska is helyet kap a toronyban.

Irak a márciusban veszteséglistára került Cessna AC-208 Caravan pótlására és a légierő fejlesztése céljából két új példányt rendelt meg. A felfegyverezhető variáns darabára 3 millió dollár körül mozog, ezek viszont eddig is igen jelentős szerepet játszottak az Iszlám Állam elleni harcokban mind felderítési, mind fegyveres támogató szerepkörben.

Indiában újabb igen nagy kiadással járó repülőgép-építési program van kibontakozóban. A cél még mindig a szovjet-orosz eredetű harci gépek pótlása. A 13-15 milliárd dolláros tervezet szerint 200, de akár 300 egyhajtóműves vadászbombázó gyártása valósulna meg az országban. A megmérettetésen természetesen az amerikai Lockheed Martin F-16-os és a svéd SAAB JAS-39 Gripen a legesélyesebb.

Új-Delhi a páncéloserőket is fejleszteni kívánja, éppen ezért azt tervezik, hogy Oroszországtól vásárolnak 464 T-90MSz harckocsit. A típus régebbi változatából jelenleg 850 darab áll hadrendben, azonban a pakisztáni fenyegetés miatt továbbiak beszerzésére tartanak igényt. Éppen ezért az új harckocsikkal 10, az országi nyugati részén állomásozó páncélosezredet terveznek átfegyverezni. Indiában 2020-ig a T-90-ből 1657 darabot kívánnak rendszeresíteni.

Kínában a Norinco is színre lépett VT-5-ös jelzésű harckocsijával. A gyártó elmondása szerint a típust elsősorban exportra szánják (talán szintén Indonézia?). A hegesztett acél páncél kiegészíthető további kompozit páncéllemezekkel és reaktív páncélzattal is, vagy akár mindkettővel, így a VT-5-ös tömege elérheti a 33, vagy a 36 tonnát. Hossza lövegcsővel együtt 9,2 méter, szélessége 3,3 méter, magassága 2,5 méter. Az 1000 lóerős motorral mozgatott harckocsi fő fegyverzetét egy 105 milliméteres löveg alkotja, személyzete 3 fő. A löveg töltését automata végzi, a lőszerek elégő hüvellyel készülnek, az irányzó és a parancsnok számára külön-külön került beépítésre a nappal és éjjel egyaránt használható célzórendszer. A torony tetején egy távirányítású fegyverállványban nyert elhelyezést a 12,7 milliméteres nehézgéppuska.

Hat hónapon keresztül tartózkodik a dokkban a USS ESSEX (LHD 2)  WASP-osztályú partraszállást támogató helikopterhordozó, hogy alkalmassá tegyék a Lockheed Martin F-35B Lightning II-es  rövid távon fel-és függőlegesen leszálló vadászbombázók üzemeltetésére. Az ESSEX 2017 márciusában tér vissza a szolgálatba, immáron a harmadik olyan egységként, melyről az ötödik generációs gép bevethető.

Öt Lockheed Martin F-35B Lightning II repülőgép landolt a USS AMERICA (LHA 6) partraszállást támogató hordozón október 28-án. A 44971 tonnás vízkiszorítású egység hossza 257 méter, szélessége 32 méter. Legénységének létszáma 1059 fő, ebből 65 tiszt és mellettük további 1687 fő elhelyezésére nyílik lehetőség. A WASP-osztály egységeihez képest nagyobb hangárfedélzettel, kibővített repülőgép üzemanyag-tároló kapacitással és „zöld” üzemanyaggal üzemelő gázturbinás hajtóművekkel lett ellátva, melyek generátorokat forgatnak meg, így a hajó mozgatásáról villanymotorok gondoskodnak. Feladata elsősorban az F-35B Lightning II-esek és az MV-22 Osprey gépek szállítása a partraszállások légi támogatása céljából. E cél megvalósítása érdekében összesen hét F-35B bevonásával fedélzeti teszteket fognak végrehajtani. Ezek során nem csak repülésekre kell gondolni, hanem különféle szintű karbantartási munkálatok hajón történő elvégzésére is. Az egyik ilyen például az emelőlégcsavar cseréje lesz.

Az F-35-ös program jól halad, még a kisebb-nagyobb technikai gondok sem hátráltatják nagyobb mértékben. Erre jó példa az, hogy egy újabb, immáron kilencedik rendelési állományról (LRIP 9) is megállapodás született. Ez a 6,1 milliárdos kiadás 57 példányt foglal magába, a 42 F-35A, 13 F-35B és 2 F-35C darabára 3,7 százalékkal lesz alacsonyabb, mint az előző, LRIP 8-as rendelési állományé és 58%-al kisebb, mint az elsőé! Ez gépenként 1,1 millió dollárral alacsonyabb darabárat feltételez a 8. rendelési állományhoz viszonyítva, vagyis gépenként 107 milliót, igaz hajtóművek nélkül. A hajtóművekről egy külön szerződés szól, abban 66 Pratt & Whitney F135-ös került bele, 1,4 milliárd dollárért. A kilencedik rendelési állomány utolsó példányának átadásával már 266 darab F-35-ös lesz megtalálható nyolc nemzet haderejében.

 

NETARZENÁL GALÉRIA

 

MBB Bo-105P1M.

Nord 2501F Noratlas.

McDonnell Douglas F-15C Eagle.

Alenia Aermacchi T-346A Master.

Chengdu F-7PG.

Panavia Tornado GR.4.

Grumman F-14B Tomcat.

Aerospatiale Hkp10 Super Puma.

Szuhoj Szu-27UB.

Dassault Super Etendard.

McDonnell Douglas RF-4C Phantom II.

MiG-29 Fulcrum.

Eurofighter EF-2000 Typhoon FGR.4.

Mitsubishi F-2A.

2016.10.29

2016.10.29. 07:16

Lengyelország két Gulfstream G550 üzleti repülőgépet szerez be a VIP szállítási feladatok ellátására. A két gép 2017. augusztus 17-ig kerül majd leszállításra, a két gépért Varsó 111 millió dollárt fog fizetni. Egy további, szintén kormányzati szállítási célokra szolgáló repülőgépet is be kívánnak szerezni, ez azonban nem 8 fős szállítási kapacitású lesz, hanem 65-100 utast tud majd a levegőbe emelni. Itt azonban nem fő szempont, hogy új gyártású legyen.

Oroszországban már elkészült a Szuhoj T-50 PAK-FA kilencedik prototípusa is. A tervek szerint ez a példány már a sorozatban gyártandó példányok fedélzeti elektronikájának és a fegyverzet próbáinak elvégzésére fog szolgálni. A típus új hajtóművéről is érkezetek hírek. Ezekből kiderül, hogy a 117-es gyártmány 2017 utolsó negyedévében fog első alkalommal a levegőbe emelkedni és várhatólag két évig fog tartani a tesztelés.

Az izraeli légierő átvette a negyedik Lockheed Martin C-130J Super Hercules katonai szállító repülőgépét. A helyi megnevezéssel Sámson-nak hívott típusból az év végéig még további két példányt fognak leszállítani számukra. Egy hetedik példány 2018 végére fog hadrendbe állni.

Most már nem titkos az a terv, melyet az izraeli haditengerészet szándékozott véghezvinni. Helyi lapértesülések szerint ugyanis az eddig megrendelt hat DOLPHIN-osztályú tengeralattjáró mellé további hármat kívántak megrendelni Németországtól. Meg kell jegyezni, hogy ebből a hatból az utolsót még csak a következő évben adják át számukra. Az újabb 1,3 milliárd dolláros beszerzés tényét a védelmi minisztérium eddig még nem erősítette meg.

Katarban már majdnem a megrendelt, 62 darab Leopard 2A7 + fele leszállításra került. A Krauss-Maffei Wegmann által készített harckocsi tornyának tetőpáncélzatára egy 12,7 milliméteres nehézgéppuskával ellátott FLW200-as távirányítású fegyverállvány került felszerelésre. Katar a modern páncélosokhoz megkapja a Rheinmetall Waffe Munition 120 milliméteres programozható DM11-es lövedékét is.

Iránban sikerrel tesztelték a helyi fejlesztésű aktív páncélzatot. A Zolfaqar harckocsira szerelt rendszer fázisvezérelt radar segítségével érzékeli a páncélos felé rapülő rakétákat és lövedékeket. A 360 fokos körben védelmet biztosító aktív páncélzat felépítése lehetővé teszi, hogy mindenféle járműre felszerelhető legyen.

Új-Mexikóban már augusztus óta folyik a tuniszi légi-és földi személyzet típusátképzése a Bell OH-58D Kiowa Warrior felderítő helikopterekre. A hat hónapos időszak alatt 24 pilóta és 50 műszaki mélyül a típus rejtelmeiben. A 24 Bell OH-58D Kiowa Warrior felderítő helikopter felszerelésekkel és fegyverzettel együtt 100 millió dollárba került az észak-afrikai országnak.

Nigéria október 21-én aláírta a szerződést Pakisztánnal 10 Pakistan Aeronautical Complex Super Mushshak alapfokú oktató repülőgépről. A Saab MPI-17 továbbfejlesztésével létrejött gépet 260 lóerős Lycoming dugattyús motorral látták el, amelyekből Szaúd-Arábia, Omán, Irán, Katar, és Törökország is rendelt már.

Ukrajna kész gázturbinákat szállítani India számára, amennyiben Új-Delhi megvásárolja Oroszországtól a fegyveres összetűzések miatt hajtóművek nélkül maradt a Project 22350 ADMIRAL GORSKOV-osztályú fregattokat. A közelmúltban megjelent hírek többségében csak az Sz-400-as légvédelmi komplexumok eladása szerepelt a két ország közötti megegyezés említésében, pedig a hányatott sorsú hajóosztály India számára történő eladásáról is folynak tárgyalások. Kormányközi megállapodás már megszületett négy egység beszerzéséről.

Két éve folyó tárgyalások után újra sínen van a japán ShinMaywa US-2 kétéltű repülőgépek India számára történő eladása. Az egyeztetések legutóbb az miatt akadtak meg, mert a vevő túlságosan magasnak találta a beszerzési árat. Most japán 133 millió dollárról, 113 millióra csökkentette az egyes példányok darabárát, ami már elfogadhatónak tűnik Új-Delhi számára. A 12 gép beszerzéséről folyó tárgyalások sok forrás szerint már a vége felé járnak.

A Fülöp-szigeteki Köztársaság a dél-koreai Hyundai Heavy Industries hajógyártól rendelte meg két új fregattját. A 2600 tonnás egységek az INCSÖN-osztályon alapulnak. A 107 méter hosszú egységek 4500 tengeri mérföld hatótávolsággal rendelkezik majd és fegyverzetükben egyaránt megtalálható lesz a légi, felszíni és felszín alatti célpontok ellen alkalmazhatók is.

A Cobham már szerződést kötött a Bell-Boeing párossal a tengerészgyalogság MV-22B Osprey billenőrotoros repülőgépek fedélzetére szánt légi utántöltő rendszer fejlesztéséről. A VARS (V-22 Aerial Refueling System) lehetővé teszi majd, hogy az Osprey támogassa a haditengerészet és a tengerészgyalogság repülőgépeit üzemanyag átadásával.

A VARS minél előbbi rendszerbe állítása jelentősen segítené a Lockheed Martin F-35B Lightning II harcászati alkalmazásának bővítését. A szállítótérbe könnyedén beszerelhető VARS alapját a Cobham FR300-as hajlékony csöves légi üzemanyag átadó rendszere fogja képezni, ami már használatban van a KC-130-as gépeken, de a légi utántöltésre bérelhető Omega KC-707 tankerein is ezt alkalmazzák. Az első VARS várhatólag a tesztek befejeződése után, 2018-ban kerül majd átadásra.

Ecuador vevőt keres három, már több mint egy éve használaton kívül helyezett HAL Dhruv helikopterére. Az indiai típust 2008-ban vásárolták meg hét példányban 45 millió dollárért. Ezek közül négy került veszteséglistára 2009 és 2015 között. A legutóbbi eset után szüntették be a típust repülését az ecuadori légierő (Fuerza Aérea Ecuatoriana) színeiben.

Végrehajtotta első repülését a brazil haditengerészet részére gyártott első H225M helikopter. A BRA-05 prototípust Telephonics APS-143 radarral, SAFIRE III elektrooptikai/infravörös kamerákat rejtő szenzortoronnyal, valamint két MBDA AM39 B2M2 Exocet hajók elleni rakétával is felszerelték. A haditengerészet 2018-ban fogja átvenni az új forgószárnyast.

 

NETARZENÁL GALÉRIA

 

Dassault Mirage 2000D.

General Dynamics F-111F Aardvark.

Westland WG-13 Lynx HAS.3S.

General Dynamics F-16CG Night Falcon.

Hongdu L-15 Falcon.

Fairchild A-10C Thunderbolt II.

PZL-Okecie PZL-130TC-2 Turbo Orlik.

McDonnell Douglas F-15E Strike Eagle.

Panavia Tornado GR.4.

Grumman S-2F Tracker.

Mil Mi-2.

Rockwell B-1B Lancer.

Eurofighter Typhoon T.3.

Dassault Rafale M.

2016.10.22

2016.10.22. 07:10

Bővül a horvát haditengerészet aknafelderítő és semlegesítő képessége. Ugyanis a közelmúltban Remus 100-as vezetékes távirányítású víz alatti járműveket vehettek át az Egyesült Államoktól. Az idei gyártású 41 kg-os Remus 100-as 100 méteres mélységig képes lemerülni és a felderített robbanótestek mellé időzített robbanóanyagot elhelyezni. A gyártást végző Hydroid-Kongsberg a kezelőszemélyzet képzését két hét alatt hajtotta végre.

Olaszországban már a parlament elé lett terjesztve egy katonai beszerzés tervezete. Ebben 50 Centauro II ágyús páncélvadász és négy A-129 Mangusta harci helikopter szerepel. Az 530 millió eurós kiadással járó beszerzést várhatólag november 8-ig fogják megvitatni. A 105 milliméteres löveggel ellátott, 8x8-as kerékképletű Centauro bemutatásakor a világon egyedülálló volt, de az idő eljárt a nagyjából 30 éves konstrukció felett. A 21. évezred eleji utód a Centauro II lett, fegyverzetét egy 120 milliméteres L/45-ös löveg alkotja, ami helyett opcióként beszerelhető egy 105 milliméteres L/52-es löveg is. Lőszerei a NATO standard lőszerek, amik harckocsiknál is rendszeresítve vannak.

Természetesen ilyen erejű lőszerek következtében a hátrarúgó erő csökkentésére az integrált csőszájfék nem maradhatott el. A löveggel párhuzamosítotton7,62 milliméteres géppuskán felül, a torony tetejére egy Hitrole L távirányítású fegyverállvány került felszerelésre egy 7,62, vagy egy 12,7 milliméteres géppuskával, vagy 40 milliméteres gránátvetővel. A 30 tonnás össztömegű Centauro II 24 lóerő/tonnás teljesítményaránnyal rendelkezik a 720 lóerős Iveco motorjának köszönhetően, elődje 17 lóerő/tonna értékével szemben. Épített útról letérve boldogulását a digitális gumiabroncsnyomás szabályozás is segíti.

További érv az új, bár még csak prototípus stádiumban lévő változat mellett, hogy az eredeti variáns üzemben tartása a Freccia gyalogsági harcjárművekkel nagyobb kiadással járna, hiába rendszeresítettek belőle 359 darabot. Az olasz haderő részéről egy 136 darabos Centauro II megrendelésről már folynak tárgyalások. Az elkészült prototípussal az év végéig szeretnék a teszteket befejezni.

A 48 Mangusta helikopter közül a 16 legkorosabb példányt már csak kiképzőrepülésekre használják, kivonásukra 2020 körül kerülhet sor.

A balti térségben kialakult helyzet miatt újabb öt K130-as BRAUNSCHWEIG-osztályú korvettet vásárol meg Németország. A Bundesmarine a számos technikai újítást felvonultató, a MEKO-A100 fregatt terveinek módosításával létrehozott 5 új hajójáért anno 1,2 milliárd eurót fizetett ki.  Az 1800 tonnás egységek (BRAUNSCHWEIG [F 260], MAGDEBURG [F 261], ERFURT [F 262], OLDENBURG [F 263], LUDWIGSHAFEN AM RHEIN [F 264]) mellé további kettő 2019-ig, míg a másik három 2023-ig áll majd hadrendbe, hiszen a következő évi költségvetésben már szerepel a korvettek beszerzésére fordítandó összeg egy része.

Belgiumban a BAE Systems és a Eurofighter konzorcium a már meglévő ipari kapcsolatokra alapozva szeretné megrendeléshez segíteni a Typhoon vadászbombázót. Jelenleg már ugyanis a Eurofighter programba bedolgozó cégekkel 200 belga vállalkozás van kapcsoltban, igaz ezek nem érintik a harci repülőgép programját.

Nagy-Britanniában egyre inkább fontolgatják 800 darab német építésű Rheinmetall/Krauss-Maffei Wegmann Boxer gyalogsági harcjármű megvásárlását 3 milliárd font ellenében. Tennék mindezt a szokásos tendereztetés, versenyeztetés nélkül, mégpedig azért, hogy kivédjék a font Brexit okozta inflációját. A számítások szerint, így akár 40%-al is olcsóbban lehetne leváltani az FV430-as és a Scimitar CVR (T) sorozatba tartozó páncélosok még hadrendben lévő példányait. Erre a célra még 2015 szeptemberében elindított a brit hadsereg egy kiválasztási procedúrát, amelyben a Boxer-en kívül a Nexter VBCI, a General Dynamics Stryker és a finn Patria AMV is érdekelt volt.

Élettartamuk felénél nagyjavításra és korszerűsítésre kerül Portugália TRIDENTE (S160) és ARPAO (S161) nevet viselő tengeralattjárói. A két egység 2010-ben került átadásra, építésüket a német Howaldtswerke-Deutsche Werft GmbH (HDW) végezte. Gyártó általi jelölésük U 209PN, azonban ezek az U 214-es osztály tervei alapján készültek el. Ugyanis a tengeralattjárók beszerzése idején a német gyártó még az U 209–el pályázott, azonban később már az U 214-es tervével állt elő. A felszín alatti egységről eddig sem feledkeztek meg a országban, hiszen 2014-től alkalmassá váltak az UGM-84 Sub-Harpoon Block II-es robotrepülőgépek bevetésére. A majd 48 millió eurót felemésztő munkálatok elvégésére a ThyssenKrupp Marine Systems nyerte el a lehetőséget. Ennek köszönhetően az NRP TRIDENTE (S160) 2018-ig Németországban fog megújulni 23,9 millió eurós költségen. Testvérhajója az NRP ARPAO (S161) 2018-tól 2020-ig kerül korszerűsítésre 24 millió euróért, de már a hazai, állami tulajdonú Arsenal do Alfeite közreműködésével.

Pakisztánban a héten hivatalosan is megerősítették, hogy a haditengerészet számára Kínától vásárolnak meg nyolc tengeralattjárót. A 4-5 milliárd dollárosba becsült üzlet ténye már évek óta forgott a nemzetközi sajtóban, azonban az utóbbi időben pakisztáni és kínai forrásokból is egyre több megerősítést nyert. A tengeralattjárók fele Pakisztánban kerül majd megépítésre.

Ugyancsak Kínához és a tengeralattjárókhoz kötődik az a hír, melyben arról tudósítanak, hogy 40 évnyi szolgálati idő után kivonásra került egy nukleáris maghajtású egység. Gyaníthatóan egy HAN-osztályú tengeralattjáróról lehet szó, mely hajóosztály az évtized végére teljes mértékben nyugdíjazásra kerül. A tengeralattjáró a haditengerészet múzeumába fog kerülni a tervek szerint.

Évek óta tartó huzavona után végre pont került a Tajvani tengeralattjárók számára történő torpedók beszerzési történetére is. Az Egyesült Államok hosszú ideig nem járult hozzá az Mk48-as torpedók eladásához, gyaníthatóan a Kínával szemben folytatott politikai játszma miatt. Ugyanezen ok miatt Tajvan nem juthatott hozzá tengeralattjárókhoz sem, így a szigetország saját fejlesztésben kezdett. Érdekes módon a HAI LUNG-osztályú tengeralattjárók két, Hollandiától használtan megvásárolt egysége számára 2013-ban és 2014-ben beszerzésre került az UGM-84L Sub-Harpoon Block II-es tengeralattjáróról indítható hajók elleni robotrepülőgép 32 példánya, két UTM-84L jelzést viselő gyakorlópéldánnyal együtt. A 125 km-es hatótávolságú amerikai gyártmányú fegyverek a GPS-el kiegészített navigációs rendszerükben, zavarvédelmükben és a partmenti vizekben történő bevethetőségükben különböznek a Block I-es szériától.

Ausztráliában 625 felszállást, és 119 repült órát követően befejezettnek tekintik a Boeing CH-47F Chinook szállítóhelikopterek fedélzeti tesztjeit. A próbákra 2016 augusztusától kerítettek sort, HMAS CANBERRA fedélzetén.

A légierő pedig annak örülhet, hogy október 18-án megérkezett a Richmond légibázisra a harmadik C-27J Spartan szállítógépe. Az első két Spartan még tavaly érkezett nem a távoli kontinensre június 25-én, illetve szeptember 18-án. A típust repülő 35. század még ebben az évben megszerzi a korlátozottan bevethető minősítést.

A Leonardo Osprey AESA antennájú rádiólokátorával lesz ellátva az amerikai haditengerészet Northrop Grumman MQ-8C Fire Scout robothelikoptere. A radarból első körben öt példányt szerelnek fel a forgószárnyasokra tesztelési célzattal. Amennyiben a próbák során a berendezés kiválóan helytáll, további megrendelésre számíthat az európai gyártó.

A tulajdonosváltásnak köszönhetően a Lockheed Martin Company adta át az 1000. Sikorsky H-60M Black Hawk helikoptert. A típus két változatából, az UH-60M-ből 792 darabot és a HH-60M-ből 208-at szállítottak le eddig. Az amerikai szárazföldi haderő jelenleg 2135 különféle Black Hawk variánssal rendelkezik és az UH-60M 2007-től, míg a HH-60M 2008-től van jelen az állományban.

 

NETARZENÁL GALÉRIA

 

McDonnell Douglas EAV-8B+ Harrier II.

Szuhoj Szu-27P1M.

Boeing Chinook HC.2.

Dassault Mirage 2000-5Ei.

General Dynamics F-111C Aardvark.

Antonov An-72P.

Panavia Tornado GR.4.

Eurocopter EC-665 Tiger HAP.

General Dynamics F-16BM.

Berijev A-40 Albatros.

Saab AJS37 Viggen.

Bell-Boeing MV-22B Osprey.

CASA C-212-200 Aviocar.

Saab JAS-39 EBS HU.

Szuhoj Szu-27UB.

McDonnell Douglas RF-4EJ Kai Phantom II.

Aerospatiale SA-342M Gazelle.

Saab 105OE.

Avro 698 Vulcan K.2.

Lockheed Martin F-22A Raptor.

Atlas Cheetah B.

CASA C-295M.

English Electric Lightning F2A.

Tupoljev Tu-160.

McDonnell Douglas F/A-18B Hornet.

Folland Fo-141 Gnat F1.

2016.10.15

2016.10.15. 06:57

Ukrajnában a Kijevben székelő Precision Systems fejlesztett ki egy új automata gránátvetőt. Az RGS30-as jelzésű fegyver az ukrán fegyveres erők igénye hívta életre. Ők egy kicsi, könnyen hordozható, harcjárműbe ki-és beszálláskor sem akadályozó önműködő fegyvert igényeltek, minél nagyobb hatótávolsággal. Ezen koncepció alapján került megtervezésre az RGS30-as, melynek bullpup felépítése jelentősen csökkenti a hosszát. A 30 milliméteres gránátokból 5 darab fér el a szerkénytárban, mely minimálisan nyúlik csak túl a fegyver alsó síkján. Az 1600 méteres lőtávolságú fegyverből a fejlesztők elmondása szerint igen könnyen ki lehet fejleszteni további változatokat, melyek az alkalmazott gránátok űrméretében (20, 25, 30, vagy 40 milliméteres) térnének el egymástól.

Szeptember 30-án az utolsó tengeralattjárók elleni hadviselésre specializált FREMM-osztályú (Frégate Européenne Multi-Mission) fregatt került átadásra az olasz haditengerészet számára a muggianói hajógyárban. Az ALPINO nevet viselő 6700 tonnás egység, akárcsak három korábban elkészült testvérhajója a Thales Underwater Systems CAPTAS 4 alacsony frekvenciájú aktív/passzív változó mélységű szonárjával lett felszerelve. Róma számára további öt FREMM fregatt megépítése van tervbe véve, ezek közül a következő egység, mely a RIZZO nevet viseli már hamarosan befejezésre fog kerülni, átadása 2017 februárjában várható. A gyártó tervei szerint minden évben egy FREMM került majd átadásra, adott év áprilisáig befejeződően.

Október 6-án az első acéllemez ünnepélyes vágásával kezdetét vett Nagy-Britanniában a következő generációt alkotó rakétahordozó nukleáris meghajtású tengeralattjárók építési programja. A BAE Systems Barrow-in-Furness hajógyár készíti el a minden eddiginél nagyobb brit víz alatti egységek példányait, melyek hossza 152 méter lesz, míg vízkiszorításuk eléri a 17200 tonnát is. Személyzetüket 130 fő fogja alkotni, akik között a gyengébbik nem tagjai is megtalálhatók lesznek. Számukra egy külön körlet kerül kialakításra, de az oktatások lebonyolítására is egy elkülönített rész fog szolgálni. További érdekesség, hogy a hajó világításával az éjszakai-nappali fényviszonyokat próbálják majd előállítani a legénység számára. Ami talán nem ennyire jövőbemutatónak tekinthető a négy tengeralattjáró esetében, az az első időkben a Trident II D5 LE tengeralattjáróról indított ballisztikus rakéta lesz, ami a fő fegyverzetet fogja jelenteni.

Szintén ezen a napon érkeztek meg Észtországba az első CV9035 gyalogsági harcjárművel Hollandiából. A 2014 végén megszületett, 113 millió eurót felemésztő döntés értelmében 44 CV9035-ös és 6 Leopard 1-es harckocsin alapuló Dachs műszaki harckocsi beszerzéséről. Ez utóbbiakból egy példány szintén a lövészpáncélosok mellett foglalt helyet a szállítóhajó gyomrában. A fennmaradó páncélosok megérkezésére 2018 végéig sort kerítenek.

Első alkalommal próbálták ki repülés közben az új generációs TALIOS célmegjelölő konténert egy Rafale vadászbombázó alá függesztve. A Thales Optronique PDL NG (Pod de Désignation Laser de Nouvelle Génération) konténere 2014 nyarától hallgat a TALIOS névre a hivatalos közleményekben. Az infravörös és hagyományos képet egyaránt HD minőségben készítő TALIOS célmegjelölő szolgálatba 2018-tól állhat. Elsőként a Dassault Rafale vadászbombázók F3R modernizációs szintjét elért gépeken lesz majd megtalálható. Ez minden bizonnyal így is lesz, hiszen a légierő és a haditengerészet számára beszerzésre kerülő 45 célmegjelölő konténeréből 20-nak az árát már belekalkulálták a 2014 és 2019 közötti katonai költségvetésbe.

Új, megnövelt hatótávolságú rakétákkal tervezik felszerelni az orosz Pantsir légvédelmi komplexum továbbfejlesztett variánsát. A 20 helyett immáron 40 kilométerre is elrepülő rakéták elektronikai összetevőit kisebbre sikerült tervezni és ennek köszönhetően szabadult fel annyi hely, ami az igazán jelentős hatótávolság növekedést eredményezi. További elektronikai fejlesztése eredményeképpen a rakéta orrában már egy aktív radar kerül beépítésre. Az így létrejött Pantsir-SM légvédelmi rendszer termelése várhatólag két év múlva, a próbák sikeres befejeződése után veheti kezdetét. Az első prototípusok gyártása még akár ebben az évben is kezdetét veheti, amik egyaránt megjelennek majd lánctalpas páncélozott járműre és teherautó alvázára is felszerelve. Ez utóbbiról közölt rajzok alapján az eddig szállított és bevethető rakétamennyiséget is a duplájára, vagyis 24 darabosra növelnék.

Némileg előrébb tart az orosz légideszantcsapatok számára fejlesztett páncélautó programja. A 4x4-es kerékképletű, 11 tonnás tömegű, 6-8 fő szállítására képes K4386 Typhoon-VDV első példánya már el is készült. A 350 lóerős dízelmotor erejét automata sebességváltó továbbítja a futóművek felé, ezekkel elérhető legnagyobb sebesség 105 km/h, míg a maximális hatótávolság 1200 kilométer. Fegyverzetét egy a járműtest tetejére szerelt távirányítású toronyba helyezték el, amit egy 30 milliméteres gépágyú és egy vele párhuzamosított 7,62 milliméteres géppuska alkot.

Szíriából származó felvételek alapján szinte biztosra vehető, hogy a konfliktus dúlta közel-keleti ország légierejében megjelent a MiG-29-es Fulcrum SzMT változata. Arról már eddig is voltak információk, hogy a szír nagyvasakat Oroszországban korszerűsítették, de erről bizonyosságot most elsőször kaphatott a nagyvilág. A filmkockákon látható MiG-29-es szárnya alatti felfüggesztési ponton ugyanis az AKU-170E pilonon egy R-77 (AA-12 Adder) közepes hatótávolságú aktív radaros légiharc-rakéta volt látható. 2016-ból származó információk szerint Szíria összesen 30 darab egy-és kétüléses MiG-29-sel rendelkezett.

Banglades vált a következő országgá, mely megrendelte az Airbus Defence and Space C295W közepes taktikai szállítógépet. A szerződést október 11-én írták alá és mindössze egyetlen egy gépről szól, ami már a következő év második felében átadásra fog kerülni. A szerződés értékét nem hozták nyilvánosságra.

Dél-Korea légiereje az eddig megrendelt négy Boeing E-7 Peace Eye légtérfelderítő repülőgép mellé további kettőt vásárolna meg, az északi testvérállam jelentette fenyegetettségre hivatkozva. A kissé problémás fejlesztést maga mögött tudó típusból az első példány még 2011-ben érkezett meg az ázsiai országba, míg a negyedik következő év októberében kerül majd leszállításra.

Élettartam-hosszabbítással egybekötött korszerűsítési programot ajánlott a japán légierő vezetésének figyelmébe az amerikai Boeing az F-15/DJ vadászgépek tekintetében. A még mindig jelentős kirepülhető óraszámot tartogató sárkányszerkezeteket AESA antennájú Raytheon APG-63(V)3 rádiólokátorral, új számítógépekkel és elektronikus hadviselési rendszerek beszerelésével, valamint illeszkedő üzemanyag póttartályokkal és megerősített fegyverzettel (16, de akár 20 darab Raytheon AIM-120 AMRAAM levegő-levegő rakéta) tennék a 21. század eleji követelményeknek megfelelővé.

Az USAF alárendeltségében repülő Eagle vadászok sem kerülték el a Boeing figyelmét. A számukra ajánlott modernizációs csomag is tartalmazza Japán számára felajánlottakat, de egy további lehetőséget is tartogat, mégpedig a szárnyak lecserélését új gyártásúakra. Az F-15E Strike Eagle változat erősebb szárnyaival felszerelt 245 C és D variáns így 2045-ig maradhatna szolgálatban. Az első három új szárnyat a 2020-as pénzügyi évben adnák át, míg 2022-re már 10-et készítenének el belőlük és a továbbiakban év 40-et lennének képesek előállítani 2028-ig bezárólag.

Brazíliában hamarosan éleslövészeten is kipróbálják a brazil hadsereg és az EQUITRON Automacao Eletrônico Mecanica által modernizált ENGESA EE-9U Cascavel 6x6 páncélozott felderítő járművet. A program célja az, hogy bizonyítsa, a páncélos jármű kellő modernizáció után képes a kor követelményeinek megfelelni és továbbra is szolgálatba maradni. A kellő mozgékonyságról egy 320 lóerős MTU 6R926 motor, és egy ZF Friedrichshafen 6HP504C automata váltó gondoskodik az új felfüggesztéssel együttműködve. Továbbá nappali és éjszakai kamera, lézeres távmérő, Harris Falcon III taktikai rádiók, valamint a torony oldalán egy-egy Mectron MSS1.2 AC irányított rakéta alkotja korszerűsítési csomagot.

 

NETARZENÁL GALÉRIA

 

Mil Mi-24V.

McDonnell Douglas RF-4E Phantom II.

Panavia Tornado GR.4.

McDonnell Douglas F/A-18C Hornet.

Mil Mi-171SM.

CASA C-295M.

Fairchild A-10C Thunderbolt II.

Saab AJS37 Viggen.

Xian H-6K.

Grumman F-14A Tomcat.

NHI NH90TTH.

Transall C-160D.

Bell/Boeing MV-22B Osprey.

Aero L-159A ALCA.

CASA C-212-100 Aviocar.

2016.10.08

2016.10.08. 07:09

Október 4-én a Spanyol Légierő (Ejército del Aire Español, EdAE) átvette az új Eurocopter H215 kutató-mentő helikopterét. A gép a 802. század állományába kerül Gran Canaria szigetén. A feladatkörhöz kapcsolódóan a gépet ellátták plusz üzemanyag tartályokkal, így hatótávolsága 560 kilométer lett. A pilótafülke kijelzői kompatibilisek az éjjellátó szemüvegekkel.

Október végén, vagy november elején az első Airbus Military A400M Atlas teherszállító repülőgép is átadásra fog kerülni a Spanyol Légierő számára. Az első repülését szeptember 5-én megejtő MSN44-es jelzésű gépet, még további 26 fogja követni, ezekből az utolsó 13 darabot exportra kívánják bocsátani.

Több millió font elköltése után megújult a brit haditengerészet TYPE-23-as DUKE-osztályú WESTMINSTER (F237) fregattja. A 24 éves egység a szokásos felújítások sorában ez a legutóbbi igen jelentős képességbeli növekedést hozott, ugyanis a BAE Systems Artisan 3D rádiólokátora is felszerelésre került, ami 800 célpontot képes nyomon követni. Szintén új az MK8-as jelzésű 114 milliméteres hajóágyú, mely percenként egytucatnyi lövés leadására képes. A WESTMINSTER (F237) fregatt várhatólag 2017 tavaszán fog szolgálatba állni.

Az Airbus Defence and Space bejelentette, hogy végrehajtotta első repülését a A330 MRTT (Multi-Role Tanker Transport) gép továbbfejlesztett variánsa.  A strukturális módisításokkal együtt az aerodinamika is módosításra került, ennek köszönhetően 1%-al csökken az üzemanyag-fogyasztás, de a fedélzeti számítógépek teljesítménye is megnövekedett. A típust eddig 10 ország választotta ki, 51 darabos mennyiségben, amelyből 28 már átadásra is került.

Következő év március 31-én feloszlik a RAF XV. repülőszázada, mely a Panavia Tornado vadászbombázókra kerülő hajózók típusátképzését volt hivatott végrehajtani. A típus szigetországba történő közelgő kivonását a Lossimouth-i bázison települő egység megszűnése is jelzi.

Tárgyalásokat folytat az orosz Uralvagonzavod Vietnammal. A T-90-es harckocsikat előállító üzem 100 páncélos eladásáról folytat egyeztetéseket az ázsiai állammal, jelenleg éppen az árról folynak a tárgyalások.

Az eddigi megrendelt 170 mellé további 90 Taurus KEPD 350K csapásmérő robotrepülőgépet vásárolna a Boeing F-15K Slam Eagle vadászbombázó számára Dél-Korea. A több mint 500 kilométeres hatótávolságú fegyvert az északi testvérállam földalatti nukleáris és rakéta létesítményeik ellen tervezik alkalmazni. A német-svéd vegyesvállalat, a Taurus Systems által gyártott csapásmérő robotrepülőgépért 1,8 milliárd dollárt fizettek ki, ezekből az év végéig 60 darab kerül átadásra.

Norvégiában hajtották végre az első éles gyakorlólövészetet az AMRAAM ER légvédelmi rakétával. Az Evolved Sea Sparrow rakéta megnövelt hajtóműszekciójával ellátott AMRAAM ER rakéta mintegy 50 százalékos növekedést tud felmutatni maximális hatótávolság és 70 százalékos növekedést maximális magasság tekintetében.

Brazíliában a 2015-ben bekövetkezett 41%-os költségvetési csökkentés ellenére továbbra is folyik a helyi építésű tengeralattjárók programja. Igencsak erős francia segítséggel megtámogatva négy hagyományos és egy nukleáris meghajtású egység elkészítését vették tervbe a dél-amerikai országban a SCORPENE-osztály terveinek alapján. A négy hagyományos meghajtású, S-BR jelzéssel illetett tengeralattjáró építése már folyik. Az SBR-1 várhatólag 2018 júliusában kerül vízre. Ezt az SBR-2-es 2020-ban, az SBR-3-as 2021-ben, míg az SBR-4-es 2022-ben fogja követni.

 

NETARZENÁL GALÉRIA

 

Panavia Tornado IDS.

Boeing C-17A Globemaster III.

Szuhoj Szu-27P.

Denel CSH-2 Rooivalk.

Lockheed UP-3D Orion.

Saab JAS-39D Gripen.

PZL-Mielec M-28B1R Bryza 1R.

McDonnell Douglas T-45A Goshawk.

Dassault Mirage IIIRS.

Szuhoj Szu-25K.

Saab 105Oe.

Eurocopter EC-665 Tiger HAD.

Lockheed Martin F-35B Lightning II.

Atlas Cheetah D.

Saab S100D Argus.

Mil Mi-24V.

Lockheed C-130BZ Hercules.

2016.10.01

2016.10.01. 07:22

Német-lengyel együttműködésben valósult meg az OSA (NATO-kód: SA-8 Gecko) önjáró légvédelmi rakétarendszer modernizálása. A Diehl BGT Defence és a WZU (Wojskowe Zaklady Uzbrojenia) munkájának eredményeképpen a képalkotó infravörös önirányítású IRIS-T-SLS rakéták kerültek felszerelése a szovjet eredetű 6x6-os kerékképletű járműre. NATO szabványú lett a barát-ellenség azonosító, melyhez új IFF antenna is társul, továbbá új, nagy hatótávolságú hőkamerás nappali/éjszakai kamera is segíti a célok felderítését, azonosítását. A navigációt és a helymeghatározást műholdas rendszer segíti.

Litvánia a múlt hét vasárnapján jelentette be, hogy a tavaly májusban megkezdett tárgyalások lezárultával a norvég-amerikai Kongsberg Defence & Aerospace és Raytheon NASAMS közepes hatótávolságú légvédelmi rendszerek rendszeresítése mellett döntöttek. Vilnius több mint 112 millió dollár fog költeni a 40 kilométeres távolságig és 14 kilométeres magasságig tevékenykedni képes légvédelmi rendszerre. Ez az összeg két üteg beszerzésére lesz elegendő.

Svédországban 8 évnyi szünet után, tehát 2018-tól kezdődően újra bevezetik a sorozást. Ugyanis a hivatásos hadsereg soraiban folyamos létszámhiány van, ezt az állapotot évente nagyjából 4000, 18. életévét betöltött fiatal behívásával lehet majd megszüntetni.

Szeptember 26-án hajózott ki első alkalommal a nyílt tengerre a negyedik francia FREMM-osztályú fregatt az AUVERGNE. A 2012 augusztusában építeni kezdett egység 2015 szeptemberében került vízre. Az első próbajárat során a fregatt meghajtó és navigációs rendszerét tesztelték.

Oroszországban újra szeretnének visszanyúlni a szovjet idők egyik félbemaradt fejlesztési tervezetéhez. Az egy megawattos szén-dioxidos nagyteljesítményű lézerfegyver fejlesztését még 1977-ben kezdték el, első repülését pedig egy átalakított Iljusin Il-76MD szállító repülőgép fedélzetén, ami akkora már a Berijev A-60-as jelzést viselte, 1981. augusztus 19-én hajtotta végre. Fő feladatának a Föld körül alacsony pályán keringő felderítő, illetve rakétaindítást figyelő műholdak megvakítását szánták, erre nagyjából 1500 kilométeres magasságig képes is lett volna.

A program beszüntetéséig két A-60-as repülőgép-fedélzeti lézer laboratórium készült el, egyes források tudni vélik, hogy a program sikerrel történő befejezése után a szovjetek egy még erősebb lézerfegyvert is létrehoztak volt. A program feltámasztásáról már 2009 óta röppenek fel újra és újra hírek. Most megint a tervezet feltámasztásáról cikkeztek, hordozóplatformként már az Iljusin Il-476-os típus lett megemlítve A-60SE jelzéssel, de a későbbiekben elképzelhető, hogy az új fejlesztésű stratégiai bombázó, a PAK-DA is felszerelésre fog kerülni lézerfegyverrel.

Újabb típusra kerül majd integrációra a Lockheed Martin Sniper ATP célmegjelölő konténer. Az F-15, F-16, F-18, A-10, B-1, B-52, F-2 és Harrier típusok után kilencedeikként, a Eurofighter Typoon lép be a sorba, mégpedig Kuvait jóvoltából. A közel-keleti állam 18 célmegjelölő konténert rendelt meg a gyártótól, ezek már a következő évtől átadásra fognak kerülni.

Szeptember 28-án végrehajtotta első repülését a HAL Tejas Mk.1-es harmadik sorozatgyártású példánya. Az SP-3-as első felszállását követően csak 15 percet tölthetett a levegőben, az alacsonyan lógó felhők miatt. A General Electric F404-GE-IN20-as hatóművel ellátott gép hamarosan a típust elsőként használó 45. Repülő tőr század állományába kerül.

Jövő év elején válik teljessé a Malajzia Airbus Military A400M Atlas flottája. Az európai teherszállítóból az ázsiai ország négy példányt rendelt meg, ezek közül az elsőt 2015 márciusában, a másodikat ez év elején, míg a harmadikat ez év közepén vehették át.

Egyre inkább kezd testet ölteni Kína első hazai repülőgép-hordozója, a most még csak Type 001A-ként emlegetett egység a Dalian hajógyárban. A hajótestre már felkerült a szigetnek felépítmény is, ami kilencszintes és nagyjából 30 méter hosszú. Ennek hátsó részét megnézve nagy valószínűséggel megállapítható, hogy a hordozó meghajtásáról olajtüzelésű kazánok és gőzturbinák fognak gondoskodni. Ahogy haladnak az építéssel mindinkább úgy tűnik, hogy a Type 001A a szovjet/orosz KUZNYECOV-osztály továbbfejlesztése, kínai továbbgondolása lesz, az Ukrajnától félkészen megvásárolt LIAONING tapasztalatainak felhasználásával.

Szeptember 27-én mutatták be az első Ausztrál megrendelésre épített Boeing P-8A Poseidon tengeri járőrgépet. Az új típus, melynek első példánya november 15-én fog megérkezni a megrendelőhöz, a tervek szerint 2020-ig fogja leváltani elődjét, a Lockheed AP-3C Orion tengeri járőrgépet. A 12 kengurus felségjelzésű Poseidon otthona az  Edinburgh-i légibázis lesz.

Egyre nagyobb gondot jelent a vészesen fogyó élettartam az amerikai haditengerészet repülőgépeinél. 150 darab régebbi Hornet repült óraszámát tolják ki egy SLEP-nek hívott nagyjavítással egybekötött élettartam-hosszabbítással 6000 repült óráról 10000-re. Mivel azonban a védelmi költségvetés csökkentése miatt a SLEP nem haladhatott a kellő ütemben, ezért az újabb Super Hornet példányok nagyobb leterheltséget voltak kénytelenek elviselni az elmúlt években. Ennek köszönhetően néhány újabb építésű Super Hornet a régebbi variánssal egy időben éri el a tervezett repült idejét. A Boeing persze készült az újabb változatok további életben tartására is a SLAP programmal.

2020 közepére várható a Lockheed Martin F-35 Lightning II-es hajtóművének átfogó korszerűsítése, vagy egy másik típusra történő cseréje. A Pratt & Whitney F135 továbbfejlesztett változatától, vagy utódjától 10%-al nagyobb tolóerőt, valamint 25 százalékkal jobb üzemanyag-hatékonyságot várnak majd el.

A polgári repülésben már évek óta jelenlévő szárnyvégfül megjelenhet a C-130 Hercules teherszállítókon is. Az amerikai légierő szeretné minél inkább csökkenteni kiadásit, így a nagygépek közül a legelterjedtebbnek számító Hercules által elégetett üzemanyag csökkentése igen eredményes lehet. Az Idaho-ban székelő Tamarack Aerospace Group által kifejlesztett szárnyvégfül a cég szerint 10%-os üzemanyag-megtakarítást is eredményezhet, javítja a fel-és leszállási jellemzőket magas hőmérsékletű és nagy magasságban lévő repülőtereken, növeli a terhelhetőséget, megrövidíti a fel-és szálláshoz szükséges pályahosszt, de a szárny terhelését is csökkenti, növelve ezzel élettartamát. 2014-ben egy MC-130J Commando II-est már elláttak ideiglenes jelleggel szárnyvégfülekkel. Akkor nyolc tesztrepülés során vizsgálták a gép tulajdonságait, de az eredményeket nem hozták nyilvánosságra.

Brazíliában a hadsereg szeretne beszerezni néhány kéthajtóműves, 2 tonna rakomány szállítására képes, a törzs hátsó részén rámpával ellátott teherszállító repülőgépet. Az ország eldugottabb zugaiban lévő kisebb bázisok, helyőrségek ellátásában alkalmazható típus keresése közben került megvizsgálásra az amerikai nemzeti gárda állományából 2014-ben nyugdíjazásra került Shorts C-23B Sherpa is. A hadsereg tisztjeiből álló küldöttség már az Egyesült Államokba is utazott a gépek megnézése okán.

A szomszédos Argentínában viszont éppen egy szállítógép búcsúzását készítik elő. Ugyanis a Fuerza Aérea Argentina (FAA) utolsó Fokker F-27-400M gépe, (lajstromjel: TC-79) mely a 4. Légiszállító Repülőszázad állományában található meg november 24-én kivonásra kerül.

 

 

NETARZENÁL GALÉRIA

 

Iljusin IL-38N.

Northrop F-5F Tiger II.

Dassault Mirage 2000D.

NHI NH90NFH.

Szuhoj Szu-22M4 Fitter-K.

Boeing EA-18G Growler.

Hongdu K-8E Karakorum.

General Dynamics F-16AM Fighting Falcon.

MiG-29G.

McDonnell Douglas CF-188A Hornet.

Eurofighter EF-2000 Typhoon.

McDonnell Douglas F-15DJ Eagle.

Szuhoj Szu-24M Fencer.

Rockwell B-1B Lancer.

English Electric Lightning F.2.

MiG-31BM.