2011. dec 26.

2011.12.26

írta: Netarzenál
2011.12.26

Dél-Korea két, rádióelektronikai felderítésre alkalmas repülőgépet szerez be. A speciálisan átalakított Dassault Falcon 2000-ek az öregedő RC-800-asok leváltására fognak szolgálni 2015-től kezdődően. A Falcon 2000 hosszabb őrjáratozási idővel és több elektronikai eszköz elhelyezését biztosító térrel rendelkezik, mint a Hawker 800-ason alapuló előd. Dél-Korea 2001-től kezdődően 8, az amerikai Raytheon által átalakított RC-800-ast állított hadrendbe.

Csütörtökön, az izraeli Védelmi Minisztérium úgy döntött, nem újítja meg a kiviteli engedélyeket az Elbit Systems és az Izrael Aerospace Industries felderítéshez szükséges rendszereihez, amiket Törökország rendelt meg még 2009-ben. A 140 millió dolláros szerződés értelmében a repülőgépek törzse alá rögzíthető 1135 literes űrtartalmú póttartályból átalakított LOROPS (Long Range Oblique Photography System = nagy hatótávolságú ferdén dolgozó rendszer) felderítőkonténerek kerültek megrendelésre.

A darabonként több mint egy millió dollárba kerülő konténerekbe szerelt infravörös kamerák segítségével egy repülőgép, egy óra alatt 50000 négyzetkilométernyi területet képes felderíteni. Törökország még 2000 előtt megpróbálta a LOROPS konténereket és földi fogadóállomást megvásárolni, azonban, akkor az adatátviteli képesség hiányában az üzlet meghiúsult. Az ankarai elképzelések szerint a McDonnell Douglas RF-4E Phantom felderítő repülőgépek és Lockheed Martin F-16-os többfeladatú gépek egyaránt alkalmazhatták volna a LOROPS konténereket. A minisztérium a két ország között megromlott viszonnyal indokolta a fejlett katonai technológiát tartalmazó rendszer eladásának megvétózását.  Az Elbit Systems-t és az Izrael Aircraft Industries-t egyaránt sokkolta a döntés, mivel így a súlyos anyagi veszteség mellett még tetemes kiadások is várhatnak rájuk, ha Törökország pert indít a meghiúsult beszerzés miatt.

A brit különleges erők az AgustaWestland Wildcat helikopterével szeretnék lecserélni az általuk használt Mk.7 és egyéb változatú Lynx helikoptereiket. A különleges erők, még nem jóváhagyott terveiben 4-8 Wildcat megvásárlása szerepel. A brit hadsereg a jövő évtől veheti át első Wildcat helikopterit a megrendelt 34-ből, míg a flotta 2013-tól juthat hozzá a 28 megrendelt példányhoz.

 https://www.youtube.com/watch?v=pZ_Y7P4bBa8

 

NETARZENÁL GALÉRIA

Karácsonyi hangulat.

Líbiai hadműveleten részt vevő francia Dassault Mirage F1CR.

McDonnell Douglas F-15E Strike Eagle.

Hawker Siddeley Harrier T.4.

Fiat G-91R-3.

McDonnell Douglas RF-4EJ Kai Phantom II.

Szuhoj Szu-24M.

 

Szólj hozzá

2000 izrael falcon dassault wildcat systems 800 elbit hawker industries rc 800 aerospace lorops agustawestland