2011. dec 29.

2011.12.29

írta: Netarzenál
2011.12.29

Újabb két BACN (Battlefield Airborne Communications Node) harctéri légi kommunikációs egységet rendelt meg az USAF a Northrop Grumman-től 47,2 millió dollár értékben. Ezek két RQ-4 Global Hawk Block 20-asba, az AF-11 és az AF-13 jelzésű példányba kerülnek majd beszerelésre.  Az integrációs munkát a Northrop végzi el a kaliforniai Palmdale-ben található üzemében. Az AF-11-es következő év augusztusában, míg az AF-13-as decemberében áll majd készen, immáron EQ-4 megjelölést viselve kommunikációs átjátszóállomásként funkcionálva. A légierő már használ két hasonlóan átalakított EQ-4-es Délnyugat-Ázsiában.

Oroszországi információk szerint még ebben az évben átadásra kerülhet India részére az AKULA-II-es NERPA nukleáris meghajtású tengeralattjáró. A NERPA ugyanis befejezte tengeri próbajáratait, így végre elérhető közelségbe került a 10 évre szóló indiai bérlés kezdete.

Tajvanon tegnap kivonásra került két rakétás gyorsnaszád.  A LUNG CHIANG-osztály két egységét a LUNG CHIANG-ot (PG 601) és a SUI CHIANG-ot (PG 602) az 1970-es évek végi tervek szerint további hat, az PSMM MK5-ös partmenti őrhajók tervein alapuló egység is követte volna, csakhogy a LUNG CHIANG 1978-as elkészülte után tervezési hibára derült fény, így az USA-ban megépített első gyorsnaszád után már csak egy testvérhajó, a SUI CHIANG épült meg Tajvanon. A gázturbinás meghajtású, 275 tonnás, 50 méter hosszú, 7,6 méter széles és 2,9 méteres merülésű egységek fegyverzetét négy, az izraeli Gabriel Mk II-esen alapuló Hsiung Feng I, 40 km-es hatótávolságú hajók elleni rakéta, egy 76 mm-es hajóágyú és két 12,7 mm-es nehézgéppuska alkotta. Legnagyobb sebességük a 40 csomót (74 km/h) is elérhette.

Idén és tavaly az eddigiekhez képeset nagyobb aktivitás mutattak a kínai tengeralattjárók, mint addig bármikor. A nukleáris és a dízel-elektromos meghajtású egységek is a kikötőben töltötték idejük nagyobb részét és évente csak pár alkalommal futottak ki. Ez egyrészt a rendszeresen felmerülő technikai problémáknak, másrészt a legénység kiképzetlenségének volt köszönhető. Azonban Kína tengeri ambícióinak hatására a tengeralattjárók is gyakrabban futnak ki kiképzésre és harci őrjáratra egyaránt. Ez kiváló lehetőséget biztosított az amerikai felszín alatti egységeknek a kínai tengeralattjárók megfigyelésére. Mint kiderült, Peking felszín alatti egységei még a vártnál is sokkal hangosabbnak bizonyultak, a keltett zaj erőssége nagyobb mint a 20 évvel ezelőtt épített szovjet-orosz egységeké és alaposan le vannak lemaradva az amerikai tengeralattjárók képviselte technikai színvonaltól.

 

NETARZENÁL GALÉRIA

Jégromboló.

Szlovén Patriák terepen.

Portugál LTV A-7P Corsair II.

Holland NHI NH-90 NFH:1., 2.

Maláj MiG-29N.

F-35C CF-02.

Svájci Northrop F-5E Tiger II.

 

Szólj hozzá

i global hawk feng chiang nerpa sui lung bacn rq 4 eq 4 akula ii (pg 601) 602) hsiung