2012. már 09.

2012.03.09

írta: Netarzenál
2012.03.09

Március 8-án az Olasz Légierő szolgálatába állt az első kutató-mentő feladatokra specializált AgustaWestland HH-139A helikopter. A típusból összesen tíz példányt rendeltek meg az öregedő HH-212 és HH-3F Pelican helikopterek leváltására. Az AW139M katonai feladatokra szánt verziójából az olasz megrendelés volt az első, mely befutott a gyártóhoz. A fennmaradó kilenc gép átadása még ebben az évben meg fog valósulni.

Az izraeli Rafael szerint hamarosan sort kerítenek az első lövészetre a félaktív lézeres önirányítású Spike NLOS helikopterről indítható rakétával. Az eddig használt kettős, elektrooptikai/infravörös keresővel ellátott változat - melynek integrációja nemrég fejeződött be az ország Bell AH-1 Cobra harci helikopterein – hatótávolsága 25 km és három féle robbanófejjel látható el (páncéltörő, bunkerromboló és élőerő elleni repesz-romboló). A 8 km-es hatótávolságú Spike ER változat már bekerült a spanyol Eurofighter Tiger és az olasz AgustaWestland AW129 harci helikopterek, valamint a modernizált román IAR Puma SA330 helikopterek fegyverzetébe is.

Leszállította a Koreai Parti Őrség részére a negyedik CN-235-ös járőrrepülőgépet az PT Dirgantara Indonesia. Ezt a gépet még 2011 decemberében kellett volna átadnia az indonéz cégnek, csakhogy a fedélzeti radart nem tudta időben kézbesíteni a gyártó, így a repülőgép átadása is eltolódott.

Végrehajtotta első fedélzeti leszállását a Francia Haditengerészet NH Industries NH90 NFH (Naval Frigate Helicopter) Caiman helikoptere a FREMM-osztályú AQUITAINE (D650) fregatton. Az 5 tonnás Lynx után most a kétszer ekkora tömegű, 10 tonnás Caiman hajófedélzeti tesztjeit fogják végrehajtani az egységen. Annyit már tudni, hogy a Lynx-el végzett próbák során a pilóták nem tapasztaltak a hajó felépítményei által keltett jelentős turbulenciát és ez a Caiman-al végzett eddig leszállások során is így volt. Az nappali- és éjszakai repüléseken túl a próbák kiterjednek a helikopter hangárba történő mozgatására és szerelhetőségére is. Az AQUITAINE (D650) fregatt ez év harmadik negyedévben kerül majd átadásra flotta részére.

Rekordidő alatt végeztek az újabb harci őrjáratra készülődő USS GEORGE HW BUSH (CVN 77) NIMITZ-oaztályú repülőgép-hordozó demagnetizálásával. A 114000 tonna vízkiszorítású, 333 méter hosszú és 77 méter széles hajót több mint 2700 méter hosszú kábellel vették körbe, hogy csökkentsék a mágneses terét. Az indukciós aknák elleni védelem megvalósításához 750 emberre és tíz napra szokott szükség lenni egy NIMITZ-osztályú repülőgép-hordozó esetében. Ezt most sikerült mindössze három nap alatt megcsinálni. A demagnetizálás ebből mindössze kilenc órát tartott, a többi idő a szükséges kábelek elhelyezésére és eltávolítására kellett, melyek szinte beborították az egész hordozót.

NETARZENÁL GALÉRIA

Merkavák: 1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8., 9.

Szuhoj és a Hold.

Dassault Rafale A.

Boeing B-52G Stratofortress.

McDonnell Douglas F-15S Strike Eagle.

Szólj hozzá

spike nfh rafael nh pt fregatt indonesia caiman industries nh90 agustawestland cn 235 fremm osztály aquitaine hh 139a nlos dirgantara (d650)