2012. már 14.

2012.03.14

írta: Netarzenál
2012.03.14

Thaiföldön eldőlt, nem vásárolnak német U206A tengeralattjárókat. A február 27-i bejegyzésben is említett rövid határidő alatt nem sikerült tető alá hozni a beszerzést. Sőt, a 2010 közepén kivonásra került egységek későbbi megvásárlásáról is lemondtak, miután felülvizsgálták a flotta tengeralattjárók beszerzésére vonatkozó tervét. Persze attól nem kell tartani, hogy nem kelnek el a 35 éves, de még jó állapotban lévő egységek. A hírek szerint az "eladósorban" maradt négy tengeralattjáró iránt Mexikó és Tajvan is érdeklődik.

Moszkva állítólag már nem tervezi S-300-as légvédelmi komplexumok eladását Iránnak. Anatolij Antonov az orosz védelmi miniszter helyettese egy sajtótájékoztatón azt azért megemlítette, hogy Oroszország teljesíti a Szíriába irányuló orosz fegyverszállításra vonatkozó korábbi megállapodásokat.

Németországban akár már ennek az évnek a végére végrehajthatják a 185 darabos Panavia Tornado IDS/ECR gépállomány 85 darabra való csökkentését. A kényszerű, gazdasági okokból végrehajtott leépítés ellenére a Luftwaffe kitart a típus mellett. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy nemrég jelentették be a továbbüzemelő példányokon 2015-re szeretnék végrehajtani az ASSTA 3.0-as (Avionics System Software Tornado Ada) korszerűsítési programot. Sőt, Berlin 2025 után is számol a típussal, így a további korszerűsítésekre is fognak anyagi fedezetet találni. 

Az ASSTA 3.0-ra összesen 760 millió eurót költenek el, míg a további elektronikai korszerűsítést és a RecceLite felderítő konténer integrációját is magába foglaló ASSTA 3.1-re már elő van irányozva 339 millió euró a légierő költségvetésében. Ezt a szintet 2018-ig kell majd elérnie a szolgálatban maradó Tornadóknak. A közelmúltban Irakban és Afganisztánban szerzett tapasztalat, mely szerint jól jön, ha van gépágyú egy harci gépen mely közeli légi támogatást nyújt a földi csapatoknak, nem jelenti azt, hogy a gépágyú nélkül gyártott Tornado ECR változatokba beépítenék az IDS változatban is alkalmazott 27 mm-es Mauser gépágyúkat.

2013 végére egy továbbfejlesztett Brimstone levegő-föld rakétát tervez átadni a RAF számára az MBDA.  Ez a Brimstone 2 lesz és egy továbbfejlesztett félaktív lézer és radar irányítású fejjel lesz ellátva, ezenfelül a robbanófej és rakétamotor érzéketlenebbé fog válni a nem szándékos működés ellen, valamint megnő a rakéta hatótávolsága is. A változatlan méretekkel rendelkező fegyver új szoftvert is kap és könnyebbé fog válni a karbantartások és javítások alkalmával a főbb alkatrészekhez való hozzáférés is.

Nem okoz problémát a Lockheed Martin szerint Nagy-Britannia ingadozása az F-35 Lightning II B és C variánsa között. A 2012-2013-as költségvetés véglegesítése éppen most zajlik Londonban, vagyis az összes beszerzést felülvizsgálják, ideértve a repülőgép-hordozókat és a fedélzetükről üzemelő repülőgépekét is. Philip Hammond védelmi miniszter reményei szerint a parlament március 27-ig befejezi a felülvizsgálatokat. Mindenesetre a gyártó ez év májusáig két B verziót fog átadni Nagy-Britannia részére BK-01 és BK-02 jelzéssel. A CK-01-es F-35C átadása 2014-re várható.

Lassan egy jelentős mérföldkőhöz fog érkezni a Eurofighter Typhoon földi nyúzópróbákra készült példánya. Az északkelet-angliai Broughban lévő BAE Systems létesítményben ugyanis nemsokára elérik a 12000 repült órának megfelelő igénybevételt a próbapadon. Az eddig nyert tapasztalatok szerint 18000 repült órát jelentő igénybevételnek szeretnének kitenni a példányt.

A T-90-es harckocsi egy új változatával fog kirukkolni Oroszország a március 29 és április 1 között megrendezésre kerülő Defexpo India 2012 kiállításon. A harckocsi új tűzvezető és a védelmi rendszert, valamint továbbfejlesztett felfüggesztést és a hajtásláncot kapott. A gyártó természetesen nem véletlenül időzíti a típus bemutatását az indiai rendezvény idejére, ugyanis a T-90-est nagyszámban rendszeresítő országtól további megrendelésekben reménykednek.

F-16-osok tankolása Afganisztán felett.

NETARZENÁL GALÉRIA

Indiai BMP-2.

Boeing EA-18G Growler a VAQ-129 Vikings századtól.

Lengyel Mil Mi-2RL.

Tupoljev Tu-160.

ShinMaywa US-1A.

Mitsubishi F-15DJ Eagle.

UB-blokk használatban.

 

Szólj hozzá

2 ii eurofighter lightning s 300 typhoon 3.1 tornado mbda f 35b panavia assta brimstone t 90 u206a bk 01 shinmaywa us 1a