2012. ápr 02.

2012.04.02

írta: Netarzenál
2012.04.02

India szeretné ellátni hazai gyártású Arjun harckocsijait az izraeli Israel Aerospace Industries (IAI) által gyártott LAHAT páncéltörő rakétával. A 13 kg-os LAHAT a harckocsi lövegéből indítható útnak és félaktív lézeres irányítással vezérelhető a maximum 8 km-re lévő célba.

Március 31-én Olaszországban vízre bocsátották a második FREMM-osztályú fregattot. Ezen ceremónián természetesen a keresztelő is megtörtént, amelyen a hajó a VIRGINIO FASAN (F 591) nevet kapta. Az 5900 tonna vízkiszorítású, 139 méter hosszú, 19,7 méter széles VIRGINIO FASAN 2013 közepén kerül majd átadásra a haditengerészet részére. A VIRGINIO FASAN jelentősen eltér testvérhajójától a CARLO BERGAMINI (F 590) fregattól, hiszen a Róma által megrendelt tíz FREMM közül ez lesz az első, mely tengeralattjárók elleni harcra felkészítve épül meg. Ellenben a CARLO BERGAMINI-vel, mely általános célú fregattként fog szolgálni, további öt testvérhajójával egyetemben.

Oroszországban 2015-ig egy új műrepülő kötelék kerül majd felállításra. A csapat a Jakovlev Jak-130-as sugárhajtású kiképzőgépekkel fog repülni a bemutatókon. A típusból tavaly decemberben rendelt meg Moszkva 55 példányt.

Március 27-én kihajózott Plymouth kikötőjéből a HMS VIGILANT (S28) VANGUARD-osztályú ballisztikus rakétákat hordozó tengeralattjáró. A majdnem három és fél évet felemésztő nagyjavítást, reaktor újratöltést és korszerűsítést most a tengeri próbák követik, melyek után ez év júniusában állhat majd újra szolgálatba a tengeralattjáró.

Az Indiában megrendezésre kerülő DEFEXPO 2012-es védelmi ipari kiállításon a Northrop Grumman is jelen van. Új-Delhi egyre nagyobb hangsúlyt fektet a környező tengerrészek felügyeletére. A személyzet és a személyzet nélküli gépekkel egyaránt ellátható feladatkör betöltésére a Northrop Grumman MQ-4C BAMS (Broad Area Maritime Surveillance) pilóta nélküli gépet ajánlja az indiai vezetés figyelmébe. A Global Hawk speciálisan átalakított változatából Indiának 6-8 példányt kellene beszereznie a gyártó szerint, így egy év mind a 365 napján mindig lehetne egy MQ-4C a levegőben. A típus további előnye, hogy fedélzeti rendszerei képesek adatokat fogadni és továbbítani a Boeing P-8A Poseidon India által megrendelt változatának, a P-8I Neptunusz tengeri járőrgépnek.

Meg nem erősített hírek szerint Tajvanon is készülődnek az észak-koreai rakétaindításra. A hírek szerint a sziget keleti részére több Patriot PAC-3-as és Tien Kung-III "Sky Bow" (TK-III) légvédelmi rendszert telepítettek át.

NETARZENÁL GALÉRIA

Utolsó harci őrjáratán a USS ENTERPRISE (CVN 65).

MV-22B Osprey.

Kamov Ka-52.

Boeing F/A-18F Super Hornet.

Francia Sepecat Jaguar A.

Panavia Tornado F3.

Szólj hozzá

israel industries fasan hms (f jak 130 aerospace mq 4c bams iai jakovlev fremm osztály vigilant vanguard osztály arjun lahat virginio 591) (s28)