2012. máj 28.

2012.05.28

írta: Netarzenál
2012.05.28

Hivatalosan május 16-án mutatta be a General Atomics Aeronautical Systems a Predator B pilóta nélküli repülőgép új változatát. A gépre a Selex Galileo segítségével az ez utóbbi által gyártott Seaspray 7500E radar került felszerelésre.  A Predator B a Seaspray 7500E radarral felszerelve első alkalommal április 4-én repült. A Predator B + Seaspray 7500E páros 16-ai repülése során Kalifornia szárazföldi részén, illetve a Csendes-óceánon, valamint a levegőben lévő mozgást is képes volt a felderíteni és nyomon követni a radarjával.  A bemutatótón megfigyelőkkel részt vett Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország, Hollandia, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok.

Washingtonban a Kongresszus ősszel dönthet majd az 2013-as katonai költségvetés egyik tételéről.  Az Obama-adminisztráció 74 millió dollárt szeretne kapni az M1A2 Abrams harckocsik korszerűsítésére. A politikusokat nehéz lesz meggyőzni, hogy erre bizony szükség van, hiszen a hadsereg harckocsijainak jelenlegi átlag életkora két év, a folyamatos korszerűsítések és nagyjavításoknak hála. Azonban azt sem szabad elfelejteni, hogy az ohiói Limában található gyár mindössze ezekből, vagyis a már legyártott páncélosokon végzett munkálatokból tartja fenn magát, mivel új építésű Abrams már évek óta nem készült. Azonban az ezen a téren felhalmozott tapasztalatok megtartására pont jól jön a régebbi harckocsik felújítása. Ezek mennyisége évente legalább 70 darab kellene hogy legyen a gyártókapacitás nagyobb mérvű leépítését elkerülendő.

Május 23-án Szingapúrban a légierő 119. repülőszázadánál szolgálatba állt az izraeli Heron 1 UAV. A Heron az 1994 óta szolgálatban lévő Searcher gépeket fogja leváltani a felderítő, megfigyelő, hírszerző feladatkörökben. Az új típus alaposan túlszárnyalja elődje képességét, hiszen repülési magassága kétszerese, azaz 6000 méter, míg őrjáratozási ideje 24 óra a Searcher 8 órányi levegőben tölthető idejével szemben. Az ellenőrzés alatt tartható terület is alaposan megnövekedett, hiszen a Heron 1 200 km-re képes eltávolodni a földi állomástól, ez pont duplája annak a távolságnak amire a Searcher képes.

NETARZENÁL GALÉRIA

Az ausztrál HMAS BALLARAT (F 155) fregatt.

Karbantartáson a VFA-131-es egyik F/A-18C Hornet gépe a USS ABRAHAM LINCON (CVN 72) hordozón.

Olasz Harrierek.

Lengyel Szu-22M4 Fitter-K: 1., 2. és egy vietnami UM3K.

 

Szólj hozzá

b 1 uav galileo general abrams predator systems heron searcher atomics m1a2 selex aeronautical seaspray 7500e