2012. aug 06.

2012.08.06

írta: Netarzenál
2012.08.06

Szivárgás miatt volt kénytelen félbeszakítania a RIMPAC 2012-es hadgyakorlaton való részvételét a HMAS FARNCOMB (SSG 74) COLLINS-osztályú tengeralattjáró. A tömítetlenségi probléma szerencsére periszkópmélységben lépett fel a kiegyenlítő tartályok közötti csőrendszerben, így a FARNCOMB gond nélkül a felszínre emelkedhetett és a kikötő felé vehette útját.

Hat hét elteltével újra repülhetnek az ausztrál Eurocopter EC665-ös Tiger ARH (Armed Reconnaissance Helicopter) harci helikopterek augusztus 3-tól kezdve. A legutóbbi esetet, mint azt a részletes kivizsgálás során megállapították, a pilótafülkék műszerfalába épített többfunkciós kijelzők tápegységének egyik kondenzátora okozta. A hibás kondenzátorokat tartalmazó tápegységeket kiszerelték és javításra visszaküldték a gyártóhoz.

Algéria a 2007 novemberében megrendelt és azóta már átadott négy Super Lynx és hat AW101 Merlin helikopter mellé további hat Super Lynx Mk300-as helikoptert szerez be.  A forgószárnyasok az AgustaWestland Yeovil-i gyárban kerülnek majd legyártásra.

Lengyelországban a Honvédelmi Minisztérium elképzelése szerint az elkövetkező években 1000 darab harckocsit fognak beszerezni a hadsereg részére. A különféle változatú járművek mellé megrendelésre fog kerülni a hazai fejlesztésű Anders páncélos két prototípusa is, amik két éven belül részt fognak venni a hadsereg tesztjein. A nemzeti harckocsi programban elsősorban a helyi ipar által előállított termékekre fognak alapozni, azonban beszállítóként szívesen látnak majd a nemzetközi piacon jól ismert vállalatokat is. A kiviteltől függően 32-40 tonnás Anders 3 főnyi legénysége mellett még képes egy hét fős lövészraj szállítására is. Meghajtásáról egy 710 lóerős MTU motor gondoskodik, legnagyobb sebessége elérheti a 80 km/h-át, védelmét az izraeli Rafael által gyártott Trophy aktív védelmi rendszer is erősíti. A beszerzés tervezett összegét nem hozták nyilvánosságra.

Pénteken átadásra került Tajvan számára két amerikai eredetű OSPREY-osztályú aknamentesítő hajó. A használt, 2006-ban kivonásra kerül egységek eladásáról még 2010-ben állapodtak meg a felek. Tajvan akkor Patriot légvédelmi komplexumok, Black Hawk helikopterek és F-16-osok megvásárolásáról tárgyalt az USA-val a két hajón kívül. A aknamentesítő hajókért Tajvan majdnem 105 millió dollárt fizet.

Ausztrália BAE System Hawk 127-es flottája összesítve túllépte a 75000. repült órát.  Az F/A-18 Hornet és F/A-18F Super Hornet pilóták képzését végző típus 1997-ben került megrendelésre 33 darabos mennyiség. A gépekből 12 Nagy-Britanniában, míg 21 Ausztráliában került legyártásra.  A Hawk-okat két század, a keleti parton Newcastle közelében a 76. Század, míg a nyugati parton Perth közelében a 79. Század repüli 2001 óta.

Iráni bejelentés szerint szombaton sikeresen tesztelték a Fateh-110 rövid hatótávolságú ballisztikus rakéta új vezérlőrendszerrel ellátott példányát. A 300 km-es hatótávolságú, egylépcsős szilárd hajtóanyagú rakéta a továbbfejlesztésnek köszönhetően egyaránt bevethetővé vált szárazföldi és vízi célpontok ellen is.

NETARZENÁL GALÉRIA

Holland CV9035NL: 1., 2.

Szólj hozzá

127 BAE Hawk Eurocopter Super EC665 Tiger ARH HMAS Lynx FARNCOMB (SSG 74) COLLINS-osztály Mk300 Anders OSPREY-osztály Fateh-110 System