2012. aug 07.

2012.08.07

írta: Netarzenál
2012.08.07

Belgium 240 darab Block I-es FGM–148 Javelin irányított páncéltörő rakétát, 60 darab indítórendszert és a szükséges kiegészítőket kíván beszerezni az USA-tól. Belgiumban az MBDA Milan rakétákat váltják le az amerikai fegyverrel, a mostani vásárlás összege jóváhagyás esetén 88 millió dollár körül lehet.

Indiából származó információk szerint az ország első hazai építésű nukleáris meghajtású ballisztikus rakétahordozó tengeralattjárója, a 6000 tonnás vízkiszorítású INS ARIHANT az elkövetkező hónapokban megkezdheti tengeri próbajáratait. A tengeralattjárót 2009. július 26-án bocsátották vízre.

Több, a haderőt érintő beszerzés ügyében is sürgeti az idő a fülöp-szigeteki kormányzatot. A légierő részére a dél-koreai KAI által fejlesztett TA-50-est rendszeresíti az ázsiai állam, azonban a gépek lehető leghamarabbi megérkezése miatt még ebben az évben véglegesíteni kell a megvásárlásukról szóló szerződést. A gépekhez szükséges fegyverzet beszerzése szintén alig várhat, hiszen a típusra, mint harci gépre számítanak az országban.  Mindezek anyagi hátterét még mindig nem biztosította az ország vezetése. Az első két példány, mely a pilóták képzésében is részt vállal, a többi 10 gép 2015-ös érkezése előtt jóval leszállításra kellene, hogy kerüljön Manila tervei szerint. A feszes ütemterv tartása végett ezért a kormányzatnak az év vége előtt elő kell teremteni a beszerzést fedező összeget, valamint a szükséges szerződéseket is meg kell kötnie.

A Lockheed Martin leszállította a 20000. GMLRS rakétát az amerikai haderő részére.  A 70 km-es hatótávolságú GMLRS rakétákból eddig több mint 2300 darabot indítottak az amerikai szárazföldi erők, valamint a tengerészgyalogos alakulatok és a brit haderő katonái a koalíciós műveletek során.
 

Még mindig repülési tilalom alatt állnak az USAF C-27J Spartan teherszállítói. Július 10-én egy gyakorlórepülésen lévő C-27J fedélzetén hibásodott meg a gép repülésvezérlő rendszere. A Spartan biztonságosan földet ért és akkoriban úgy tűnt, egy-két hét után újra repülhetnek majd az amerikai gépek. A rejtélyes eset még most is kivizsgálás alatt áll, a probléma megoldására a gyártó és a légierő Wright-Patterson bázisán található Kutatólaboratóriuma közösen keresi a választ.

Tegnap Brazíliában átadásra került az első négy Embraer A-29 Super Tucano felfegyverzett kiképzőgép Indonézia számára. Az ázsiai országban 16 A-29-es megvásárlásával küldik nyugdíjba a még szolgálatban lévő OV-10-es Bronco gépeket.

Egy újabb lőfegyverrel bővül az indiai különleges alakulatok fegyverválasztéka, a már meglévő izraeli Tavor 21 gépkarabélyok, valamint Uzi és Mini-Uzi géppisztolyok mellett. A terroristák elleni harcra felkészített nyolc zászlóaljak részére ugyanis amerikai Colt M4-es gépkarabélyok vásárol Új-Delhi.

NETARZENÁL GALÉRIA

Tupoljev Tu-22M3: 1., 2.

Mitsubishi T-2: 1., 2.

Szólj hozzá

M4 Super Embraer A-29 Tucano C-27J Spartan KAI TA-50 INS FGM–148 Javelin ARIHANT GMLRS Colt