2012. aug 09.

2012.08.09

írta: Netarzenál
2012.08.09

Az indonéz védelmi miniszter Purnomo Yusgiantoro bejelentette, hogy aláírásra került országa haditengerészete számára a három tengeralattjáró beszerzéséről szóló szerződés. Az első egység teljes egészében a dél-koreai Daewoo-nál kerül megépítésre, míg a második már a két ország közös terméke lesz, a harmadik esetében pedig már a hazai építés fog megvalósulni. Dél-Korea a német Howaldtswerke-Deutsche Werft GmbH (HDW) licence alapján épít Type 209-es egységeket, azonban ezek végleges áráról most sem tettek említést.

Még ebben a hónapban szeretné végrehajtani az utolsó légi próbát az USAF 337. Teszt százada a megnövelt hatótávolságú JASSM-ER csapásmérő robotrepülőgéppel, a B-1B stratégiai bombázók fedélzetén. Elődjéhez, a 370 km-es hatótávolságú AGM-158 JASSM-hez képest jelentősen nagyobb, 920 km-es hatótávolsággal bíró AGM-158B JASSM-ER-ből egy B-1B 24 darabot szállíthat, akár már a következő évtől kezdődően, hiszen a JASSM-ER-el végzett tesztek után még ebben az évben szeretnék hadrendbe állítani a fegyvert. Így az AGM-158B elsőként a Lancer fegyverzetében jelenhetne meg.

Thaiföld tovább folytatja a két NARESUAN-osztályú fregattjának korszerűsítését. Most a HTMS NARESUAN (FFG 441) és a HTMS TAKSIN (FFG 442) részére 9 RIM-162 ESSM légvédelmi rakétát szeretnének beszerezni a szükséges kellékekkel együtt 18 millió dollárért. A fregattok fedélzetén 32 RIM-162-es elhelyezése biztosított MK41-es nyolccellás függőleges indítókonténerekben, ezek mellett a fegyverzetet a Boeing RGM-84 Harpoon hajók elleni robotrepülőgépek és BAE 127 mm-es Mk-45 Mod 2-es ágyú és két ikercsövű 37 mm-es gépágyú egészítik ki.

Megkezdődtek az orosz 5. generációs T-50 vadászgép részére készült fedélzeti rádiólokátor légi tesztjei. A berendezést a harmadik prototípusba építették be. A negyedik T-50-es várhatóan még az idén csatlakozni fog a tesztekben résztvevő társaihoz.

Oroszországban a szárazföldieknek sem kell elkámpicsorodni, hiszen az Uralvagonzavod bejelentése szerint jól haladnak az új orosz harckocsi, az Armata első prototípusának építésével. Ebből az okból kifolyólag akár már 2013 végén a katonák is kipróbálhatják a prototípust.

Indonéziában a légierő gépállománya igencsak színes képet mutat, F-16A/B-k Szu-27SK/SKM-k és Szu-30MK/MK2-k mellé a jövőben a Dél-Koreával közösen fejlesztett K-FX gépek is megérkeznek majd. Az öreg Northrop F-5E/F Tiger II-esek és az F-16 A/B közelgő kivonásával beszerzésre kerülő 24 darab F-16C/D Fighting Falcon Block 25-ös verziójú korszerűsített gépen felül, a még hátralévő hat Szuhoj leszállítását követően, már csak a K-FX gépek beszerzését fontolgatják.  Az orosz és az amerikai gépek nagyjából 20 évig maradnak majd szolgálatban a három századnyi (3 x 16-22 gép) K-FX mellett.

Megoldódott az új-zélandi McDonnell Douglas A-4K Skyhawk gépek ügye. Az évek óta kivont vadászbombázókból ugyanis nyolc darabot a Draken International vásárol meg, húsz hajtóművel, számos tartalék alkatrésszel és tartozékkal egyetemben. A Draken International a már régebb óta meglévő A-4 Skyhawk gépeivel segítséget nyújt a légiharc- és a légi utántöltés, valamint más katonai kiképzési feladatokban is. A cég véleményre szerint az új-zélandi üzletnek köszönhetően a Skyhawk gépek üzemeltetési gondjai évtizedekre megoldódnak. Várhatólag már 2013 elején működőképessé fog válni az első ex-új-zélandi A-4K.

NETARZENÁL GALÉRIA

Szólj hozzá

fregatt 209 Type RIM-162 ESSM AGM-158B JASSM-ER NARESUAN-osztály HTMS NARESUAN (FFG 441) TAKSIN 442) Armata A-4K Skyhawk