2012. aug 24.

2012.08.24

írta: Netarzenál
2012.08.24

Az Egyesült Államok azt tervezi, hogy bővíti rakétavédelmi képességeit Ázsiában.  Az Észak-Japánban már üzemelő rádiólokátor mellé most egy újabbat szeretnének telepíteni, ez azonban már Japán valamelyik déli szigetén kerülne elhelyezésre. Washington elmondása szerint az újabb radarral egyértelműen az észak-koreai rakéták jelentette fenyegetés ellen lépnek fel. A rádiólokátorok észleléseit a szárazföldön települő légvédelmi egységek és tengeren lévő ballisztikus rakéták megsemmisítésére képes hajók használnák fel.

Franciaországban a Cirrus Aircraft SR20 és SR22 gépeit választotta ki a légierő és a haditengerészeti pilóták és fegyverzetkezelő-navigátorok alapfokú képzését végző CATS (Cassidian Aviation Training Services). Ennek a döntésnek az értelmében 13 Cirrus SR20 és 7 Cirrus SR22 kerül majd beszerzésre ez év végéig. Az első SR20-ast augusztus 9-én már át is adták, míg az első SR22-t szeptemberben fogják leszállítani. A gépek felszereltségébe a mentőernyő, a Garmin repüléselektronika, az UHF rádiók és a G mérők is beletartoznak. A CATS gépállományát eddig a Grob G120, az Embraer EMB-121 Xingu és a Socata TB30 Epsilon típusok alkották.

Újra nagyobb mennyiségben lesznek megtalálhatók az amerikai tengerészgyalogságnál a 45-ös kaliberű (11,4 mm-es) pisztolyok. Most egy 12000 darabos beszerzés mellett döntöttek a vezetők, így a szintén 45-ös kaliberű M1911-est nyugdíjazó 9 mm-es M9-es pisztolyt az előd fogja váltani a különleges műveleti egységeknél. Igen az előd, hiszen a megrendelt új Colt M-45 CQBP tulajdonképpen a régi pisztoly modernizált változata. A tárba 8 lőszer fér, az irányzékok és más kiegészítők felszerelésére sínrendszer szolgál, valamint anyaga és bevonata korrózióálló. Meg kell említeni, hogy az 1990-es években már felbukkant egy 45-ös pisztoly a tengerészgyalogság különleges alakulatainál, mégpedig a Heckler and Koch Mk 23 SOCOM modell.

Ennek tömege 1,47 kg, a tárba 12 lőszer fér el és szintén lehetséges különféle kiegészítőkkel ellátni. Ezekkel és a hangtompítóval is felszerelve, teljesen töltött tárral már 2,29 kg a súlya. És hogy miért nem az Mk 23-asból került egy újabb adag beszerzésre? Egy Mk 23-as pisztoly 2400 dollárt kóstál, míg a CQBP 1900 dollárba kerül. Van viszont még két olyan dolog, amit meg kel említeni ezzel a két fegyverrel kapcsolatban. Az egyik, hogy az Mk 23-as némileg pontosabb, a másik pedig az, hogy az év elején leszállított Colt tesztpéldányoknál több helyen is (pl. a szánnál) a katonák épségét veszélyeztető repedések keletkeztek a 12000 lövés leadásával járó próba során. A tengerészgyalogság akkor elmarasztalta a gyártót, aki megígérte, hogy a rendszeresítésre kerülő fegyvereknél már nem lesz ilyen probléma.

Nagy-Britannia újabb 25 Foxhound páncélozott járművet vásárol meg 30 millió font értékben. Az első Foxhound-ok, melyek már nem tesztelési célzattal érkeznek meg Afganisztánba a 4. gépesített dandár járművei lesznek. Ezek októbertől lesznek megtalálható Helmand tartományban, fél éven keresztül.

Megérkezett Afganisztánba az NH90-es helikopter. Az olasz hadseregben ETT (Elicottero da Trasporto Tattico) jelzéssel illetett változat, vagyis a TTH (Tactical Transport Helicopter) egy C-17-es segítségével érkezett meg a távoli országba augusztus 18-án.  A hat hónapon át tartó bevetési időszak majd csak szeptemberben kezdődik meg az európai típus számára. Róma eddig CH-47C Chinook és A129 Mangusta helikoptereivel támogatta az ISAF kontingensét. Az NH90-esek darabszáma az elkövetkező hónapokban emelkedni fog, hiszen a német gépek érkezése is a közeljövőben várható.

Oroszországban csak úgy kerül majd a hadsereg állományába külföldi eredetű páncélozott jármű, hogy azok összeszerelésére, gyártására együttműködési megállapodást kötnek a gyártókkal. Moszkva így szeretné behozni a páncélosok gyártásban tapasztalat lemaradását, azt azonban ott is jól tudják, hogy a legújabb nyugati fejlesztések nem kerülnek számukra eladásra.  További, a témához kapcsolódó hír, hogy az első két Oto-Melera licenc alapján elkészülő Centauro 105, illetve 125 mm-es löveggel lesz ellátva.

NETARZENÁL GALÉRIA

Szólj hozzá

Foxhound Aircraft NH90 Colt Cirrus SR20 SR22 M-45 CQBP Oto-Melera Centauro