2012. sze 13.

2012.09.13

írta: Netarzenál
2012.09.13

Izrael 2010-ben rendelt meg három Lockheed Martin C-130J Super Hercules teherszállítógépet, most azonban továbbiak vásárlási lehetőségéről kezdtek tárgyalásokat az amerikai gyártóval. Izrael jelenleg 18 C-130E és H változattal rendelkezik, azonban a E variánsok kivonásra fognak kerülni, míg a H-k szerkezetét megerősítik és továbbra is hadrendben maradnak. Ezt a vegyes flottát egészítenék ki újabb három J-vel, melyek fedélzetére több hazai gyártású rendszer is telepítésre kerülni. A 2010-ben megrendelt gépek közül az első a következő évben kerül majd átadásra.

A további gépveszteségek elkerülése végett, megerősített szárnyszerkezettel folytatják a Heron TP UAV gyártását az Israel Aerospace Industries-nél. (Előzmény)

Átadásra került a RAF számára az első modernizált Puma HC.2-es helikopter. Bár a programról az év elején még azt lehetett hallani, hogy nem biztos a jövője, mint azt az átadás ténye is bizonyítja, még fut. A Eurocopter eddig összesen három forgószárnyas modernizációjával végzett, de az eddig emlegetett 28+2 gépes mennyiség helyett már csak 24 Puma korszerűsítéséről és élettartam-hosszabbításáról szólnak a nyilatkozatok.

Európa hozzánk közelebb eső részén is nyílott alkalom az örömre a helikoptereseknél, hiszen szintén a Eurocopter-nek köszönhetően átadásra került az első német CH-53GA helikopter is.  A Bundeswehr Sikorsky licenc alapján gyártott óriásai közül 40 kap új, öt Rockwell Collins kijelzőt tartalmazó műszerfalat a pilótafülkébe, korszerű repüléselektronikai és kommunikációs rendszereket, - melyek megtalálhatók a Németországban szintén rendszeresített Tiger harci és NH90-es szállító helikopterekben – négy tengely mentén manőverezni képes robotpilótát, automatikus repülésirányító rendszert, valamint elektronikus hadviselési és elektronikus önvédelmi rendszert.

Az éppen aktuális igények szerint a modernizált CH-53GA-k elláthatók még Selex EO/IR toronnyal, műholdas kommunikációs rendszerekkel és a raktér hátsó részébe beszerelhető 1200 km-es hatótávolságot biztosító pótüzemanyag tartályokkal is. Mindezek mellett a helikopterek sárkányszerkezetét is alkalmassá tették arra, hogy az 1970-es években a Dornier által gyártott helikopterek 2030 után is szolgálatba maradhassanak a 6000-ről 10000 órára növelt élettartamnak köszönhetően.

Tajvanról érkező hírek szerint 2014-től válik majd bevethetővé a Wan Chien, vagy Ten Thousand Swords néven is ismert kazettás résztöltetű siklóbomba. A fegyverrel végzett tesztek nemrégiben fejeződtek be. A Wan Chien-t úgy tervezeték, hogy a több mint 100 résztöltetével képes legyen hajók, rakéta- és radarbázisok, csapatösszevonások, kikötői létesítmények és repülőterek elleni támadások végrehajtására.  A Wan Chien siklóbombát a modernizált F-CK-1C/D Ching-Kuo vadászbombázók egyik új fegyverének szánják.

Újabb országok haderejében jelenhet meg a brazil Super Tucano felfegyverzett kiképzőgép. Az Embraer gyártmánya két északi szomszéd ország kicsinyke haderejét fogja erősíteni a tervek szerint. Suriname 2-4 Super Tucano beszerzését fontolgatja, míg Guyana részéről egy századnyi gép beszerzése kerülhet napirendre.

Kolumbia aktív fegyverkezésbe kezdett az utóbbi időben és a tengeralattjárókat érintő tárgyalások eredményeként augusztus 28-án át is vettek két Type 206A-osztályú tengeralattjárót Németországban. A Kiel kikötőjében tartott ceremónia során megemlítésre került, hogy az eddig a Balti-tenger vízében szolgált ex-U23-as és ex-U24-es a HDW hajógyárban némi átalakításra fog kerülni a melegebb trópusi vizekben történő szolgálat miatt. A 48,6 méter hosszú és 500 tonna vízkiszorítású egységek új neveket is kaptak, mostantól INTREPIDO és INDOMABLE neveket viselik és új hazájukban Cartagena de Indias lesz az anyakikötőjük.

NETARZENÁL GALÉRIA

CH-53G: 1., 2., 3.

Szólj hozzá

Puma Super Tucano Type Heron TP C-130J Hercules HC.2 CH-53GA Wan Chien Ten Thousand Swords 206A-osztály INTREPIDO INDOMABLE