2012. okt 09.

2012.10.09

írta: Netarzenál
2012.10.09

Két AgustaWestland AW139M helikopter beszerzésével tovább színesedik a thaiföldi hadsereg helikopter flottája. A 2014-ben átadásra kerülő forgószárnyasok a már meglévő UH-1, UH-60, Mi-17 és AW139 állományt fogják kiegészíteni.

Irak számára 8 M88A2 HERCULES (Heavy Equipment Recovery Combat Utility Lift Evacuation Systems) műszaki páncélost fog elkészíteni a BAE Systems. A 31,8 millió dolláros megrendelést a cég USA-ban található üzemei fogják teljesíteni 2014 közepére. Az M88A2 erősebb fékeket, motort, csörlőt és darut, valamint továbbfejlesztett elektromos és hidraulikus rendszereket kap, így jobban megfelel az M1-es Abrams harckocsik mentésére, javítására.

Az elkövetkező 4 évre a francia haditengerészet 221 millió eurós szerződést kötött a DCNS-el a CHARLES DE GAULLE (R 91) repülőgép-hordozó karbantartási munkálatainak elvégzésre.

Szeretné növelni jelenlétét és erősíteni pozícióit az afrikai kontinensen a török Otokar. A Cobra típusú könnyű páncélozott járműve már szép számmal megtalálható egy tucatnyi afrikai országában, elég csak megemlíteni, hogy Nigéria - mint a legnagyobb megrendelő -  jelenleg 193 példánnyal rendelkezik. A török cég reményei szerint az elkövetkező években további megrendelések fognak még befutni a kontinensről a fegyveres erők és a rendvédelmi szervek részéről egyaránt.

Öt év alatt a Raytheon Company 6676 TOW huzalvezérlésű irányított páncéltörő rakétát alakít át rádió parancsközlő vezérlésűvé. A TOW 2 RF változatok létrehozásához Washington 349 millió dollárt folyósít. Ezzel a megoldással a már jelentős szolgálati idővel rendelkező TOW rakéták továbbra is az amerikai hadsereg és tengerészgyalogság egyik jelentős mennyiségben szolgálatban álló páncélelhárító eszközei maradnak.

Hollandia számára átadásra került az első két CH-47F Chinook helikopter. (Előzmény)

A Honeywell által kifejlesztett Spectra Shield nevű páncélzat kerül a jövőben a General Dynamics Land Systems – Force Protection Europe által a brit fegyveres erők részére gyártott Foxhound járművekre. A brit Honvédelmi Minisztérium 12 hónapon keresztül tesztelte a fémekből készült elődjeinél több mint 50 %-al könnyebb Spectra Shield tulajdonságait. Ezek során az ultra-nagy molekulatömegű polietilén rostokból és az azokat összetartó gyantából álló páncélzat bebizonyította, hogy járműveken alkalmazva jelentősen javítja a védelmet a rögtönzött robbanóeszközökkel szemben is.  A könnyű Spectra Shield lehetővé teszi a járművek védelmének növelését a mozgékonyságuk minimális csökkentése árán.

A tegnapi bejegyzésben szereplő indiai BrahMos indításról egy újabb infó: a robotrepülőgép fedélzetén egy új műholdas navigációs rendszer volt elhelyezve, mely a GPS és a GLONASS műholdak jeleinek vételére is képes, így pontosabb helyzetmeghatározást tesz lehetővé.

Megvalósítható a pilóta nélküli repülőgépek beavatkozás nélküli légi üzemanyag felvétele a DARPA jelentése szerint. Mindezt a két éve folyó kutatások és próbák során állapították meg, ezek végén már két átalakított RQ-4 Global Hawk hajtotta végre a repüléseket és a megközelítéseket. A legutóbbi feladat során az átadó és a fogadó szerepet játszó gépek emberi beavatkozás nélkül 30 méterre közelítették meg egymást, majd stabilan repültek az utántöltési pozíciót tartva, 13600 méter magasan.

A Pakisztán által megrendelt AZMAT-osztályú rakétás gyorsnaszádok némileg megnövelt méretű változatát rendelte meg Banglades.  A két bangladesi egység úgy egy méterrel lesz hosszabb, mint pakisztáni társaik, vízkiszorításuk 648 tonna, sebességük 28 csomó (51 km/h) lesz. Fegyverzetüket két 25 mm-es gépágyú, két 12,7 mm-es géppuska és nyolc C-802A hajó elleni rakéta alkotja majd.

NETARZENÁL GALÉRIA

Mahindra.

Saab JAS-39 Gripen NG Svájcban: 1., 2.

Atlas Cheetah D2.

Douglas KA-3B Skywarrior.

Görög F-16D: 1., 2.

Szuhoj T-50: 1., 2., 3.

Szólj hozzá

Global Hawk BrahMos AW139M AgustaWestland Shield RQ-4 M88A2 Otokar TOW Honeywell Spectra AZMAT-osztály C-802A