2012. okt 10.

2012.10.10

írta: Netarzenál
2012.10.10

Norvégiában a parlament elé került a következő évi költségvetés tervezete. Ebben a hadi kiadásoknál már megtalálható egy 300 millió dolláros keret, amely a Lockheed Martin F-35A Lightning II-es vadászbombázók beszerzésére szolgál.  Ha a tervezet decemberig jóváhagyásra kerül, úgy az első norvég JSF még a 2015-ös esztendőben átadásra fog kerülni. Oslo terveiben a Norvég Királyi Légierő számára még mindig 52 F-35A megvásárlása szerepel.

Szintén a skandináv országhoz kapcsolódód hír, hogy nemsokára átadásra fog kerülni a második NHIndustries NH90-es helikopter is. Az első gép majd egy évvel ezelőtt került átadásra és azóta számos kritikát kapott a gyártó a kézbesítéssel is kapcsolatosan. A közelgő átadási dátumra reagálva most is megemlítésre került, hogy már a gyári próbák során számos hibát, hiányosságot fedeztek fel a másodiknak leszállításra kerülő forgószárnyason.

A norvég védelmi minisztérium egyébként a minél magasabb gyártási minőség érdekében a beszállítókkal is tárgyalt, ám azt tagadták, hogy már szerződést kötöttek volna a Sikorsky-val az NH90-esek helyetti SH-60 Seahawk beszerzés ügyében. Így a 14 beszerzésre kerülő NH90-esnek (hat a légi erő és nyolc a haditengerészet részére) még van jövője az országban.

Egy újabb ponton közeledik egymáshoz a dél-koreai és török hadiipar. Ankara ez év végén, vagy 2013 elején indítja el a könnyű többcélú helikopterek beszerzéséről szóló tenderét. Ezen a dél-koreai Korea Aerospace Industries (KAI) is rész fog venni, a Surion típussal. A cég esélyeit növeli, hogy a helikopter egyes alkatrészeinek gyártásáról hétfőn írtak alá egy együttműködési megállapodást a Turkish Aerospace Industries (TAI) vezetőivel.

A TAI üzemében a Szöul által eddig megrendelt 240 Surion közül 110 példány törzsének elülső része fog elkészülni, 30 millió dollár ellenében. A két ország közötti együttműködés eddigi legfőbb eredménye a török légierő számára a TAI által gyártott 40 darab KT-1T alapfokú kiképzőgépek programja. Az elmúlt években felvetődött a dél-koreai KF-X vadászgépprogramban való török részvétel, illetve a T-50 Golden Eagle sugárhajtású kiképzőgépek Törökországnak történő eladása is.  

NETARZENÁL GALÉRIA

A francia COLBERT cirkáló: 1., 2.

Vought F-8E(FN) Crusader: 1., 2., 3.

Fairchild A-10C Thunderbolt II géppár.

Dassault Mirage F1C-200.

Német Bell UH-1D Iroquois.

Tupoljev Tu-160 Blackjack.

Szólj hozzá

Martin Lockheed Lightning F-35A KAI NHIndustries NH90 Surion KT-1T