2012. dec 24.

2012.12.24

írta: Netarzenál
2012.12.24

Oroszországban a következő év márciusában veszi majd kezdetét a Szuhoj T-50-es állami berepülési programja. A gépből eddig négy példány készült el, egy további pedig már gyártás alatt áll.  A 2013-ban kezdődő és 2015-2016-ig tartó tesztekben összesen nyolc T-50-es fog részt venni.

A moduláris építési technológiának köszönhetően igen jól halad a következő generációt jelentő amerikai repülőgép-hordozó, a USS GERALD R. FORD (CVN 78) építése a Huntington Ingalls hajógyárában. A 2013-ban vízre kerülő egység a cég bejelentése szerint már 90%-ban készen van.

További 42 Szuhoj Szu-30MKI vadászbombázó gyártásáról állapodott meg a Hindustan Aeronautics Limited (HAL) és a Rosoboronexport a mai napon Új-Delhiben, 1,6 milliárd dollár értékben. Így India 222 Szu-30MKI típusú géppel fog rendelkezni a licencgyártás befejeződésekor. A kétüléses gépekből eddig 119-et adtak át a légierő részére.

Azonban rossz hírt is közöltek a HAL vezetőivel, ugyanis a Védelmi Minisztériumban törölték hazai fejlesztésű és gyártású turbólégcsavaros kiképzőgépek programját. Így a HTT-40-es nem lesz a HPT-32 Deepak gépek utódja. Indoklásában azt közölte a minisztérium, hogy a HTT-40-es darabára több mint a duplája volt a svájci Pilatus PC-7-es gépeknek.

És még nincs vége az Indiához és az orosz hadiiparhoz kapcsoló híreknek, mivel 2,9 milliárd dollárért további Mil helikopterek is megvásárlásra kerültek. A Mi-17B-5 Hip változatú forgószárnyasokból 71 példányt vásárolnak meg.

Moszkva mindezeken felül hajlandó lenne a BMP-3-as gyalogsági harcjárművek gyártási technológiájának eladására is India számára. Az oroszok véleménye szerint az Indiában már négy éve elindított jövőbeli gyalogsági harcjármű fejlesztési program (Futuristic Infantry Combat Vehicle=FICV) legkorábban tíz év múlva valósulhat meg.  A tíz milliárd dolláros program keretében 2600 járművet állítanának hadrendbe, részben a kiöregedő 1500 darab BMP-2-esek pótlásaként.

Szombaton megérkezett Brazíliában az 5. modernizált Lockheed P-3AM Orion tengeri járőrgép is. A Spanyolországban végzett korszerűsítési munkálatok befejezését követő ellenőrző repülések végeztével a 7204-es lajstromú példány pénteken vette Dél-Amerika felé az irányt. Brazília az USA kivont gépei közül 12 P-3A-t vásárolt meg, ezek közül kilencet modernizálnak, a többi három tartalék alkatrészként fog szolgálni. A korszerűsítésre az Airbus Military spanyolországi Getafe-i létesítményében kerül sor.

Két újabb NH90-es helikopter került átadásra a napokban. Belgium számára, egy már teljes felszereltségű TTH (Tactical Transport Helicopter) variáns került kézbesítésre a négy megrendelt szállító változatból. Az ország ezek mellett mégy négy haditengerészeti NFH-t is be kíván szerezni a Sea King helikopterek kutató-mentő feladatainak átvételére.

A Francia Haditengerészet is megkapta nyolcadik NFH változatú forgószárnyasát, ám ez már némileg eltér elődjeinek felszereltségétől. A gyártó csak Step B-ként jelöli az új, felszíni és tengeralattjárók elleni hadviselésben megmutatkozó plusz képességekkel felruházott gépet. A következő év elején még számtalan helikopter fog átadásra kerülni az NHIndustries dél-franciaországi Marseille közelében található Marignane-i létesítményében, hiszen jelenleg is több NH90-es tartózkodik a végszerelés különféle fázisában.

Nagyon Boldog Karácsonyt Minden Olvasónknak!

NETARZENÁL GALÉRIA

Karácsonyi Dingo.

Egy magyar Szuhoj.

Az utolsó lengyel katonai An-2-es búcsúrepülése előtt.

Német EC 665-ös Tiger UHT Afganisztánban: 1., 2., 3.

McDonnell Douglas F-15C Eagle.

Szólj hozzá

78) R. Orion USS Szuhoj T-50 (CVN NH90 TTH FORD GERALD Szu-30MKI HTT-40 Mi-17B-5 BMP-3 P-3AM