2013. jan 03.

2013.01.03

írta: Netarzenál
2013.01.03

Még eben az évben szeretnék vonzóbbá tenni a távirányítású repülőgépek irányítórendszerei mögötti szolgálatot az Egyesült Államokban. Mint egy tanulmány kimutatta, az itt szolgáló katonák előléptetése messze lassabban halad, mint a légierő bármely más gépén ténylegesen is repülő társaiké. Ugyanakkor azonban azt sem szabad elfelejteni, hogy az MQ-9 Reaper és az MQ-1 Predator gépek az elmúlt évtizedben jelentős szerepet játszottak az iraki és az afganisztáni hadműveletek támogatásában.

Belgiumban még december 10-én került jóváhagyásra a védelmi miniszter által a 2013-as katonai költségvetés. Ebben 41 millió euró értékben szerepel 66 új irányított páncéltörő rakéta beszerzése is. A megrendelést a EuroSpike GmbH vegyesvállalat nyerte el. Ez a Rheinmetall Defence Electronics, a Diehl BGT Defence GmbH és az izraeli Rafael tulajdonában van. Belgium a Spike család 2500 méteres hatótávolságú tagját a Spike-MR-t (Medium-Range) választotta.

Argentínában új gépkarabélyt keresnek a hadsereg számára. Terveik szerint hamarosan az olasz Beretta 5,56 mm-es ARX160 gépkarabély, valamint a csöve alá szerelhető 40 mm-es GLX160 gránátvető műszaki kiértékelését kezdik majd meg.

Tegnap egy újabb Lockheed Martin F-16-os járt szerencsétlenül Izraelben. A múlt hét keddjén, egy leszállás során bajba került társához hasonlóan ezen a gépen is a földet érést követően lépett fel meghibásodás. A 109. Századhoz tartozó F-16D Block 30 Barak társához hasonlóan szintén a Ramat David légibázis futópályáján landolt. A fedélzeten tartózkodó kétfőnyi személyzet sikeresen katapultált az irányíthatatlanná vált gépből. Gépelhagyásukat az motiválta, hogy féltek a futópályát hamarosan elhagyó repülőgép felborulásától, - hasonló már történt 2005-ben - ez azonban nem következett be. Jelenleg még folyik az eset kivizsgálása, így még nem lehet tudni milyen mértékű károsodást szenvedett a földön telepített fékezőrendszer által megállított vadászbombázó. Jelenleg repülési tilalom alatt áll az F-16D változat Izraelben.

NETARZENÁL GALÉRIA

A német SACHSEN-osztályú (F124) HAMBURG (F220) fregatt.

Xian H-6H.

Sötétbe burkolózó Tornado.

Sólymok a levegőben.

Ős Thunderbolt.

Hawker Siddeley HS-125.

Szólj hozzá

Predator Barak Reaper MQ-9 Beretta MQ-1 EuroSpike Spike-MR ARX160 GLX160 F-16D