2013. már 13.

2013.03.13

írta: Netarzenál
2013.03.13

Megérkezett a várva várt újabb megrendelés az MQ-8C Fire Scout robothelikopterekre. Hétfőn ugyanis újabb hat gépet és hét irányító központot rendeltek meg 71,6 millió dollár értékben a haditengerészet részéről. A flotta egyébként két példánnyal tovább növelte a hadrendbe állítani szándékozó robothelikopterek mennyiségét, mivel jelenleg 30 példányt szeretnének beszerezni. A gyártást végző Northrop Grumman szerint az első MQ-8C gépek a következő évtől már bevetéseket repülhetnének. Az első módosított Bell 407-es sárkány végszerelésével már végeztek a neves helikopter-gyártónál, a gépet a Northrop Grumman  pilóta nélküli rendszerekre szakosodott Moss Point-i üzemében alakítják át.

Iráni állítás szerint február 10-én egy amerikai U-2-es felderítőgép próbált berepülni a perzsa állam légterébe. A kémgép az Ománi-öböl felől közeledett és azonnal visszafordult, amint az iráni légvédelem felhívta figyelmét a nem túl jól megválasztott repülési irányra.

Újra a hosszú ideig tartó tartós tárolás rémképe vetül a dél-afrikai Saab JAS-39C/D Gripen vadászbombázókra ebben az évben is, 2010 után. Akkor Lindiwe Sisulu védelmi miniszter figyelmeztette az ország vezetését a légierő alulfinanszírozottságára és szavai meghallgattatásra találtak, így a légierő részére pluszforrásokat csoportosítottak át.  A héten a parlamentben Nosiviwe Mapisa-Nqakula védelmi miniszter jelentette be, hogy a 26 (17 együléses Gripen C és kilenc kétüléses Gripen D)  Svédországból beszerzett gépből 12-öt terveznek konzerválni továbbra is jó pár évre, mivel nem tudják előteremteni a levegőbe emelésükhöz szükséges pénzügyi hátteret.

Mindez azt is maga után vonhatja, hogy bázisokat fognak bezárni és repülőszázadokat megszüntetni a védelmi kiadások alacsony szintjére hivatkozva. Persze a 2010-től eltelt évek sem voltak felhőtlenek a dél-afrikai légierő számára, 2011-ben a Gripenen repülő személyzet tervezett éves repült óraszámát 224-ről 110-re csökkentették, szintén anyagi okokból. Tavaly szintén nem tudták elérni a repülőgép-vezetőkként tervezett 250 repült órát, ugyanis csak hat pilóta volt képes túllépni együttesen a 150 órát.

Svédországban a IRIS-T SLS légvédelmi rendszer beszerzés emellett döntöttek. A Diehl Defence IRIS-T légiharc-rakétán alapuló kis hatótávolságú SLS rendszerek 2016-tól kezdődően kerülnek átadásra. A svéd légvédelem új harcvezetési és irányítási rendszerek is kapni fog az elkövetkező években.

Németországban március 7-én a Rheinmetall hivatalosan átadta IdZ-ES (Infanterist der Zukunft – Erweitertes System) Gladius rendszer első példányait a hadsereg részére. Az új rendszerek első harminc készletét, amelyek 300 katona számára teszik lehetővé a digitális harcmezőre történő lépést, 2013 év közepéig, míg a másik harmincat 2013 év végéig adják át a Bundeswehr-nek. Ez a mennyiség biztosítani fogja, hogy a két új afganisztáni kontingens személyi állományát időben ellássák a közel valós idejű információ vételét és továbbítását lehetővé tevő felszereléssel.

NETARZENÁL GALÉRIA

Görög Panhard VBL-ek: 1., 2.

Az erre az éve szánt díszes Tornado Németországból: 1., 2.

MH-60R Sea Hawk.

Kubai MiG-23BN és ML gépek.

Northrop Grumman B-2A Spirit.

Hawker Siddeley Gnat T1.

Szólj hozzá

407 Northrop Grumman Saab Gripen Fire Scout Bell Diehl Defence U-2 SLS MQ-8C JAS-39C/D IRIS-T IdZ-ES Gladius