2013. már 15.

2013.03.15

írta: Netarzenál
2013.03.15

Várhatólag a jövő hónap elején, április 4-én fogja megkapni első Lockheed Martin C-130J-30  Super Hercules repülőgépét Tunézia.  Az afrikai ország 2010 februárjában határozta el a két nyújtott törzsű szállítógép és két MAFFS moduláris fedélzeti tűzoltó rendszer beszerzését. Az ország légierejében jelenleg egy H és hét B variáns található meg a C-130-ból. A második C-130J-30  Super Hercules is ebben az évben kerül majd átadásra a gyártó reményei szerint.

Brazíliában pont került a légierő új tankergépének kiválasztási procedúrájára. A légierő vezetése mérlegelte a műszaki és működési követelményeket, a logisztika, az ipari, a kereskedelmi és technológiai lehetőségeket, majd az izraeli Izrael Aerospace Industries által átépített Boeing 767-300ER gépeket hirdette ki a KC-X2-es tender győzteseként. A módosított 767-ből két példány beszerzése van tervbe véve.

Pár hónappal ezelőtt még nem lehetett tudni valami biztosan azt, hogy Zambiában mennyi kínai Harbin Z-9-es helikopter (Eurocopter AS365 Dauphin licenc) is található meg. Mindenesetre darabszámuk a héten eggyel csökkent, ugyanis szerdán reggel egyikükkel katasztrófa történt. A helikopter az Ifjúsági Napi ünnepségre történő felkészülés jegyében, törzse alatt egy nemzeti színű zászlóval szállt fel, fedélzetén Misapa Mukupa őrnaggyal és Kenneth Chilala hadnaggyal. A Z-9-es befejezve repülési feladatát már leszálláshoz készülődött Lusaka város repülőterén, amikor szerencsétlenül járt. A hadnagy könnyebb sérülésekkel megúszta az esetet, azonban az őrnagy életét vesztette. Meg nem erősített információk szerint a lezuhanást a törzs alatti zászló csőlégcsavarba történő kerülése okozta.

NETARZENÁL GALÉRIA

A német HAMBURG (F 220) fregatt egy amerikai HH-60H helikopterrel.

F-35B.

Nagyvasaink: 1., 2.

Török E-7-es légtérfelderítő.

Eurocopter EC665 Tiger HAD.

Hawker Siddeley Buccaneer S2B.

Szólj hozzá

Martin Lockheed Eurocopter Super Hercules C-130J-30 Harbin Z-9 MAFFS KC-X2 AS365 Dauphin