2013.06.13

2013.06.13. 14:10

Indiában 2000 darab motort vásárolnának a korszerűsítés előtt álló BMP-2-es gyalogsági harcjárműveik számára. Az eredeti 285 lőerős erőforrást egy 250-380 lóerősre cserélnék le, ami könnyen karbantartható, és megbízhatóan működik szélsőséges időjárási körülmények között is. Motorokat hazai és külföldi gyártók egyaránt ajánlhatnak a döntéshozók figyelmébe, így a Mahindra & Mahindra, Tata Motors, Force Motors, Ashok Leyland, Maruti Udyog és Crompton Greaves, és az MTU (Németország), Thales (Franciaország) és a Rosoboronexport (Oroszország) gyártmányaira egyaránt kíváncsiak. Az 1500 darab BMP-2-es modernizálása 3-5 éven belül fog lezajlani 1,2 milliárd dollárt felemésztve. A hazai fejlesztésnek indult, 10 milliárd dolláros költségvetést igénylő FICV projektről nincs érdemi információ, de annyit azért tudni, hogy a 2600 darabos mennyiségben szolgálatba állítani tervezett gyalogsági harcjármű megalkotásáról még nem tettek le Indiában.

Hiába 8,8 százalékos a költségvetési hiány, Pakisztán új, egy hete hivatalba lépett kormánya 10 százalékkal növelni fogja a katonai kiadásait.

Egyesek szerint túl optimista a HAL (Hindustan Aeronautics Limited) vezetősége azzal kapcsolatban, hogy már a következő évben végrehajthatja első repülését a LCA Tejas Mk.2-es változata. Az erősebb, General Electric F414-GE-INS6-os hajtóművel ellátott Tejas Mk.2-es változat sorozatgyártása állítólag 2016-ban veszi majd kezdetét.

Több cseh cég (Excalibur Army, Tatra és VOP CZ, STV Group Zeveta Bojkovice) is szeretne üzletet kötni Líbiában BRDM-2 és  BVP-1 járművekhez való alkatrészek és lőszerek szállításával, illetve korszerűsítések végrehajtásával. A BVP-1-ből első lépésben 100 példány modernizálnának az észak-afrikaiak, de elképzelésük szerint további 300 páncélozott járművet is korszerűsíteni szeretnének, 350 BRDM-2-es és BVP-1-es mellett.  A cseh cégek így egy összesen 39 millió eurós üzlet reményében kezdtek tárgyalásokba, azonban ezek megszakadtak. Ugyanis Prága nem járult hozzá a szükséges lőszerek eladásához, mivel attól tartanak, hogy az országban még nem kellően megszilárdult rendszer miatt azok terrorista csoportok kezébe is kerülhetnek. 

NETARZENÁL GALÉRIA

Sz-300PSz.

Munkatársak.

Boeing CH-47F Chinook.

Kalózmacska.

Supermarine 361 Spitfire LF16E.

Aermacchi MB-339CD.