2013. júl 01.

2013.07.01

írta: Netarzenál
2013.07.01

Eddig még nem akadt nagyobb probléma a tavaly szolgálatba állított JHMCS II-es sisakkijelzővel. Ez könnyebb mint elődje, jobb a súlyelosztása és a hozzá tartozó szoftvereket is továbbfejlesztették. Mindezek ellenére az ára, a pilótafülkébe beszerelendő szükséges érzékelőkkel és egyéb rendszerekkel együtt majd 1 millió dollár.

Június 27-én Fort Worth-ben végrehajtotta első repülését a Hollandia számára gyártott második F-35A Lightning II-es vadászbombázó.

Az amerikai haditengerészet megrendelte az első 40 darab Mod 2 LWT átalakító készletet az Mk54-es torpedói számára. A  324 mm-es átmérővel, 340 kg-os tömeggel és 45 kg-os robbanófejjel rendelkező fegyvert direkt a part menti vizekben történő alkalmazásra kifejlesztették ki. Az Mk54-esek számára érzékenyebb szonárt és egy nagyobb teljesítményű számítógépet tartalmazó kittből 890 darabot szeretnének beszerezni a flotta vezetői.

Törökország négy Husky 2G aknafelderítő járművet szerez be. A Husky 2G páncélozott fülkéjében már két fő számára van hely, a vezető mellett egy, az aknafelderítő rendszereket kezelő katona is helyet foglalhat a járműben. Ankara tervei szerint a Husky 2G aknafelderítő járműveket egyaránt alkalmazni fogják a szír, iraki és az iráni határszakaszon is.

Jelenleg már hat Iron Dome légvédelmi üteget adtak át az izraeli légierőnek. Ezek közül mát öt érte el a bevethetőségi szintet és hamarosan a hatodikat is telepíteni fogják. A Jerusalem Post értesülései szerint 2014-ben további két üteget fog átadni a Rafael Advanced Defense Systems.

Az első két, immáron sorozatban gyártott Meteor légiharc-rakétával egy svéd JAS-39 Gripen hajtott végre éleslövészetet június végén. A két elindított Meteor megsemmisítette a légi célt.

Kanada június 21-én átvehette az első Boeing CH-147F Chinook szállítóhelikopterét. A megnövelt üzemanyag kapacitású, digitális repülőelektronikával és repülésvezérléssel, valamint önvédelmi rendszerekkel is ellátott forgószárnyasból még ebben az évben további hat példány fog átadásra kerülni. A 2009 júniusában megrendelt 15 CH-147F közül az utolsót a következő évben fogják leszállítani.

NETARZENÁL GALÉRIA

USS FREEDOM (LCS 1).

Elfogva: 1., 2.

Embraer R-99.

Norvég F-16-os.

FIAT G.91R/3.

Kamov Ka-52.

Szólj hozzá

F-35A Chinook JHMCS Husky Mk54 CH-147F