2013. júl 18.

2013.07.18

írta: Netarzenál
2013.07.18

Az eddig feltárt nyomozás szerint 2011 novembere és 2012 februárja között három alkalommal kerültek kínai, vagy hong-kongi eredetű, de hamis alkatrészek az amerikai tengeralattjárók javításával is foglalkozó Groton-i bázisra. A Kínából érkező hamisítványok már okoztak gondot az Egyesült Államokban.

Elkészültek a Tinker bázison az első CONECT rendszerrel ellátott B-52H Stratofortress nehézbombázóval. Június 16-án hagyta el ugyanis az átalakítás helyszínét a Barksdale támaszponton állomásozó 20. Bombázóezred kötelékébe tartóz gép.

Kibővítésre került július 12-én a Finnország és Lengyelország között 2003-ban megkötött Patria AMV, helyi megnevezéssel Rozsomák gyalogsági harcjárművek helyi gyártással megvalósuló szereződése. Jelenleg a lengyel hadsereg összesen 570 Rozsomákkal rendelkezik, és a tíz évvel ezelőtt megrendelt darabszám még hátralévő maradékát, 117 járművet 2013 végéig átadják számára. Ezzel azonban nem ért véget a történet, hiszen a hír apropóját éppen az adja, hogy Varsó további 307 Rozsomákot rendelt meg. Ezek gyártása újabb tízévnyi elfoglaltságot fog jelenteni a programban résztvevőknek. Továbbá a finn fél hamarosan hozzájárulhat a Rozsomákok exportjához is, ami ezután igen gyorsan körvonalazódhat, hiszen néhány afrikai és ázsiai ország már jelezte ez irányú elképzelését.

Nagy-Britanniában a RAF a híres 617-es repülőszázadát fogja elsőként átfegyverezni az Lockheed Martin F-35B Lightning II-es vadászbombázókra. A jelenleg még a skóciai Lossiemouth-ban állomásozó század által ez idő szerint is használt Panavia Tornado GR.4-ek első példányai a következő év áprilisától kerülnek majd kivonásra és az új gépekkel a század már a Marham-i bázison fog települni, de a 617-es repülőszázad 16 Lightning-ja megtalálható lesz majd a QUEEN ELIZABETH-osztályú repülőgép-hordozókon is.

Irak további 175 M1 Abrams harckocsi beszerzését szeretné elérni Washingtonban a már meglévő 140 M1A1-es mellé. A páncélosok 1,2 milliárd dolláros beszerzését az USA külföldi katonai eladási (Foreign Military Sale – FMS) programja alapján szeretnék végrehajtani.

Talán a harckocsik jobban fognak járni, mint az országba került Hawker Beechcraft  T-6A Texan II-es kiképzőgépek, amelyek műszaki állapota ugyanis gyors romlásnak indult az amerikai tanácsadók távozása után. Ugyanis a gurulóutak és futópályák takarítását alaposan elhanyagolták, ezért több gép szárnyán sérülések, lyukak keletkeztek a felverődések miatt. Ez a helyzet nem egyedi, a Tirkit légibázis áramellátását biztosító generátorok is tönkrementek a nagyvonalú nemtörődömség, illetve a karbantartások elhanyagolása miatt.

Ukrajna 2012-ben 14 darab BTS-5B (a szovjet/orosz BREM-1 helyi változata) műszaki-mentő harckocsit adott el Azerbajdzsán részére.  A T-72-es harckocsi alvázán létrehozott BTS-5B bal oldalán lett elhelyezve a 12 tonna teherbírású daru, elején pedig egy tolólap. Csörlője 25 tonnát, áttétellel 100 tonnát képes megmozgatni.

Gyaníthatóan a Kínában folyó lopakodó képességű repülőgépekre adandó válaszul Vietnam Vosztok E méteres hullámhosszú rádiólokátorokat fog vásárolni Fehéroroszországból. A radar fejlesztését a még a szovjet érában kezdték meg, a fejlesztők célja a P-18-as utódjának megalkotása volt. Vietnam a Vosztok E rádiólokátorokból 20 darabot szerez be.

Lomha dög?

NETARZENÁL GALÉRIA

INS VIKRAMADITYA: 1., 2.

ShinMaywa US-2.

McDonnell Douglas Phantom FGR.2.

Spanyol Hornet.

Saab JAS-39C Gripen.

Westland SA-330E Puma HC.1.

Szólj hozzá

AMV F-35B M1A1 Abrams Patria Hawker Beechcraft B-52H Stratofortress Rozsomák CONECT T-6A Texan Vosztok BTS-5B BREM-1