2013.08.14

2013.08.14. 14:45

Vízre bocsátották Dél-Korea negyedik Type 214-es osztályba tartozó tengeralattjáróját. A 65,3 méter hosszú, 6,3 méter széles KIM JWA-JIN a Japán megszállás alatt a dél-koreai függetlenségi mozgalom legnagyobb győztes csatáját irányító Kim Jwa-jin (1889-1930) nevét viseli és a Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering építette meg, szemben az osztály első három tengeralattjárójával, amik a Hyundai Heavy Industries gyárában készültek. A levegőfüggetlen meghajtással rendelkező KIM JWA-JIN 2014 második felében kerül majd átadásra a haditengerészetnek és 2015-ben válik majd bevethetővé. 2018-ig egy további Type 214-es tengeralattjárót tervez szolgálatba állítani Szöul. Ezek után már 3000 tonnás egységek fognak épülni, ezeken függőleges indítók is lesznek a nagy hatótávolságú fegyverzet részére és ebből az osztályból 2030-ig kilenc darabot fognak legyártani.

Ausztrália 4002 darab M1156 PGK-t (Precision Guidance Kit)  szeretne megvásárolni 54 millió dollár értékben. Az ATK által gyártott átalakító készleteket a már meglévő 105 és 155 mm-es lövedékre lehet utólag rászerelni és bár kevésbé pontosak, mint a 4 méteres körkörös szórással dolgozó Excalibur, azonban egy PGK kitt ára kevesebb, mint a fele az Excalibur-nak. A PGK-k a közelmúltban jelentek meg Afganisztánban. Ausztrália 155 mm-es lövedékekhez való átalakító készletből vásárolna.

Túllépték 5000. repült órájukat az Afganisztánba telepített MQ-8B Fire Scout robothelikopterek. A gépek 2011-tól vannak jelen az ország légterében valós idejű megfigyelést és felderítést végezve.

Tegnap este tűz ütött ki és több robbanás is történt egy Mumbai kikötőjében horgonyzó indiai tengeralattjárón. A szovjet/orosz fejlesztésű és építésű Project 877 EKM KILO vagy SINDHUGHOSH-osztályú dízel-elektromos meghajtású, 2300 tonnás INS SINDHURAKSHAK (S 63) tengeralattjáróról a legénység több tagja is a vízbe vetette magát, ám nem mindenki tudta elhagyni a fedélzetet, többen életüket vesztették. 18-an a félig elmerült tengeralattjárón rekedtek, de a partot értek között is többeket sérülésekkel szállítottak kórházba. A közelben horgonyzó testvérhajó, az INS SINDHURATNA (S 59) is megsérült a robbanásban, de további károsodást nem szenvedett, sikerült odébb vontatni.

A SINDHURAKSHAK vetőcsöveiből két torpedó is útnak indult további károkat okozva a kikötőben, a hírek szerint az egyik egy hadihajót rongált meg. A helyszínre érkező tűzoltók két óra alatt megfékezték a lángokat és a haditengerészet búvárai felkészültek a tengeralattjárón rekedtek kimentésére. Ez az egység 1997-ben készült el Szentpéterváron és 2010-ben kerül Oroszországba, ahol két éven át folyt a felújítása és ez év áprilisától lett újra tagja az indiai haditengerészet hajóállományának. Szemtanúk szerint a tűz a torpedók és az akkumulátorok környékén keletkezett a 2010-ben már egyszer kigyulladt SINDHURAKSHAK-on. Akkor, három hónappal az Oroszországba történő szállítás előtt egy tengerész meghalt, kettő megsebesült a tűzben, amit egy szivárgó akkumulátor gázai okoztak. (Kapcsolódó hírek: 1., 2.)

NETARZENÁL GALÉRIA

HMS WESTMINSTER (F 237) fregatt.

Boeing 737-7ES Wedgetail.

Japán Sas.

Pave Hawk munkában.

Szolgálatban.

McDonnell Douglas F-4C Phantom II-ek: 1., 2.