2013. okt 01.

2013.10.01

írta: Netarzenál
2013.10.01

Sok ázsiai, afrikai és latin-amerikai ország érdeklődik a kínai J-10-es vadászbombázók iránt a gyártó képviselője szerint. Egyes források szerint a közelmúltban már megállapodás is született Pakisztánnal a gépek beszerzéséről. Ez azonban nem igaz, a típus exportját még nem hagyta jóvá az ázsiai ország vezetése. De a leendő igen tekintélyesnek mondható ügyfélkör alapján ez a döntés hamarosan megszülethet. További, a kínai repülőgépgyártással kapcsolatos hír, hogy Venezuelában mérlegelik a Hongdu L-15 Falcon sugárhajtású kiképző/könnyű támadógépek beszerzésének lehetőségét.

Az viszont tény, hogy a pakisztáni miniszterelnök, Navaz Sharif szeptember 16 és 18 közötti törökországi látogatása alatt Ankara komoly ajánlattal állt elő, méghozzá a T-129-es harci helikopterek pakisztáni eladásával, illetve lehetséges helyi gyártásával kapcsolatban. Pakisztánban ugyanis lassan kiöregednek az amerikai eredetű Bell AH-1 Cobra harci helikopterek és ezek pótlására jól jönne a Sharif miniszterelnöknek is bemutatott T-129-es ATAK. A dolog szépséghibája talán az lehet, hogy a forgószárnyasokba a Honeywell/Rolls-Royce LHTEC CTS-800-4A hajtóművek vannak beépítve. Ezeket eredetileg az amerikai RAH-66 Comanche helikopterhez fejlesztették ki és eladásukhoz amerikai hozzájárulás szükséges, hiába valósult meg azok törökországi licencgyártása és kapta meg a TAI az Olaszországra és Angliára nem érvényes teljes körű exportjogot az ATAK-ra.

A T-129-es felbukkanása mindenesetre jelentősen gyengítette a Bell AH-1Z Viper helikopterek beszerzésének esélyeit Pakisztánban, bár az amerikaiak még bíznak abban, hogy a Cobra késői leszármazottja kedvezőbb üzemeltetési költségek felmutatásával még nyerő lehet. Mindenesetre együttműködési hajlandóság van Pakisztán és Törökország között ebben az ügyben, mindezt azzal is próbálták Ankarában még jobban elősegíteni, hogy három T-129-est mintegy ajándékként adnának oda Iszlámábád számára. Azt sem tudni még, hogy ez a három gép a már teljes képességgel felruházott T-129B verzió lesz-e, vagy a török hadsereg sürgetésére még csak részleges képességekkel legyártott kilenc A verzióból kerülne ki. Azerbajdzsán már jelezte 60 darab T-129 ATAK beszerezésének igényét, de a közelmúltban a Jordán uralkodó is megszemlélte az ATAK gyártósorát.

Hamarosan gazdára találhat a Boeing Long Beach-i üzemében, egyelőre még megrendelés nélkül épülő 13 C-17-es közül pár. Ugyanis Indiában a légierő a már megrendelt 10 Boeing C-17 Globemaster III-as teherszállító mellé még további hetet szeretne beszerezni. A további beszerzés elindításához már csak a politikai vezetőktől érkező jóváhagyás szükséges.

Kisebb tűzeset történt a múlt héten India jelenleg egyetlen repülőgép-hordozóján, az INS VIRAAT-on. A tűzet egy légkondicionáló okozta, azonban a felcsapó lángokat hamarjában megfékezték a hajó tűzoltói és az esetben senki sem sérült meg.

Hétfőn üzemanyag-szivárgás miatt hajtott végre kényszerleszállást egy amerikai Boeing KC-135-ös Stratotanker a spanyolországi Palma de Mallorca repülőtéren. A tankergép az USA-béli McConnell támaszpontról szállt fel és úti célja a spanyolországi Moron volt, amit hiba orvoslása után el is ért.

NETARZENÁL GALÉRIA

Izraeli páncélosok.

Alkotások Japánból: 1., 2.

Kaman SH-2G Super Seasprite.

Kicsit kopottasan.

Grumman E-2A Hawkeye.

Tigristornádó.

Szólj hozzá

KC-135 C-17 Globemaster Boeing Stratotanker Falcon Hongdu T-129 L-15 J-10 ATAK Honeywell/Rolls-Royce LHTEC CTS-800-4A VIRAAT