2014. aug 30.

2014.08.30

írta: Netarzenál
2014.08.30

Csehországban a Honvédelmi Minisztérium jóváhagyta az Irak számára történő L-159 ALCA kiképző/könnyű támadó repülőgépek eladását. Az Aero Vodochody gyártmányából 11 lekonzervált mellett, négy aktív példány is a közel-keletre fog kerülni, ezek közül kettő kétüléses B változat lesz. Az iraki kormánnyal a szerződés véglegesítése szeptember végén várható.

Augusztus 21-én az Istres bázison átadták, Egyesült Államokban modernizált első KC-135RG tankergépet a francia légierőnek. A Escadron de Ravitaillement en Vol, vagyis a légi utántöltő század gépén a legfőbb változtatás a továbbfejlesztette navigációs rendszer, ami megegyezik az amerikai tankergépeken használatosakkal. Franciaország számára még további két tanker kerül korszerűsítésre.

Nagy-Britanniában augusztus közepén jelentette be a kormány, hogy az új RC-135W Rivet Joint hírszerzőgépek is részt vesznek az Észak-Irak felett végrehajtott műveletek támogatásában. A típus a ciprusi Akrotiri támaszpontról felszállva hajtja végre repüléseit.

BAE Systems bemutatta a Striker II sisakkijelzőjét. Ez a Eurofighter Typhoon és a Gripen vadászbombázókon sikerrel tesztelt Striker I-es továbbfejlesztett változata. Legfőbb előnye a beépített éjjellátó, ami így csökkenti a pilóta nyakát érő terhelést és kényelmesebbé teszi a Striker II-es viselését. További előny a továbbfejlesztett mozgásérzékelő rendszer, ami késedelem nélkül követi a pilóta fejének mozgását és változtatja a kijelzőn megjelenő adatokat.

Ünnepélyes keret között helyezték nyugállományba az utolsó még szolgálatban lévő INVINCIBLE-osztályú repülőgép-hordozót, a HMS ILLUSTRIOUS-t Portsmouth-ban. A brit védelmi minisztérium szeretné a hajóosztály utolsó kivonásra ítélt tagját az országban tartani, elkerülve ezzel a testvérhajóit érintő lebontást. A terv szerint múzeumhajóként állítanák ki a HMS ILLUSTRIOUS-t, de ennek alapfeltétele lenne a civil szférából érkező támogatás.

Egy spanyol EF-18/A Hornet segítségével hajtott végre üzemanyag átadást a levegőben az Airbus Military A400M Atlas gépe. A teherszállítás mellett a légi utántöltésre is alkalmas géppel 5 felszállás során 33 üzemanyag átadás nélküli csatlakozást hajtottak végre a Hornet-tel. Ezt követte további 35, immáron üzemanyag átadással járó csatlakozás, ezek során összesen 18,6 tonna üzemanyag cserélt gazdát. Az Atlas üzemanyag tartályaiban 50,8 tonnát szállíthat saját céljaira, ebből gond nélkül átadhat más repülőgépeknek a szárnyai alatt található hajlékonycsöves rendszere segítségével, de ezt a mennyiséget tovább növelhetik a szállítótérbe beszerelhető tartályokkal.

Ismert, hogy India szeretné tovább bővíteni légtérfelderítő radargépeinek mennyiségét. Ebben a témában Oroszországból érkeztek hírek a héten, ugyanis az e célra átalakított IljusinIl-76-okat készítő Berijev tervezőiroda vezetője szerint hamarosan aláírásra fog kerülni a gépek megrendeléséről szóló szerződés. Korábban is szóltak orosz források további három A-50-es várható indiai beszerzéséről, a 2003-ban 1,1 milliárd dollárért megrendelt és izraeli EL/M-2075 Phalcon AESA antennájú rádiólokátorral felszerelt példányokon túl.

Ankarában decemberig tolták ki a légvédelmi rakétakomplexumok beszerzésére kiírt újabb pályázatra beérkező ajánlatok beérkezésének határidejét. Ez már a sokadik módosítás, Ankarában ugyanis egyre inkább kérdések merülnek fel az eredetileg győztesként kihirdetett kínai HQ-9-es komplexummal kapcsolatban. Itt leginkább a már meglévő légvédelmi rendszerbe történő integráció munkájának a nagyságáról van szó, de a törökök a biztonsági kérdéseket is fokozottan figyelembe veszik az egyre nagyobb kínai kémtevékenység miatt.

Vízre került augusztus 16-án Algéria első C28A osztályba tartozó korvettje. A kínai építésű hajóosztályból hármat vásárolnak meg, ezek közül az első 2015 májusában kerül átadásra. A C28A korvettek mintegy 120 méter hosszúak, 14,4 méter szélesek, és 3,87 méteres merüléssel fognak bírni. Vízkiszorításuk körülbelül 2880 tonna teljes terhelés mellett és meghajtásukról MTU dízelmotorok gondoskodnak. A beépítésre kerülő rendszerek nyugatiak és kínaiak lesznek, pl: kínai szonár, Thales Smart-S Mk II levegő és felszíni radar és Kelvin Hughes navigációs radar. A fegyverzet kínai lesz, egy NORINCO 76 mm-es löveg mellett, nyolc C802 hajó elleni rakéta, egy FM90N felszín-levegő indító, egyszerre nyolc rakétával, és két Type 730 hétcsövű 30 mm-es gépágyú kerül felszerelésre.

Marokkó viszont az elkövetkező hónapokban fogja megkapni Boeing CH-47D Chinook helikoptereit. A forgószárnyasok az USA-ból érkeznek majd, a US. Army által használt, de egy 6 millió dolláros nagyjavításon és felújításon átesett gépeiből kap 3 darabot az ország 134 millió dollárért. Ezekkel egészítik ki az Olaszországtól 1979-ben és 1982-ben vásárol 12 CH-47C még üzemképes 8 példányát.

A csádi légierő is hamarosan átveszi a második és egyben utolsó Alenia Aermacchi C-27J Spartan szállítógépét. Ez a példány jelenleg a tesztrepüléseit végzi Olaszországban.

Izraelben az M113-as PSZH-k lecserélése mellett érvel a hadvezetés a legutóbbi hadműveletek eredményét alapul véve. Véleményük szerint a felszerelt pótpáncélzat ellenére sem megfelelő a járművek védelme, ezért további Nammer-ek beszerzését szeretnék elérni. A Merkava harckocsin alapuló Nammer mellett a Trophy aktív páncélzat nagyobb mérvű elterjedését is szeretnék elérni az izraeli páncélosokon, ami eddig igen hatásosnak bizonyul éles helyzetekben.

Katar számára továbbra is a menetrend szerint folyik a két éve megrendelt 24 Pilatus PC-21-es oktatógépek és a földi oktatáshoz szükséges rendszerek programja, nyilatkozta a svájci nagykövet. A légierő akadémiáján megvalósuló képzést kezdetét akkor 2014 közepére datálták, most az átadási ünnepséget az év végére várják.

Már folynak a tesztek egy új tengeralattjárók elleni harcra felkészített helikopterrel a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg Haditengerészeténél. A francia SA-321 Super Frelon-ra hasonlító Changhe Aircraft Industry Group (CAIG) Z-8 továbbfejlesztéséből létrejött Z-18F újratervezett törzset és pilótafülkét kapott, a felhasznált anyagok sorában megjelent a titán és kompozit is. A helikopter fegyverzetét négy torpedó alkothatja, míg a felderítést a merülőszonár mellett 32 szonárbója biztosítja.

Augusztus 23-án volt 60 éve, hogy végrehajtotta első felszállását a Lockheed C-130 Hercules teherszállító. Ez év júliusáig 2471 darab készült el a különféle változatokból, a legújabb J Super Hercules-ból több mint 300, ez egyébként jócskán meghaladja az első két változat (C-130A 231 db, C130B 230 db) legyártott darabszámát.

Augusztus 14-én egy SM-6-os légvédelmi rakéta indult útjára a White Sands-i rakétalőtéren. A fegyvert a szárazföld felett, alacsonyan és lassan repülő célgép ellen indították. Itt az igen nehezen észlelhető célpontok ellen bevethetőséget demonstrálták teljes sikerrel.

Új hajtóműveket keresnek a V-22-es Osprey billenőrotoros gépek számára. Az összes változat és az exportra kerülő példányok számára egy könnyen felszerelhető, alacsony fogyasztású, kevés karbantartást igénylő hajtóművet szeretnének kiválasztani. További szempont a legalább 6100 lóerős teljesítmény leadásának képessége. A jelenleg is használt Rolls-Royce AE-1107C hajtóművek teljesítményét a gyártó már 17%-al növelte.

Uruguay 100 millió dollárért tervezi megvásárolni a svájci légierő 10 F-5 Tiger vadászgépét rengeteg tartalék alkatrésszel, képzéssel és fegyverekkel együtt. A választási időszakban megkötendő üzlet egyik sarokpontja a két hónapon belül kifizetendő 20 milliós előleg lehet. Hat Cessna A-37B Dragonfly viszont már átvételre került Ecuador légierejéből, ezek közül három alkatrészforrásként fog szolgálni. A gépek radarbesugárzás-jelzővel és zavarótöltet-szóró berendezésekkel is fel vannak szerelve.

Kilenc katonatisztből álló küldöttség érkezett augusztus 26-án Oroszországba Brazíliából, az SA-22 (Greyhound) Pantsir S1 légvédelmi rakéta és gépágyú komplexum megismerésére. A küldöttség egy hadgyakorlaton bizonyosodik meg a Pantsir S1 légvédelmi rakéta és gépágyú komplexum működési lehetőségeiről. az oroszok lehetővé teszik számukra a telemetrikus adatok ellenőrzését is.

 

NETARZENÁL GALÉRIA

English Electric Canberra PR.9.

Israel Aircraft Industries Kfir C10.

Alacsonyan.

General Dynamics F-111F Aardvark.

Kawasaki C-2.

Agusta Westland Merlin HM.1.

Gurulás közben.

Handley Page Victor K.2.

McDonnell Douglas A-4AR Fightinghawk.

Hawker Siddeley Harrier T.4A.

Eurocopter EC-725R2 Caracal.

Fiat G.91R/3.

McDonnell Douglas A-4F Skyhawk.

Dassault Rafale C.

Hawker Siddeley Harrier GR.3.

Szólj hozzá

L-159 KC-135RG RC-135W Striker ILLUSTRIOUS A400M A-50 C28A CH-47D C-27J Nammer PC-21 Trophy Z-18F SM-6 Pantsir S1