2016. jún 18.

2016.06.18

írta: Netarzenál
2016.06.18

Májusban készült el a Rheinmetall a jövőbeli harckocsik számára szánt új lövegével. A már több évtizede igen lassú tempóban tervezett fő fegyverzet történetében az orosz T-14-es Armata harckocsi megvalósulása hozott egy új és talán igen lényeges fordulatot. Az, hogy a löveg űrmérete 130 milliméter, nem jelent újdonságot, szinte már a kezdetektől ez volt az amit hangoztattak a tervezők.  Az függőleges ékzáras technológiai demonstrátor 51-es kaliberhosszal készült, (így a cső hossza 6630 milliméter) csöve természetesen huzagolás nélküli, a cső tömege 1400 kilogramm, míg az egész löveg 3000 kilogrammot nyom.

Lövedékeit félig elégő hüvellyel tervezik gyártani, ezekből eddig a leváló köpenyes szárnystabilizált nyíllövedéket és a thermobarikusat készítették el. A csőszájfék nélküli, 130 milliméteres löveg a remények szerint nagyjából 50%-al fogja majd felülmúlni teljesítményében a 120 milliméteres elődöt. Persze a Rheinmetall-nél nem felejtkeztek el a Leopard 2-es alkalmazó hadseregekről sem, éppen ezért két, - az L/44-est és az L/55-öst érintő - megnövelt átütőerőt ígérő fejlesztést is véghez szeretnének vinni a 120 milliméteres lövegeken.

Nem fukarkodott az újdonságokkal a Rheinmetall, ugyanis a héten egy gyalogsági harcjármű családról is lerántották a leplet. A Lynx gyalogsági harcjármű  egy moduláris járműcsalád lesz, ami erős védelmet és korszerű technológiák alkalmazását fogja jelenteni a megrendelőknek. Fegyverzetét a LANCE távirányítású toronyban helyezhetik el (ezt egyébként szintén a Rheinmetall gyártja) így a 30, vagy akár a 35 milliméteres gépágyúk alkalmazása is szóba jöhet a torony bal oldalára felszerelhető két irányított rakéta mellett. Kiegészítő fegyverzetként egy Rheinmetall 7,62 milliméteres koaxiális géppuska kerülhet jobbra a fő fegyverzettől.

Fegyverzetének alkalmazását nagyban segíti a páncélosok körében évek óta terjedő vadász-gyilkos célzórendszer alkalmazása, ami azt jelenti, hogy a parancsnok által felderített és megsemmisítésre kijelölt célpont járműhöz viszonyított pozíciója megjegyzésre kerül, majd az irányzó gombnyomására – ami annyi jelent az automatika számára, hogy kéri a következő célt – a torony és a fegyverzet csöve rááll a parancsnok által megjelölt koordinátára. Az igény szerint erősíthető moduláris páncélzat kiegészíthető lesz aktív páncélzattal is, tovább növelve a Lynx védelmét.

Továbbá alkalmazásra fog kerülni lézer besugárzás érzékelő és mesterlövészek felderítésére is alkalmazható akusztikus lövésdetektor is. A mozgékonysággal sem lesz gond, hiszen hosszirányban 60 fokos dőlésszög, míg keresztirányban 30 fokos dőlésszög sem jelent majd akadályt a 851-938 lóerős Liebherr dízelmotorral összekapcsolt Allison automataváltó számára. Már most, két variánsban került bemutatásra a Lynx, úgymint KF31 és Lynx KF41. A KF jelentése "Kettenfahrzeug", vagyis lánctalpas jármű német nyelven. A 38, illetve 44 tonnás járművek személyzete egyaránt 3 fő, de a rövidebb KF31-es hat, míg a hosszabb KF41-es nyolc főnyi lövész szállítására képes.

Elkészült a Centauro ágyús páncélvadász új változatával az Iveco-Oto Melara (ez utóbbi most már Leonardo) konzorcium. A 105 milliméteres löveggel ellátott, 8x8-as kerékképletű Centauro bemutatásakor a világon egyedülálló volt, de az idő eljárt a nagyjából 30 éves konstrukció felett. A 21. évezred eleji utód a Centauro II lett, fegyverzetét egy 120 milliméteres L/45-ös löveg alkotja, ami helyett opcióként beszerelhető egy 105 milliméteres L/52-es löveg is. Lőszerei a NATO standard lőszerek, amik harckocsiknál is rendszeresítve vannak.

Természetesen ilyen erejű lőszerek következtében a hátrarúgó erő csökkentésére az integrált csőszájfék nem maradhatott el. A löveggel párhuzamosítotton felül a torony tetejére egy Hitrole L távirányítású fegyverállvány került felszerelésre egy 7,62, vagy egy 12,7 milliméteres géppuskával, vagy 40 milliméteres gránátvetővel. A 30 tonnás össztömegű Centauro II 24 lóerő/tonnás teljesítményaránnyal rendelkezik 720 lóerős Iveco motorjának köszönhetően, elődje 17 lóerő/tonna értékével szemben. Épített útról letérve boldogulását a digitális gumiabroncsnyomás szabályozás is segíti. Az olasz haderő részéről egy 136 darabos megrendelésről már folynak tárgyalások. Az elkészült prototípussal az év végéig szeretnék a teszteket befejezni.

Svájcban a hadsereg a RUAG-től rendelte meg a 120 milliméteres önjáró aknavető rendszerét. A 27 tonnás össztömegű General Dynamics European Land Systems-MOWAG 8x8 Piranha 3+ gyalogsági harcjármű bázisán létrehozott Cobra önjáró aknavetővel az első tesztlövészetek idén májusban fejeződtek be. Az automata töltő segítségével 1 perc alatt négy lövés leadására képes, a megállástól 1 perc alatt tűzkésszé tehető Cobra-ból a svájci hadsereg 32 darabot vásárol meg.

Elsősorban indiai megrendelésre fejleszt egy új szárnyat a Hawk sugárhajtású kiképző repülőgép számára a BAE Systems, az indiai HAL bevonásával A javított aerodinamikai jellemzőknek köszönhetően jelentős javulást várnak a repülési képesség terén és ezt az elkövetkező 12 hónap során bizonyítani is szeretnék. A hírek szerint az új szárnyat a brit cég tulajdonában lévő ZJ951 lajstromú Hawk fogja megkapni elsőként, és így a 2017 februárjában megrendezésre kerülő Aero India Show-n fog debütálni Advanced Hawk, vagy  mint a Combat Hawk.

Franciaország átvette kilencedik Airbus Military A400M Atlas szállítógépét is. Az MSN33 a hírek szerint már teljes körű önvédelmi rendszerrel is rendelkezik, tovább képessé vált kiépítetlen repülőterekről való üzemeltetésre is. Az ejtőernyősök oldalajtókon át történő ugratása még mindig nem jöhet számításba, mivel a géptörzshöz való csapódás veszélyét nem küszöbölték ki megbízhatóan.

Orosz Szuhoj Szu-30SzM vadászbombázók beszerzése várható a fehérorosz légierő számára. Minszk elképzelése szerint a Szu-27-es és MiG-29-es repülőgépek utódja a Szu-30SzM lehet, azonban a régebbi gépek sem tűnnének el a légierő kötelékéből, mivel a hazai iparra támaszkodva, a további szolgálatra alkalmasnak mutatkozó példányokat korszerűsítésnek vetnék alá.

Szintén érdekelt a fehérorosz repülőipar a kazahsztáni légierő Szuhoj Szu-25-ös Frogfoot csatarepülőgépeinek modernizációjában. Az első, élettartam-hosszabbításon is áteső gép még ebben az évben a Baranovicsi 558. légijármű javító üzem és a Kazakhstan Aviation Industry szakemberinek kezébe kerülhet, akik a munkálatokat a következő évre be is fejezik és a repülési kísérletek 2017 közepén el is kezdődhetnek a géppel. Fegyverzetében az R-73 levegő-levegő rakéta, K-29T levegő-föld rakéta, és a KAB-500KR irányított bomba is megtalálható lesz, a fedélzeti adatrögzítést a Bur-4-1-10 digitális repülési adatrögzítő rendszer végzi majd, míg a szóbeli kommunikációt és adatok fogadását-küldését az SR-25-ös és a Prima-DMV rendszerek biztosítanák.

Kazahsztánban előrébb tart a BM-21-es Grad rakéta-sorozatvetők modernizációja, hiszen az első lövészeteket a 6x6-os kerékképletű Kamaz-43114 alvázra szerelve még 2015-ben végrehajtották. A korszerűsítést a Almaty Special Design Bureau hajtotta végre, ami egy a páncélozott vezetőfülke tetejére szerelt távirányítható fegyverálvány és az azon elhelyezett 7,62 milliméteres géppuska mellett magába foglal egy új tűzvezető rendszert, Líra inerciális navigációs rendszert, hőmérséklet szenzort hőkamerát, Tuspal műholdas navigációs készüléket GPS és GLONASS kompatibilitással.

Törökországban véglegesítésre került az amerikai Sikorsky S-70i Black Hawk helikopterekről szóló szerződés. A Turkish Utility Helicopter Program (TUHP) eredményeként 109 forgószárnyas T70-es jelzéssel kerül 2021-től kezdődően 10 éves időtartam alatt majd a hadsereg, a légierő, a csendőrség, a különleges erők, a rendőrség és az erdészeti igazgatóság állományába. A gépek gyártásának főszereplője a Turkish Aerospace Industries (TAI) lesz, itt az első öt példány még részegységekből kerül majd összeszerelésre, a többi viszont már igen jelentős hazai ipari bevonással fog megvalósulni. Az Aselsan és Sikorsky például majd közösen fejlesztenek egy továbbfejlesztett digitális pilótafülkét a típus számára, de a hajtóművek gyártása is a Turkish Engine Industries (TEI) üzemében fog megvalósulni. Továbbá a Sikorsky értékesítési részlege a törökök segítségével szeretne az S-70i számára új piacokat szeretni a Közel-Keleten, Közép-Ázsiában és Afrikában.

Kenyában jelentősen fejlesztik a Yola nemzetközi repülőteret, mivel a jövőben a légierő hangsúlyosabb szerepet fog játszani a légikikötő életében. A tervek szerint a területen katonai légijárművek sokasága lesz megtalálható, hiszen a közeljövőben átvételre kerülő orosz gyártmányú Mil Mi-35-ös harci helikopterek, valamint pakisztáni JF-17 Thunder vadászbombázók és Super Mushshak oktatógépek fognak itt állomásozni. Ez utóbbiból 10 példány beszerzése várható, de az erősebb fegyverzettel rendelkező brazil A-29 Super Tucano rendszeresítése is napirenden van a kiöregedő Alpha Jet-ek pótlására. Az idei költségvetés terhére három JF-17-es és két Mi-35-ös megvásárlásáról érkeztek hírek.

Iszlámábádban úgy tűnik végleg feladták a reményt, hogy az USA-ból új F-16-okat vásároljanak. Washingtonban az utóbbi időben igencsak rossz szemmel nézték a Pakisztánból érkező megrendeléseket, mivel az ország igen jó viszonyt ápol Kínával. A pakisztáni külügyminiszter bejelentése szerint ezek után a Jordániából használtan beszerezhető Fighting Falcon-ok megszerzésén fognak munkálkodni.

Dél-Koreában a rendőrség elismerte, hogy két évvel ezelőtt egy kibertámadás-sorozat során észak-koreai hackerek minősített információkhoz jutottak hozzá. A 160 dél-koreai vállalatot és kormányhivatalt – összesen több mint 140000 számítógép - érintő számítógépes támadás eredményeként az északi kiberkalózok például a Boeing F-15-ös szárnyának tervrajzát is megkaparintották, több védelmi vonatkozású – nagyjából 40000 fájl - anyag mellett.

Június 13-én hétfőn az AgustaWestland átadta a dél-koreai haditengerészetnek az első négy AW159 Wildcat haditengerészeti helikoptert. Dél-Koreában ettől az évtől szeretnék a KUH-1 Surion helikopterek gyártási ütemét növelni. A Korea Aerospace Industries (KAI) az eddigi havi egy gépes kibocsájtási ütemet a háromszorosára kívánja emelni. A típus különféle változatából 200 darabot meghaladó mennyiség rendszeresítése várható. Az eddig átadott 40 példánnyal szerzett tapasztalatok kedvezőek, 80%-ot meghaladó bevethetőségi rátát produkáltak, csak az első 10-15 példánynál adódtak jelentősebb üzemeltetési problémák, de ezek sem bizonyultak komolynak.

A tengerészgyalogság számára készülő változat is lassan célba ér. Ez a tengeri üzemre tervezett helikopter a kétfős személyzeten felül két géppuskást is szállít majd a kilencfőnyi tengerészgyalogoson felül. A tengerészgyalogság 36 biztos megrendelését további 4-el hajlandó növelni a jövőben, a szerződés megkötésére 2016-ban kerülhet sor. A tengeralattjárók és hadihajók elleni modifikáció fejlesztése jelenleg is zajlik, a beszerzett nyolc AgustaWestland AW159-es miatt a program jövője nem biztos.

A haditengerészet nyolc AW159 Wildcat helikoptere számára az izraeli Rafael Spike-NLOS rakéták kerülnek beszerzésre. A fegyver földi indítású változata már megtalálható az ázsiai ország hadseregének eszköztárában, ott az észak-koreai tüzérségi eszközök ellen vetnék be a 25 km-es hatótávolságú Rafael Spike-NLOS rakétát. A flottánál viszont a motorcsónakok és a légpárnás járművek ellen tervezik alkalmazni a fegyvert. Egy AW159 Wildcat egyszerre négy Spike-NLOS rakétát szállíthat majd.

Lehet, hogy mégis Dassault Mirage F1-es vadászbombázók kerülnek az argentin légierő állományába. Ugyanis jelenleg kormányközi tárgyalások folynak a dél-amerikai állam és a Franciaország között. Az egy tucatnyi F1-es mellett-helyett a Mirage 2000-es is szerepel Párizs ajánlatában, ami a kiszivárgott információk szerint igen kedvező és messze olcsóbb megoldást jelenthet, mint az amerikai légierő leállított F-16-nak megvásárlása. Továbbá tárgyalások folynak a FMA IA-58 Pucara turbólégcsavaros csatarepülőgépeken alkalmazott Astazou hajtóművek beszerzése ügyében is. Ez szintén kiemelt prioritású az argentin légierő számára, hiszen a típus számos példánya a földön rostokol hajtóművek, vagy azok egyes alkatrészeinek hiánya miatt.

 

NETARZENÁL GALÉRIA

 

MBB Bo-105M.

Dassault Mirage 2000N.

Bell AH-1W Super Cobra.

Aero L-39ZO Albatros.

North American F-86D Sabre.

Agusta Westland Wildcat HMA.2.

Eurofighter EF-2000 Typhoon.

Sikorsky CH-53GE.

General Dynamics F-16AM Fighting Falcon.

Chengdu J-10AY.

Saro Skeeter AOP12.

Lockheed Martin F-35A Lightning II.

Agusta Hkp15A.

McDonnell Douglas CF-188A Hornet.

Panavia Tornado IDS.

Bell-Boeing CV-22B Osprey.

Airbus A400M Atlas.

Boeing AH-64E Apache Guardian.

Szólj hozzá

Airbus Military A400M Atlas A-29 Super Tucano JF-17 Thunder Szuhoj Szu-25 Frogfoot Rheinmetall Lynx KF31 KF41 Kettenfahrzeug LANCE RUAG General Dynamics European Land Systems-MOWAG 8x8 Piranha 3+ Cobra Iveco-Oto Melara Centauro II Hitrole L BAE Systems Hawk MSN33 Szuhoj Szu-30SzM R-73 K-29T KAB-500KR Bur-4-1-10 SR-25 Prima-DMV BM-21 Grad Sikorsky S-70i Black Hawk Mil Mi-35 Super Mushshak AgustaWestland AW159 Wildcat Dassault Mirage F1 Mirage 2000 FMA IA-58 Pucara Astazou