2016. nov 05.

2016.11.05

írta: Netarzenál
2016.11.05

Németországban a hadsereg részére hét újabb Leguan hídkészlettel ellátott hídvető harckocsit vásárolnak meg. A Leopard 2-es harckocsi alvázán alapuló járművek, valamint a szimulátorok és a kiegészítő berendezések 88 millió euróba fognak kerülni. Átadásukra 2018 és 2021 között kerítenek sort.

Az Indonéz Köztársaság megrendelésében reménykedve fejlesztett ki egy 105 milliméteres löveggel ellátott közepes harckocsit a német Rheinmetall. Persze a költséghatékonyság és az alacsony kockázat miatt már meglévő eszközök párosításáról van szó. Éppen ezért a Leonardo (Oto Melara) Hitfact II toronyát, melybe egy 105 milliméteres 52-es kaliberhosszúságú löveg képezi a fő fegyverzetet, egy Marder lövészpáncélos járműtestére illesztették rá. A lövés miatt megnövekedett hátrarúgás miatt a Marder Medium Tank RI futóművét megerősítették.

Október utolsó hetében hajtotta végre első repülését a Leonardo Merlin Mk. 4 helikoptere. A brit tengerészgyalogosok égi paripája összecsukható főrotort, a faroktartó mellé hajtható farokrészt, a hajófedélzeti üzemnek jobban megfelelő futóművet, nyűgöző pontokat, valamint a gyorsköteles ereszkedéshez függesztési pontokat kapott. Az eddig megszokott zöld festés is már a múlté lett, hiszen a forgószárnyas szürke színben tündököl. A pilótafülkébe a haditengerészet HM.2-es variánsáról már ismert nagyméretű kijelzők kerültek beszerelésre. A tengerészgyalogság 25 forgószárnyasa jelenleg két század állományában található meg, a 845. és a 846. század is a Yeovilton-i bázison települ. Az első példány már ebben az évben átadásra fog kerülni, míg a 25-ik 2020 decemberéig kerül átadásra.

Szintén az Indonéz közepes harckocsi beszerzési pályázatra készült el a török FNSS és a helyi PT Pindad fejlesztése. Az MMWT (Modern Medium Weight Tank) első prototípusának gyártása már el is kezdődött. A mindössze 2014-ben kezdődő közös munka eredménye egy elektronikus vezérlésű sebességváltóval ellátott, minimum 20 LE/tonna arányt felmutató, minimum 450 kilométeres hatótávolságú harckocsi lesz. A 3 fős személyzetű páncélos legnagyobb sebessége 70 kilométer per óra lesz, fegyverzetét egy csőszájfékkel ellátott 105 milliméteres löveg alkotja majd, de egy párhuzamosított 7,62 milliméteres géppuska is helyet kap a toronyban.

Irak a márciusban veszteséglistára került Cessna AC-208 Caravan pótlására és a légierő fejlesztése céljából két új példányt rendelt meg. A felfegyverezhető variáns darabára 3 millió dollár körül mozog, ezek viszont eddig is igen jelentős szerepet játszottak az Iszlám Állam elleni harcokban mind felderítési, mind fegyveres támogató szerepkörben.

Indiában újabb igen nagy kiadással járó repülőgép-építési program van kibontakozóban. A cél még mindig a szovjet-orosz eredetű harci gépek pótlása. A 13-15 milliárd dolláros tervezet szerint 200, de akár 300 egyhajtóműves vadászbombázó gyártása valósulna meg az országban. A megmérettetésen természetesen az amerikai Lockheed Martin F-16-os és a svéd SAAB JAS-39 Gripen a legesélyesebb.

Új-Delhi a páncéloserőket is fejleszteni kívánja, éppen ezért azt tervezik, hogy Oroszországtól vásárolnak 464 T-90MSz harckocsit. A típus régebbi változatából jelenleg 850 darab áll hadrendben, azonban a pakisztáni fenyegetés miatt továbbiak beszerzésére tartanak igényt. Éppen ezért az új harckocsikkal 10, az országi nyugati részén állomásozó páncélosezredet terveznek átfegyverezni. Indiában 2020-ig a T-90-ből 1657 darabot kívánnak rendszeresíteni.

Kínában a Norinco is színre lépett VT-5-ös jelzésű harckocsijával. A gyártó elmondása szerint a típust elsősorban exportra szánják (talán szintén Indonézia?). A hegesztett acél páncél kiegészíthető további kompozit páncéllemezekkel és reaktív páncélzattal is, vagy akár mindkettővel, így a VT-5-ös tömege elérheti a 33, vagy a 36 tonnát. Hossza lövegcsővel együtt 9,2 méter, szélessége 3,3 méter, magassága 2,5 méter. Az 1000 lóerős motorral mozgatott harckocsi fő fegyverzetét egy 105 milliméteres löveg alkotja, személyzete 3 fő. A löveg töltését automata végzi, a lőszerek elégő hüvellyel készülnek, az irányzó és a parancsnok számára külön-külön került beépítésre a nappal és éjjel egyaránt használható célzórendszer. A torony tetején egy távirányítású fegyverállványban nyert elhelyezést a 12,7 milliméteres nehézgéppuska.

Hat hónapon keresztül tartózkodik a dokkban a USS ESSEX (LHD 2)  WASP-osztályú partraszállást támogató helikopterhordozó, hogy alkalmassá tegyék a Lockheed Martin F-35B Lightning II-es  rövid távon fel-és függőlegesen leszálló vadászbombázók üzemeltetésére. Az ESSEX 2017 márciusában tér vissza a szolgálatba, immáron a harmadik olyan egységként, melyről az ötödik generációs gép bevethető.

Öt Lockheed Martin F-35B Lightning II repülőgép landolt a USS AMERICA (LHA 6) partraszállást támogató hordozón október 28-án. A 44971 tonnás vízkiszorítású egység hossza 257 méter, szélessége 32 méter. Legénységének létszáma 1059 fő, ebből 65 tiszt és mellettük további 1687 fő elhelyezésére nyílik lehetőség. A WASP-osztály egységeihez képest nagyobb hangárfedélzettel, kibővített repülőgép üzemanyag-tároló kapacitással és „zöld” üzemanyaggal üzemelő gázturbinás hajtóművekkel lett ellátva, melyek generátorokat forgatnak meg, így a hajó mozgatásáról villanymotorok gondoskodnak. Feladata elsősorban az F-35B Lightning II-esek és az MV-22 Osprey gépek szállítása a partraszállások légi támogatása céljából. E cél megvalósítása érdekében összesen hét F-35B bevonásával fedélzeti teszteket fognak végrehajtani. Ezek során nem csak repülésekre kell gondolni, hanem különféle szintű karbantartási munkálatok hajón történő elvégzésére is. Az egyik ilyen például az emelőlégcsavar cseréje lesz.

Az F-35-ös program jól halad, még a kisebb-nagyobb technikai gondok sem hátráltatják nagyobb mértékben. Erre jó példa az, hogy egy újabb, immáron kilencedik rendelési állományról (LRIP 9) is megállapodás született. Ez a 6,1 milliárdos kiadás 57 példányt foglal magába, a 42 F-35A, 13 F-35B és 2 F-35C darabára 3,7 százalékkal lesz alacsonyabb, mint az előző, LRIP 8-as rendelési állományé és 58%-al kisebb, mint az elsőé! Ez gépenként 1,1 millió dollárral alacsonyabb darabárat feltételez a 8. rendelési állományhoz viszonyítva, vagyis gépenként 107 milliót, igaz hajtóművek nélkül. A hajtóművekről egy külön szerződés szól, abban 66 Pratt & Whitney F135-ös került bele, 1,4 milliárd dollárért. A kilencedik rendelési állomány utolsó példányának átadásával már 266 darab F-35-ös lesz megtalálható nyolc nemzet haderejében.

 

NETARZENÁL GALÉRIA

 

MBB Bo-105P1M.

Nord 2501F Noratlas.

McDonnell Douglas F-15C Eagle.

Alenia Aermacchi T-346A Master.

Chengdu F-7PG.

Panavia Tornado GR.4.

Grumman F-14B Tomcat.

Aerospatiale Hkp10 Super Puma.

Szuhoj Szu-27UB.

Dassault Super Etendard.

McDonnell Douglas RF-4C Phantom II.

MiG-29 Fulcrum.

Eurofighter EF-2000 Typhoon FGR.4.

Mitsubishi F-2A.

Szólj hozzá

Lockheed Martin T-90MSz Leopard 2 USS AMERICA (LHA 6) WASP-osztály Leguan Leonardo Oto Melara Hitfact II Marder Marder Medium Tank RI Leonardo Merlin Mk. 4 FNSS PT Pindad MMWT Cessna AC-208 Caravan F-16 SAAB JAS-39 Gripen Norinco VT-5 USS ESSEX (LHD 2) F-35B Lightning II