2019. ápr 06.

2019.04.06

írta: Netarzenál
2019.04.06

Lengyelország reméli, hogy felgyorsíthatja a Lockheed Martin F-35-ös vadászbombázók beszerzéséről szóló tárgyalásokat. Varsó terveiben 32 darab Lightning II-es szerepel és az egyeztetések már folynak a lengyelekkel, valamint Washingtonban fontolgatják a típus eladásának lehetőségének kiterjesztését Görögországra, Romániára és Spanyolországra is. Amennyiben a lengyel beszerzésről kezdett tárgyalások jó ütemben haladnak, úgy az első gépek 2024-ben meg is érkezhetnek majd. További információ a Varsóval folytatott megbeszélésekről, hogy az első megrendelésre kerülő mennyiség 16 darab lehet, míg az emlegetett 32 F-35-ös mennyiség felkúszhat 48-ra is. Az F-35-ös esetében meg kell említeni azt is, hogy a törökökkel kialakult helyzet miatt késés következhet be az átadásokban, mivel a gyártást kiszolgáló ellátási láncba több török cég is beletartozik és az általuk szállított alkatrészek pótlása bizony időbe fog kerülni, ezeket nem lehet egyszerűen pótolni.

Bulgáriában március 26-án bejelentették 4 darab Mil Mi-24V harci helikopter és 2 Mi-17-es szállítóhelikopter fog tovább üzemelni 2033-ig. Az élettartam-hosszabbítást a hazai TEREM Holding fogja elvégezni összesen, 22 millió dollár ellenében.

Nem is 1, nem is 2, sőt nem is 4, hanem 6 Meko A200-as osztályú fregatt eladásáról cikkezett a német Bild. Az újság április 3-án számolt be arról, hogy a Budestag költségvetési bizottsága jóváhagyta a hat hajó exportját Egyiptom részére. A 2,3 milliárd eurós beszerzésről már egy ideje érkeztek meg nem erősített hírek, de ahogy az fent olvasható, messze kevesebb fregatt eladásáról szóltak a híradások. A ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS) által gyártott 3400 tonnás vízkiszorítású, 118 méter hosszú fregatt körülbelül 500 millió euróba kerül és a megvásárlását megelőző tárgyalásokról már jó ideje érkeztek hírek. Tavaly szeptemberben még csak két egység esetleges beszerzéséről cikkeztek, azonban 2018 novemberében La Tribune arról számolt be, hogy Egyiptom és Németország között négy Meko 200-as fregatt eladásáról folynak egyeztetések, 2 milliárd euró értékben. Később már azt is tudni lehetett, hogy ezekből 3 egység Németországban, míg 1 Egyiptomban fog megépülni. A tárgyalások megakadását a Khashoggi-ügy okozta, ugyanis a hajókat szaúdi pénzen vásárolták volna meg, de Rijád felfüggesztette az egyiptomi beszerzés finanszírozását a német reakciók okán. A Meko 200-as fregattokból eddig 25 egység épült meg és állt szolgálatba Algériában, Ausztráliában, Görögországban, Portugáliában, Dél-Afrikában, Új-Zélandon és Törökországban.

Észtország megkapta a 44. BAE Systems Hägglunds CV9035-ös gyalogsági harcjárművét Hollandiától. A 2014 végén aláírt szerződés 126 millió dolláros kiadással járt a balti állam számára és ebben az összegben az átadás előtti nagyjavítás is benne foglaltatott. Az első páncélosok 2016-ban már átadásra kerültek.

Svédországban tesztelték téli körülmények között a brit hadsereg által megrendelésre került Ajax gyalogsági harcjárművet 2019 februárjában és márciusában. A mélyhűtésre képes kamrában végzett tesztek eredményeinek megerősítésére, vagy megcáfolására szolgáló, terepen elvégzett próbákat a General Dynamics UK fejlesztett páncélos jól viselte.

Szaúd-Arábiában elkészült az első helyben összeszerelt BAE Systems Hawk Mk.165-ös sugárhajtású kiképzőgép. Rijád már évek óta 67 darab Hawk Mk.65/165-ös variáns tulajdonosa, helyben 22 darab Hawk Mk.165-ös fog elkészülni.

Március végén a dél-afrikai Denel befejezte az Airbus A400M Atlas szállítógépek alkatrészeinek előállítását. Dél-Afrika úgy döntött 2004 decemberében, hogy csatlakozik az A400M programhoz nyolc repülőgép 837 millió eurós megrendelésével, valamint további hat példány opcióként szerepelt a megrendelésben. Cserébe az ország repülőgépipara részesült a fejlesztésből és a gyártásból is. Az országban állították elő a gép számos alkatrészét, azonban a tervezett beszerzés 2009-ben megvalósult törlése után is volt gyártani valója a dél-afrikai beszállítóknak (Denel, Denton Aeronautics), igaz a Denel 2017/2018-as költségvetésében már egyértelműen veszteségként jelentkeztek az A400M-hez előállított alkatrészek, így a 125,7 millió dolláros hiányt látva érthető volt ezek előállításának megszüntetése. Pláne úgy, hogy a szerződésben vállalt mennyiséget pár összetevőnél el sem tudták készíteni. Természetesen a Denel és az Airbus között ezzel nem szakad meg minden üzleti kapcsolat. „A Denel és az Airbus továbbra is együttműködik más területeken, és stratégiai ipari partnerségüket építeni, bővíteni és erősíteni kívánják. „ - áll a Denel közleményében.

Az elmúlt időszak pakisztáni-indiai összecsapásáról szóló hírekben szóba került, hogy ezekben egy pakisztáni Lockheed Martin F-16 Fighting Falcon is a veszteséglistára került február 27-én. Az indiai légierő győzelmét elszenvedő gép roncsairól képi dokumentáció eddig nem került elő, viszont egy amerikai küldöttség nemrégiben fejezte be az országban rendszeresített F-16-ok mennyiségének ellenőrzését. Ennek során megállapításra került, hogy az összes, eddig veszteséglistára nem került gép megtalálható épségben, így a lelövéséről szóló hírek továbbra is valótlannak bizonyulnak.

Új radargépet ajánlottak az indiai légierő figyelmébe. A mindössze 240 fokos lefedettséget biztosító radarrendszert az Airbus C295-ös szállítógép törzsének hátsó részén helyezné el az Indiai Védelmi Kutatási és Fejlesztési Szervezet, a DRDO. A két példányban létező Embraer ERJ 145 gépek megerősített törzsének tetejére szerelt Netra radarrendszer továbbfejlesztett, nagyobb hatótávolságú változata ezzel a megoldással egyszerűbben lehetne felszerelhető a tehergépre, amelynek gyártása hamarosan kezdetét veszi majd az Airbus-Tata párosnál Indiában. Természetesen lehetőség nyílik a továbbfejlesztett Netra radarrendszer törzs feletti elhelyezésére is, ez azonban bonyolultabb és több idő vesz igénybe. Ezeknek a terveknek az ad táptalajt, hogy India költségvetési okok miatt nem tudja kifejleszteni és szolgálatba állítani az Airbus A330-on alapuló radargépét, így átmeneti időre egy kisebb méretű, ezért olcsóbb megoldás talán megrendelésre találhat a döntéshozóknál. A C295-ös tengeralattjárók elleni hadviselésre kifejlesztett változata is megrendelésre kerülhet Indiában egyes értesülések szerint, így a közös platform alkalmazása további előnyt jelenthet.

 

NETARZENÁL GALÉRIA

 

Dassault Falcon 7X

MiG-31BM Foxhound

Sikorsky UH-60J Blackhawk

Panavia Tornado GR.4

Grumman EA-6B Prowler

Hawker Siddeley Harrier GR.3

Boeing F/A-18E Super Hornet

Sepecat Jaguar GR.1

Lockheed TF-104G Starfighter

Mil Mi-8T

McDonnell Douglas F-4D Phantom II

Eurofighter F-2000A Typhoon

Lockheed Martin F-35A Lightning II

MBB Bo105M

Boeing B-52H Stratofortress

Dassault Mirage 2000D

Szólj hozzá

Lockheed Martin A400M Atlas C295 CV9035 F-35 Lightning II Denel Airbus Mi-17 MEKO A200 BAE Systems Hägglunds Mil Mi-24V Ajax General Dynamics UK összeszerelt BAE Systems Hawk Mk.165 F-16 Fighting Falcon