2020. jún 06.

2020.06.06

írta: Netarzenál
2020.06.06

A Cseh Köztársaság Védelmi Minisztériuma tárgyalásokat kezdett a francia Nexter céggel, Caesar 155 milliméteres 8x8-as kerékképletű teherautó alvázra szerelt önjáró tarackok beszerzése ügyében. A Nexter által gyártott tüzérségi eszközből Prága 52 darabot vásárolna meg 249,2 millió dollár ellenében. A csehek a szerződésben szeretnének további 12 darab Caesar-t opcióként belefoglalni. Reményeik szerint a tárgyalások még ebben az évben befejeződhetnek, így a lövegek átadása 2022-től el is kezdődhetne. Így 2026-ra megvalósulhatna a Dana önjáró lövegek lecserélése korszerű, 55 kilométeres lőtávolságú fegyverekkel.

Gyaníthatóan a hazai ipar is kivehetné a részét ebből a rendelésből, mivel a tüzérségi eszközöket a cseh Tatra 8x8-as kerékképletű alvázán helyezhetnék el. Ez a már létező változat nagyobb tömeget engedélyez, mint az eddig használatos 6x6-os teherautó alvázak. A Tatra T-815-ös alvázban egy nyolchengeres közvetlen léghűtéses motor párosul majd a Tatra-Norgren félautomata sebességváltóval, így biztosítva kellő mozgékonyságot az automata töltőrendszerrel ellátott, 36 lövedéket is szállítani képes járműnek.

Bulgáriában a jelenlegi védelmi miniszter elképzelése szerint, amint az ország légvédelmét a Lockheed Martin F-16V Viper repülőgépek biztosítani tudják, a már jó ideje szolgálatban lévő MiG-29 Fulcrum vadászrepülőgépeket eladnák. Ezzel a bevételt eredményező lépéssel csökkenteni tudnák az új típus hadrendbe állítási költségeit, véli Kraszimir Karakacsanov. Logikus a kérdés, vajon pár év múlva a bőven 30 éves repülőgépekért ki fog jelentkezni és menyit fog ajánlani értük.

Rómában május 28-án véglegesítették a 40 darab Iveco-Oto Melara Centauro II-es páncélvadász beszerzését. A 105 milliméteres löveggel ellátott, 8x8-as kerékképletű Centauro bemutatásakor a világon egyedülálló volt, de az idő eljárt a nagyjából 30 éves konstrukció (1991-től álltak szolgálatba) felett. A 21. évezred eleji utód az 5-10 tonnával súlyosabb Centauro II lett, fegyverzetét egy 120 milliméteres L/45-ös löveg alkotja, ami helyett opcióként beszerelhető egy 105 milliméteres L/52-es löveg is. Lőszerei a NATO standard lőszerek, amik a harckocsiknál is rendszeresítve vannak. Természetesen ilyen erejű lőszerek következtében a hátrarúgó erő csökkentésére az integrált csőszájfék nem maradhatott el. A löveg töltését még töltőkezelő végzi, azonban az Iveco-Oto Melara konzorcium, valamint a tornyot gyártó Leonardo Defense szerint van lehetőség töltőautomata beépítésére.

A löveggel párhuzamosítotton7,62 milliméteres géppuskán felül, a torony tetejére egy Hitrole L távirányítású fegyverállvány került felszerelésre egy 7,62, vagy egy 12,7 milliméteres géppuskával, vagy 40 milliméteres gránátvetővel. A 30 tonnás össztömegű Centauro II 24 lóerő/tonnás teljesítményaránnyal rendelkezik a 720 lóerős Iveco motorjának köszönhetően, elődje 17 lóerő/tonna értékével szemben. Épített útról letérve boldogulását a digitális gumiabroncsnyomás szabályozás is segíti. A futómű és a fenékpáncélzat a kor igényeinek megfelelően nagyobb ellenállást tanúsít aknák és improvizált robbanóeszközök hatásával szemben. A mostani 40 darabos megrendelés további 56 opciót is tartalmaz egy átfogó logisztikai csomaggal együtt, így az összértéke 1,159 milliárd euró. 

Hamarosan leszállítják az első sorozatban gyártott Alenia Aermacchi M-345 HET (High Efficiency Trainer) sugárhajtású kiképzőgépet az Olasz Légierőnek. A 2018. december 21-én első repülését végrehajtó, a sorozatgyártásban elsőként elkészült példányt még további négy fogja követni 2020 végéig. Várhatólag az 1982-ben megjelent és137 darabos mennyiségben rendszeresített MB-339 sugárhajtású kiképzőgépek egy részének pótlására 45 darab T-345-ös kerül majd beszerzésre Olaszországban. További 13 példányt 2018 közepén rendeltek meg az olaszok 338 millió dollárért. Az egy darab Williams International FJ44-4M-34-es sugárhajtóművel ellátott típus a Lecce közelében lévő Galatina légibázison fog üzemelni, ahol a pilótaképzés következő lépcsőfokát jelentő M-346-ok is megtalálhatók, szintén 18 darabos mennyiségben.

HENSOLDT LTR 400 transzponderrel lesznek ellátva a Német Légierő Panavia Tornado IDS/ECR vadászbombázói. Az 5. üzemmódra (Mode 5) képes LTR 400 barát-ellenség azonosítót még 2019-ben építették be tesztcéllal egy Tornado vadászbombázóba és azon év végétől folytak a légi próbák vele. A korszerű berendezésből első lépésben 42 darabot rendelt meg Berlin.

Görögországból egy küldöttség indul hamarosan az Egyesült Államokba.  A katonákból álló csapat feladata, hogy a lehető legjobb állapotban lévő M2A2 Bradley gyalogsági harcjárműveket válogassa ki az US Army feleslegessé vált készletéből. A görög tulajdonba kerülő páncélosok darabszáma 350 lesz, de azt jelenleg még nem tudni, milyen korszerűsítésen átesett példányok fognak megérkezni Görögországba. Mindesetre, ezek a jelenleg is használt M113-as páncélozott szállító harcjárművektől messze korszerűbb és nagyobb tűzerővel rendelkező gyalogsági harcjárművek, kellő támogatást tudnak majd adni a már meglévő görög Leopard 2-es harckocsik számára.

További képességnövekedést könyvelhet el az Airbus az A400M Atlas teherszállító repülőgépnél. A 2019-es év szeptemberétől folytak ugyanis az ejtőernyődobást kiteljesítő próbák. 2020 májusában a francia és a belga fegyveres erők támogatásával végzett tanúsítási folyamat a végéhez ért, több mint 1000 ugrást követően. Így a maximálisan szállítható 116 ejtőernyős a hátsó rámpáról ugorva kézi nyitással, illetve az oldalajtókon keresztül bekötött ugrással is deszantolhatóvá vált.

Június 3-án szolgálatba áll a Francia Haditengerészetnél egy újabb FREMM-osztályú (Frégate Européenne Multi-Mission) fregatt, a NORMANDIE. Az 5900 tonna vízkiszorítású, 139 méter hosszú, 19,7 méter széles egység még 2018. február elsején került vízre. Ezt a francia megrendelésre hatodikként megépített FREMM-osztályú fregattot rekordidő alatt, 12,5 hónap alatt állítottak össze a hajógyári munkások. Tulajdonképpen ez az egység a NORMANDIE (II), hiszen az első ezt a nevet viselő, 2012. október 18 óta vízen lévő, a DCNS által 2009 októbere óta épített egységet 2015-ben eladták Egyiptom számára, ahol a TAHYA MISR nevet kapta. Párizsban a 2013-as évben vált véglegessé, hogy csak nyolc kerül megvásárlásra, a tervezett tizenkettő FREMM-fregattból a francia flotta számára. Ezek közül hat tengeralattjárók elleni, kettő pedig (az ALSACE és a LORRAINE nevet viselő egységek) légvédelmi feladatokra lesznek „szakosodva” és 2021-ben, valamint 2022-ben kerülnek átadásra. Ez a hajómennyiség még így csökkentve is a legambiciózusabb és legnagyobb európai flottafejlesztési programnak bizonyul.

Az Orosz Védelmi Minisztérium megállapodott a Szuhoj Szu-34-es bombázók újabb megrendelésre kerülő példányaira vonatkozó szerződés részleteiről. Ebből kiderül, hogy 2027 végéig legalább 76 repülőgépet kell szállítania a gyártónak, vagyis a két repülőezred átfegyverzésére elegendő mennyiséget. Ezek a gépek már a továbbfejlesztett Szu-34M-ek lesznek és 2022-től évente akár 14 darabot is elkészíthet majd belőlük a gyártósor. Ezek a Szu-34M változatok a gyártó szerint kétszer hatékonyabbak lesznek a harcmezőn, továbbfejlesztett fedélzeti rádiólokátoraik és navigációs rendszereiknek is köszönhetően. Továbbá felderítő repülések végrehajtására is alkalmasabbak lesznek az előző szériához viszonyítva. Ezen verzió első prototípusa várhatólag 2022-ben hajtja végre első felszállását. Az első Szu-34M gyártása még ebben az évben elkezdődik a novoszibirszki üzemben. A továbbfejlesztést nagyrészt a szíriai tapasztalatok alapján végezték.

A felderítő feladatok végrehajtására három különféle konténert fognak használni a Szu-34M-en. Az UKR-RT a rádióelektronikai felderítésre, az UKR-OE az optikai felderítésre lesz képes, míg az UKR-RL-be egy beépített Pika-M radar végzi majd a felderítést. Utóbbinak a fejlesztése már befejeződött és repülés közben is folytattak vele teszteket. Ezek során bebizonyosodott, hogy 300 kilométeres távolságból 1-1,5 méteres felbontású radarkép előállítására képes. A rádióelektronikai felderítésre képes UKR-RT esetében a beltartalom a Tupoljev Tu-214R felderítő repülőgépek számára kifejlesztett M400A rádióelektronikai felderítő rendszeren fog alapulni. Itt a méretbeli csökkentést úgy szeretnék végrehajtani, hogy a rendszer műszaki jellemzői nem változnak meg. Így akárcsak az eredeti M400A, ez is képes lesz rádiólokátorok, rádióadók és mobiltelefonok jeleit érzékelni és helyüket megállapítani. A Szuhoj Szu-34M új elektronikai hadviselési rendszert és új fegyvereket is kap majd.

A jövőben akár szorosabb együttműködés is kialakulhat Oroszország és Törökország között. Jelenleg a törökök nemrégiben kézhez kapott az orosz felajánlást elemzik. Moszkva ugyanis nem zárkózik el még egy ezrednyi Sz-400-as légvédelmi rendszer eladásától, valamint attól sem, hogy technológiát adjon el/vagy át a török hadiipari fejlesztésekhez. Ez utóbbi esetében az ötödik generációs TF-X vadászbombázó került megemlítésre. Ehhez az oroszok hajtóművek, fedélzeti rendszerek és katapultülések terén működnének együtt a török féllel. Mivel az elmúlt évben a törökök esetében több külföldi partnerrel is félbeszakadtak a fejlesztések, így a jövőben nem elképzelhetetlen, hogy a T-129 ATAK helikopter, vagy az Altay harckocsi esetében is az erőforrás (is) orosz eredetű legyen.

Korszerűsítésre fognak kerülni a Pakisztánban használt légi üzemanyag utántöltő repülőgépek. Ezeket a tehertérből kiszerelhető plusz tankok okán, szállítógépként is használható Iljusin Il-78MP-ket Ukrajnából szerezték be a 2000-es évek második felében. Az első 2009-ben érkezett meg, míg további hárommal együtt 2012-től álltak hadrendbe. A négy gépet a Nyikolajevi Repülőgépjavító Üzem szakember gárdája veszi kezelésbe. A megkötött szerződés két gépre vonatkozik, 30 millió dollár értékben. A fennmaradó másik két Il-78MP-re várhatólag majd csak később születik meg a véglegesnek tekinthető szerződés.

Jelentős mennyiségű korszerűsített gyalogsági harcjármű elkészítésre szóló megrendelést adott az Indiai Védelmi Minisztérium 2020. május 30-án. Ebben az áll, hogy az Ordnance Factory Board, mely 1987 és 2007 között 1250 BMP-2 és BMP-2K-t épített meg, most 156 darabot fog korszerűsíteni. A páncélosok új tűzvezető rendszert, korszerű hőképalkotós kamerákat, két irányított páncéltörő rakétát és egy automata gránátvetőt kapnak majd a korszerűsítés során. Még 2013-ban Indiában 2000 darab motor megvásárlását tervezték a korszerűsítés előtt álló BMP-2-es gyalogsági harcjárműveik számára. Az eredeti 285 lőerős erőforrást egy 250-380 lóerősre cserélték volna le, ami könnyen karbantartható, és megbízhatóan működik szélsőséges időjárási körülmények között is. Motorokat hazai és külföldi gyártók egyaránt ajánlhattak a döntéshozók figyelmébe, így a Mahindra & Mahindra, Tata Motors, Force Motors, Ashok Leyland, Maruti Udyog és Crompton Greaves, és az MTU (Németország), Thales (Franciaország) és a Rosoboronexport (Oroszország) gyártmányaira egyaránt kíváncsiak voltak. Az 1500 darab BMP-2-es modernizálását akkor 3-5 éven belül leszerették volna letudni, 1,2 milliárd dollárt felemésztve.

Internetre kerültek fel új, eddig még nem látott fotók az egyik J-20-as prototípusról. A képek érdekessége, hogy a csökkentett észlelhetőségű kínai típus szárnyai alatt oldalanként két-két fegyverzet felfüggesztő pilon volt látható. Ezek alapján a J-20-as is, akárcsak más lopakodó kialakítású gépek, képes külsőleg is fegyverzet és/vagy póttartályok hordozására, ha a harcászati helyzet ezt igényli.

A GE Aviation májusban szállította le az első F414-GE-400K utánégetős sugárhajtóművet a Korea Aerospace Industries Ltd (KAI) részére. Ez az erőforrás Dél-Korea következő generációs, hazai fejlesztésű vadászbombázójába, a KF-X-be kerül beépítésre, amely az F-4D/E Phantom II és F-5E/F Tiger II típusok pótlására fog szolgálni. A Korea Aerospace Industries Ltd (KAI) 2016 májusában választotta ki a GE Aviation vállalatot a KF-X-be szánt sugárhajtómű szállítására. A fejlesztési program várhatólag 2026-ban fejeződik be, de 2021-re 15 darab hajtóművet fog az amerikai gyártó átadni. A KF-X első felszállása 2023-ra várható.

Tajvanon elkezdődtek a gurulási próbák a helyi fejlesztésű AIDC (Aerospace Industrial Development Corporation) XAT-5 (korábban Blue Magpie) AJT (Advanced Jet Trainer) sugárhajtású kiképzőgéppel. A 2019. szeptember 24-én a prototípus bemutatásakor derült ki, hogy a Nemzetvédelmi Minisztérium a sugárhajtású AIDC T-5 repülőgépet Yung Ying-nek (Bátor sas) nevezte el. A gép addigi neve Blue Magpie, vagyis Kék Szarka volt. Ez a madárfaj őshonos Tajvanon és tulajdonsága, mely alapján egy katonai repülőgép viselhette a nevét az, hogy igen a vehemense képes a fészkét védeni. A két Honeywell/ITE F124-200TW sugárhajtóművel ellátott gép első repülését továbbra is 2020 júniusában tervezik végrehajtani.

A Tajvani Légierő a 2023-ra tervezett gyártás elindulásától kezdődően 66 darab T-5-öt szerez be majd 2026-2028-ig az AT-3-as sugárhajtású kiképző/könnyű támadógépek helyett. Az AT-5-ös felfegyverzett változattal a Northrop F-5E/F Tiger-et fogják lecserélni. A hírek szerint az T-5 Yung Ying szerkezeti elemeinek 80%-a eltér a Ching Kuo-tól, méretileg kissé nagyobb annál, több üzemanyagot lehet elhelyezni a belső tartályaiban, valamint a géptörzsnél nagymennyiségű kompozitot használnak. Az F-CK-1 Ching Kuo vadászbombázó kétüléses változatára hasonlító gép fejlesztésére 2 milliárd dollárt szánnak, a szomszédos Kínától egyre jobban elszigetelődő szigetországban. A T-5 Yung Ying-ből 4 prototípust fog megépíteni a gyártó, ezek közül kettő repülőképes példány a légi, a másik kettő a földi tesztelésekre lesz felhasználva.

Elérte az 1000 repült órát Ausztrália elsőnek megépített Lockheed Martin F-35A Lightning II-es vadászbombázója. Az A35-001-es első felszállását még 2014-ben hajtotta végre. A gép jelenleg a Nemzetközi Pilótaképző Központnál (PTC) az Egyesült Államokban a Luke légibázison található meg ahol a pilóták és karbantartók típusátképzése folyik. Itt egyébként négy másik ausztrál F-35-ös is fellelhető a már átadott 26-ból. Négy másik, augusztusban hazatérő géptől eltekintve a többi hazai légtérben gyarapítja a repült órákat a 2., illetve a 3. repülőszázadnál a Williamtown bázison. Visszatérve az A35-001-re, a hat év alatt összegyűjtött repült órák számát visszaosztva igen szép eredmény lesz látható. 166 óra évente, majdnem 14 óra havonta, és 3,5 óra hetente.

Elkezdődtek a Northrop Grumman Innovation Systems (korábban ATK Defense Electronics Systems) AGM-88G AARGM-ER lokátorromboló rakétával a repülőgépre függesztett repülési tesztek. Az első ilyen repülést június 1-én hajtották végre, egy Boeing F/A-18E Super Hornet bal szárnya alá függesztve, a haditengerészet Patuxent River-i tesztközpontjából felszállva. Az AGM-88E AARGM-hez képest duplájára növelt hatótávolságú AGM-88G AARGM-ER -t a flotta egyaránt rendszeresíteni kívánja a Boeing F/A-18E/F Super Hornet és EA-18G Growler, valamint a Lockheed Martin F-35C Lightning II repülőgépein, de a légierő is tervezi az F-35A-n történő integrációt. Ezt a fegyvert 2019 márciusától kezdődően fejlesztik az akkor elnyert 323 millió dolláros szerződés értelmében. A flotta vezetői 2022-ben már hadrendbe szeretnék állítani a radargyilkos rakétát.

Szintén a Patuxent River-i támaszponthoz és a F/A-18E Super Hornet típushoz kötődik egy másik hír ezen a héten. Ugyanis a Boeing átadta az első speciálisan módosított F/A-18E Super Hornet repülőgépet. Ezt, valamint további 10 társát (összesen kilenc F/A-18E együlésest és két F/A-18F kétülésest) a flotta bemutatócsapatának a Blue Angels igényei szerint alakítják át még a 2020-as év végéig. Az első gép jelenleg még nem viseli a kötelékre jellemző kék-sárga festést, mivel most még az átalakítások eredményességét ellenőrzik rajta és csak ezek után kapja meg új ruháját. A nagyobb módosítások között szerepel egy olajtartály és az ehhez tartozó füstképző rendszer, olyan üzemanyag-rendszer, amelyik lehetővé teszik a repülőgép számára, hogy hosszabb ideig a hátára fordítva repüljön, valamint polgári légiközlekedéssel kompatibilis navigációs berendezések.

Új partnert keres a brazil Embraer a Boeing április távozása után. A KC-390-es szállító/légi utántöltő repülőgép előállítására és/vagy érékesítésére jelenleg még folyamatban vannak az életképes alternatívák és a lehetséges üzleti modellek értékelése. Az Embraer belső köreiből származó információk szerint Indiát és Kínát találják első körben megfelelő képességű országnak ahhoz, hogy társulhassanak velük.

 

NETARZENÁL GALÉRIA

 

Westland Apache AH.1

Kawasaki C-2

Lockheed F-104S-ASA-M Starfighter

Kawasaki P-1

McDonnell Douglas Phantom FGR.2

Szuhoj Szu-27

Lockheed P-3C Orion

Eurofighter EF-2000 Typhoon

Douglas A-4N Skyhawk

Dassault Falcon 7X

NHI NH90TTH

General Dynamics F-16C Fighting Falcon

Breguet Br.1150 Atlantic

Boeing CH-47D Chinook

Airbus A400M Atlas

Lockheed Tristar KC.1

Panavia Tornado GR.4

McDonnell Douglas F/A-18C Hornet

Dassault Mirage 2000B

Szólj hozzá

Nexter Lockheed Martin A400M Atlas Iljusin FREMM-osztály Alenia Aermacchi KF-X M-345 HET Centauro II Szuhoj AIDC Airbus NORMANDIE KAI MiG-29 Fulcrum BMP-2 Panavia F-16V Viper J-20 Aerospace Industrial Development Corporation XAT-5 Blue Magpie Yung Ying Szu-34M UKR-RT UKR-OE UKR-RL Caesar Tatra T-815 Iveco-Oto Melara Tornado M2A2 Bradley Il-78MP BMP-2K GE Aviation F414-GE-400K Korea Aerospace Industries Ltd AJT Advanced Jet Trainer T-5