2021. jún 04.

Az új dél-koreai önjáró tarack is pályázik a brit hadsereg megrendelésére

írta: Netarzenál
Az új dél-koreai önjáró tarack is pályázik a brit hadsereg megrendelésére

Nem ül az eddig elért exportsikerek babérjain a dél-koreai Hanwha Defense, a K9 Thunder önjáró tarack esetében.

Most Nagy-Britanniában, a következő évben esedékes ajánlatkérésre készül a gyártó, igencsak erőteljesen. London az AS90-es önjáró tarackok leváltására 116 darab új járművet kíván beszerezni az MFP (Mobile Fires Platform) program keretén belül. Nem árt megjegyezni, hogy a K9-et már sikerült eladni India, Norvégia, Finnország és Észtország számára is, továbbá 2020 szeptemberében az ausztrál hadsereg is a K9-et választotta ki a LAND 8116 programjában. Igaz itt a szerződés aláírása még hátravan, erre 2022-ben kerülhet majd sor. Az Egyesült Királyságban a Hanwha Defense ismételtem beveti az Indiában és Ausztráliában már sikerrel alkalmazott ipari együttműködésre épülő modelljét.

K9 Thunder önjáró tarackok lövészeten (Wikipedia)

A gyártási technológiák átadásával is járó együttműködésre a Lockheed Martin UK, a Pearson Engineering, a Horstman Defence Systems és a Soucy Defense társaságokat szemelték ki a dél-koreaiak. És hogy a mézesmadzag még ellenállhatatlanabb legyen, nem a már jól ismert K9-et indítják el a tenderen, hanem ennek jelentősen továbbfejlesztett, K9A2 névre keresztelt verzióját. Eme tüzérségi eszköznek a próbái éppen most zajlanak, így az személyzet nélküli toronyba szerelt tarack legnagyobb tűzgyorsasága sem ismert jelenleg. A K9 három lövést képes leadni 15 másodperc alatt, vagy hat-nyolc lövés kiváltására képes percenként tartós tüzeléssel. A személyzet nélküli automatizált toronnyal felszerelt K9A2 esetében percenként kilenc-tíz lövés leadási képességével számol a gyártó.

K10 lőszerszállító jármű (koreajoongangdaily)

A személyzet nélküli torony koncepcióját lehetővé tevő automata töltőrendszer az MFP program egyik legfontosabb követelménye. A K9A2 fejlesztését a Hanwha Defense és az állam finanszírozta a Védelmi Fejlesztési Ügynökségen keresztül. További eltérés még az K9A2-es estében az haspáncélzat megerősítése, valamint a teljesen automatizált lőszer utántöltés a K10 jelzésű lőszerszállító járműről.  A K9A2-es a világon elsőként Nagy-Britannia részére válik elérhetővé, ez azzal is járhat, hogy az Egyesült Királyság iparának több lehetősége lesz majd bekapcsolódni a K9-ek korszerűsítési programjaiba más országokban.

Szólj hozzá

K9 Thunder K10 Hanwha Defense K9A2 MFP Mobile Fires Platform