2021. jún 15.

Ukrajnában hamarosan bemutatják az egyik hazai fejlesztésű gyalogsági harcjárművet

írta: Netarzenál
Ukrajnában hamarosan bemutatják az egyik hazai fejlesztésű gyalogsági harcjárművet

Ukrajnában a június 15. és június 18. között Kijevben megrendezésre kerülő Arms and Security 2021 nemzetközi kiállításon az Ukrinmasz is szerepelni fog a Kevlar-E gyalogsági harcjárművének prototípusával.

A jármű fejlesztését már 2018 áprilisa óta végzik. Alapja a 2S1 Gvozdgyika önjáró tarack, melynek lövegét és tornyát eltávolították. A páncéltest ezen, az egykori küzdőtérnek helyet adó részén a tetőpáncélzatot megemelték, ezért az itt lévő új desznattér mellső és oldalpáncélzat döntött kialakítású lett. A deszanttér ajtaja hidraulikusan lefelé nyitható. A deszanttér tetejének mellső részére került felszerelésre az ukrán eredetű KBA-105 Skval távirányítású torony. 

A Kevlar-E gyalogsági harcjárművének prototípusa (Mil.in.ua)

Ennek fegyverzete egy 30 milliméteres 2A42 gépágyú, egy ugyancsak 30 milliméteres KBA-117 automata gránátvető és egy 7,62 milliméteres géppuska. Továbbá a torony jobb oldalán két 6 kilométeres hatótávolságú félaktív lézeres önirányítású RK-2V Barrier-V irányított páncéltörő rakéta nyert elhelyezést. A Kevlar-E gyalogsági harcjármű kezelőszemélyzete 3 fő és 6 lövész szállítására képes. A már a prototípuson is látható némi pluszpáncélzat mellett a jármű elejét a harckocsikon már alkalmazott Knife reaktív páncélzat könnyebb változatával is tervezik védeni a jövőben. Jelenleg még kevéssé ismert a jármű meghajtása, amely valószínűleg még mindig a 300 lóerős JaMZ-238N motor. Nagyobb teljesítményű motor beépítését tervezik, mert a járműnek 70 kilométer per órás sebességgel kell haladnia aszfaltozott úton.

Szólj hozzá

Ukrajna 2S1 Gvozdgyika Kevlar-E