2021. júl 20.

Elkezdődött Csehország részére a Bell helikopterek gyártása

írta: Netarzenál
Elkezdődött Csehország részére a Bell helikopterek gyártása

Prága 2020. szeptember 4-én döntötte el, hogy az Egyesült Államokból szerzi be új helikoptereit. A Bell Textron-tól nyolc UH-1Y Venom és négy AH-1Z Viper forgószárnyast rendeltek meg.

Mindkét típust az amerikai tengerészgyalogság igényei szerint alkották meg, ahol 160 UH-1Y és 189 AH-1Z került hadrendbe állításra. Mivel a két típus összetevőinek 85%-a megegyezik, ezért bár feladatkörüket tekintve más célt szolgálnak, üzemeltetésük mégis költséghatékonyan végezhető. Az AH-1Z egy igazi harci helikopter, míg az UH-1Y a szállító feladatkör mellett fegyverzettel is ellátható, így némi támadó képességet is kaphat.

Az első cseh UH-1Y törzse (Bell Textron)

Az Amerikai Egyesült Államok és Csehország mellett eddig csak Bahreinben sikerült megrendelőt találni a Bell eme helikoptereire. Az eddigi utolsó UH-1Y a texasi Amarillo-ban készült el még 2018-ban. A cseh megrendelés példányainak gyártása a floridai Crestview Aerospace üzemében vette kezdetét. Itt az első UH-1Y törzzsel, mely jelen esetben a pilótafülkét és teher/utas teret jelenti, már el is készültek és az összeszerelést fogják majd Amarillo-ban elvégezni.

Szólj hozzá

AH-1Z Viper UH-1Y Venom Csehország Bell Textron