2021. aug 05.

Szélcsatornában vizsgálták a légi lézer konténerét

írta: Netarzenál
Szélcsatornában vizsgálták a légi lézer konténerét

Az Arnold Műszaki Fejlesztési Központ (AEDC) Aerodinamikai Osztálya az Tennessee államban található Arnold légibázison már elkezdte a szélcsatornában vizsgálni a repülőgépek fedélzetére szánt lézerfegyver konténerének kicsinyített mását.

Az irányított energiát használó fegyverek repülőgépekre történő integrálása nyilvánvaló előnyökkel jár, de kihívásokat is tartogat, különösen nagyobb sebességeknél. Repülés közben a repülőgép lökéshullámokat hoz létre a levegőben, és ez olyan aerodinamikai áramlási zavarokat is okozhat, amelyek befolyásolhatják az irányított energiát használó fegyverrendszer sugárzásának minőségét és hatékonyságát.

A szélcsatornában végzett tesztek lehetővé teszik a mérnökök számára, hogy feltérképezzék és mérjék a légáramlás ezen változásait, miközben olyan változók hatásai is megvizsgálhatják, mint a Mach-számokhoz és a repülési magassághoz tartozó nyomásváltozás. A szélcsatornába helyezett modell esetében megnézhették a konténer körül kialakuló légáramlásokat, valamint ezek hatását a konténerre, főleg annak orr-részére. Ezeket az adatokat összevethették a számítógépes szimulációk során nyertekkel, így megbizonyosodva arról, hogy a szimulációk megfelelően reprezentálják a tényleges adatokat. A két napon át tartó tesztek után hamarosan egy F-15-ös 1:4 méretarányú modelljére felszerelve vizsgálják majd meg szélcsatornában a konténert érő hatásokat.

A repülőgépek fedélzetére szánt lézerfegyver konténerének kicsinyített mása az Arnold Műszaki Fejlesztési Központ szélcsatornájában (Amerikai Légierő)

Ez év elején még azt várták, hogy az F-15-ös már végrehajthatja első repülését a SHiELD (Self-Protect High Energy Laser Demonstrator) program részeként a repülőgépek fedélzetére szánt, konténerben elhelyezett lézerfegyver konténerével felszerelve. A Boeing már hónapokkal ezelőtt befejezte ennek az irányított energiafegyvernek a konténerén végzett munkát, így joggal volt várható a többi összetevő beépítése is. Azonban a koronavírus okozta járvány itt is hátráltatta a munkát. A Légierő Kutató Laboratóriuma (AFRL) 2015 óta foglalkozik ennek a fegyvernek a fejlesztésével. 

A Lockheed Martin alkotta meg magát a szilárdtest lézert, míg a Northrop Grumman szállítja a lézersugár irányítását végző komponenseket. Az ellenőrzéseket követő rendszertesztek a 2024-es pénzügyi évben kezdődnek el a földről és a levegőből indított rakéták elleni alkalmazásra tervezett lézerfegyverrel. Az irányított energiájú lézer használata ellenséges szuperszonikus rakéták ellenében korántsem egyszerű, az ezzel járó technikai kihívások óriásiak. Mindezek mellé jön, hogy az egész fegyvernek el kell férnie egy harcászati repülőgép által hordozható konténerben, továbbá el kell viselnie egy harci repülőgép bevetése során fellépő erőhatásokat is.

Szólj hozzá

SHiELD Self-Protect High Energy Laser Demonstrator