2021. aug 19.

Hamarosan hadrendbe állhat egy újabb orosz tengeralattjáró

írta: Netarzenál
Hamarosan hadrendbe állhat egy újabb orosz tengeralattjáró

A hajógyár által elvégzett teszteket követően augusztus 16-tól már az állami átvételi vizsgálaton van Oroszország új tengeralattjárója.

Ilyenkor leellenőrzik az összes, a hajón lévő rendszert, mechanizmust és berendezést, beleértve a szonárokat és a navigációs komplexumokat is. A tengeralattjáróval nagy mélységekbe is lemerülnek, hogy felmérjék a hajó irányítását különböző mélységekben. A MAGADAN nevet viselő VARSAVJANKA-osztályú (Projekt 636.3) tengeralattjárót a szentpétervári Admiralitás Hajógyár építette meg az Orosz csendes-óceáni Flotta részére.

Csak ide hat VARSAVJANKA-osztályú egységet rendelt meg Moszkva, de a hajóosztály elsőként elkészült tengeralattjárói 2014 júniusától a Fekete-tengeri Flottánál jelentek meg.  Az Orosz csendes-óceáni Flotta kötelékébe már két VARSAVJANKA-osztályú tengeralattjáró található meg, ezek a 2019 decemberében átadott PETROPAVLOVSZK-KAMCSATSZKIJ, és az ugyanabban a hónapban vízre bocsátott VOLKOV neveket viselik. A további három ide érkező tengeralattjáró az UFA, a MOZSAJSZK és a JAKUTSZK lesz. Ezekből az utolsót is átadják 2024 végéig, míg a MAGADAN átadása 2021 novemberére van beütemezve.

Ezek mind a KILO-osztályú tengeralattjárók továbbfejlesztett verziói, fejlett lopakodó technológia és kiterjesztett hatótávolság a főbb jellemzőik, valamint szárazföldi, vízfelszíni és víz alatti célpontok elleni csapásmérő képességet eredményező fegyverzettel is rendelkeznek. Egy VARSAVJANKA-osztályú (Projekt 636.3) tengeralattjáró 72,6 méter hosszú, 9,9 méter széles és 300 méterre is képes lemerülni. Vízkiszorítása 3076 tonna, legnagyobb sebessége 25 csomó, 52 főnyi legénységével 45 napig képes egyhuzamban a tengeren lenni.

A hat, 533 milliméteres átmérőjű torpedóvető-csövekből 18 torpedó indítható, de ezek egy részének helyére a Kalibr 3M54 (NATO nevén SS-N-27 Sizzler) csapásmérő robotrepülőgépek is behelyezhetők. Ezekkel megvalósítható a hajók és szárazföldi célpontok támadása is. A VARSAVJANKA-osztályú egységek aknatelepítésre is használhatók, ekkor maximum 24 AM-1 aknát lehet elhelyezni a tengeralattjárón.

Szólj hozzá

Oroszország Projekt 636.3 VARSAVJANKA-osztály tengeralattjáró MAGADAN PETROPAVLOVSZK-KAMCSATSZKIJ VOLKOV UFA MOZSAJSZK JAKUTSZK