2021. aug 23.

India licencben gyárt majd légiharc-rakétákat

írta: Netarzenál
India licencben gyárt majd légiharc-rakétákat

Az erről szóló megállapodást már aláírták a felek.  Az érintett fegyver pedig az MBDA által kifejlesztett az AIM-132 ASRAAM (Advanced Short Range Air-to-Air Missile) lett.

A helyi előállítást a Bharat Dynamics Limited (BDL) fogja végezni. A telanganaiban létesítendő üzem várhatólag 2022-ben, vagy 2023-ban kezdi majd meg a rakéták előállítását. Ehhez az angol fél a szükséges szakmai ismereteken felül a gyártáshoz szükséges berendezéseket is átadja. Az üzemben a gyártáson túl az időszakos felülvizsgálatokat, ellenőrzéseket is el fogják majd tudni végezni az indiaiak. Továbbá az üzem kapacitása lehető fogja tenni, hogy ne csak a saját igényeiket tudják majd kielégíteni, hanem akár az MBDA által begyűjtött megrendelésre is készülhessenek itt ASRAAM-ok.

MBDA AIM-132 ASRAAM légharc-rakéták egy brit Eurofighter Typhoon vadászbombázói szárnyai alá függesztve (Wikipedia)

A Bharat Dynamics Limited és az MBDA kapcsolata nem új, hiszen már több mint négy évtizede folyik Indiában a Milan irányított páncéltörő rakéták gyártása. Az MBDA gond nélkül megszervezheti az ASRAAM-ok gyártását külföldön, hiszen az új, ez év nyarán bemutatott Block 6-os változatnál már nem találhatók meg az amerikai gyártmányú alkatrészek. Ennek köszönhetően a fegyver exportját a jövőben nem korlátozhatja majd az Egyesült Államok, a nemzetközi fegyverkereskedelemben. Tehette ez Washington azért, mert minden olyan eszközben, melyben az Egyesült Államokból származó összetevő került beszerelésre vétójogot tartott fent, az eladásokat illetőleg.

Az ASRAAM esetében ez az önirányító fej érzékelője volt, így a rakéták eladása nem valósulhatott meg Szaúd-Arábiába, a Eurofighter Typhoon vadászbombázókkal együtt. Ezért ezeken a gépeken a német IRIS-T rakétát használják. Az MBDA kifejlesztett egy új érzékelőt, amely amellett, hogy teljes egészében angliai Boltonban gyártják, vagyis nem a tengeren túlról származik, még nagyobb pixelsűrűséggel is rendelkezik. A Block 6-os AIM-132 ASRAAM légharc-rakéta további újdonsága a beépített kriogén hűtőrendszer, melynek helyet az elektronika kisebbé válása biztosított. Omán és Katar már megrendelték az új fegyvert a Eurofighter Typhoon vadászbombázóikhoz és a gyártó bejelentése szerint a jövőben további országokból is várnak megrendeléseket.

Szólj hozzá

MBDA India AIM-132 ASRAAM Advanced Short Range Air-to-Air Missile Bharat Dynamics Limited BDL