2021. aug 27.

Talán újra repülni fognak Libanon Hunter harci gépei, de már Kanadában

írta: Netarzenál
Talán újra repülni fognak Libanon Hunter harci gépei, de már Kanadában

Ugyanis Libanon öt eladásra felkínált Hawker Hunter harci repülőgépét a kanadai székhelyű Lortie Aviation vásárolta meg augusztus 12-én.

Libanonban ez volt a harmadik nekifutás, hogy vevőt találjanak az idős repülőgépeikre, valamint némi pótalkatrészre. Az első kettő aukciót, melyet  májusban és júliusban rendeztek meg, nem véglegesítették, hiszen a helyi törvények szerint azon legalább két vevői szándékkal rendelkező jelentkezőnek kellett volna részt vennie.

Így a Lortie Aviation ajánlatát, mely ezúttal is az egyetlen ajánlattevő volt, csak harmadszorra fogadták el. Becslések szerint a gépekért nagyjából 1 millió dollárt fognak majd kifizetni a kanadaiak. Várható lett volna a brit típust üzemeltető British Hawker Hunter Aviation, valamint az amerikai Airborne Tactical Advantage Company, vagyis az ATAC részvétele is, de mindketten valamiért távol maradtak.

A Lortie Aviation öt Hunter gép kötelékben (Lortie Aviation)

Libanon felségjelzését viselő hét Hunter-ből ötöt még az 1990-es években leállítottak, a maradék kettő viszont 2011-ig repült. A Lortie Aviation Svájcból szerzett be Hunter F.58-as alváltozatokat, az 1996-ban történt kivonásuk után. A kanadai társaság égisze alatt 2002 óta több mint 8500 órát repültek ezek a gépek, melyeket kiváló műszaki állapotban és még sok kirepülhető idővel szereztek meg. Jelenleg még nem tudni, hogy a libanoni példányok milyen műszaki állapotban vannak, képessé tehetők-e még repülésre, vagy már csak alkatrészforrásként lesznek felhasználhatók.

Amennyiben az első lehetőség valósul meg, az a légi ellenség szerepének eljátszásához még számos módosítást igényel majd. A Lortie Aviation jelenleg 18 darab módosított és korszerűsített Hawker Hunter-el rendelkezik, ezekkel rendszeres végeznek repüléseket Kanada, Franciaország és az Egyesült Államok fegyveres erői számára.

Szólj hozzá

Hawker Hunter Lortie Aviation