2012. okt 30.

2012.10.30

írta: Netarzenál
2012.10.30

A múlt héten átadásra került az 1200. F-16-os a SABCA (Société Anonyme Belge de Constructions Aéronautiques) üzemében. Ez a szám a 222 eredetileg is itt gyártott gépen felül tartalmazza az időszakos javításokra, illetve különféle modernizációra ide érkező Fighting Falcon vadászbombázókat is. A típus gyártása 1979. január 29-től indult és ebben az évben 29 korszerűsített, illetve időszakos javításra beérkezett példány került átadásra. Az 1200. F-16-os a belga haderő részére M5-ös repüléselektronikai korszerűsítésen átesett példány volt.

Fülöp-szigeteken a Dél-Koreából megvásárlásra kerülő T/A-50-es felfegyverzett sugárhajtású kiképzőgépek jövőbeli lehetséges képességnövelésének útját próbálja felderíteni a légierő szakértőkből összeállított csoportja. Az elképzelés szerint a fegyverzetbe közepes hatótávolságú légiharc-rakéta, valamint nagy hatótávolságú felszíni és szárazföldi célpontok ellen is alkalmazható rakéták/robotrepülőgépek kerülnének integrációra, valamint a gépek orrába a megfelelő teljesítményű fedélzeti radar is beszerelésre kerülne. Mivel a T/A-50-es jelenleg csak a AIM-9 Sidewinder rövid hatótávolságú levegő-levegő rakéták, valamint az AGM-65 Maverick földi célok elleni rakéták bevetésére képes a bombafegyverzeten felül, de ha a fülöp-szigeteki igény megvalósulna, az már inkább az FA-50-es variánsra hasonlítana. A 12 T/A-50-es átadása következő évben kezdődik meg, az 560 millió dolláros beszerzést a Dél-Korea által folyósított kölcsön segítségével valósítják meg.

Dél-Koreában 2014-től kezdődően érkeznek majd meg a Patriot PAC-3-as légvédelmi komplexumok. Ezek beszerzésére a már meglévő 48 PAC-2-ek (Patriot Advanced Capability-2) mellé azért vált szükségessé, mivel a PAC-2-esek csak 40%-os találati valószínűséggel képesek megsemmisíteni a rövid és közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákat. Mindez kormányzati körökből szivárgott ki és a helyi média rá is harapott az ügyre. A tényeket egy tanulmány tartalmazza, ezt a KIDA (Korea Institute for Defense Analyses) és az amerikai Rakétavédelmi Ügynökség közösen készítette el. Véleményük szerint a megsemmisítési arány a PAC-3-as rakétáival és számítógépes rendszerével 70% fölé tornázható fel. Szöul törekszik egy saját rakétapajzs létrehozására az északi testvérállam által jelentett fenyegetettség miatt.

Hétfőtől egy újabb indiai KILO-osztályú (SINDHUGHOSH-osztály) tengeralattjáró, az INS SINDHURAKSHAK (S 63) korszerűsítés utáni tengeri próbajáratai vették kezdetüket. A nagyjából 80 millió dolláros munkálatokat az oroszországi Zvezdocska hajógyárban végezték el. Az 1997-ben elkészült SINDHURAKSHAK most nagyjából két hétig vesz részt a teszteken és a cég közleménye szerint még ebben az évben átadásra fog kerülni. A 2010 június 4-én megszületett szerződés értelmében India mind a 10 SINDHUGHOSH-osztályú dízel-elektromos meghajtású tengeralattjárója modernizálásra kerül. Az INS SINDHUVIR (S 58), az INS SINDHURATNA (S 59), az INS SINDHUGHOSH (S 55) és az INS SINDHUVIJAY (S 62) már túl van a többek között a 3M-54 Klub-S (SS-N-27) hajók elleni rakéták integrációját, az indiai fejlesztésű USHUS szonár, a CCS-MK távközlési rendszer és Porpoise radar beépítését is magába foglaló modernizáláson.

Tajvanon még mindig nem sikerült megfelelő pénzügyi hátteret teremteni az F-16-osok modernizálásához. A védelmi minisztériumban ugyanis az éves költségvetésből megpróbálnák a lehető legtöbbet kihozni, mivel a F-16-osok mellett önjáró tüzérségi eszközök és M1-es harckocsik megvásárlásának gondolatával is kacérkodnak. Mindezt azonban nem tudnák egyszerre kifizetni. Ugyanis az M1-esek beszerzésével az országban a közutak és a hidak megerősítése válna szükségessé.

Túllépte a 2000 repült órát a légierő első CV-22 Osprey billenőrotoros gépe. A Kirtland bázison állomásozó 71. Különleges Műveleti Század állományába tartozó gép 2002-ben készült el és a hír apropóját adó jeles eseménykor egy kiképzőrepülésen vett részt október 15-én. A 71. Különleges Műveleti Század egyébként 2006 óta repüli a típust.

NETARZENÁL GALÉRIA

Orosz KILO a felszínen.

F-16-osok.

Portugál Sud SE-3160 Alouette III.

Dassault Rafale C.

Northrop F-5E Tiger II.

MiG-21UM.

Szólj hozzá

INS Osprey Patriot PAC-3 CV-22 SABCA T/A-50 SINDHUGHOSH-osztály SINDHURAKSHAK SINDHUVIR SINDHURATNA SINDHUGHOSH SINDHUVIJAY