2016. sze 17.

2016.09.17

írta: Netarzenál
2016.09.17

Lengyelországban a csapatlégvédelem modernizálása is napirenden van. A szárazföldi haderőnél jelenleg a ZSzU-23-4MP Biala önjáró légvédelmi rendszer van alkalmazásban, mely, mint azt a típusjelzése is mutatja a szovjet Silka modernizált változata. A helyi gyártású Grom kézi légvédelmi rakétákkal merősített fegyverzetű jármű azonban több szempontból is cserére érett. A pótlására szánt eszközön már dolgoznak, a Loara-NG (Next Generation) tervezet makettje már bemutatásra is került.

A PGZ (Polska Grupa Zbrojeniowa) két 35 milliméteres gépágyúval ellátott járművet álmodott meg. A lőfegyverek az Oerlikon L90 KDA licence alapján Lengyelországban készülnek, de az elektronika, a tűzvezető rendszer és a radar (PIT-RADWAR) továbbá a járműtest és a torony is helyi gyártású lesz. Persze a járműtest esetében még történhet változás, hiszen két változat is elképzelhető. Az egyik esetében, a torony a dél-koreai licenc alapján (HSW) gyártásba kerülő K9 Thunder önjáró tarack alvázára (helyi megnevezés Krab) szerelnék fel, míg a második esetben a német Krauss-Maffei Wegmann] Leopard 2-es harckocsi alvázát használnák fel. A döntést hamarosan meghozzák, mindettől függetlenül a HSW a Krab alvázát felhasználva számos, az eredeti céltól eltérő felhasználású páncélozott járművet szeretne előállítani.

Továbbra is maradunk Lengyelországban és a PGZ-nél, ugyanis a finn Patria AMV gyalogsági harcjárművek helyi gyártású variánsának bemutatásra került két, felderítésre optimalizált példánya. A Rozsomák R-1-WDR (Woz Dowodczo-Rozpoznawczy - felderítő parancsnoki jármű) és az R-2-WR (Woz Rozpoznawczy - felderítő jármű) közül az előbbi az optikai felderítésre a Leonardo Janus RSTA rendszerének nappali és thermoviziós kameráit, valamint lézeres távolságmérőjét használhatja. A kézifegyverek lövéseinek pontos helyét egy MacDonald Dettwiler & Associates (MDA) Ferret lövésdetektor segítségével állapíthatja meg a személyzet, míg egy teleszkópikus állványra az Aselsan földi célpontokat felderítő rádiólokátora, valamint egy infravörös kamera került felszerelésre. Az így, valamint az erősített páncélzatnak és a plusz kommunikációs rendszereknek köszönhetően már 23,3 tonnásra hízott Rozsomák személyzete ötfősre növekedett. A hadsereg által végzendő próbákra majd 2017 harmadik negyedévben kerítenek sort és ezek 12 hónapig fognak tartani.

Spanyolországban a hadsereg repülőerői (FUERZAS Aeromóviles del Ejército de Tierra – FAMET) szeptember 13-án átvették első két HT-29-es helikopterüket. A jelölés a NHIndustries NH90TTH változatát rejti, mely a Super Puma utódja lesz. Az NH gyártmányából eredetileg 45 példányt terveztek rendszeresíteni a légierővel közösen, ez azonban gazdasági megszorítások következtében jelentősen lecsökkent. A 2013-tól érvényes módosítás már csak 22 példányt említett, ezek közül 16 kerül a hadsereg kötelékébe, míg a maradék 6 a légierőnél állhat hadrendbe 2021-ig bezárólag.

Washington igen jelentős fegyvercsomaggal erősít meg az izraeli légierőt. Lockheed Martin C-130 Hercules teherszállító repülőgépek mellett bombákra szerelhető JDAM precízió irányítókészletek, valamint AGM-114 Hellfire irányított rakéták is a közel-keleti országba kerülnek, de mindezek mellett a 10 F-15D Eagle kétüléses harci/kiképző repülőgép jelentheti a legnagyobb képességnövekedést. Az izraeli légierőnél a kétüléses D verziót nem csak a pilóták típusátképzésre és légiharc megvívására használják, mint a változatot rendszeresítő számos országban, hanem feladatkörük földi célpontok megsemmisítésével is kibővült.

Nigéria részéről ez év novemberében várható a kínai/pakisztáni JF-17 Thunder vadászbombázó rendszeresítésére aláírt szándéknyilatkozat, megrendelésre történő módosítása. Az információk továbbra sem említik a beszerezni kívánt darabszámot, a 2012 óta rebesgetett megrendelés esetében, de annyit megemlítettek, hogy első körben 3 példány megrendelése szinte biztosan várható.

Dél-Afrikai Köztársaságban befejeződött a Denel M1 Oryx közepes szállítóhelikopterek élettartamának felénél esedékessé vált korszerűsítés. A Project Drummer nevet viselő programról még 2007-ben állapodtak meg a Denel-el, amely eredetileg befejezése 2012 júniusában lett volna esedékes. A munkálatok során több csúszást is kénytelen voltak elkönyvelni, ilyen volt például az, hogy néhány analóg rendszer nem került lecserélésre, de az általuk szolgáltatott jelet digitalizálni kellett, hogy a kicserélésre került fedélzeti rendszerek számára is értelmezhető, felhasználható legyen. A 39. Oryx helikopter elkészülte azonban a program befejeztét jelzi.

Az Oryx megszületését az ENSZ embargót kijátszva Portugáliából és Romániából származó alkatrészek tették lehetővé. Így jött létre egy tulajdonképpeni hibrid az Aerospatiale, később Eurocopter, AS330 Puma és az AS332 Super Puma, később a Cougar helikopterek összetevőiből. Az Oryx törzse hosszabb, mint a Pumáé, de rövidebb, mint a Super Pumáé. Hajtóműve, erőátviteli rendszere és a faroktartó a Super Pumán alkalmazott. Ebből a turmixból egy olyan helikopter jött létre, melynek nagyobb hasznos terhelhetősége van, mint egy Pumának és a teljesítmény-tömeg aránya magasabb a Super Puma / Cougar gépeknek. Ennek következtében az Oryx ideális szállító helikopter a meleg hőmérsékleten és a nagy tengerszint feletti magasságon. Ezek a körülmények pedig gyakran megtalálhatók a Dél-Afrikában.

A típus fejlesztése 1984 márciusában indult meg és az első felszállására 1987. szeptember 18-án került sor. Az első példány 1989 májusában lett átadva. Az élettartam közepén esedékes nagyjavítási program, mint már az említve lett 2006-ban indult. Az ötvenegy leszállított Denel M1 Oryx közepes szállító helikopterből napjainkra 42 maradt szolgálatban.

Dél-Koreában fontolgatják a 2013-ban megrendelésre került 40 darab Lockheed Martin F-35A Lightning II-es vadászbombázók mellé további példányok beszerzését is. Természetesen az északi testvérország jelentette nukleáris fenyegetés indokolnál további 20 F-35-ös megvásárlását. Ezek, a rádiólokátorok számára nehezen észlelhető gépek semmisítenék meg első lépcsőben az északiak ballisztikus rakétabázisainak irányítóközpontjait, lehetetlenné téve a rakéták elindítását.

Három évvel azután, hogy földre kényszerült, újra repülőképessé vált Argentínában egy Grumman S-2T Turbo Tracer tengeri járőrgép. Az öreg gépek Garret TPE gázturbinával történő módosítását izraeli segítséggel hajtották végre a nyolcvanas évek végén és a kilencvenes évek elején. Ekkor négy példányba kerültek új hajtóművek, az első még Izraelben került átalakításra, míg a többi Argentínában készült el. Egy ötödik példány átépítése anyagi okok miatt félúton abbamaradt. Az évek során már csak három S-2T Turbo Tracer volt hadra fogható, majd a karbantartás hiánya miatt ezek is földre kényszerültek. A flotta tervei szerint még egy gépet szeretnének repülőképessé tenni a közeljövőben.

 

NETARZENÁL GALÉRIA

 

Lockheed Martin F-35B Lightning II.

Szuhoj Szu-27 Flanker.

General Dynamics F-16BM Fighting Falcon.

Saab TF35 Draken.

NHI NH90 TTH.

Lockheed C-5M Galaxy.

Dassault Mirage 2000-5Ei.

Sikorsky MH-60M Black Hawk.

Szuhoj Szu-24M Fencer.

Avro 698 Vulcan B.2.

McDonnell Douglas CF-188A Hornet.

Szuhoj Szu-34 Fullback.

Boeing EA-18G Growler.

Eurocopter AS-565SA Panther.

Grumman TF-9J Cougar.

Mitsubishi F-2A.

Szólj hozzá

Lockheed Martin F-35A Lightning II JF-17 Thunder NHIndustries NH90TTH Denel M1 Oryx ZSzU-23-4MP Biala Silka Loara-NG PGZ Oerlikon L90 KDA Krab Rozsomák R-1-WDR Rozsomák R-2-WR Leonardo Janus RSTA HT-29 F-15D Eagle Grumman S-2T Turbo Tracer