2011. dec 28.

2011.12.28

írta: Netarzenál
2011.12.28

Még november végén kért felülvizsgálatot a Hawker Beechcraft Corporation, mivel a könnyű csapásmérő feladatokra kifejlesztett AT-6-os repülőgépét az amerikai légierő döntéshozói kizárták a Light Air Support (LAS) versenyből. Az amerikai cég és partnerei eddig több mint 100 millió dollárt költöttek el a kiképzőgép fegyveres változatának létrehozására.  Kedden kiderült, nem sikerült az amerikai gyártónak a felülvizsgálat elindítását elérnie. Az egy milliárd dolláros megrendelés elnyerésére így minimális esélye lehet. Az USAF még mindig nem hozta nyilvánosságra azokat az okokat, melyek az AT-6-os kieséhez vezettek.

Izraelben politikai harc alakult ki a következő évi honvédelmi költségvetés ügyében. A két főszereplő az egyre növekvő csatában, Yuval Steinitz pénzügyminiszter és a védelmi miniszter, Ehud Barak. A pénzügyminiszter nem szeretne 14,8 milliárd dollárt adni a hadsereg részére 2012-re. Viszont a védelmi erők részéről a következő évben két, tetemes kiadásokkal járó döntés is megszülethet. A haditengerészet kötelékéből két SA’AR 4-es gyorsnaszád kerül kivonásra, pótlásukra két SA’AR 4.5-osztályú korvettet szeretnének beszerezni. A flotta hajóállományának szinten tartására még azt az ötlete is felvetették, hogy a német Blohm und Voss-tól vásároljanak terveket és azok alapján hazai hajógyárakban építsenek meg két egységek, darabonként 500 millió dollárért. A Lockheed Martin F-35-ös programjának csúszása miatt a légierő is kénytelen lehet repülőgépek beszerzésére. Jelenleg az amerikaiak által már kivont, használt F-15-ösök, vagy F-16-osok beszerzése és modernizálás utáni hadrendbe állítása képezi a megfontolás tárgyát. Persze a légierőnél egyéb, olcsóbb megoldás után is kutatnak.

December 26-án egy kiképzőrepülésre készülődő azeri Szuhoj Szu-25-ös csatarepülőgép hajtóműve beszippantott egy, a géptől figyelmetlenség miatt nem kellő távolságban tartózkodó személyt.  Jurij Kulacskov a balesetben elhunyt.

 

NETARZENÁL GALÉRIA

USS BUNKER HILL (CG 52).

Szuhoj Szu-22M4.

Indiai PZL TS-11 Iskra.

Flankerek a zónában.

Olasz Agusta AB-205A-1.

F-15-ösök.

 

Szólj hozzá

4 air support light szuhoj und corporation las 4.5 szu 25 hawker beechcraft at 6 sa’ar blohm voss