2012. jan 16.

2012.01.16

írta: Netarzenál
2012.01.16

Afganisztán 2013-ig legalább 20 darab A-29 Super Tucano kiképző/könnyű támadó repülőgépet szerez be. A brazil gépekre egy 350 millió dolláros szerződést kötöttek. A költséghatékony és könnyen üzemeltethető A-29 Super Tucanok feladata a pilótaképzés, a felderítés és a földi célpontok támadása lesz.  A jövőre vonatkozó tervek szerint az afgán légierő gépállományát nagyjából 100 harci gép fogja alkotni.
 

Hollandia és Németország között tárgyalások kezdődtek harckocsik bérlésével kapcsolatban. Mint ismeretes Hollandiában a nehézpáncélos fegyvernem felszámolásra került az elmúlt évben. Azonban az ország vezetőiben felmerült az igény a harckocsikra kiképzett katonák megléte iránt. Ezért most a német hadsereggel próbálnak tető alá hozni egy megállapodást, melynek értelmében a holland harckocsizók kiképzése és gyakorlatoztatása német Leopard 2-ekkel történne a jövőben.
 

Keresztelőre került sor az Austal Mobile-ben található hajógyárában szombaton. Az INDEPENDENCE-osztályú LCS 4 neve így már hivatalosan is CORONADO lett.
 

Újra előtérbe kerültek az F-35C változat hiányosságai Nagy-Britanniában. A napokban a Sunday Times által közölt cikk megemlíti az eddig felmerült problémákat, valamint azt is, hogy a brit gépeken valószínűleg nem lehet majd alkalmazni az Asraam légiharc-rakétákat. Persze a hajófedélzeti üzemre tervezett gépről lévén szó nem mennek el szó nélkül amellett, hogy a hordozó fedélzetén keresztbe elhelyezett fékezőkábelt az eddigi nyolc szimulált leszállás során nem sikerült elkapnia a gép fékhorgának.
 

A Lakehurst-ben 2011 augusztusában lefolytatott teszteken ugyanis bebizonyosodott, hogy a főfutók kerekei túl közel vannak a fékhoroghoz. Az alig több mint két méteres távolság a jelek szerint nem lesz elegendő az F-35C leszállásának biztosításához. Tény, hogy a Lightning II esetében mindössze a fele a főfutók-fékhorog közötti távolság, mint más gépek esetében (kép1). Így a kerekek által lenyomott acélkábelnek nincs ideje felemelkedni és beleakadnia fékhorogba (kép2). A gép kialakítását elsősorban a B változattal szemben támasztott igények határozták meg, azonban a hordozófedélzeti C változattal foglalkozó tervezőknek ettől függetlenül figyelembe kellett volna venniük az ide vonatkozó MIL-A-81717C és MIL-D-8708C előírásokat. Az orvoslás egyesek szerint megoldható a futómű alapos áttervezésével, de nem zárható ki az sem, hogy ez a tervezési hiba a C variáns „halálához” vezethet.
 

Öt W-3WA helikoptert rendelt meg Varsó a PZL-Swidnik-től. A helikoptereket VIP szállítási feladatokra szeretnék használni. A 60 millió dolláros beszerzés 2013 végéig fog realizálódni. További négy W-3-as Sokol kerül modernizálásra a W-3PL Gluszec szintre 2014 második feléig. Távlati tervekben (5-6 év) pedig összesen 32 ilyen konfigurációjú helikopterrel számolnak.
 

Három hónappal az eredetileg kitűzött határidő előtt a francia DCNS hajógyár január 3-án átadta a harmadik MISTRAL-osztályú partraszállást támogató helikopterhordozót, a DIXMUDE nevet viselő egységet. A hajót a francia kormány a gazdaságélénkítő csomag részeként rendelte meg és ez év első negyedévére vállalta a DCNS az átadást. A DIXMUDE acéllemezeinek első vágására 2009 áprilisában került sor, tengeri tesztjeit pedig tavaly nyáron hajtották végre.
 

Szombaton a Szaúd-Arábiában megrendezésre kerülő Green Shield hadgyakorlaton a levegőben összeütközött és lezuhant két repülőgép, a házigazdák McDonnell Douglas F-15C vadásza és a vendég franciák egyik Mirage 2000D (EC.3/11) vadászbombázója. A gyakorlatra franciák három Rafale és három Mirage 2000D géppel, valamint 300 főnyi kiszolgáló állománnyal érkeztek meg január 11-én. A szimulált légiharc közben történ ütközés következtében mind a három fő katapultált és kisebb zúzódásokat szenvedett. A roncsok lakatlan területre zuhantak, sérülést nem okoztak.
 

NETARZENÁL GALÉRIA
 

Iráni Ghadir-osztályú tengeralattjárók.
 

Tüzes Fantomok.
 

Pusztításra készen:1., 2., 3., 4.
 

A 71. Különleges Műveleti Század egyik CV-22 Osprey gépe üzemanyagot vételez az 552. Különleges Műveleti Század MC-130J Combat Shadow II gépéből, Új-Mexikó felett:1., 2.

 

Szólj hozzá

leopard 2 4 super ii lightning mirage lcs tucano uss a 29 independence osztály coronado f 35c w 3wa pzl swidnik mistral osztály dixmude 2000d