2012. jan 25.

2012.01.25

írta: Netarzenál
2012.01.25

Jelenleg úgy néz ki, hogy egy évvel csúszni fog az USAF CV-22 Osprey gépeinek felbukkanása Európában. Az első gépnek idén kellene megérkeznie az angliai Mildenhall bázisra, majd a következő évben a típus a Japánban állomásozó amerikai egységnél is szolgálatban állna. A légierő különleges műveletre felkészített egységeinél azonban - köszönhetően az afganisztáni művelteknek - nagyjából 12 hónapnyi késében az Osprey rendszeresítése.  Azt azért meg kell említeni, hogy a megrendelt 50 CV-22-esből 23 már átadásra került.  Az ötven Osprey négy harci század állományába kerül. Cannon, Hurlburt Field, Mildenhall, és Kadena bázisokon 10 gépes századok, míg Kirtland-on egy hét gépes század fog települni. Hurlburt Field további három CV-22-est kap majd, melyek tesztcélokra és oktatásra szolgálnak majd.

Tavaly októberben már említve lett Németország azon terve, hogy csökkenti katonai repülőeszközeinek darabszámát. A Eurocopter már folytat tárgyalásokat a Tigris harci helikoptereket érintő csökkentés ellenében. Bár a végleges döntés megszületése még 2-3 hónapot várat magára, a cégnél bizakodnak. Berlin késznek mutatkozik a szállítási határidők átütemezésére, azonban valamennyi forgószárnyas így is a hadi kiadások csökkentésének áldozatául fog esni. A mostani helyzet alapján összesen 55-70 német Tiger megrendelése látszik a legvalószínűbbek.

Befejezte a Raytheon Company által gyártott Maverick rakéta legújabb, lézer vezérlésű változatának tesztelését az amerikai haditengerészet. A próbák során négy éleslövészetre is sor került. Ezek során Hornet, Super Hornet és AV-8B Harrier gépekről történt meg az AGM-65E2/L indítása. Az egyik Harrier-ről történt indítás során a gyorsan mozgó célt egy AH-1Z Viper harci helikopter jelölte meg a rakéta számára.

Oroszország hatvan darab Iveco LMV M65 Lynx aknavédelemmel ellátott páncélozott jármű megvásárlásáról írt alá szerződést.  A megállapodást az olasz féllel még tavaly decemberben írták alá. Az Iveco Defense Vehicles által 2001-ben kifejlesztett Lynx-ből négy már korábban Oroszországba érkezett az összehasonlító tesztek miatt. Ezek során bebizonyosodott, hogy a Lyxn jobban megfelel az elvárásoknak, mint a hazai építésű GAZ 2330 Tigr.

Kényszerleszállást hajtott végre a Holloman légibázison állomásozó 49. Ezred 29. Támadó Századának egyik MQ-9 Reaper pilóta nélküli gépe. A január 23-án 21:45 körül, a bázistól délre történő károkozás és sérülés nélküli földet érés okainak kivizsgálást megkezdték.

Nem sokkal a felszállás után lezuhant a Pakisztáni Légierő 37. Harci-kiképző Ezredének egyik Chengdu FT-7-es gyakorlógépe a mai napon. A Pandzsáb tartományban található Mianwali légibázisról kiképzőrepülésre induló gépben egy kiképzés alatt álló női pilóta és az oktatója foglalt helyet. A két pilóta kisebb sérüléseket szenvedve szerencsésen elhagyta az FT-7-est még a becsapódás előtt.

Videó az F-35-ös nemrégiben megkezdett éjszakai repülési tesztjeiről.

NETARZENÁL GALÉRIA

Elöl a HMS ARGYLL (F 231), háttérben a USS KEARSAGE (LHD 3).

PZL-Swidnik - W-3PL Gluszec.

Avro 698 Vulcan B2.

Jordán Northrop F-5E Tiger II.

Saab SK37 Viggen.

Douglas TA-3B Skywarrior.

Szólj hozzá

tigris company iveco reaper lynx maverick raytheon eurocopter lmv osprey chengdu cv 22 mq 9 agm 65e2/l m65 ft 7